pory jedyną struclę jaką robiłam to była strucla z makiem, oczywiście kojarząca się głównie ze Świętami Bożego Narodzenia. W tym roku postanowiłam wypróbować troszkę inną wersję i użyłam do nadzienia masy orzechowej. Ja skorzystałam z gotowej masy orzechowej , ale na pewno zrobiona samodzielnie masa będzie jeszcze lepsza :) foremka 11x26 cm Składniki: 250g mąki pszennej, 100g masła(...)wraz z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem. Dodać szczyptę soli, cukier waniliowy, posiekane masło, jajko oraz żółtko i rozpuszczone drożdże. Wszystko posiekać nożem, po czym zagnieść gładkie, kruche ciasto. Owinąć w folię spożywczą i włożyć na 30 minut do lodówki. Następnie ciasto rozwałkować na kształt prostokąta o wym. ok. 20x35cm. Rozsmarować masę orzechową, zostawiając po bokach około
Z miłości do słodkościnależy. Co wcześniej robiłam źle? Wyrabiałam ciasto robotem i dodawałam zbyt ciepłą wodę zabijając tym samym drożdże. Mówię Wam o tym, aby Was przestrzec przed popełnieniem tych samych błędów co ja. W każdym razie efekt jest na prawdę świetny, a domowy żur w chlebie w święta to błogosławieństwo. Dziś zapraszam po przepis na miseczki chlebowe, które spokojnie(...)rozpuszczam je w letniej wodzie. Do drugiej wysokiej miski wsypuję przesianą mąkę, dodaję sól, oliwę i zalewam drożdżami. Jeżeli chcecie dodać jakieś przyprawy, możecie to zrobić teraz. Ciasto wyrabiamy na blacie lekko oprószonym mąką ( gdy zajdzie taka potrzeba możemy lekko podsypać je mąką), następnie przekładamy ponownie do ciepłego naczynia i przykrywamy ściereczką – odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia
Słodkie PrzyjemnościKolejne ciasto mojej mamy. Ciasto który zawsze wychodzi. Zastanawiałam się jak go nazwać: keks wyśmienity, wspaniały a może prosty. Nazwalam go po prostu keksem mojej mamy, bo ta nazwa mówi wszystko. Może nie jest to zdrowa propozycja, ale od święta proszę bardzo:) Składniki: 250g maki pszennej 250g cukry pudru 250g margaryny 5 jaj 1 łyżeczka proszku(...)wsypać mąkę zmieszana z proszkiem do pieczenia. Ubijamy pianę z białek na sztywno. Białka dodajemy do masy i delikatnie mieszamy, na koniec dodajemy jeszcze bakalie posiekane na drobno. Gotowe ciasto wykładamy do 2 keksówek o wymiarach 12x26cm Piec
Apetyt na Zieloneswoimi prawami i nawet Gwiazdka czy Wielkanoc już przesiąknęła tą komercyjną zarazą.A my, jako konsumenci, poddajemy się tej fali.Jednakże patrząc przez pryzmat tolerancyjności, przyznam się, że tematyka święta duchów i straszydeł nawet mi odpowiada. Lubię to, co dostarcza dreszczyku i mrozi w żyłach krew.Poza tym, świetnie można wykorzystać te straszne motywy w kuchni. PIERNIKOWE KRUCHE(...)łyżki zimnej wody Mąkę, cukier, przyprawę i kakao posiekałam z mąką, roztarłam w palcach, aby powstało coś na kształt piasku. Dodałam 2-3 łyżki zimnej wody i zagniotłam ciasto. Będzie dość miękkie. Wstawiłam na ok. 30 minut do lodówki. Blat posypałam mąką, odrywałam po kawałku ciasta, dodatkowo troszkę zagniatając z odrobiną mąki, by nie było tak luźne i wałkowałam
W kuchni Karmel-itkiUważam, że w Walentynki - tak jak w święta Bożego Narodzenia, na stole powinno się znaleźć coś czekoladowego. Czekolada jest takim fajnym akcentem, czasem taką kropką nad 'i' :) Uwielbiam jeść ją w zimne wieczory, ale warto też czasem przygotować z niej jakiś fajny smakołyk, aby się nie znudziła - dziś będzie to ciasto, jutro.. jutro niech pozostanie moją słodką
Słodkie Przyjemnościświęta zrobiłam sobie taką nalewkę i powiem Wam że była super. Lekko słodkawa i niezbyt mocna ale za to kremowa, idealna do kawałka babki czy ciasta, polecam gorąco. Dużo składników nie potrzebujecie tylko wódkę 38% i czekoladę. Zachęcam do zrobienia. Nalewka czekoladowa. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieDrogie Dziewczynki! Wesołego jajka , kurczaków, baranka, ciasta z rodzynkami, ostrego chrzanu, tęczowych mazurków, mokrego Dyngusa i ode mnie całusa Po mimo śniegu jaki u mnie niestety panuje, mam nadzieje ,że te święta spędzacie w ciepłym gronie rodzinnym :) a potrawy są oczywiście wyśmienite :) Żeby nie były to tylko nudne życzenia jestem ciekawa jak u was wyglądają święta
W Moim Magicznym Domuminut ubijamy białka na sztywną masę. Następnie dodajemy do nich cukier i orzechy, dokładnie mieszając. Ciasto rozwałkować, wycinać koła, przełożyć na blaszkę, a na wierzch nanieść łyżeczką bezową masę. Piec około 7-10 minut w temperaturze 160 stopni Celsjusza. Wesołych Świąt
Kuchnia Pani Wiosnyzarówno mi jak i Mężowi posmakowały, więc reszta wylądowała w zamrażalnikach: moim, Mamy i Teściowej :) W święta będą jak znalazł do barszczu pozostałego z Wieczerzy Wigilijnej. Zdążycie je zrobić i Wy, bierzcie się więc do pracy :) Składniki na ok 45 sztuk: Ciasto: 900g mąki + do podsypywania 3 żółtka 60g drożdży 400ml ciepłego mleka ( u mnie 2%) 200g roztopionej
Kuchnia w czekoladzieDziś ponoć święto chruścika...no i są chruściki drożdżowe..jakiś czas temu były pączki z dodatkiem cynamonu i przyprawy piernikowej , były smaczne ..więc tym razem też do ciasta drożdżowego dodałam tych przypraw. 50 dkg mąki 3/4 szkl.letniego mleka 2-3 łyżki cukru 50 g drożdży 50 g stopionego, wystudzonego masła 1-2 jajka 0,5 łyżeczki
Moje domowe kucharzeniepotrawy z Indii, Pakistanu i Bangladeszu, curry stało się jedną z narodowych potraw – obchodzone jest nawet tygodniowe święto tej potrawy w trzecim tygodniu października. Kolendrę, kumin i gorczycę tłuczemy w moździerzu lub wkładamy w woreczek z grubej folii i tłuczemy wałkiem do ciasta bądź tłuczkiem do mięsa. Czosnek, imbir i cebule obieramy. Czosnek przeciskamy przez praskę, imbir ścieramy do czosnku
Karo in the Kitchenchyba stał się świąteczną tradycją zaraz obok piernika staropolskiego . Jeśli jeszcze nie wiecie co przygotować na Święta zapraszam TUTAJ (klik) :). Dodałam również przepis na domową masę makową, która w środę wyląduje w makowcu (piekę go w dzień Wigilii bo uwielbiam świeże ciasto drożdżowe :)), po kliknięciu na poniższe zdjęcie przejdziecie do przepisu: Jeszcze przepis na dzisiejsze śniadanie. Było przepyszne
breakfast of dreamsPierniczki są od razu miękkie. Przechowywane w metalowym pudełku bardzo długo zachowają ten sam smak i miękkość. Zapachniało już świętami w domu przy okazji wypieku Składniki:1 kg mąki8 zółtek3 białka1,5 szkl cukru3 łyżki kakao200 ml gęstej śmietany3 łyżeczki sody2 łyżeczki cynamonu1 łyżeczka zmielonego goździka1/2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej1/2 łyżeczki pieprzu naturalnego mielonego1 kostka masła Roślinne z Mlekovity1(...)śmietanie rozpuszczamy sodę, odstawiamy aż zwiększy objętość. Białka ubijamy na pianę, dodajemy cukier, miksujemy. Dodajemy żółtka. Dodajemy mąkę z kakao, mieszamy. Wlewamy miód, ciągle mieszamy. Na koniec dodajemy śmietanę. Ciasto będzie rzadkie, nie nadające się do wałkowania. Odstawiamy przykryte w chłodne miejsce na 24 godz.W dzień pieczenia:Ciasto podsypujemy mąką, rozwałkowujemy na ok 3 mm, foremkami wycinamy pierniki. Układamy
Z Majeczką w kuchnimojprzepisna.pl | Piernik staropolski Wiem, wiem powinnam ten przepis podać przed świętami, bo zwykle pierniki piecze się parę/paręnaście dni przed świętami. Ale nie chciałam podać przepisu, którego wcześniej nie upiekę, nie wypróbuje i nie nakarmię rodziny Być może przepis przyda Wam się na inną okazję lub po prostu w przyszłym roku. Piernik jest genialny, najlepszy od czasów(...)słodki, z dnia na dzień lepszy, ma bardzo długi „termin ważności”, po upieczeniu może stać kilka tygodni zawinięty w ściereczkę i nadal będzie smaczny, można go mrozić. Ciasto trzeba przygotować w listopadzie, a upiec na tydzień przed Wigilią. Przepis lekko zmodyfikowany pochodzi ze strony Moje wypieki . listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='500 g miodu naturalnego
moj przepis naZrobiliśmy to ciasto dla Krzysia i Wawrzyńca z KOHA . W zamian dostaliśmy prezent, który już niebawem będzie bohaterem kolejnego wpisu. Tymczasem obczajcie sobie wszystko , co chłopcy produkują i nabądźcie na zimę i na święta, na imieniny, urodziny i bez okazji. A potem zróbcie sobie nasze brownie i miejcie się tak świetnie, jak my się mamy! Składniki: 3 tabliczki(...)Limonki szorujecie pod bieżącą wodą i ocieracie ze skórki. Śmietanę ubijacie w mikserze, dodajecie cukier puder, serek mascarpone, na końcu skórkę z limonek. Mieszacie i wykładacie na ostudzone ciasto. Możecie oprószyć je kakao, schłodzić w lodówce i jeść cały wieczór. Poniżej w ekstrasie film. Smacznego
GRUBY WAŁEK