ciasto na swieta - 3177 przepisów (strona:126/212)

Makowiec japoński 201

Święta, święta i po świętach :D Pora rozpocząć Nowy Rok od  słodkiego, pysznego makowca z jabłkami inaczej zwanego makowcem japońskim.  U mnie na stole zrobił furorę, więc polecam nie tylko na świąteczny czas, ale także na niedzielę lub imprezy okolicznościowe, no chyba, że nie przepadacie za makiem :D Ciasto kruche: 300 g mąki

Ciasteczkowy Potwór
Pieczone Pierogi z Kapustą i Pieczarkami 231

pieczarkami, idealnie nadają się do podania podczas świąt Bożego Narodzenia ale i nie tylko, rewelacyjnie smakują z czerwonym barszczem. Polecam wypróbować przepis. Będziemy potrzebować: z podanych proporcji wyjdzie około 40 pierogów na farsz: 500 g kapusty kiszonej (dobrze odciśniętej) 500 g pieczarek 2 średnie cebule sól, pieprz olej do smażenia na ciasto: 500 g mąki pszennej (użyłam poznańskiej

Uwaga Babcia Gotuje
Pumpkin Spice Chia Pudding - dyniowy deser chia 190

wyjazdu do Poznania, teraz trzeba odliczać do świąt. Moi mili, pozostało już tylko 25 dni szkoły nie licząc weekendów, czy to nie brzmi świetnie? :) Co powiecie na deser? Niestety już ostatni deser dyniowy w tym sezonie. Pumpkin Spice to bardzo popularna mieszanka przypraw, którą stosuje się do doprawiania kaw, koktajli, deserów, ciast itp. Składa się z imbiru lub goździków

Be Fit Be Strong
Tarta z advocaatem, białą czekoladą i czarną porzeczką 260

wykwintna tarta, idealna na rodzinne uroczystości. Przed świętami wielkanocnymi przedstawiałam Wam pomysł na elegancki mazurek w podobnej tonacji smakowej. Przepis znajdziecie TUTAJ . Deser zachwyca smakiem, a jednocześnie zaskakuje prostotą wykonania. Jest to jedna z tych tart, która znajduje się w moim popisowym repertuarze :) Oryginalna receptura oczywiście autorstwa Pani Doroty z mojewpieki.com :) Ciasto : 250 g mąki pszennej 65 g cukru

Chocolate Muffin Blog
Pierniczki bakaliowe 100

rozpuszczonej masy maślanej, po przestudzeniu, dodaję jajka, śmietanę oraz mąki. Całość dokładnie mieszamy. Dodajemy wszystkie bakalie i całość dokładnie mieszamy. Ciasto umieszczamy w lodówce np. na jedną dobę (lub więcej). Po tym czasie ciasto znacznie zgęstnieje. Wałkujemy ciasto na grubość 0,5 mm (jeśli trzeba to podsypujemy mąką) i wykrawamy dowolne kształty. Ciastka pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni(...)minut. Studzimy na kratce i przechowujemy w puszce po upieczeniu. Na kilka dni przed podaniem dekorujemy lukrem i posypkami marki Delecta, gdyż są przepyszne i naturalne. Smacznych Świąt życzy Klaudia

Mango Papaja
PIERNICZKI BRUKOWCE 341

wygląd jak nazwa. Bezpośrednio po upieczeniu są nieco twarde, ale to ich zaleta, ponieważ po 3 tygodniach robią się mięciutkie, i gotowe do delektowania się nimi w nadchodzące święta. Ja niestety z braku kawy rozpuszczalnej, użyłam gotowy biały lukier PRZEPIS (w oryginale) 0,5 kg mąki pszennej ( typ 450, 550) 200 gramów cukru (można też(...)wszystko podgrzewamy, mieszamy do zagotowania i rozpuszczenia cukru, odstawiamy z gazu i schładzamy do temperatury pokojowej. Mąkę przesiewamy z sodą, dodajemy jajo, miękkie masło i ostudzoną mieszankę, zagniatamy kruche ciasto. Jeśli jest zbyt klejące możemy podsypać ociupinką mąki ( u mnie nie było takiej potrzeby). Pierniczki możemy nadziewać lub pozostawiać puste, to zależy od Was (ja zrobiłam część z nadzieniem

RAROSSA
Pepparkakor 126

szybko bowiem się je zjada, co niestety niewspółmierne jest do czasu spędzonego na ich wykrawaniu. To jedyny minus tych smacznych ciasteczek.  Pepparkakor ma różne odmiany, niektórzy dodają do ciasta startą skórkę z cytryny, pomarańczy czy też kawę. W każdej wersji pepparkakor są pyszne! Mnie zawsze będą kojarzyć się z miłą wizytą w Ikea, tam kupiłam je po raz pierwszy(...)przekonać się czy jest taki sam jak ten który znam. Potem zapragnęłam upiec je wreszcie w domu ku uciesze domowników. Teraz muszę dobrze je schować by ciasteczka dotrwały do świąt ;-) bo każdego dnia stają się coraz smaczniejsze ... Składniki: na 50 - 100 szt.: 375 g mąki pszennej 150 g melasy 115 g cukru pudru 115 g masła 1 jajko

maniapieczenia
Wesołych Świąt 145

Chciałem Wam złożyć razem z narzeczoną wszystkim Wesołych Świąt w rodzinnym gronie, upływających w spokojnej atmosferze, dużo prezentów, radości, napełnionych brzuszków, zdrowych a przede wszystkim odpoczynku abyście nabrali sił na następny rok:) A tutaj daje Wam przepis na domowe świąteczne ciasteczka, które możecie zrobić z rodzinką lub ukochaną osobą. Kruche Ciasteczka korzenne  Ciasteczka; mąka pszenna 160 g mąka(...)uznania kolorowa posypka wg uznania pisaki (sprzedawane w paczkach po 4 sztuki) sos fioletowy wg uznania 1. Z podanych składników zagniatamy ciasto i wstawiamy do lodówki na godzinę czasu 2. Na stole wysypujemy troszkę mąki i rozwałkujemy ciasto na grubość 0,5 cm i wyciąć foremką ciasteczka 3.Pieczemy w rozgrzanym piekarniku 180 stopni około 15 min 4. Lukier ubijamy jajka

pichciszto
Tarta makowa 210

Święta tuż tuż. Tradycyjnie na Boże Narodzenie w Polsce jada się makowce. Mój ukochany brat po prostu je uwielbia. Tak je kocha, że nawet nauczył się je robić. Ja przyznam się szczerze nie jestem ich wielką fanką. Szczególnie tych gdzie jest mało maku a dużo ciasta. Jednak tarta makowa to zupełnie inna historia. Po pierwsze ciasto jest bardzo

Wypieki i Rumieńce
Dżem z pomarańczy i mandarynek 203

mandarynki kojarzą mi się ze świętami. Ich starte skórki pięknie pachną w różnych słodkościach, a kandyzowana skórka zdobi polukrowane makowce i wzbogaca smakiem świąteczną kutię. Poza tym pachną energią i świeżością, jaką lubię w swojej kuchni. Stąd pomysł na dżem, właśnie z tych cytrusów. Można smarować nim kanapki lub spody ciast, dodawać do drożdżówek, zdobić pączki. Jeśli go sami

Zasmakuj Kuchni
Rustykalny chleb świąteczny z suszoną śliwką 163

pewno powtórzę w nadchodzące Święta, żeby przy Bożonarodzeniowym śniadaniu raczyć się jego wybornym smakiem . Składniki na 1 duży , okrągły bochen - oryg inalnie miały być 2 ma ł e bocheneczki : STARTER: ok. 1 g świeżych drożdży 75ml zimnej wody 90g mąki pszennej   - u mnie sielska, typ 650 1/2 łyżeczka soli CIASTO WŁAŚCIWE: 125ml wody - w temp.pokojowej 125ml ciemnego

Grunt to przepis!
krucho-drożdżowy zawijaniec z makiem 170

takiego makowca nie wyobrażamy sobie Świąt. Klasyczny smak masy makowej wzbogaciłam dużą ilością rodzynek namoczonych wcześniej w rumie. Oprócz tych dodatków, których ja użyłam można dodać także swoje inne ulubione bakalie. Ten zawijaniec dobrze przechowywany długo  jest  świeży, ale gwarantuję, że szybko zniknie. Nasz został zjedzony jeszcze ciepły .  Składniki: na ciasto: 500 g mąki tortowej

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Wafelki korzenne... 106

Wafelki korzenne... Inaczej zwane pischinger... Zasze robię je z masą kakaowo-mleczną tym razem wystarczy dodać trochę cynamonu lub przyprawy do piernika aby zapachniało świętami

Pelusiowa Kuchnia
Inspiracje talerzowe # 4 154

może się zainpirujecie? Coraz bliżej Święta... Jest już i u mnie zakładka  Wigilia i Boże Narodzenie  tam znajdziecie kilka przepisów zapraszam :) 1. Makaroniki http://zuziawkuchni.blox.pl/2014/12/Bozonarodzeniowe-makaroniki.html 2. Uwielbiam kwaskowaty smak żurawiny, a tutaj bardzo świąteczny przepis http://zuziawkuchni.blox.pl/2014/12/Swiateczny-dzem-zurawinowy.html 3. Fajne czekoladowe, malutkie ciasteczka http://www.mirabelkowy.pl/2012/12/mikoajkowy-groch-czekoladowy.html 4. Bardzo ciekawe ciasto http://www.mirabelkowy.pl/2013/12/pyszne-i-zdrowe-ciasto-swiateczne.html 5. Pierniczki

NA MOIM TALERZU
Wegańskie fit-ekono pierniki 166

Każdy się spodziewał słodkiej fotki piernikowych ludków na śniegu czy coś, bo niektórzy blogerzy podobno tak robią, a tu zonk Tak moi mili, to ciasto może

greenscarf

Proponowane wyszukiwania