Składniki 60g masła, roztopionego i wystudzonego 80g cukru 1 jajko, w temp. pokojowej 200g mąki pszennej typ 550, przesianej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki soli 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej 110ml mleka, w temp. pokojowej kilka kropel aromatu waniliowego 2 łyżeczki cukru waniliowego nadzienie : powidła śliwkowe Przygotowanie 1. W dwóch oddzielnych miskach odmierzyć i wymieszać(...)mokre. 2. Wlać składniki mokre do suchych, wymieszać, ale niezbyt dokładnie (postępowanie typowe dla przygotowania większości muffinów). 3. Formę do muffinków lekko natłuścić masłem (lub wyłożyć papilotkami). Nałożyć ciasto do połowy foremki, nałożyć 0,5 łyżeczki powideł a następnie uzupełnić formę do 3/4 wysokości ciastem. 4. Muffinki piec w temperaturze 200°C przez ok. 25 min. Posypka (porcję
coolinarnastrefa.blogspot.combyły w tym cieście i korciło mnie, żeby jedna warstwa była czekoladowa, ale…. zmieniłam zdanie. Do takiej masy kokosowo-cytrynowej bardzo pasowało mi dodanie owoców i dzięki temu ciasto jest lekkie i lekko kwaskowe. Można oczywiście masę dosłodzić ale dla mnie taka kwaskowa -z owocami- jest idealnym uzupełnieniem tego biszkoptu Zapraszam na pyszny biszkopt z owocami i pianką cytrynowo(...)jajka 1 szklanka (o poj. 250 ml) cukru 1 szklanka (o poj. 250 ml) mielonych migdałów lub mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 4 łyżki kakao Masa: 2 puszki mleka kokosowego (2x 400ml) 3 cytrynowe galaretki (na 0.5 litra płynu każda) jogurt grecki/bałkański 500g 3 szklanki mrożonych owoców /u mnie mieszane/ Oddzielić białka
UgotujmyTo.plbiałek z cukrem dodać żółtka i proszek do pieczenia rozmieszany z wodą i barwnikiem. Lekko zmiksować do połączenia składników. Mąkę pszenną i ziemniaczaną zmieszać i dodać przesianą - delikatnie wymieszać łyżka. Przełożyć do formy wyłożonej papierem i piec przez około 45-50 minut w temperaturze 180 stopni. (Sprawdzić patyczkiem przed wyjęciem ciasta, czy na pewno jest upieczone.) Zielony(...)krem: 900 ml zielonego soku przecierowego (np. Pysio jabłko-banan-kiwi), 3 budynie (na pół litra mleka) o smaku śmietankowym . Z soku odlać szklankę, resztę zagotować. W odlanej szklance soku rozmieszać budynie i wlać do gotującego się soku. (Przygotowujemy jak klasyczny budyń, tylko że zamiast mleka używamy soku.) Różowy krem: 250 ml śmietany kremówki , 1 galaretka truskawkowa
Codzienna kuchnia niecodziennaopublikowałam drugi przepis na czekoladowo-kawowe . Dziś proponuję ciasto z kubka w wersji dyniowo-czekoladowej z nutą korzenną, też bez jajek i gotowe w kilka minut! Polecam z dodatkiem bitej śmietany Scroll down for recipe in English Dyniowo-czekoladowe ciastko z kubka (1 ciastko) Składniki: 2 łyżki mąki 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka kakao 1 łyżka cukru(...)łyżka brązowego cukru 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika 1 łyżka oleju rzepakowego 1 łyżka mleka 1/8 łyżeczki ekstraktu z wanilii (opcjonalnie) 2 łyżki puree z dyni bita śmietana do podania (opcjonalnie) Przygotowanie: W kubku wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, kakao, cukier, cukier brązowy i przyprawę do piernika. Wymieszaj i odstaw. W małej miseczce, najlepiej trzepaczką wymieszaj dokładnie olej, mleko, ekstrakt
karmelowydodać mąkę i proszek do pieczenia. Wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę. Dodać do ciemnej masy i delikatnie wymieszać. Biszkopty smarujemy konfiturą i sklejamy do siebie. Układamy je na formę (36 x 25 cm), wyłożoną papierem do pieczenia i zalać ciemnym ciastem. Pieczemy w nagrzanym do 170 stopniu piekarniku około 35 minut, sprawdzając patyczkiem czy ciasto jest już suche. Studzimy(...)lekko uchylonym piekarniku. Krem: 1 opakowanie budyniu śmietankowego (na 0,5l mleka) 375 ml mleka 1 kostka masła 150 g cukru pudru Budyń mieszamy w odrobinie mleka. Pozostałe mleko zagotowujemy, na gotujące wlewamy rozmieszany budyń. Mieszamy do uzyskania konsystencji budyniu. Odstawiamy do ostygnięcia. Masło ucieramy z cukrem na puch. Dodajemy stopniowo ostudzony budyń, ciągle ucierając. Polewa: 125 g margaryny
Made By Mom And Sonmleka; 2 jajka; 300g mąki; 2 łyżeczki proszku do pieczenia; 1 łyżeczka sody; szczypta soli; 160g cukru; 3 łyżki kakao; 1 budyń np. waniliowy; 350 ml mleka; 2 łyżki cukru (jeśli budyń jest niesłodzony). Budyń przygotowujemy z 350 ml mleka i ewentualnie z cukrem. Odstawiamy do wystudzenia. Wystudzone masło łączymy z mlekiem i jajami. W osobnym naczyniu mieszamy składniki suche(...)Niedbale" - jak przystało na muffinki - łączymy ze sobą składniki mokre i składniki suche. Do przygotowanych papilotek wlewamy ciasto - ok. 1 cm i nakładamy po łyżeczce budyniu i przykrywamy ponownie ciastem; do 3/4 wysokości papilotki. Pieczemy ok. 15 minut w temperaturze 190 stopni. Ponieważ zostało mi trochę budyniu dodałam do niego ok. łyżki masła - dobrze wymieszałam i przy dekorowałam nim babeczki
Miksturownikpierwsze, ale nie ostatnie ciasto tej tajemniczej Siostry. Polecam! Marysieńka Składniki na tortownicę o średnicy 22cm: Blat kakaowy: • 4 jajka • 90 g cukru • 2 łyżki kakao • 3 pełne łyżki mąki pszennej • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Ubijamy białka na sztywną pianę, stopniowo dodajemy cukier i żółtka. Do masy jajecznej dodajemy mąkę z proszkiem i delikatnie mieszamy łyżką. Przekładamy masę(...)Krem: • 550 ml mleka • 2 budynie z cukrem (na 0,5 lt mleka) • 150 g miękkiego masła Gotujemy 2 budynie na mleku, odstawiamy do wystygnięcia. Masło lekko ucieramy i stopniowo dodajemy ostudzony budyń. Jeśli lubimy, blaty kakaowe lekko nasączamy (u mnie ¼ szklanki cytrynowej herbaty). Blaty przekładamy przygotowanym kremem: blat kakaowy-krem-blat orzechowy-krem-blat kakaowy. Ciasto okryte folią kuchenną
Mia Cucina Sofietamiękkiego masła 135 g cukru pudru 2 łyżeczki cukru waniliowego 2 łyżki kakao 3 łyżki mleka polewa czekoladowa: 200 g ciemnej czekolady (50%) 80 ml śmietany kremówki (38%) 45 g masła 2 łyżeczki cukru waniliowego dekoracja: czekoladowa kokarda 1/5 łyżeczki złotego barwnika w proszku Biszkopt: Białka ubić na sztywną pianę. Partiami dodawać cukier, nie przerywając miksowania. Po jednym dodawać żółtka(...)kremu, przykryć drugim blatem, docisnąć. Ciasto nasączyć, wyłożyć resztę kremu, przycisnąć trzecim blatem. Wstawić do lodówki na 2-3 godziny, aż krem stężeje i wszytsko ładnie się scali. Masło utrzeć na puszystą, jasną masę. Wsypać przesiany cukier puder z cukrem waniliowym, ucierać, aż całkowicie się rozpuszczą. Kakao dokłądnie wymieszać z mlekiem, żeby nie było grudek. Wlać do masy
Pożeraczka, czyli raz adobrzeciasto u innych osób, które zdecydowały się wziąć udział we wspólnym pieczeniu.. Biszkopt: - 5 jajek - 1 szkl. cukru - 0,5 szkl. mąki tortowej - 0,5 szkl. mąki ziemniaczanej - 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia Białka ubić z cukrem na sztywno, następnie dodawać stopniowo żółtka i wymieszać. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia(...)mleka - 0,5 szkl. cukru - 1 cukier wanilinowy - 2 łyżki mąki ziemniaczanej - 1 łyżka mąki pszennej - 1 kostka masła Z 0,5 l mleka odlać niewielką ilość do szklanki. Resztę wstawić na gaz i zagotować z 0,5 szkl, cukru.Do szklanki z odlanym mlekiem ,dodać cukier wanilinowy i mąkę ziemniaczaną i to ugotować w mleku
Moje domowe kucharzenieKochani dzisiaj chcę się z Wami podzielić przepisem mojej mamy. Inspiracja wyszła spontanicznie, po świętach został mak, w zamrażarce mrożone maliny i mamy takie cudeńko. Jest
Niezły Młynekgolden syrop lub jogurt naturalny 1. Płatki owsiane zalać ciepłym mlekiem i zostawić na godzinę, żeby napęczniały (jeśli używamy jogurtu, maślanki czy kefiru to ich nie podgrzewamy ale za to dodajemy 5 łyżek wody) 2. Banana ścieramy na tarce jarzynowej na dużych oczkach. Mąkę mieszamy z sodą (lub proszkiem) i cynamonem. 3. Do napęczniałych płatków dodajemy starte banany i jajko(...)wszystko mieszamy. Dodajemy mąkę z dodatkami i wszystko mieszamy na jednolitą masę. 4. Na rozgrzaną patelnię teflonową nakładać ciasto i smażyć na średnim ogniu aby ich za bardzo nie spalić -BEZ TŁUSZCZU- aż do lekkiego zbrązowienia. Przewrócić i dosmażyć z drugiej strony. Smacznego Post Placki owsiane z bananem pojawił się poraz pierwszy w UgotujmyTo.pl
UgotujmyTo.plsoli 2 łyżeczki proszku do pieczenia 100 g rozpuszczonego masła 1 szklanka jogurtu naturalnego (można zastąpić kefirem lub mlekiem) 2 jajka Dodatkowo: 250 g sera twarogowego 1 żółtko cukier waniliowy czereśnie Przygotowanie: W jednym naczyniu mieszamy składniki suche: mąkę, cukier, sól, proszek do pieczenia. W drugim naczyniu mieszamy składniki mokre: masło, jogurt, roztrzepane jajka. Do naczynia z suchymi składnikami dodajemy(...)składniki mokre, mieszamy łyżką do momentu połączenia się składników. Ser mieszamy z żółtkiem i cukrem waniliowym. Foremkę do muffinek wykładamy papilotkami i nakładamy do nich po łyżce ciasta i przygotowanego sera. Foremki napełniamy do 3/4 wysokości. Na koniec do każdej z muffinek wciskamy czereśnię. Pieczemy 25 minut w temperaturze 170 stopni. Studzimy na kratce. Wystudzone muffinki posypujemy cukrem pudrem
Smakowity Blog Kulinarnybudyniowego. Składniki: 2 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 szklanki cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 1 jajko 0,5 szklanki oleju 1 szklanka mleka biała czekolada wiśnie ze słoika Składniki na krem budyniowy Suche składniki mieszamy razem w misce. Dodajemy jajko, olej oraz mleko i dokładnie mieszamy. Nastawiamy piekarnik na temperaturę 180 stopni(...)Metalową formę do muffinek wykładamy papierowymi papilotkami. Jeśli nie mamy papilotek foremki możemy wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Wypełniamy foremki ciastem do wysokości około 1 cm od brzegu zostawiając miejsce babeczkom, żeby wyrosły. Dodajemy wiśnie i białą czekoladę. Lekko popychamy palcem do środka (jeśli czekolada zbyt mocno wystaje może się przypalić, lepiej, żeby była zanurzona w cieście). Wstawiamy
Ciastkozercykrótką chwilę. Następnie wsypujemy mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy łyżką do połączenia się składników. Formę prostokątną o wymiarach 25 x 36 cm wykładamy papierem do pieczenia. Wlewamy ciasto, wyrównujemy i wkładamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika. Pieczemy około 30 minut. Studzimy w lekko uchylonym piekarniku. Wystudzone ciasto przekrawamy wzdłuż, uzyskując dwa blaty. Z jednego(...)blatów, za pomocą foremki lub np. kieliszka wycinamy kółeczka, w lekkich odległościach od siebie. Krem: 500 ml mleka 160 g cukru 1 cukier waniliowy 2 łyżki maki ziemniaczanej 3 łyżki maki pszennej 1 kostka masła 250 ml mleka zagotowujemy razem z cukrem i cukrem waniliowym. Na wrzące mleko wlewamy wymieszane z pozostałym mlekiem mąki. Mieszamy na małej mocy palinka, uważając
Made By Mom And Son