łyżek wody barwniki (najlepiej w proszku) olej lub smalec do smażeni dowolna posypka (opcjonalnie) Donaty dla Dzieci - "Oponki" - Sposób przygotowania: ok. 3 łyżki mąki zaparzamy w 400 ml wrzącego mleka i dokładnie mieszamy, aby pozbyć się grudek (w razie problemów można posłużyć się blenderem). Odstawiamy do ostygnięcia. Następnie dodajemy drożdże rozrobione w reszcie ciepłego mleka. Dokładnie mieszamy i pozostawiamy(...)wyrośniętego rozczynu, dodajemy pozostałą część mąki, cukier waniliowy i dobrze wyrabiamy. Pod koniec dodajemy roztopione masło, pianę ubitą z dwóch białek i szczyptę soli. Następnie znów wyrabiamy ciasto do momentu jego zmatowienia i "odchodzenia" od rąk. Ciasto powinno być luźne. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do podwojenia objętości (ok. 1,5 h). Po tym czasie formujemy donaty. (można do tego
Słodka Stronałyżeczka proszku do pieczenia, 2 łyżki kakao. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Stopniowo dosypywać cukier. Dodawać po jednym żółtku. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia. Dodać do masy, delikatnie wymieszać szpatułką. Masę przelać do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o śr. 27cm. Piec około 40 minut w temp. 180st. Ostudzić(...)300g chałwy, 1/2 szklanki mleka, 4 żółtka, cukier waniliowy, czubata łyżka mąki ziemniaczanej, 350g masła lub margaryny. W 1/4 szklanki mleka utrzeć żółtka i mąkę ziemniaczaną. Resztę mleka zagotować wraz z cukrem waniliowym. Wlać przygotowaną mieszankę, stale mieszając, gotować, aż zgęstnieje. Ostudzić. Masło utrzeć na puch, stopniowo dodawać pokruszoną chałwę. Następnie dodawać po łyżce
Z miłości do słodkościZapraszamy! Składniki ( na 50sztuk): 3 szklanki mąki tortowej 240g masła 3 jaja 3/4 szklanki cukru (u mnie trzcinowego) 3 łyżeczki sody oczyszczonej lub proszku do pieczenia 1 szklanka ziaren sezamu 1/4 szklanki mleka szczypta soli szczypta kardamonu 1 łyżka startej skórki ze sparzonej pomarańczy 1 łyżka startej skórki ze sparzonej limonki (lub cytryny) łyżka aromatu orzechowego ( takiego(...)aromatem orzechowym. Do składników suchych dodajemy po kawałku masła i łączymy za pomocą miksera na najwolniejszych obrotach. Kolejno dodajemy masę jajeczną. Gdy składniki już lekko się połączą zaczynamy wyrabiać ciasto dłońmi. A ponieważ jest w nim duża zawartość masła należy robić to jak najszybciej. Z wyrobionej masy odrywamy po kawałku ciasta i tworzymy kule wielkości piłek ping-pongowych, kolejno formujemy
Symfonia Smakówsody 2 łyżki oliwy 160 g bakalii ( po 40 g rodzynek, migdałów, orzechów włoskich i suszonych moreli) Przygotowanie piernika: Rodzynki namocz w gorącej wodzie, migdały podgotuj w małej ilości mleka, po czym obierz ze skórki i pokrój na mniejsze kawałki. Tak samo pokrój na mniejsze części orzechy włoskie i morele. Miód, cukier, wodę i przyprawę do piernika doprowadź do zawrzenia(...)piekarnik do temperatury 170 °C. Do drugiej miski wbij jajka, rozbełtaj je i wymieszaj z sodą. Połącz masę z jajkami rozmieszanymi z sodą, wsyp proszek do pieczenia i dolej oliwę. Dokładnie wymieszaj ciasto kopyścią na gładką masę, dodaj bakalie. Przełóż ciasto do foremek, wypełniając je do wysokości około 1 cm poniżej górnego rantu, i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piernik
Grahamka, weka i kajzerkamuffinki pachnące truskawkami i słodką kruszonką. Smakują wybornie - zwłaszcza jeszcze lekko ciepłe np. jako słodkie śniadanie ze szklanką mleka :) Składniki: 1,5 szkl. mąki pszennej 1/2 szkl. cukru 50 g masła szklanka jogurtu naturalnego 1 jajko skórka z cytryny łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli kilkanaście truskawek na kruszonkę: 6 łyżek mąki pszennej 3 łyżki cukru pudru 3 łyżki(...)formie na muffinki ułożyć papilotki. W misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, szczyptę soli i cukier. Do drugiej miski wbić jajko, dodać jogurt, skórkę z cytryny. Przemieszać. Przelać do miski ze suchymi składnikami i delikatnie wymieszać tylko do połączenia składników. W osobnej misce rozetrzeć palcami składniki na kruszonkę. Papilotki napełnić ciastem, na wierzchu ułożyć połówki truskawek rozcięciami ku górze, lekko
wyzwania kuchenneKolejne babeczki z serii "coś z niczego" ;) Tym razem migdałowo -pomarańczowe. Z dodatkiem ekspandowanych nasion amarantusa i płatków migdałowych. Składniki: margaryna bezmleczna cukier puder mąka
głodny alergiktrzcinowym. Gdy utarte do białości (na puch) wystygną, dodajemy masło. 2. Osobno rozdrabniamy umyte i pozbawione końcówek banany. Blendujemy je z odrobiną cukru trzcinowego, cynamonem, serkiem mascarpone i mlekiem w proszku. 3. Łączymy obie masy, wlewając rzadsze do gęstszego. 4. Przesiewamy do całości mąkę, wrzucamy nasze "dodatki". 5. Osobno ubijamy z cukrem białka na sztywno. 6. Delikatnie łączymy masę(...)musimy zjadać go od razu - spokojnie może tak "postać". Jest to też rewelacyjny sposób na prezent. Dajecie komuś słoiczek a w nim... własnoręcznie zrobione, świeże, smaczne i zdrowe ciasto. W ten sam sposób można się zabrać za wykonanie chleba, bułek i innych wypieków. Ważne jest jedno! Słoik musi być walcem. Ma być "prosty, równy i... z bukietem w ręku
Wypisz WymalujNo i nadeszły długie zimowe wieczory, a w nich chęć do spędzenia tego czasu w rodzinnej atmosferze, najlepiej przy kominku i kubkiem gorącej czekolady
Niezły Młynekokrągłych biszkoptów - 150 g czekolady deserowej - 2 łyżki masła Przygotowanie: W pierwszej kolejności robimy biszkopt. Ucieramy żółtka z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, dodajemy mąkę oraz proszek do pieczenia. W oddzielnej misce ubijamy białka i dodajemy do przygotowanej masy delikatnie mieszając. Pieczemy w temperaturze 180 C przez około 25 minut. Kawę rozpuszczamy w 3/4 szklanki wody(...)chwilę w rozpuszczonej kawie, a następnie wylewamy resztę masy i na wierzchu znów wykładamy biszkopty. Wstawiamy do lodówki. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej z 2 łyżkami mleka i polewamy wierzch ciasta
Zainspirowana w kuchnijest jeszcze bardziej smaczniejsze Bardzo polecam. Składniki: 720 g mąki pszennej 230 g masła 250 margaryny 6 żółtek 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Wszystkie składniki umieszczamy w misie miksera, końcówką do ciasta kruchego lub ręcznie zagniatamy ciasto. Dzielimy na 3 części. Każdą część owijamy w folię i wkładamy na około 1 h do lodówki. Dodatkowo: 6 białek(...)jeden z placków, na ubite białka rozsypujemy płatki migdałów. Każdy placek pieczemy w 170 stopniach, około 30 minut, do zarumienienia się. Odstawiamy do ostygnięcia. Krem: 1 puszka karmelu lub mleka skondensowanego słodzonego (gotowanego około 1,5 h) 1 kostka masła Masło ucieramy na puch. Dodajemy karmel, łyżka po łyżce i ucieramy na puszystą masę. Masę dzielimy na pół i przekładamy
Made By Mom And Sonopakowania 4 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 żółtko 1 łyżka oleju Potrzebne składniki znajdziecie na stronie www.Skworcu.com.pl. 1. Wszystkie składniki łączymy ze sobą, staranie wyrabiamy. Ciasto odstawiamy minimum na 30 minut do lodówki. Formę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia i spód wykładamy przygotowanym ciastem. Masa serowa: 1 kg dobrego wiejskiego sera 1 puszka(...)trzy krotnie. W dużej misce miksujemy jajka w całości połączone z cukrem na puszystą masę. 2. Do ubitej masy jajecznej dodajemy ser, mąkę ziemniaczaną, cukier waniliowy oraz wlewamy puszkę mleka kokosowego. Wszystkie składniki miksujemy przez kilka minut, aż masa stanie się puszysta i bez grudek sera. 3. Gotową masę serową przelewamy do tortownicy na przygotowane ciasto. Piekarnik rozgrzewamy
Apetyczna babeczkaTakie oto torcicho upiekłem na Sylwestra. Niesamowicie proste i ultraszybkie w wykonaniu, a wydaje mi się, że prezencję ma całkiem niezłą. Połączenie budyniowego kremu maślanego z
Food Squareciasto. Gotowe ciasto owinąć szczelnie folią spożywczą i włożyć do lodówki na minimum 30 minut. Przygotować foremki do babeczek. Dokładnie wysmarować je masłem i wykleić ich brzegi kruchym ciastem na grubość około 3-4 mm (fot.1) . Jeżeli obawiamy się, że babeczki zbytnio nam urosną w środku - to możemy wsypać do nich groch lub fasolę (fot.2) . Należy jedynie pamiętać(...)babeczek, wstawić je jeszcze na 2-3 minuty, aby dopiekły się wnętrza. Następnie wszystko wyjąć i wystudzić. Teraz czas na przygotowanie masy. Do miski wlać 1/2 szklanki mleka, wsypać budyń w proszku oraz mąkę ziemniaczaną. Dokładnie wymieszać, żeby nie było grudek. Resztę mleka zagotować razem z cukrem i cukrem waniliowym. Dodać rozrobiony budyń. Ciągle i energicznie mieszać, aż do zgęstnienia
Świat Ciastazajadać (ja się muszę powstrzymywać, żeby dla spracowanego C. coś zostało). Ogólnie to się do tych muffinek zabrać nie mogłam dzisiaj. Wszystko przez to, że w domu ani kropli mleka, a mi się tak strasznie do sklepu iść nie chciało... W końcu przypomniałam sobie o poprzednich, z jagodami, które przygotowałam na bazie creme fraiche. Akurat miałam opakowanie w lodówce, więc(...)dodałam tyle płynu, żeby nadać ciastu odpowiednią konsystencję (dość gęstą, ale to nic nie szkodzi - rosną wzorcowo), od siebie dorzuciłam marcepan - i są - moje słodkie maleństwa. Ciężko się od nich oderwać, szczególnie, gdy są jeszcze ciepłe... Marcepanowe muffinki z agrestem na creme fraiche Składniki: (na 9 sztuk) suche: 170 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki soli
Pożeraczka, czyli raz adobrzeproszku do pieczenia 1 cukier waniliowy Mak trzeba dobrze sparzyć, odsączyć i zmielić przynajmniej 2 razy. Musi stać się białawy i gładki. Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym, dodawać stopniowo resztę składników. Na końcu dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać. Piec w tortownicy w temperaturze ok.180 stopni przez ok. godzinę. Przestudzone, najlepiej upieczone dzień wcześniej, ciasto(...)herbatą z cytryną i ewentualnie alkoholem. Zanim jednak ciasto przestygnie robimy krem. Jest to już opisywany już przeze mnie krem orzechowy, którego użyłam do przygotowania Szybkiego tortu orzechowo - kajmakowego . krem : 1 kostka masła 20 dkg. zmielonych orzechów 1 kieliszek spirytusu, ewentualnie można zastąpić go wódką 1 szklanka wrzącego mleka 3/4 szklanki cukry pudru Orzechy zaparzyć mlekiem, odstawić
Codzienna kuchnia niecodzienna