zbliżającycymi się Świętami wybrałam wiosenne, wielkanocne kształty. Ciasteczka takie mogą być przyjemną dekoracją stołu i koszyczka. Składniki: 200 g mąki jasnej orkiszowej 50 g mąki ryżowej 50 g skrobi kukurydzianej 1 żółtko 100 g masła 3 łyżki cukru pudru ok. 2 łyżki wody różanej Wykonanie: -Wszystkie składniki na ciasto przełożyć do misy
Zakamarki mojej kuchniskoro karnawał to i ciasto z procentami! Piwny bambo to poważna sprawa :) Prawie pół ciemnego piwa, pieczałowicie starta gorzka czekolada, cukier trzcinowy i dużo kakao. Jest to trzecia moja propozycja w akcji firmy Bielmar. Muszę napomnieć, że owa firma to 100% polski kapitał, smutno przyznać, ale już się często to nie zdarza. Z tego też powodu(...)pomimo iż margaryna nie do końca wpasowuje się w stałą tematykę bloga. Raz od święta nikomu nie zaszkodzi jak to mawiają :). Solidna porcja czekolady w zimne i chłodne dni to tak czy inaczej rzecz, bez której trudno czasem sobie poradzić. W tym cieście zasmakujecie czekolady w pysznej puszystej konsystencji, którą nadaje dodatek piwa . Ciasto jest jak puszyste
Kuchnia PROzdrowotnapodwójnie - po pierwsze ze stworzenia przepisu (nawet jeśli już gdzieś jest identyczny, to ten jest po prostu MÓJ;)), a po drugie właśnie za jego równość i nie popękanie :) Na Święta powtarzam!:) a na koniec przepisu pokazuję jak idealny wyszedł - zdjęcie już ostudzonego tuż przed wyjęciem ;) Składniki: Kruchy spód: 2 szkl. mąki 1 łyżka kakao 3/4 kostki masła(...)czekolady truflowej 3-4 łyżki śmietanki 30% Sposób przygotowania: Kruchy spód: mąkę z proszkiem przesiewamy, dodajemy cukier i posiekane masło, wbijamy jajka i całość siekamy, następnie zagniatamy gładkie ciasto, którym od razu wykładamy wyłożoną papierem do pieczenia formę (23x28cm). Ciasto nakłuwamy widelcem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 15-20 minut. Studzimy. Masa truflowa: do rondelka
Kolorowy Przepisownikrobieniem zdjęć), część zjedliśmy, część podarowaliśmy znajomym i chcąc nie chcąc, wieczorem przygotowywałam już drugą porcję. Niewyrośnięte ciasto włożyłam od razu do lodówki, rano nadziałam je powidłami i upiekłam. Po 20 minutach zapach zbudził domowników i rozpoczęliśmy ucztę!!! Taka rozpusta przed Świętami? A co!!! Polecam!!! Składniki na buchty na 18 bułeczek pieczonych w tortownicy o śr.28 cm ROZCZYN(...)żółtka i dobrze mieszamy. Gdy już drożdże podwoją swoja objętość wlewamy mleko z żółtkami i masłem, dodajemy cukier, cukier waniliowy, sól i wyrabiamy za pomocą miksera z końcówką do ciasta drożdżowego (haki). Po 5-8 minutach gdy ciasto jest już zwarte i elastyczne oprószamy je mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około godzinkę, aż podwoi swoją objętość
Rozpustne gotowanieświąteczny wypiek przystało to sernik na bogato. Zawiera w sobie mnóstwo smaków, wszystkie jakie kojarzą nam się ze świętami: pomarańcza, piernik, powidła, sernik, czekolada. Jego wykonanie zajmie trochę więcej czasu ale efekt jest tego wart. Na świątecznym stole takie ciasto na pewno zrobi furrorę. *tortownica 26 cm Składniki: na ciasto piernikowe: 3 jajka 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnianadają się do wypieku i same w sobie są dekoracją ciasta, jego opakowaniem. Służą m.in. do wypieków: keksów, panettone, tart, ciast typu pie, babek, pierników, chleba oraz ciast na różne okazje. PapilArt, to wspaniałe formy, foremki, papilotki, które doskonale nadadzą się do codziennych, jak i świątecznych wypieków . Na Święta Wielkanocne możemy w szybki i prosty sposób przygotować
Słodkie okruszkiTak się przyjemnie złożyło, że obchodzimy w marcu aż trzy bardzo przyjemne święta: naszą rocznicę, irlandzki Dzień Matki oraz dzisiejszy Światowy Dzień Kobiet, więc
brunetkawkuchniSmaczne i nie za słodkie świąteczne (i nie tylko) ciasto. Wykonanie ekspresowe. Dekoracja dowolna (dobrze sprawdza się polewa z białej czekolady i wiórki kokosowe). Składniki
Qlinarnie i Qlinarnieprawie nie zawiera cukru! Jak to możliwe? Ano możliwe i w dodatku pyszne! :) Przepis miałam zamieścić bliżej Świąt, ale zostałam poproszona przez moich dzisiejszych gości, żebym koniecznie zrobiła to jak najszybciej, a więc jest. Zapraszam na degustację. :) Składniki: CIASTO - 250 g maku - 1 szklanka surowej kaszy jaglanej (200 g) - 1 szklanka daktyli (namoczonych 10 minut we wrzątku
Smakuje zdrowoPost ten zacznę nucąc piosenkę z reklamy pewnego popularnego napoju "Coraz bliżej święta...." sialala..... Zastanawialiście się już nad świątecznym menu? Może znajdziecie inspirację kulinarną na moim blogu? Zachęcam! Dania główne: Przystawki i sałatki: Ciasta: Ciastka: Likier
paapilotkaasamo jak ze smakiem ten jednak wzbogacony lekko kwaśno białym serem oraz skwarkami. Wypieka siego bez skórki zwanym "łysym" oraz w drożdżowej skórce. Niektórzy porównują go do słonego ciasta lub babki ziemniaczanej, ma on jednak inny specyficzny smak. W smaku można śmiało powiedzieć, że ile gospodyń i tyle różnych smaków. Na Lubelszczyźnie pieróg od wieków był wypiekiem świątecznym, serwowanym przy(...)Narodzenie i Wielkanoc. Mniemano, że święta bez tej wspaniałości, to żadne święta. Obdarowywano nim kolędników. W dawnych czasach nazywano go biłgorajskim tortem, często był bogato dekorowany na wierzchu i zajmował centralne miejsce na stole. Udekorowany był na wierzchu ta jak współczesne ciasta. Obecnie wypiek ten stracił rangę świątecznego specjału i stał się powszechnym daniem, które
Ciastka - domowe słodkościDoskonały torcik na każdą okazję, a że dzisiaj wypada moje małe święto to Was nim częstuję :) Prosty i nieskomplikowany, ale prezentuje się wspaniale :) A masa truskawkowa
Na Ciasteczkowych Papierachuwolnieniu pęcherzyków powietrza i zapobiec dzięki temu opadaniu ciasta, Jeśli musimy przekroić biszkopt - robimy to po całkowitym wystudzeniu ciasta. Mam nadzieję, że o niczym nie zapomniałam :) Jeśli macie inne porady zapraszam serdecznie do podzielenia się z nimi - w końcu święta już niedługo i niejednej osobie mogą być one pomocne
psgotujemypokazałam jej w necie gwiazdę z nutellą, jednogłośnie powiedziałyśmy, że koniecznie tak musi wyglądać nasz makowiec na święta. Zrobiłyśmy też naturalnie strucle makową i przepis na nią znajdziecie na blogu. Jest właściwie taki sam. Tak naprawdę z ilości ciasta które miałyśmy można zrobić dwie strucle, lub dwie gwiazdy, lub struclę i gwiazdę. Przepis na ciasto drożdżowe
Lili w kuchniPyszne ciasto, które błyskawicznie znika z talerzy. Połączenie tradycyjnego smaku ciasta, z słodkim smakiem prawdziwych krówek i silną nutą ajerkoniaku. Z pewnością może wam zastąpić nie tylko każdą babkę serwowaną na święta ale również keks
Milion Smaków