Drogie Dziewczynki! Wesołego jajka , kurczaków, baranka, ciasta z rodzynkami, ostrego chrzanu, tęczowych mazurków, mokrego Dyngusa i ode mnie całusa Po mimo śniegu jaki u mnie niestety panuje, mam nadzieje ,że te święta spędzacie w ciepłym gronie rodzinnym :) a potrawy są oczywiście wyśmienite :) Żeby nie były to tylko nudne życzenia jestem ciekawa jak u was wyglądają święta
W Moim Magicznym Domuminut ubijamy białka na sztywną masę. Następnie dodajemy do nich cukier i orzechy, dokładnie mieszając. Ciasto rozwałkować, wycinać koła, przełożyć na blaszkę, a na wierzch nanieść łyżeczką bezową masę. Piec około 7-10 minut w temperaturze 160 stopni Celsjusza. Wesołych Świąt
Kuchnia Pani Wiosnyzarówno mi jak i Mężowi posmakowały, więc reszta wylądowała w zamrażalnikach: moim, Mamy i Teściowej :) W święta będą jak znalazł do barszczu pozostałego z Wieczerzy Wigilijnej. Zdążycie je zrobić i Wy, bierzcie się więc do pracy :) Składniki na ok 45 sztuk: Ciasto: 900g mąki + do podsypywania 3 żółtka 60g drożdży 400ml ciepłego mleka ( u mnie 2%) 200g roztopionej
Kuchnia w czekoladzieDziś ponoć święto chruścika...no i są chruściki drożdżowe..jakiś czas temu były pączki z dodatkiem cynamonu i przyprawy piernikowej , były smaczne ..więc tym razem też do ciasta drożdżowego dodałam tych przypraw. 50 dkg mąki 3/4 szkl.letniego mleka 2-3 łyżki cukru 50 g drożdży 50 g stopionego, wystudzonego masła 1-2 jajka 0,5 łyżeczki
Moje domowe kucharzeniepotrawy z Indii, Pakistanu i Bangladeszu, curry stało się jedną z narodowych potraw – obchodzone jest nawet tygodniowe święto tej potrawy w trzecim tygodniu października. Kolendrę, kumin i gorczycę tłuczemy w moździerzu lub wkładamy w woreczek z grubej folii i tłuczemy wałkiem do ciasta bądź tłuczkiem do mięsa. Czosnek, imbir i cebule obieramy. Czosnek przeciskamy przez praskę, imbir ścieramy do czosnku
Karo in the Kitchenchyba stał się świąteczną tradycją zaraz obok piernika staropolskiego . Jeśli jeszcze nie wiecie co przygotować na Święta zapraszam TUTAJ (klik) :). Dodałam również przepis na domową masę makową, która w środę wyląduje w makowcu (piekę go w dzień Wigilii bo uwielbiam świeże ciasto drożdżowe :)), po kliknięciu na poniższe zdjęcie przejdziecie do przepisu: Jeszcze przepis na dzisiejsze śniadanie. Było przepyszne
breakfast of dreamsPierniczki są od razu miękkie. Przechowywane w metalowym pudełku bardzo długo zachowają ten sam smak i miękkość. Zapachniało już świętami w domu przy okazji wypieku Składniki:1 kg mąki8 zółtek3 białka1,5 szkl cukru3 łyżki kakao200 ml gęstej śmietany3 łyżeczki sody2 łyżeczki cynamonu1 łyżeczka zmielonego goździka1/2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej1/2 łyżeczki pieprzu naturalnego mielonego1 kostka masła Roślinne z Mlekovity1(...)śmietanie rozpuszczamy sodę, odstawiamy aż zwiększy objętość. Białka ubijamy na pianę, dodajemy cukier, miksujemy. Dodajemy żółtka. Dodajemy mąkę z kakao, mieszamy. Wlewamy miód, ciągle mieszamy. Na koniec dodajemy śmietanę. Ciasto będzie rzadkie, nie nadające się do wałkowania. Odstawiamy przykryte w chłodne miejsce na 24 godz.W dzień pieczenia:Ciasto podsypujemy mąką, rozwałkowujemy na ok 3 mm, foremkami wycinamy pierniki. Układamy
Z Majeczką w kuchnimojprzepisna.pl | Piernik staropolski Wiem, wiem powinnam ten przepis podać przed świętami, bo zwykle pierniki piecze się parę/paręnaście dni przed świętami. Ale nie chciałam podać przepisu, którego wcześniej nie upiekę, nie wypróbuje i nie nakarmię rodziny Być może przepis przyda Wam się na inną okazję lub po prostu w przyszłym roku. Piernik jest genialny, najlepszy od czasów(...)słodki, z dnia na dzień lepszy, ma bardzo długi „termin ważności”, po upieczeniu może stać kilka tygodni zawinięty w ściereczkę i nadal będzie smaczny, można go mrozić. Ciasto trzeba przygotować w listopadzie, a upiec na tydzień przed Wigilią. Przepis lekko zmodyfikowany pochodzi ze strony Moje wypieki . listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='500 g miodu naturalnego
moj przepis naZrobiliśmy to ciasto dla Krzysia i Wawrzyńca z KOHA . W zamian dostaliśmy prezent, który już niebawem będzie bohaterem kolejnego wpisu. Tymczasem obczajcie sobie wszystko , co chłopcy produkują i nabądźcie na zimę i na święta, na imieniny, urodziny i bez okazji. A potem zróbcie sobie nasze brownie i miejcie się tak świetnie, jak my się mamy! Składniki: 3 tabliczki(...)Limonki szorujecie pod bieżącą wodą i ocieracie ze skórki. Śmietanę ubijacie w mikserze, dodajecie cukier puder, serek mascarpone, na końcu skórkę z limonek. Mieszacie i wykładacie na ostudzone ciasto. Możecie oprószyć je kakao, schłodzić w lodówce i jeść cały wieczór. Poniżej w ekstrasie film. Smacznego
GRUBY WAŁEKpodołam tej porze roku i nie popadnę w wir choroby, mam nadzieję, że nie pogłębi się ona przez najbliższy czas - trzymajcie kciuki! Chcę dobrze przygotować się na nadchodzące święta i urodziny, moje i Dominika - niby mamy jeszcze 2-3 miesiące, a zleci nie wiadomo kiedy, a ja chciałabym, żeby te wydarzenia były naprawdę niezwykłe pod względem kulinarnym(...)Naleśniki z prażonymi jabłkami, bitą śmietaną i... serem żółtym Strucla z prażonymi jabłkami Szarlotka Pyszne ciasto dyniowe Placuszki dyniowe Dżem dyniowy Sałatka z gruszką, serem pleśniowym i boczkiem Pyszny domowy kurczak z warzywami z piekarnika Dżem bananowy! Krokiety z kapustą i pieczarkami (przedsmak świąt) Festiwal kuchni amerykańskiej Festiwal kuchni włoskiej (tak obiecuję, ale mam nadzieję, że w końcu się
Cooking Monsterpodołam tej porze roku i nie popadnę w wir choroby, mam nadzieję, że nie pogłębi się ona przez najbliższy czas - trzymajcie kciuki! Chcę dobrze przygotować się na nadchodzące święta i urodziny, moje i Dominika - niby mamy jeszcze 2-3 miesiące, a zleci nie wiadomo kiedy, a ja chciałabym, żeby te wydarzenia były naprawdę niezwykłe pod względem kulinarnym(...)Naleśniki z prażonymi jabłkami, bitą śmietaną i... serem żółtym Strucla z prażonymi jabłkami Szarlotka Pyszne ciasto dyniowe Placuszki dyniowe Dżem dyniowy Sałatka z gruszką, serem pleśniowym i boczkiem Pyszny domowy kurczak z warzywami z piekarnika Dżem bananowy! Krokiety z kapustą i pieczarkami (przedsmak świąt) Festiwal kuchni amerykańskiej Festiwal kuchni włoskiej (tak obiecuję, ale mam nadzieję, że w końcu się
Cooking MonsterDrożdżowe bułeczki z kapustą to idealna świąteczna przekąska (lub dodatek np. do barszczu) Składniki na ciasto: 1 kg mąki pszennej typu 450 ½ litra mleka 1 szklanka
Tradycyjna KuchniaPiernik staropolski jest bardzo smaczny, nie wymaga leżakowania, jest mięciutki. Często piekę go na święta Bożego Narodzenia, obowiązkowo musi być przełożony powidłami. Składniki: 750
Bajeczna KuchniaWspaniałe, kruche CIASTECZKA z " niebiańską" BIAŁĄ czekoladą , dla której zrbiłabym wszystko.Mogę się powstrzymać od słodyczy , ciast i ciasteczek , ale kiedy mam w domu zapas
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiU mnie w domu już świąteczna atmosfera :-) Przepis znalazłam w książce "Wielka księga ciast" przełożonej z niemieckiego dla czytelników KDC Klub Dla Ciebie. Rogaliki są pyszne
Passions hobbies life