sobie robić coś innego - kroić warzywa na sałatkę, zagniatać ciasto na miodownik, czy... sprzątać :) i tylko pamiętać, żeby je z piekarnika w odpowiednim czasie wyjąć :D Ja je upiekłam na dużo przed Świętami, bo taka była potrzeba chwili ;) ale też, żeby Was drodzy Czytelnicy na Święta zainspirować ;) dodatek chili w wypiekach ostatnimi czasy bardzo
Kolorowy Przepisownikokazji Dnia Świętego Patryka (17 marca), w którym jak wiadomo króluje (prócz piwa) wszechobecna zieleń, przedstawiam Wam bardzo smaczne, niemal dietetyczne i proste do zrobienia ciasto z owocami o soczyście zielonym kolorze! Jego spód stanowi cienki biszkopt, na którym ułożona została galaretkowa masa z jabłkami i kiwi. Jest niesamowicie orzeźwiające, lekkie (nie musicie poprzestawać na jednym kawałeczku) i kwaskowe. Powinno
MyCookBook.plTradycyjne rogale, które wywodzą się z Poznania, tam też, co roku, przygotowywane są z okazji święta 11 listopada. Muszę przyznać, że poznańskich rogali nie miałam okazji spróbować, ale od jakiegoś czasu sama robię je w domu. Delikatne, półfrancuskie ciasto, nadzienie z białego maku i orzechów i lukier. Brzmi wspaniale, prawda? ;) Pokusa, której ciężko się oprzeć
Domowa cukiernia Ewycoraz bardziej wyczuwalny, i nie chodzi tu tylko o piernikowe zapachy rozchodzące się w domu podczas pieczenia ciasta czy pierniczków :) Przez długi okres czasu śniegu nie było, ale kilka dni temu napadało go całe mnóstwo! Ciekawe, czy będziemy mieć białe Święta? :) Moim zdaniem Święta bez śniegu nie mają już tak samo magicznego klimatu... No ale, śnieg
chili & sugarstartego imbiru zanużone w słodkiej masie maślanej. Całość na kruchym cieście, które chrupie przy każdym ugryzieniu. Takie ciasto będzie świetnie smakować do niedzielnej kawy czy jako codzienna przekąska, a dzięki ciekawemu wyglądowi będzie się również dobrze prezentować na stole w święta
Milion Smakówroku na święta upiekłam piernik z piwem. No cóż stwierdziłam, że na tradycyjny piernik już za późno, a ten przepis wydał mi się całkiem prosty. Ciasto robi się szybko, pięknie pachnie, jest miękkie i bardzo smaczne. Dodatkowo polałam je polewą czekoladową. Polecam... Foremka o wymiarach: 25cm x 32cm Potrzebujemy: 150g masła 300g golden syropu 200g cukru trzcinowego
http://szpilkinamiotle.blogspot.com/czasie coś pięknego co zachwyca już dużo wcześniej niż samego 24 grudnia. Dla mnie żadne inne święta nie są takie piękne jak własnie te, dlatego nie mogę się już ich doczekać.Ciasteczka powstały teraz po zostało mi trochę kruchego ciasta po ostatnich ciasteczkach, oraz bezy a w lodówce miałam jeszcze trochę truskawkowego dżemu.Do wykonania potrzebne będą:Kruche
Moje pyszne gotowanieŚwięta się zbliżają, więc czas na słodkie wypieki. Ja serdecznie zapraszam do spróbowania mojej tarty z serkiem mascarpone i migdałami.To połączenie kruchego ciasta, serka kremowego i chrupiących migdałów. Nie jest za słodka, ani sucha, naprawdę smakuje znakomicie. Wiem, że taka tarta smakuje najlepiej następnego dnia, ale u mnie nie było to możliwe, została od razu zjedzona. Smakowała
Moniki SmakołykiBardzo zaciekawiło mnie to ciasto, jak tylko je zobaczyłam. Masa z nutellą, bita śmietana i delikatny, kwaśny akcent w postaci warstwy dżemu truskawkowego. Pyszne po prostu. Idealne na uroczyste okazje, święta, imieniny, urodziny czy też Walentynki. Przepis znaleziony w internecie i nieco dostosowany do naszych potrzeb :). Polecam!!! Biszkopt czekoladowy (przepis TUTAJ ) Krem czekoladowy: 2 żółtka(...)pozostawić do przestudzenia. Zimną śmietanę ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać cukier puder i przestudzoną żelatynę (nie może być gorąca tylko lekko chłodna). Wyłożyć na ciemne herbatniki. Całe ciasto posypać posypką lub startą czekoladą i wstawić do lodówki na kilka godzin (najlepiej na noc). Smacznego! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanieprzepis jest dla wszystkich, którzy z jakichś powodów nie mogli lub nie zdążyli zrobić coś słodkiego swoim pociechom z okazji ich dzisiejszego święta. W zasadzie może to nie jest konkretnie przepis, ale patent na ładnie wyglądający torcik (ładnie to w przypadku mojego torciku akurat troszkę za dużo powiedziane hehe ;)). Dzieci to w dużej mierze wzrokowce i wydaje(...)się, że każdemu spodoba się ten torcik w kształcie Biedronki :) Cały efekt finalny opiera się właściwie na dekoracji. Ma być wesoło i kolorowo :) Jeśli nie macie czasu piec ciasta wykorzystajcie gotowe blaty biszkoptowe. Zamiast kremu możecie ubić śmietanę z mascarpone lub przyrządzić inne nadzienie. Owoce również możecie dodać według uznania. Ważne, aby z zewnątrz torcik zachęcał do jedzenia, wtedy
My simple kitchenpowodu zawartości miodu w cieście każdy piernik z upływem czasu twardnieje. Czasami nawet za bardzo – dosłownie na kamień. O ile takie ciastka będą dobre do dekoracji, to już dużo mniej nadają się do zjedzenia. Żeby pierniki nabrały odpowiedniej miękkości potrzebują dawki wilgoci. Jeśli udekorowaliście je lukrem do zjedzenia, wyjmijcie je odpowiednio wcześniej przed świętami z puszki i postawcie(...)piernika – ja daję nawet 60-70g 2 gwiazdki anyżu zmielone w moździerzu ½ łyżeczki mielonego czarnego pieprzu Z podanych proporcji wychodzi lekko ponad kilogram (około 1150g) gotowego piernikowego ciasta. Można zrobić je z połowy składników
Karo in the Kitchenswoim pysznym wnętrzem. Na pierwszy plan wysuwają się płatki owsiane i rodzynki - znakomity duet. Z wierzchu lekko chrupiące, w środku mięciutkie - pyszne! Jeśli nie macie dość ciasteczek po Świętach, ale piernikowe smaki lekko Wam się przejadły - oto przepis idealny! Ciasteczka owsiane z rodzynkami Składniki: (na 30-35 sztuk) 125 g miękkiego masła 100 g cukru 1 jajko(...)puszystą, jasną masę. Wbić jajko, zmiksować. Płatki wymieszać z mąką i proszkiem, partiami dodawać do ciasta. Na końcu dodać dobrze odciśnięte rodzynki, wymieszać. Ciasto będzie dość rzadkie. Przykryć miskę z ciastem, schłodzić w lodówce przez minimum 1 godzinę. Po tym czasie z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, lekko spłaszczając. Piec
Pożeraczka, czyli raz adobrzeMarcina, który pokrywa się ze Świętem Niepodległości Polski. Najbardziej znane w Poznaniu i okolicach – w innych częściach kraju często trudno je kupić, ponieważ zarejestrowane są jako wyrób regionalny. Bardzo podoba mi się świętowanie odzyskania niepodległości takim niepowtarzalnym wypiekiem. A jak to się zaczęło? Jedna wersja mówi że, jesienią składano pogańskim bogom ofiarę z ciasta w kształcie rogów. Inna
Poezja smakumnie to święto rzeczywiście się praktykuje, dostaję kwiaty, chociaż w tym roku poprosiłam o zioła. Rozsadzę je i postaram się, aby przetrwały do lata. Nie wiem czy mi się to uda, ale spróbować warto. Nie wiem jak Wy, ale ja zawsze jak dostaję kwiatka, częstuję panów czymś słodkim. Dziś będę serwować Brownies - mocno czekoladowe ciasto z małą ilością mąki. Najlepiej
Słodkie Przyjemnościwyłożonej papierem do pieczenia. Odsatwić do wyrośnięcia na 40-60 minut.Po tym czasie posmarować ciasto roztrzepanym jajkiem.Piec w 180 st. C. przez 40-45 minut.Ostudzić na kratce.Smacznego!Kiedy wstałam dzisiaj rano, świeciło bajeczne słonko i aż sobie pomyślałam, że takie Święta bez śniegu to nie największa tragedia... Teraz się zachmurzyło i zaczął padać deszcz - taka pogoda
Pożeraczka, czyli raz adobrze