truskawek drobno kroimy. Masa: Do miski odlewamy ok. pół szklanki mleka i dodajemy budyń oraz mąkę ziemniaczaną - dokładnie mieszamy. Resztę mleka zagotowujemy wraz z cukrem, dodajemy mleko w proszku i mieszamy do rozpuszczenia. Następnie dodajemy rozrobiony budyń. Ciągle mieszając gotujemy do zgęstnienia masy - całkowicie studzimy. Masło miksujemy na jasną, puszystą masę. Ciągle miksując stopniowo dodajemy po łyżce budyniu(...)truskawek i krótko miksujemy. Dolny biszkopt smarujemy cienką warstwą konfitury malinowej (ok. 2 łyżki) wykładamy na niego część masy budyniowej (bez owoców) i posypujemy pokrojonymi truskawkami. Przykrywamy środkowym krążkiem ciasta i wykładamy masę z truskawkami. Górny biszkopt smarujemy od wewnątrz konfiturą i przykrywamy ciasto. Całość pokrywamy pozostałą częścią masy budyniowej. Tort ozdabiamy truskawkami, a górę
Słodka Stronaszklanka mleka 2/3 szklanki cukru 2/3 szklanki suchego maku 2 łyżeczki proszku do pieczenia 80g oleju 2 jajka Trochę skórki pomarańczowej Wykończenie babeczek: 12 precelków 12 wiśni kandyzowanych 24 draży w białej czekoladzie ½ kostki ciemnej czekolady Krem: 500ml śmietany kremówki 36% 4 łyżki serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru W misce umieszczamy suche składniki, czyli mąkę, cukier, mak, proszek(...)pieczenia i skórkę pomarańczową. Całość delikatnie mieszamy. Następnie dodajemy wszystkie mokre składniki i mieszamy szpatułką. Powstałe ciasto nakładamy do papilotek do mniej więcej 2/3 wysokości. Wstawiamy do nagrzanego na 180 stopni piekarnika na około 25 minut. Wyjmujemy i zostawiamy do wystudzenia. Przygotowujemy krem: zimną kremówkę miksujemy z mascarpone i cukrem na sztywny krem. Nakładamy przy pomocy szprychy na babeczki. Precelki
Kolizje Smakówmąki pszennej 3 czubate łyżki mleka w proszku 3 dag drożdży 2 żółtka 4 łyżki cukru 1/3 kostki roztopionego masła 1 szkl ciepłego mleka płaska łyżeczka soli Dodatkowo : jajko do posmarowania opcjonalnie cukier do posypania Przygotowanie: Mąkę przesiewamy do miski, robimy dołek. Drożdże kruszymy, dodajemy łyżkę cukru i rozpuszczamy w ciepłym mleku. Wlewamy do zrobionego wcześniej dołku w mące, przykrywamy(...)ściereczką i zostawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy drożdże nam już wyrosną dodajemy do nich resztę składników i wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto. Przykrywamy i odstawiamy do podwojenia objętości. Po tym czasie ciasto dzielimy na mniej więcej równe części i formujemy podłużne, cienkie bułeczki (i tak sporo jeszcze urosną i się lekko zdeformują). Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia
charlotte gotujeszklanki mąki 25 dag margaryny 1/2 szklanki kwaśnej śmietany 1 jajo 1 żółtko 3/4 szklanki cukru pudru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 15 dag orzechów włoskich mielonych powidła śliwkowe Zrobić ciasto kruche i włożyć do lodówki na 2-3 godziny. Ciasto podzielić na 4 części. Z jednej upiec cienki placek w tem. 180 C. Trzy części wałkować osobno(...)orzechami mielonymi i zwinąć rolady. Piec na złoty kolor w tem. 180 C przez 20-30 minut. Po orzechy i przyprawy zajrzyjcie na stronę www.Skworcu.com.pl Krem: Składniki: 1 litr mleka 1 szklanka cukru kryształu 1 cukier waniliowy 3 jaja 4 łyżki mąki pszennej 4 łyżki mąki ziemniaczanej 25 dag masła W 1/4 szklanki mleka roztrzepać jaja, mąkę pszenna i ziemniaczaną
Apetyczna babeczkaSkładniki na placuszki: 3 łyżki mąki 1 jajko 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 4 łyżki masy krówkowej 1 łyżka błonnika marchwiowego 50ml mleka 3łyżki oleju do smażenia Składniki na sos: 2 świeże brzoskwinie 2 łyżeczki cukru waniliowego 3 łyżki wody 1 łyżeczka cynamonu Przepis na placuszki: Wszystkie składniki umieszczamy w misce i dokładnie miksujemy na gładką masę. Smażymy na rumiano(...)każdej strony i odsączamy na ręcznikach papierowych. Jeśli chcemy uzyskać kształty kwiatków należy skorzystać z gotowej metalowej formy (ok. 1-1,5 łyżki ciasta na jeden placek) i następnie małym kieliszkiem wycinąć kółko w środku każdego placuszka. Przepis na sos: Brzoskwinie obieramy ze skórki i kroimy w drobną kostkę. Wrzucamy do garnuszka, dodajemy wody, cukru i cynamonu i podsmażamy przez
Emcia PichciSkładniki: 8 szt. śliwek węgierek 250 g mąki pełnoziarnistej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej 150 g cukru 2 łyżki cukru waniliowego domowej roboty 2 lyżeczki esencji waniliowej 1 jajko 150 ml mleka 100 g masła 12 łyżeczek płatków owsianych górskich Przepis: Śliwki myjemy, kroimy na pół usuwając pestkę i ponownie kroimy na mniejsze cząstki. Masło(...)pozostawiamy do ostygnięcia. Następnie łączymy wszystkie mokre składniki ze sobą (oprócz śliwek). W osobnej miseczce łączymy suche składniki (oprócz płatków owsianych). Łączymy dwie części ciasta w całość lekko mieszając. Nakładamy ciasto do papilotek po jednej łyżce, następnie dodajemy cztery cząstki śliwek i przykrywamy kolejną łyżką ciasta. Wierzch muffinek posypujemy płatkami owsianymi (lekko je przyklepując). Wstawiamy muffiny
Emcia PichciSzukając inspiracji w sieci natrafiłam na blog Małej Cukierenki , który jest bogaty w przeróżne słodkości. Zaintrygował mnie przepis na ciasto 3 Bit no i wpadłam po uszy. O niczym innym nie mogłam myśleć a dochodziła już północ. Jak nigdy chciałam żeby już był ranek :) aby dorwać się do moich kuchennych zabawek i wyczarować to cudo. No bo przecież(...)czekolady lub kakao A jak to zrobić: Proszek budyniowy wymieszać z 1/2 szklanki zimnego mleka tak, żeby nie było grudek. Resztę mleka zagotować w rondelku z grubym dnem (żeby budyń się nie przypalił) i wlać rozrobiony proszek. Cały czas mieszać, aż budyń się zagotuje. Gotować jeszcze przez chwilę na małym ogniu, aż zrobi się bardzo gęsty
Kuchnia w opałach200g cukru, płaska łyżeczka proszku do pieczenia. Białka ubić na sztywno z dodatkiem cukru. Dodać wiórki kokosowe oraz proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszać szpatułką. Wyłożyć na przygotowaną blaszkę o wym. 25x36cm. Piec około 30minut w temp. 180st. Ostudzić. Krem: 200g masła lub margaryny, 5 żółtek, 500ml mleka, 135g cukru, 3 łyżki mąki pszennej(...)mąki ziemniaczanej, łyżka cukru waniliowego, 30g kawy cappuccino Skworcu + 1 łyżka, 2 łyżki śmietany 18%. W 125ml mleka utrzeć żółtka z cukrem oraz mąkami. Resztę mleka zagotować z cukrem waniliowym. Na gotujące się mleko wlać przygotowaną masę. Stale mieszając, gotować chwilę, aż masa zgęstnieje. Ostudzić. Masło utrzeć do białości. Ucierając, dodawać po łyżce masy budyniowej. Kawę
Z miłości do słodkościindukcyjną. Ale już się nie mogę doczekać! Będę w końcu mogła w spokoju robić ciasto parzone, rozpuszczać czekoladę czy gotować mleko. Oj będzie, będzie się działo! :) Choć w sumie teraz również się dzieje. Dziś przygotowałam dla Was ciasto, ale nie takie zwykłe, bo czekoladowe, po brzegi wypełnione bakaliami. Jest niezwykle proste, ale nadaje się na nie jedno spotkanie rodzinne. Szczególnie(...)wczesną wiosną, kiedy apetyt nam dopisuje. Skosztujcie...Składniki:160 g masła100 g cukru5 jaj255 g mąki pszennej150 g czekolady (75 g mlecznej i 75 g gorzkiej)1,5 łyżeczki proszku do pieczenia30 g żurawiny30 g rodzynek65 g orzechów arachidowychłyżeczka ekstraktu pomarańczowegoSposób przygotowania:Masło i cukier wrzucamy do miski i ucieramy na najwyższych obrotach, następnie dodajemy kolejno po jednym jajku
Słodkie Przyjemnościmargaryny- 1 jajko- 1 czubata łyżka kakao- 1 płaska łyżeczka przyprawy do piernika- szczypta proszku do pieczenia- szczypta soliMasa serowa:- 750 g sera do serników - 3 całe jajka + 4 żółtka- 3/4 szklanki cukru- 1/2 szklanki oleju- 1 i 1/2 szklanki mleka- 1 i 1/2 budyniu śmietankowego- 1/2 łyżeczki startej skórki pomarańczowej- 400g nadziewanych pierniczków w czekoladzie (ja użyłam(...)opakowania pierniczków Marco z Biedronki) Beza:- 4 białka- 1/2 szklanki cukruRozgrzewamy piekarnik do 180st. Blaszkę (moja miała wymiary 20cm x 36cm) smarujemy tłuszczem. Składniki na spód zagniatamy. Wylepiamy ciastem dno blaszki i wstawiamy do piekarnika na ok 20 min.W wysokim naczyniu umieszczamy wszystkie składniki masy serowej i miksujemy ją ok 5 min na gładką masę. Masa będzie rzadka
happycreatiff.blogspot.commąki pszennej 3 jajka 2 żółtka 1,5 szklanki cukru 1,5 szklanki mleka 12 g drożdży w proszku 1 kostka margaryny dodatkowo dżem, konfitura, owoce smażone, opcjonalnie mak, sezam, siekane orzechy 1. Do podgrzanego ciepłego mleka dodać cukier i drożdże. Wymieszać i zostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na około 1 godzinę. 2. Zaczyn przelać do dużej miski, dodać(...)roztopioną lekko ciepłą margarynę. Wyrabiać około 15 minut a następnie przykryć czystą ściereczką i zostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na około 1,5 godziny. 3. Delikatnie podzielić ciasto na 6 części. Każdą rozwałkować w kształt koła. Pokroić na trójkąty i nakładać ulubione dodatki, najlepiej gęste aby zapobiec wypływaniu podczas pieczenia. Ja użyłam wiśni smażonych oraz gęstych powideł. Zwijać
UgotujmyTo.plmąki chlebowej 65 g cukru pudru 5 g soli 12 g mleka w proszku pełnego 20 g drożdży świeżych (lub 6 g drożdży instant) 1 roztrzepane jajko 125 g mleka pełnego 120 g Tang Zhong na mleku 28 g skondensowanego mleka 75 g śmietanki 30% 35 g roztopionego i ostudzonego masła 60 g suszonych żurawin (można zamienić(...)jednej misce połącz wszystkie suche składniki oprócz żurawin i dokładnie wymieszaj, w drugiej wszystkie mokre oprócz masła. Nie zapomnij zostawić sobie odrobiny roztrzepanego jajka, aby później poglansować wyrośnięte ciasto. Połącz składniku obu misek, dokładnie wymieszaj i wyrabiaj do połączenia wszystkich składników i do uzyskania ciasta o jednolitej, gładkiej strukturze. Wyłóż ciasto na blat delikatnie oprószony mąką, dodaj masło i wyrabiaj
Grahamka, weka i kajzerkaSkładniki na ciasto: 200g mąki 100g cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 jajko 1 żółtko pół margaryny 1 łyżeczka esencji waniliowej Z podanych składników zagniatamy ciasto. Rozwałkowujemy i wkładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia (u mnie 21 na 21). Pieczemy 15 minut w 180 stopniach. Ciasto ma wtedy żółtawy polor. Nie warto czekać aż się przyrumieni bo będzie(...)brzydko wyglądało przy śnieżnobiałej masie. Składniki na masę: 700ml maślanki 300ml śmietanki 30% 100g cukru 7-8 łyżeczek żelatyny Żelatynę rozpuszczany w połowie szklanki ciepłego mleka. Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Minimalnie możemy schłodzić w lodówce. Ważne jest żeby była w identycznej lub trochę niższej temperaturze co maślanka. Ja się przyznaje za pierwszym razem zrobiły mi się gluty. Maślankę
Słodka sielankacukru Mąkę przesiać do miski.Zrobić wgłębienie i wkruszyć drożdże, wlać mleko i dodać łyżeczkę cukru i wymieszać na rozczyn z małą ilością mąki. Odstawić do wyrośnięcia na około 20 minut. Do wyrośniętego rozczynu dodać resztę cukru, olej, sól i zagnieść ciasto (aż na powierzchni pojawią się pęcherzyki powietrza). Odstawić do wyrośnięcia .[ ja wyręczyłam się automatem do chleba]. Rabarbar(...)obrać i pokroić na kawałeczki. Do rondla wlać 100 ml wody, wsypać 60 g cukru, cukier waniliowy, dodać rabarbar, truskawki i zagotować. Gotować przez około 5 minut. Proszek budyniowy rozmieszać z 6 łyżkami wody. Dodać do gotującego się rabarbaru i znów zagotować, ciągle mieszając. Trzymać na małym ogniu przez 1 minutę. Odstawić do ostygnięcia. Ciasto rozwałkować , pokroić radełkiem
Moje domowe kucharzeniejabłkami, to dziś właśnie w takiej postaci pojawiły się na naszym stole. Składniki: 2 jajka 170 ml mleka 170 ml kefiru 75 ml oleju 300 g mąki pszennej 80 g cukru kryształu 1 opakowanie cukru wanilinowego 3 łyżeczki proszku do pieczenia 2 jabłka Wykonanie: W misce łączymy wszystkie składniki i mieszamy trzepaczką do uzyskania jednolitej masy. Konsystencja masy powinna(...)gniazda nasienne, pokroić w ćwiartki, a następnie w plasterki. Rozgrzać teflonową patelnię i dużą łyżką (np. chochlą) nakładać porcje masy. Nie używamy do tego żadnego tłuszczu! Na porcjach ciasta układać plasterki jabłek. Smażyć z obu stron na złoty kolor. insertCookd("5636f516a087e8a2bcb661c01a966b56
Pasja Smaku