ciasto na swieta - 3177 przepisów (strona:95/212)

Buchty- drożdżowe bułeczki. 221

robieniem zdjęć), część zjedliśmy, część podarowaliśmy znajomym i chcąc nie chcąc, wieczorem przygotowywałam już drugą porcję. Niewyrośnięte ciasto włożyłam od razu do lodówki, rano nadziałam je powidłami i upiekłam. Po 20 minutach zapach zbudził domowników i rozpoczęliśmy ucztę!!! Taka rozpusta przed Świętami? A co!!! Polecam!!! Składniki na buchty na 18 bułeczek pieczonych w tortownicy o śr.28 cm ROZCZYN(...)żółtka i dobrze mieszamy. Gdy już drożdże podwoją swoja objętość wlewamy mleko z żółtkami i masłem, dodajemy cukier, cukier waniliowy, sól i wyrabiamy za pomocą miksera z końcówką do ciasta drożdżowego (haki). Po 5-8 minutach gdy ciasto jest już zwarte i elastyczne oprószamy je mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około godzinkę, aż podwoi swoją objętość

Rozpustne gotowanie
świąteczny sernik pomarańczowy na piernikowym ślimaku 185

świąteczny wypiek przystało to sernik na bogato. Zawiera w sobie mnóstwo smaków, wszystkie jakie kojarzą nam się ze świętami: pomarańcza, piernik, powidła, sernik, czekolada. Jego wykonanie zajmie trochę więcej czasu ale efekt jest tego wart. Na świątecznym stole takie ciasto na pewno zrobi furrorę. *tortownica 26 cm Składniki: na ciasto piernikowe: 3 jajka 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
PapilArt - idealne wypieki na co dzień i święta. 136

nadają się do wypieku i same w sobie są dekoracją ciasta, jego opakowaniem. Służą m.in. do wypieków: keksów, panettone, tart, ciast typu pie, babek, pierników, chleba oraz ciast na różne okazje. PapilArt, to wspaniałe formy, foremki, papilotki, które doskonale nadadzą się do codziennych, jak i świątecznych wypieków . Na Święta Wielkanocne możemy w szybki i prosty sposób przygotować

Słodkie okruszki
Tort czekoladowo-cynamonowy z nutellą i orzechami włoskimi… 234

Tak się przyjemnie złożyło, że obchodzimy w marcu aż trzy bardzo przyjemne święta: naszą rocznicę, irlandzki Dzień Matki oraz dzisiejszy Światowy Dzień Kobiet, więc

brunetkawkuchni
Cynamonowe ciasto marchewkowe, Figa z Makiem 183

Smaczne i nie za słodkie świąteczne (i nie tylko) ciasto. Wykonanie ekspresowe. Dekoracja dowolna (dobrze sprawdza się polewa z białej czekolady i wiórki kokosowe). Składniki

Qlinarnie i Qlinarnie
Jaglany makowiec bez pieczenia. Bezglutenowy, wegański. 668

prawie nie zawiera cukru! Jak to możliwe? Ano możliwe i w dodatku pyszne! :) Przepis miałam zamieścić bliżej Świąt, ale zostałam poproszona przez moich dzisiejszych gości, żebym koniecznie zrobiła to jak najszybciej, a więc jest. Zapraszam na degustację. :) Składniki:   CIASTO - 250 g maku - 1 szklanka surowej kaszy jaglanej (200 g) - 1 szklanka daktyli (namoczonych 10 minut we wrzątku

Smakuje zdrowo
Boże Narodzenie 247

Post ten zacznę nucąc piosenkę z reklamy pewnego popularnego napoju "Coraz bliżej święta...." sialala..... Zastanawialiście się już nad świątecznym menu? Może znajdziecie inspirację kulinarną na moim blogu? Zachęcam! Dania główne: Przystawki i sałatki: Ciasta: Ciastka: Likier

paapilotkaa
PIERÓG BIŁGORAJSKI 179

samo jak ze smakiem ten jednak wzbogacony lekko kwaśno białym serem oraz skwarkami. Wypieka siego bez skórki zwanym "łysym" oraz w drożdżowej skórce. Niektórzy porównują go do słonego ciasta lub babki ziemniaczanej, ma on jednak inny specyficzny smak. W smaku można śmiało powiedzieć, że ile gospodyń i tyle różnych smaków. Na Lubelszczyźnie pieróg od wieków był wypiekiem świątecznym, serwowanym przy(...)Narodzenie i Wielkanoc. Mniemano, że święta bez tej wspaniałości, to żadne święta. Obdarowywano nim kolędników. W dawnych czasach nazywano go biłgorajskim tortem, często był bogato dekorowany na wierzchu i zajmował centralne miejsce na stole. Udekorowany był na wierzchu ta jak współczesne ciasta. Obecnie wypiek ten stracił rangę świątecznego specjału i stał się powszechnym daniem, które

Ciastka - domowe słodkości
Torcik truskawkowy 149

Doskonały torcik na każdą okazję, a że dzisiaj wypada moje małe święto to Was nim częstuję :) Prosty i nieskomplikowany, ale prezentuje się wspaniale :) A masa truskawkowa

Na Ciasteczkowych Papierach
PS. Biszkopt - porady 188

uwolnieniu pęcherzyków powietrza i zapobiec dzięki temu opadaniu ciasta, Jeśli musimy przekroić biszkopt - robimy to po całkowitym wystudzeniu ciasta. Mam nadzieję, że o niczym nie zapomniałam :) Jeśli macie inne porady zapraszam serdecznie do podzielenia się z nimi - w końcu święta już niedługo i niejednej osobie mogą być one pomocne

psgotujemy
Drożdżowa gwiazda z nadzieniem jak do Rogali Marcińskich 157

pokazałam jej w necie gwiazdę z nutellą, jednogłośnie powiedziałyśmy, że koniecznie tak musi wyglądać nasz makowiec na święta. Zrobiłyśmy też naturalnie strucle makową i przepis na nią znajdziecie na blogu. Jest właściwie taki sam. Tak naprawdę z ilości ciasta które miałyśmy można zrobić dwie strucle, lub dwie gwiazdy, lub struclę i gwiazdę.   Przepis na ciasto drożdżowe

Lili w kuchni
Ciasto na adwokacie 84

Pyszne ciasto, które błyskawicznie znika z talerzy. Połączenie tradycyjnego smaku ciasta, z słodkim smakiem prawdziwych krówek i silną nutą ajerkoniaku. Z pewnością może wam zastąpić nie tylko każdą babkę serwowaną na święta ale również keks

Milion Smaków
Piernikowa świąteczna ozdoba 142

Sezon piernikowy już się zaczyna. Chcę wam pokazać jak można z ciasta piernikowego, ususzonej pomarańczy zrobić mały prezencik.Piernikowy prezentPodstawą jest ciasto piernikowe , które 

W kuchennym oknie Ewy
Jajko w szynce 170

klimacie, by przypominaly mi o moim rodzinnym domu. Gdy bylam jeszcze mala i zyl moj Dziadek to zawsze na Swieta mielismy w domu pachnace, wedzone szynki, kielbase i rozne pieczone miesa i wszystko to wlasnej produkcji. Moja Mama piekla przepyszne ciasta, a wsrod nich wyjatkowa, bardzo wilgotna babke gotowana. W Wielka Sobote zawsze robila baranka z masla. Byly tez roznego

Przysmaki Karolki
Mazurek Czekoladowo- Czekoladowy z Bakaliami 146

święta. Zrobię go też za rok, a nawet wcześniej, bo jest przepyszny. Mało tego wbrew pozorom jest bardzo łatwy i bardzo szybki w wykonaniu. Nie miałam pod ręką gotowanych żółtek, więc użyłam surowych. Wyszło mega pysznie,czekoladowo,słodko i ta struktura, mmmmniam! A w dodatku według mnie jest piękny! Uwielbiam! Składniki (blacha 35 x 25 cm) Ciasto

Blondynka Gotuje

Proponowane wyszukiwania