się wyjątkowym smakiem i aromatem. Ale do dzieła, robimy zdrowe, aromatyczne pierogi. Wyjmij śliwki z opakowania i włóż do szklanej miski, posyp cukrem, odstaw na chwilkę. Robimy ciasto na pierogi. Składniki 3 szklanki mąki 1 jajko ok. 1/2–2/3 szklanki wody szczypta soli Wszystkie składniki wyrobić na gładką kulę ciasta. Rozwałkować i szklanką wykrawać kółeczka.Na każde kółko
Z Kuchni Do KuchniFRESANO dowiecie się TUTAJ Ale do dzieła, robimy zdrowe, aromatyczne pierogi. Wyjmij śliwki z opakowania i włóż do szklanej miski, posyp cukrem, odstaw na chwilkę. Robimy ciasto na pierogi. Składniki 3 szklanki mąki 1 jajko ok. 1/2–2/3 szklanki wody szczypta soli Wszystkie składniki wyrobić na gładką kulę ciasta. Rozwałkować i szklanką wykrawać kółeczka. Na każde kółko
Z Kuchni Do Kuchnimnie w długi weekend pierogi z truskawkami. Zrobione i zjedzone w miejscu, do którego wracam bardzo często- to mój zielony azyl . Zapraszam na bloga. SKŁADNIKI dowolne ciasto na pierogi 1/2 kg truskawek Do polania jogurt naturalny, cukier lub syrop klonowy. WYKONANIE: Przepis na ciasto TU Szklanką wykrawamy okrągłe krążki. Truskawki płuczemy , osuszamy , duże kroimy na połowę
W kuchennym oknie EwyUłożyć jabłka wokół kaczki. Piec kolejne 1,5 godziny. Po tym czasie wyjąć jabłka, można przygotować z nich pierogi lub po prostu podać je z kaczką (przygotowałam ciasto na pierogi z żółtkami , do jednego pieroga wkładałam cząstkę jabłka), podnieść temperaturę w piekarniku do 180 stopni i piec 30 minut. Podałam kaczkę z pierogami z jabłkami
królestwo garówPrzepis na ciasto do pierogów podałam tutaj , dlatego w tym wpisie tylko o przygotowaniu farszu :) Składniki(na ok 40 pierogów): - 2 wędzone udka z kurczaka - słoiczek pomidorów suszonych - pęczek natki pietruszki - trójkącik sera Lazur - 1 topiony serek Hochland (prostokątny: Gouda, lub Emmentaler) - 3 ząbki czosnku - łyżeczka masła - sól, pieprz Posiekany drobno czosnek krótko podsmażam na maśle
Cook&Lovecukru wanilinowego (proponuję zastąpić zwykłym cukrem (2 łyżki) i ekstraktem waniliowym (1 łyżka)) szczypta soli 200 g marmolady z róży Z podanych składników zagnieść miękkie ciasto (o konsystencji ciasta na pierogi) i odstawić do wyrośnięcia (co najmniej 30 minut). Ciasto rozwałkować na stolnicy oprószonej mąką, wycinać kwadraty, na każdym z nich kłaść małą łyżeczkę marmolady i formować małe rożki
Trzeci talerzłyżki cukru (można dodać cukru waniliowego) Sposób wykonania: 1. Wszystkie składniki wkładamy do miski lub na stolnicę i zagniatamy ciasto. Jego konsystencja powinna być nieco luźniejsza niż na pierogi. 2. Ciasto wałkujemy na grubość ok 1 cm, wycinamy romby, kwadraty lub prostokąty. Smażymy na głębokim oleju na rumiano z obu stron. 3. Gotowe podajemy posypane cukrem pudrem. Bardzo dobrze
Kuchnia domowa AniUłożyć jabłka wokół kaczki. Piec kolejne 1,5 godziny. Po tym czasie wyjąć jabłka, można przygotować z nich pierogi lub po prostu podać je z kaczką (przygotowałam ciasto na pierogi z żółtkami , do jednego pieroga wkładałam cząstkę jabłka), podnieść temperaturę w piekarniku do 180 stopni i piec 30 minut. Podałam kaczkę z pierogami z jabłkami
królestwo garówPierogi - cudowne ciasto, które można wypełniać na słono, słodko jak nam tylko dusza zapragnie. Pierogi kojarzą się mi z babcią z blatem obsypanym mąką. Dziś lepie pierogi z moimi córkami jedna wykrawa a druga smaruję cała kuchnię mąką :) Królem pieroga dziś jest nadzienie szpinak w towarzystwie fety. SKŁADNIKI: ok 40 pierogów - mąka pszenna(...)paczki - szalotka 1 szt SPOSÓB WYKONANIA - mąkę przesiewam do miski dodaję szczyptę soli robię dołek wbijam jajko i wlewam wodę wyrabiam elastyczne ciastko(gdy ciasto jest za suche dodajemy jeszcze odrobinę wody) - tak wyrobione ciasto owijam folią i daję mu odpocząć ok 20 min - w tym czasie rozpuszczam pół kostki masła na patelni z ząbkiem czosnku i dodaję szpinak
Basia w kuchnisklejania brzegów pierogów) 2 żółtka (do smarowania pierogów z wierchu) sezam (do posypania) Kiedy mamy ochotę na pierogi, ale już przejadła nam się wersja w cieście gotowanym - polecam pierogi pieczone. Niezbyt skomplikowane w wykonaniu, a przepyszne. Ciasto jest dosyć lekkie i delikatne, ponieważ łączy w sobie kompozycje ciasta zarówno kruchego, jak i drożdżowego. Zaczynamy od przygotowania(...)Doprawić majerankiem solą i pieprzem. Teraz czas na ciasto. Mąkę przesiać do miski, dodać masło (roztopione i przestudzone), jajko, sól i drożdże. Wyrobić ciasto, dodając w razie potrzeby kilka łyżek ciepłej wody (około 5 - 6 łyżek). Ciasto wygniatać przez 15 minut. Żeby ułatwić sobie pracę można użyć miksera. Tak przygotowane ciasto rozwałkowywać partiami dosyć cienko (na grubość
Świat Domowej KuchniPierogi są tak wdzięcznym daniem, że na ich nadzienie można tworzyć różne wariacje. Dziś przedstawiam wersje ze szpinakiem :) Ciasto na pierogi: -1/2 kg mąki -1/2 szklanki letniej wody -4 łyżki oleju Mąkę przesiewamy, dodajemy olej. Wyrabiamy elastyczne ciasto, stopniowo dodając wodę. Cienko rozwałkowujemy. Wycinamy kółka za pomocą szklanki. Składniki na farsz
Kulinarne przemysleniaDzisiaj na Dzień Matki proponuję pyszne czebureki. Mamom życzę wszystkiego co najlepsze w życiu. Czebureki to tradycyjne danie regionalne Tatarów krymskich. Są to pierogi z ciasta na bazie wody, mąki i soli smażone na głębokim tłuszczu. Farszem może być zarówno mięso z ostrymi przyprawami, jak i ser z przyprawami. Czy dużo przy nich pracy? tak jak przy każdych pierogach
Moje Małe CzarowanieWitam serdecznie, na ostatnie święta Bożego Narodzenia oprócz tradycyjnych pierogów z kapustą i grzybami zrobiłam pierogi z dorszem, lekkie i bardzo smaczne, polecam każdemu, kto gustuje w bardziej dietetycznych pierożkąch. Pierożki znalazły swoich zwolenników, delikatne dla żołądka nie obciążają nas. SKŁADNIKI: ciasto na pierogi: 0,5 kg. mąki + do podsypania 1 szkl. gorącej wody 2 żółtka(...)łyżeczka soli(szczypta do ciasta, reszta do wody) Farsz: 30 dag. ugotowanego dorsza 1 ugotowana : marchewka, pietruszka, mały kawałek selera(najlepiej z rosołku lub bulionu drobiowego) 2 białka sól,pieprz do smaku WYKONANIE: do mąki dodajemy żółtka, mieszamy, następnie wlewamy wodę, wsypujemy sól, dokładnie mieszamy, ugotowanego dorsza dzielimy wideclem na drobno(w razie potrzeby siekamy nożem), dodajemy rozdrobnione warzywa, białka
Kuchnia Beatyprzepis Piegi z kapustą i grzybami Ciasto al dente, pachnący grzybami farsz, całość zawinięta w kształt aniołka. Polecamy Wam nasz patent na lepienie wigilijnych pierogów. Zobacz przepis Drożdżowe kapuśniaczki Wspaniałe, pachnące maślano-drożdżowe ciasto, kapuściano-grzybowy farsz, aromat taki, że Święta czuć na kilometr. Takie są kapuśniaczki – nic dziwnego, że jak oscypki zostały wpisane na listę produktów regionalnych(...)aromatyczne, lekko pikantne i bardzo sycące. Mogą być super alternatywą dla pierogów wigilijnych. z kapustą. Zobacz przepis Pierogi z kapustą i boczniakami Pierogi jak najbardziej tradycyjne, choć zamiast suszonych grzybów w farszu są świeże boczniaki. Pierogi z kapustą i boczniakami zawierają jeszcze jedną nowość: ciasto jest trochę nietypowe, bo jest to ciasto na klasyczne pierogi
Niedzielny kucharzmusem z serka waniliowego i truskawek, całość udekorowałam czekoladą. Podałam na podwieczorek, ale można podać również na lekki i słodki obiad. Jak kto lubi. Polecam. Spróbujcie. Zapraszam:) Składniki: Ciasto na pierogi: 2 szklanki mąki tortowej pół łyżeczki soli około 1 szklanka ciepłej wody Mus truskawkowy: 30 dag świeżych truskawek 30 dag serka homogenizowanego waniliowego Dodatkowo: około 20 dag świeżych(...)czekolady sól do gotowania mąka pszenna do posypania stolnicy Wykonanie: 1. Ciasto: Z podanych składników stopniowo dolewając ciepłą wodę zagniatamy ciasto, ciasto odstawiamy na pół godziny żeby odpoczęło. Po tym czasie ciasto wałkujemy na stolnicy lekko posypanej mąką stolnicy i za pomocą szklanki wykrawamy krążki. 2. Formowanie pierogów: Truskawki myjemy, bardzo dokładnie osuszamy, usuwamy szypułki i kroimy na mniejsze
Izabelawkuchni