Skoro jesień obrodziła w orzechy, a święta również kojarzą mi się z orzechami. Znalazłam w szafce przepis na snikersa.. Przeglądając również blogi natknęłam się na orzechowca u Kuchnia w zieleni .Tak więc w dwóch przepisów zrobił się jeden, mój.Piekąc wcześniej blat biszkoptowy. wykorzystałam go w snikersie/ orzechowcu.Opis ciasta może przerażać, jest trochę pracy
Garnkowe fanaberiesmaki i zrobiłam aromatyczny sernik na piernikowym spodzie. Jest bardzo szybki do zrobienia zakładając, że ma się upieczone wcześniej pierniki (przepis na pierniki, które wykorzystałam do tego ciasta znajdziecie tu i zrobiony ser wegański (dokładną instrukcję jak i z czego go robię znajdziecie tu ). Składniki na dużą tortownicę (średnica 26 cm)/używając tortownicy 18-20 cm użyć połowy składników(...)zblenduj. Pilnuj, aby Miśki nie wyżarły Ci masy. Wypełnij masą serową schłodzony w lodówce spód ciasta. Piecz sernik 60 minut w temp. 180 C na środkowej półce piekarnika, wystudź i schowaj do lodówki, bo jak znam życie to Twoje Miśki zjedzą jeszcze przed świętami :”Nie jeść, bo to na święta”- najlepiej przyklej taką kartkę Smacznego
greenscarfwersji wytrawnej, ale mając delikatne białe kiełbasy i pomysł na ciasto na tartę bez dodatku masła postanowiłam spróbować. Pomyślałam, że jak się nie uda, lub gdyby była niesmaczna po prostu Wam tego przepisu nie pokaże, ale wyszła smaczna, sycąca, bardzo aromatyczna. Biała kiełbasa kojarzy mi się ze Świętami Wielkiej Nocy i dużą ilością majeranku i tak ta tarta smakuje(...)zupy Wielkanocne, ale można ją w łatwy sposób wziąć w rękę i zjeść, do tego jest bardzo sycąca. Tak powstała tarta na oleju z białą kiełbasą. Składniki na ciasto: - 200 g mąki pszennej - pół szklanki oleju rzepakowego - 1 żółtko - 2-3 łyżki zimnej wody Wszystkie składniki na kruchy spód umieścić w misce i szybko zagnieść. Uformować kulę, owinąć
dom-agi.plbutelkach; pozostawić do całkowitego wystudzenia. Smacznego! W piątek w Danii jest święto, mam więc wolne od szkoły. Mam nadzieję, że znajdę trochę czasu na nadrobienie blogowych zaległości - ten tydzień bowiem wcale nie jest lżejszy od poprzednich... Wczoraj do domu wróciłam o piątej, bo pomagałam przy cieście na konfirmację. Na szczęście się udało, ale muszę przyznać, że lekko nie było
Pożeraczka, czyli raz adobrzeMona de Pascua to chyba jeden z najbardziej tradycyjnych hiszpańskich przysmaków wielkanocnych. Ciasto jest przyrządzane przede wszystkim w Murcji, gdzie można zjeść je przez cały rok jak i w Walencji, Katalonii, Aragonii i Kastylii. Jest ona tym dla Hiszpanów, czym dla nas jest mazurek; bez niej Świąt po prostu nie ma. Mona ma rodowód arabski. Sam termin wywodzi się(...)symbolizują radość z nadchodzących Świąt. W samej Walencji przysmak ten znany jest również pod określeniami panquemado, czy toña i według ichniejszej tradycji ojciec chrzestny wręcza swojemu chrześniakowi Monę w Niedzielę Wielkanocną, a następnie jest ona spożywane przez całą rodzinę w Wielkanocny Poniedziałek, nazywanym przez to el día de mona (dzień małpy). Ciasto to ma tyle wariantów ile jest regionów
Food SquareŚwięta do okres szczególny w każdym domu. Dla mnie to niesamowity klimat, tworzony przez różne zapachy - choinki, suszonych grzybów, przypraw korzennych czy pieczonego ciasta; małe i większe rytuały i tradycje, takie jak przystrajanie drzewka, wspólne chwile spędzone na przygotowaniach, słuchanie kolęd, oczekiwanie na ten jedyny w roku wyjątkowy wieczór. To czas, który bez względu na to, czy przeżywamy(...)każdego mogą to być inne momenty), tworzą niesamowity i niepowtarzalny klimat, na który wielu z nas czeka.Z tej wyjątkowej okazji chciałabym życzyć Wam, by ten wieczór, a także nadchodzące święta, były wypełnione tym cudownym, radosnym klimatem. Byście spędzili ten czas tak, jak sobie zamarzyliście - w gronie rodzinnym, z przyjaciółmi, w domu, a może gdzieś daleko, lecz
Smakołyki BerenikiMocno czekoladowe, wręcz wytrawne ciasto, słodki karmel, chrupiące orzechy i nuta korzennych przypraw - to się nie mogło nie udać! :) Ciasto jest przepyszne, upieczcie przy najbliższej okazji
DefinicjaSmakuŚwięta już niedługo, więc dlaczego nie wypróbować piernikowy keks ? Przepis na ten keks piernikowy otrzymałam od Fabioli, koleżanki z roku. Ciasto jest tak dobre i proste ,że nie mogłam się powstrzymać aby się nowym przepisem nie podzielić! Składniki: 125 g margaryny 400 g mąki 1 łyżeczka sody oczyszczonej 2 łyżki kakao 1 opakowanie przyprawy korzennej do pierników
W Moim Magicznym DomuCzasem obrażę się na wszystkich i na wszystko. Potem foch na świat mi przechodzi i wracam do trenowania. Święta to taki okres, kiedy intensywność domowych wypieków wzrasta. W tym roku postanowiłam, że nadszedł czas na poszerzenie swojego repertuaru ciast. I nie, nie mogłam sobie wybrać czegoś prostego, bo po co. Lepiej od razu dać sobie w kość. Padło
ladykitchenŚwięta już za pasem! jeszcze kilka dni i zacznie się krzątanina po kuchni. Dziś znów na słodko, kto chętny?! Zapraszam! Ciasto; 6 jajek szklanka mąki szklanka cukru 2 czubate łyżki kakao łyżeczka sody łyżeczka proszku do pieczenia łyżka przyprawy do piernika pół łyżeczki mielonego anyżu Poncz; kieliszek rumu (może też być inny alkohol) 3 łyżki wody, ostudzonej Masa
Radość kipiąca uśmiechem.Delikatny, mięciutki, rozpływający się w ustach biszkopt czekoladowy z prawdziwej czekolady, upieczony z dodatkiem mocnej kawy, zrolowany z ubitą śmietaną aromatyzowaną likierem amaretto i ekstraktem z
Moja Delicjawyobrażam sobie wielkanocnego stołu bez pięknej, wysokiej i wytwornej baby. Przepisów na ten pyszny i charakterystyczny dla świąt Wielkiej Nocy wypiek jest mnóstwo i z pewnością każdy ma swój ulubiony, z którego co roku pieczołowicie przygotowuje to ciasto. Jednak być może zachęcę Was do wypróbowania czegoś nowego :) Przepis na tę babkę znalazłam w jednym z numerów magazynu „Kuchnia”. Upiekłam
MyCookBook.plCarskie pierogi z okrasą Pyszne carskie pierożki , robione na bogato . Z parzonego ciasta z dodatkiem kurkumy , która kiedyś w dawnych czasach mogła gościć tylko na carskim
Ogrodnik w podróżyKiedy wczoraj zobaczyłam ten przepis na blogu Magdy od razu wiedziałam,że muszę go spróbować, a że dziś rano mam trochę czasu postanowiłam wykorzystać szansę
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość