zależności od wielkości ) Wodę zagotować z margaryną i solą . Wsypać mąkę i ciągle mieszając zaparzyć mąkę, aż powstanie gęste ciasto. Wystudzić. Dodawać po jednym jajku ciągle ucierając. Z ciasta formować na blasze podłużne eklery. ( u mnie przed upieczeniem miały ok 2cm na 7cm ) Pozostawić między nimi ok 3 cm odstępy , bo urosną. Można posłużyć się szprycą bądź łyżeczką. Piec(...)litra śmietany 30% pół szklanki cukru pudru (wg własnego smaku) 2 śmietan-fiksy 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej(drobny proszek) Śmietanę ubić za sztywno dodając pozostałe składniki. Gotową masą napełnić przekrojone wcześniej eklery. Polewa : Biała czekolada ok 2 łyżek mleka 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej Czekoladę stopić z mlekiem. Wsypać kawę , wymieszać. Polewą posmarować wierzchy eklerów. Smacznego :) Polecam
Malinowa KawiarenkaSkładniki: Muffiny: Składniki suche: 1,5 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki cukru 1/4 szklanki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/3 łyżeczki soli Składniki mokre: 1/2 szklanki mleka 2% 1/2 szklanki jogurtu naturalnego 1/3 szklanki oleju 1 łyżka octu winnego Nadzienie: 125 g serka mascarpone 2 łyżki cukru 1 łyżeczka mąki pszennej 1 jajko Wykonanie: Nadzienie: Serek, cukier(...)suche mieszamy razem w jednej misce, a składniki mokre w drugiej. Następnie łączymy składniki suche i mokre i delikatnie mieszamy aż powstanie gładka masa. Do foremek nakładamy najpierw ciasto do 1/3 wysokości ( około 1 łyżka ciasta), następnie 1 łyżeczka nadzienia z mascarpone, na koniec przykrywamy ciastem tak, by foremki były napełnione do 3/4 wysokości. Pieczemy 25 minut
Czerwona Porzeczkameeega czekoladowe i słodkie babeczki, które zostały pochłonięte w 2 dni! Składniki (12 muffinów) 1 szklanka mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka kakao szczypta soli 1 łyżka sody 2 jajka 2 łyżki miodu 2 łyżki mleka 1/3 szklanki cukru 1/2 szklanka oleju 1/2 tabliczki czekolady 2 cukierki "Krówki" Przygotowanie: Nastawiamy piekarnik na 170'C. Mieszamy wszystkie suche(...)sitko, by uniknąć grudek. Dodajemy pokrojoną czekoladę i krówki i mieszamy składniki. Jajka ucieramy z cukrem, mlekiem i miodem. Na koniec dodajemy olej. Mokre składniki dodajemy do suchych i mieszamy. Niezbyt długo, niezbyt dokładnie, na tyle, by stworzyły jednolitą masę. Przelewamy ciasto do foremek. Pieczemy przez ok. 20minut, ale jest to czas umowny. Zależy od waszej maszyny ;) ważne
Kitchens Alphabetszklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 szklanki cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 2 łyżki gorzkiego kakao 1 jajko 0,5 szklanki oleju 1 szklanka mleka skórka pomarańczowa (lub aromat pomarańczowy) mleczna czekolada Składniki na krem z twarożku + zielony barwnik spożywczy Suche składniki mieszamy razem w misce. Jajko, olej i mleko dodajemy do masy i dokładnie mieszamy. Dodajemy(...)pokrojoną czekoladę. Nastawiamy piekarnik na temperaturę 180 stopni. Metalową formę do muffinek wykładamy papierowymi papilotkami. Jeśli nie mamy papilotek foremki możemy wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Wypełniamy foremki ciastem do wysokości około 1 cm od brzegu zostawiając miejsce babeczkom, żeby wyrosły. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy około 25 min. Czas kiedy babeczki są w piecu można wykorzystać na zrobienie
CiastkozercyCiasteczka podwójnie pieczone z ricottą są idealne na każdą porę dnia: moczone w ciepłym mleku doskonałe na słodkie śniadanie, na podwieczorek z popołudniową hertatą, jako wysublimowany deser nasiąknięty słodkim Vin Santo, lub jako pyszny polepszacz humoru, do zażywania w ciągu dnia na życzenie! Przepis jest banalnie prosty i szybki do zrealizowania, a ciasteczka są lekkie i aromatyczne, pokryte(...)cukier waniliowy 2 łyżeczki proszku do pieczenia Skórka z jednej cytryny bio 1 białko jajka 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej orzechy laskowe cukier brązowy Cukier puder wymieszać ze skórką z cytryny. Ubić margarynę/masło na puszysty krem, dodać cukier ze skórką cytrynową i cukier waniliowy, 2 żółtka, zmiksować. Po trochu dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i serek
Mia Cucina Sofietarzepakowego, łyżka wody. Białka ubić z cukrem, dodawać kolejno żółtka. Miksując na najniższych obrotach dodać olej i wodę. Mąki przesiać wraz z proszkiem do pieczenia i kakao. Dodać do ciasta, wymieszać delikatnie szpatułką. Ciasto przelać do wyłożonej papierem, formy o wym. 25x36cm. Piec około 30-35 min w temp. 180st. Ostudzić i przekroić na dwie równe części. Masa(...)wraz z masłem na małym ogniu przez około 8 minut. Dodać sproszkowane galaretki, wymieszać i dusić jeszcze minutkę. Odstawić, by lekko stężało. Wylać na pierwszy blat ciasta. Schłodzić. Krem: 1/2 litra mleka, 2 żółtka, 2 łyżki mąki pszennej, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 1/2 szklanki cukru pudru, 250g masła. W 150ml mleka rozrobić żółtka
Z miłości do słodkościZgodnie z obietnicą dziś kolejny przepis- Muffinki. Od dwóch lat nie mija szał na te małe cudeńka, bardzo proste w wykonaniu, jak i smaczne. Pomysłów
SMYKWKUCHNImój był słodzony, jeśli Wasz jest naturalny, dodajcie ½ szklanki cukru pudru lub więcej w zależności jak bardzo słodkie ciasta lubicie) drobniutko potarta skórka z dwóch pomarańczy lub ewentualnie 2 łyżeczki aromatu pomarańczowego 4 jajka (osobno białka i żółtka) 100 g mleka skondensowanego niesłodzonego lub śmietany 100g masła budyń waniliowy Przygotowanie: Masę makową dokładnie wymieszać z jajkami, kokosem i mielonymi migdałami(...)serowa: Pomarańcze sparzyć i drobniutko zetrzeć skórkę. Białka oddzielić od żółtek. Żółtka ubić z masłem (i ewentualnie z cukrem). Następnie dodać ser, mleczko lub śmietanę, skórkę pomarańczową, budyń w proszku i ubijać na wolnych obrotach około minutę. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wmieszać w masę serową. Masę serową wylać na warstwę makową i piec w rozgrzanym
Ze smakiem i z pasjączyli wszystko to co pięknie pachnie. A jak pachnie tak smakuje. Składniki: 1 i 3/4 szklanki mąki 2 łyżki kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1/2 szklanki cukru pudru 1 szklanka mleka 1/3 szklanki + 2 łyżeczki oleju 1 jajko Farmio 3/4 szklanki posiekanej czekolady 1/2 szkl plus dekoracja fiołków 1/2 l śmietany kremówki(...)spożywczej. Wykonanie: W jednej misce mieszamy ze sobą wszystkie suche, przesiane składniki. W drugiej umieszczamy jajko, mleko, olej i dokładnie mieszamy. Łączymy zawartość obu misek i mieszamy nawet łyżką do połączenia się składników. Następnie wsypujemy fiołki pozbawione łodyżki i chwilę mieszamy. Tak przygotowane ciasto przekładamy do papilotek (ok 2/3 wysokości, i najlepiej włożone do blaszki na muffinki). Wstawiamy do nagrzanego
Malinowe Pocałunkicynamonu/opakowanie gotowego 2 jabłka 100 g orzechów laskowych 2 łyżeczki proszku do pieczenia pół łyżeczki soli Jabłka obieramy i ścieramy na tarce na grubych oczkach, orzechy laskowe rozgniatamy płaską powierzchnią noża na drobniejsze kawałki, nie starając się jakoś specjalnie (takie konkretniejsze cząstki fajnie chrupią). Dodajemy oliwę, mleko i jajko, mieszamy dokładnie. Mąkę przesiewamy i łączymy z pozostałymi(...)piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Po 25-30 minutach powinny być gotowe. Szybko? Szybko :) Babeczki wyglądają miliony razy lepiej, jeśli nie napełniamy papilotek na bogatości - najlepiej dawać trochę więcej ciasta niż połowa ich wysokości albo 3/4. Screaming Trees są tu za idealnie dopasowanie do muffinów i deszczu za oknem :) insertCookd("216b6cc05bb30ae165b627f926989ca8
sama złodyczzeskrobujemy nożem i również dodajemy)podgrzewać, aż mleko nie zacznie się podnosić. W tym momencie dodać również pokrojone w drobniejszą kostkę masło. Odstawić do wystygnięcia. Dzięki temu zabiegowi wanilia odda cały swój aromat do płynu. W osobnym naczyniu wymieszać ze sobą widelcem wszystkie sypkie składniki - 2 szkl. mąki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 3/4 szkl. cukru (jeśli nie posiadacie(...)również wlać go w tym momencie. Na sam koniec dodać jajka. Całość miksować na średnich obrotach miksera, aż do uzyskania gładkiej konsystencji kwaśnej śmietany [ ja wymieszałam łyżką] . Ciasto wlewać do 3/4 wysokości foremek - powinno go wystarczyć na 12 średnich ciastek. Waniliowe muffinki pieczemy 15 minut w piekarniku podgrzanym do 180 stopni. Dwie minuty przed końcem warto włożyć wykałaczkę
Moje domowe kucharzeniedokładnie wymieszać. W drugim naczyniu wymieszać mąkę, orzechy, proszek do pieczenia, kakao, czekoladę startą na tarce o małych oczkach i wszystko dokładnie wymieszać a nastepnie połączyć z ubitą masą jajeczną i wszystko delikatnie wymieszać, aż do dokładnego połaczenia się składników. Dużą keksówkę wysamrować tłuszczem i posypać bułką tartą a następnie napełnić ciastem Całość wstawić do nagrzanego piekarnika(...)piec 40 - 45 minut w temperaturze 175 stopni C. Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem, czy ciasto się upiekło. Jeżeli po nakłuciu patyczek będzie suchy, ciasto można wyjąć z piekarnika. Po wystudzeniu ciasto polać polewą czekoladową. Składniki na polewę: 3 łyżki masła lub margaryny 3 łyżki mleka 3 łyżki kakao, 1 szklanka cukru pudru Sposób wykonania polewy: Margarynę rozpuścić , dodać do tego
Na słodko lub wytrawniechwilkę czekamy żeby się rozpuściła, dodajemy ; mleko, cukier , cukier waniliowy i kakao. Gdy wszystkie składnik się dobrze rozpuszczą gotujemy na małym ogniu jeszcze około 5 minut. Odstawiamy do wystygnięcia. 2. Białka oddzielamy od żółtek, z białek ubijamy pianę ze szczyptą soli. 3. Do ostudzonej masy dodajemy żółtka, mieszamy , następnie dodajemy mąkę z proszkiem , mieszamy. Na końcu dodajemy ubitą pianę(...)cukrem i cukrem waniliowym , następnie dodajemy wiórki kokosowe i delikatnie mieszamy , nie za długo żeby nie opadła piana. 5. Foremkę z kominkiem smarujemy margaryną i posypujemy bułką tartą. 6. Ciasto dzielimy na 2 równe części. 1. jedną część wlewamy do foremki 7. następnie delikatnie wykładamy masę z wiórek wlewamy resztę ciasta 8 Pieczemy w temp. 180 st. około 40 minut
Sama słodycz i szczypta chiliwiem ile litrów mleka musiałabym kupić żeby mieć kilo twarogu. Chyba, że któraś z was ma jakiś magiczny sposób na stworzenie twarogu? Czekam na propozycje i ratunek, a na pocieszenie zostaje mi tylko zjeść keks. Pozdrawiam. Składniki na 40 cm keksówkę 400 g mąki 200 g cukru 300 g bakalii szczypta soli 2 łyżeczki proszku do pieczenia 250 g masła(...)kilka kropel aromatu rumowego Wykonanie: Masło ucieramy z cukrem na biały puch następnie dodajemy po jednym jajku. Gdy mamy już jednolitą masę wsypujemy sypkie składniki i wszystko razem mieszamy. Ciasto am być bardzo gęste. Na koniec dodajemy bakalie i rum. Wszystko mieszamy i przekładamy do formy. Pieczemy około 50 minut w 160 stopniach. Sprawdzajcie dokładnie czy ciasto jest upieczone gdyż
ciastkarnia na kruchym spodzieekstraktu waniliowego 2 łyżki maki ziemniaczanej 4 jajka 200-300 g białej czekolady (dałam 2 tabliczki) 2-3 łyzki mleka Mus brzoskwiniowy 4 połówki brzoskwiń galaretka brzoskwiniowa z cukrem 0,5 szkl. gorącej wody Przygotowanie Spód. Ciasteczka pokruszyć na proszek, dodać kakao i rozpuszczone, ostudzone masło. Jeśli sernik będzie pieczony w kąpieli wodnej to na tym etapie przygotowań należy szczelnie(...)łyżkami mleka) czekoladą. Masę serową wyłożyć na podpieczony i ostudzony spód. Tortownicę umieścić w naczyniu żaroodpornym, wypełnionym wrzącą wodą (woda powinna sięgać do połowy wysokości tortownicy). Piec przez ok. 1,5 h, środek powinien być sprężysty (można delikatnie dotknąć palcem). Jeśli sernik jest upieczony, należy wyłączyć piekarnik i pozostawić go do całkowitego wystudzenia. Wystudzone ciasto wyjąc z piekarnika i oddzielić
coolinarnastrefa.blogspot.com