Puszysty biszkopt przełożony bitą śmietaną i świeżymi malinami, posypany czekoladowymi wiórkami. Pyszny, lekki i delikatny… Naprawdę warto zrobić Składniki: Z podanego przepisu na biszkopt wyjdą
Oryginalny smakdostałam od cioci Zosi, którą odwiedziliśmy w czasie urlopu. Ciasto tak bardzo zasmakowało całej naszej rodzince, że zrobiłam je w pierwszej kolejności po powrocie z wakacyjnych wojaży. Przepis na biszkopt - kliknij tutaj. Do upieczenia tego biszkoptu użyłam formy o średnicy 29 cm. Krem: 1 budyń waniliowy, 0,5 l mleka, 200 g masła, 1/4 kostki margaryny, 2 żółtka(...)borówek, 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady, 1/2 tabliczki białej czekolady, Obie czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej i przestudzić. Galaretkę rozpuścić w szklance wody. Szklankę mleka gotujemy z cukrem. W pozostałym mleku mieszamy proszek budyniowy wraz z żółtkami. Wlewamy do gotującego mleka i chwilę gotujemy. Odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. Budyń przykrywam papierem do pieczenia, żeby nie powstał kożuch :) Masło (nie zbyt miękkie
Delicious TitbitsLubicie ciasteczka z makiem? Oto nasz przepis na wesołe piegowate ciastka :) Lekkie, chrupiące, rozpływające się w ustach - po prostu przepyszne. Naprawdę warto wypróbować ten przepis - ciasto
głodny alergiktych naleśników! SKŁADNIKI : * mąka pszenna – 1 szkl * mleko – ok. 220 ml * jajka – 2 szt * proszek do pieczenia – 1 łyżeczka * sól – 1 szczypta * laska wanilii – 1 szt * olej rzepakowy – 100 ml * cukier puder – do posypania SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA : Mąkę przesiewamy ze szczyptą soli i proszkiem do pieczenia. Dodajemy ziarenka wanilii wydrążone z 1 laski(...)robić pędzelkiem lub nasączonym ręcznikiem papierowym ). W miarę szybko wyciskamy ze szprycy ozdobny wzór naleśników i smażymy po kilkanaście sekund z każdej strony. To samo robimy z resztą ciasta. Zwijamy w rulony i obficie posypujemy cukrem pudrem. Smacznego
Ostra na Słodkoszklanki oleju 1/3 szklanki wody gazowanej 1 szklanka dyni startej na grubych oczkach jarzynowych orzechy do dekoracji Przygotowanie: W jednej misce łączymy suche składniki: mąkę ze szczyptą soli, sodą, proszkiem do pieczenia, posiekanymi orzechami. Do drugiej miski wbijamy całe jajka, dodajemy cukier i ubijamy za pomocą trzepaczki, wlewamy płynne składniki i dokładnie łączymy cały czas ubijając trzepaczką. Do trzeciego naczynia(...)pieczenia. Przekładamy do niej ciasto, wyrównujemy. Ciasto dyniowe pieczemy w nagrzanym piekarniku w temp. 160 stopni ok. 45 minut. Studzimy ciasto przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Wierzch smarujemy polewą czekoladową, następnie dekorujemy lukrem, obkładamy kawałkami orzechów włoskich. polewa czekoladowa wg tego przepisu 125 g margaryny 1/4 szklanki cukru 1/4 szklanki kakao 3 łyżki mleka Polewę czekoladową przygotowujemy z rozpuszczonej margaryny
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniędodatek jabłka i miodu;) Nie ma tutaj mleka, cukru i proszku do pieczenia. Tak z reguły robię już tego typu placki. Zamiast mleka jest woda, zamiast słodzenia - dodatek na wierzch bakalii, miodu lub czegoś podobnego naturalnie słodkiego. Proszku też nie dodaję już od dawna, bo nie bardzo widzę sens i pożytek. Placki są na mące orkiszowej z dodatkiem płatków żytnich(...)masła (sł) * szczypta imbiru (o) Dokładam po kolei do miski i po każdym lekko mieszam i ubijam trzepaczką. Zostawiam na kilkanaście minut. A potem rozgrzewam patelnię do naleśników, wlewam ciasto tworząc 3 placki, po czym dalej smażę na bardzo wolnym ogniu z obu stron. Dzięki temu nigdy mi się placki nie przypalają (co się wcześniej zdarzało) i nie rozlatują przy
Zdrowa Kuchnia Sowykoniec dodać żółtka i ubić razem przez kilka sekund, do połączenia. Mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia wymieszać razem. Stopniowo przesiewając przez sito dodawać do ubitych jaj. Połączyć wszystko dokładnie unikając jednak długiego mieszania, żeby ciasto nam nie "siadło". Tak przygotowane ciasto wylać na formę wyłożoną pergaminem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 140 stopni i zwiększyć temperaturę(...)jeszcze ciasto na jakieś 10 minut. Po tym czasie wyjąć z pieca i wystudzić. Zimny biszkopt (ja dostudziłam go w lodówce) przekroić na potrzebną ilość placków. Każdy z nich przed przełożeniem kremem nasączyć ponczem . Ja zrobiłam go ze szklanki mocnej herbaty (zaparzonej z dwóch saszetek) i kieliszka wódki . Krem orzechowy: półtorej szklanki zmielonych orzechów 3/4 szklanki mleka kostka masła
Codzienna kuchnia niecodziennaczekoladzie i maśle. Ja wczoraj wykorzystałam tą drugą i muszę przyznać, że efekt jest świetny. Tak przygotowany blok nie jest tak twardy i kruchy, jak ten na mleku w proszku. Jest mniej zwarty i trochę mi przypomina bardzo gęsty mus czekoladowy. Do jego zrobienia wykorzystałam przepis Nigelli, ale nieco go podrasowałam na tą specjalną okazję ;) Mój blok ma sporo dodatków(...)wadę. Nie da się go dużo zjeść, bo jest bardzo słodki ;) Nawet takie łasuchy, jak my, nie podołały jednemu kawałkowi. Wprawdzie porcja była spora, mimo tego w przypadku jakiegokolwiek ciasta, nie mielibyśmy z tym problemu, ale dość już mojego gadania. Zapraszam na przepis. Blok potrójnieczekoladowy ilość składników na formę w kształcie serca o szerokości 26 cm Do podstawowej wersji będziemy
Ratunku obiadszklanki kwaśnej śmietany 18% 1 łyżeczka proszku do pieczenia Sposób wykonania kruchych spodów: Ze wszystkich składników zagnieść szybko gładkie ciasto, zawinąć w folię i schłodzić minimum 30 minut w lodówce. Schłodzone ciasto podzielić na 3 równe części, każdą rozwałkować na placek o wielkości tortownicy. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, na dno położyć rozwałkowane ciasto. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec(...)małych (białka i żółtka oddzielnie) 200 g masła lub margaryny, w temperaturze pokojowej 300 g cukru 1 i 1/2 opakowania budyniu śmietankowego lub waniliowego bez cukru 1/3 szklanki mleka ekstrakt waniliowy Sposób wykonania: Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Nie przerywając ucierać dodać stopniowo po jednym żółtku. Gdy masa będzie puszysta, dodać stopniowo ser dalej ucierając. W oddzielnym naczyniu
Na słodko lub wytrawniemleko świeżo otwartym piwem. Należy jednak pamiętać, aby filety rybne przed zanurzeniem w cieście piwnym były dokładnie odsączone i wytarte z wszelakiego płynu, oraz obtoczone w mące, mamy wtedy gwarancję, że ciasto będzie się trzymać ryby. Tak przygotowana ryba jest soczysta w środku, a otaczające je ciasto jest chrupiące i ma złocisty kolor. Natomiast przepis na rybę w cieście piwnym(...)ciepło skropiona sokiem z cytryny podana z frytkami przygotowanymi domowym sposobem. Ryba w cieście piwnym Składniki: 4 kawałki filetów z ryby – u mnie mintaj, ale może być dorsz, morszczuk sól morska, tymianek pieprz cytrynowy Ciasto piwne: ¾ szklanki piwa jasnego 1 jajko ok ¾ szklanki mąki pszennej ½ łyżeczki proszku do pieczenia sól morska pieprz cytrynowy olej do smażenia Jeśli filety z ryby
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięksiążką i szklanką koktajlu. Ale czegoś Ci brakuje. Nie możesz skupić się na tekście powieści, ciągle myślami odbiegając gdzieś w bok. A dokładniej do kuchni sąsiadki, skąd pachnie świeże ciasto. Wstajesz i pędzisz do kuchni, by też coś zmalować. Ten sernik, który dziś Wam proponuję, już nie raz pojawiał się na blogu. Jest jedynym przepisem, który notorycznie powtarzam w swojej(...)masła na sernik: 1,2 kg białego półtłustego sera 4 jajka szklanka cukru 2 opakowania budyniu waniliowego 3/4 szklanki oleju 1 niepełna szklanka mleka do podania: sos truskawkowy (opcjonalnie) Spód: Ciasteczka rozgniatam na proszek, mieszam z miękkim masłem i wylepiam prostokątną formę, wyłożoną papierem do pieczenia lub aluminiową folią. Sernik: Białka oddzielam od żółtek, ubijam je na sztywną pianę
W kuchni Karmel-itkibudynie śmietankowe po 60g (proszek) 1/2 szklanki mleka herbatniki lukier: 1,5 szklanki cukru pudru mleko kandyzowana skórka cytrynowa Blaszkę o wymiarach 25 x 36 wyłożyłam papierem do pieczenia, na dnie układam pierwszą warstwę herbatników, by ładnie pokryły dno blaszki. W rondelku rozpuszczam masło i cukier, wyłączam palnik. Ser miksuję z jajkami, a mleko mieszam z budyniem(...)cukrami wlewam mleko i dodaję ser, wszystko razem dokładnie łączę. Ponownie załączyć palnik i gotuję na małym ogniu ok. 15 minut, cały czas mieszając. Część masy wylewam na herbatniki. Układam na niej kolejną warstwę ciastek, znów wykładam masę, na to ciastka. Dekoruję wierzch ciastek lukrem. Cukier puder przesiewam do miseczki i rozrabiam z mlekiem, dodając go tyle, aby konsystencją
W kuchni Karmel-itkibyły ciężkimi, płaskimi plackami z mąki jęczmiennej lub przaśnego ciasta owsianego. Bochenki miały okrągły lub owalny kształt, pieczone były na płaskiej blasze. W Szkocji, przed XIX wiekiem, pieczone były na 'bannock stane' - dużym, płaskim i okrągłym kawałku piaskowca, umieszczonym bezpośrednio na ogniu. Większość współczesnych bannoków pieczonych jest z wykorzystaniem proszkiem do pieczenia lub sody oczyszczonej jako środka spulchniającego, ale zdarzają(...)łyżeczki soli 500 g letniego mleka i wody po połowie 450 g rodzynek sułtańskich odrobina mleka z cukrem do poglazurowania Przygotowanie chleba: W misce rozpuść w letnim mleku drożdże i na moment odstaw. W tym czasie w innej misce utrzyj masło z cukrem. Do utartego masła z cukrem dodaj mąkę, sól, wodę i mleko z drożdżami. Dokładnie wymieszaj do połączenia
Grahamka, weka i kajzerka2 000 000 wyświetleń ...a nawet już ciut więcej..dziękuję bardzo , że tu do mnie zaglądacie ..i zapraszam do dalszego odwiedzania..a także zapraszam do wzięcia
Moje domowe kucharzenieJak myślicie, czy Mikołaj jest łasuchem? Na pewno! Spójrzcie tylko na jego brzuch! Więc jeśli w tym roku nie byliście bardzo grzeczni, proponuję Wam małe, niewinne
Gotowanie to kochanie