Zwiększona wydajność, większa ilość smalcu niż w chlebie kaszubskim, mąka pszenna 550 dały miękiszowi delikatność, która usatysfakcjonuje nawet tych bardziej wybrednych. Również skórka jest bardziej mięka. Dodatkowo zamiast mleka w proszku użyłem normalnego mleka (taka zamianę dopuszcza receptura), i uważam, że ta zamiana tylko wyszła smakowo chlebowi na lepsze. Reasumując - chleb mieszany, pszenno-żytni, na podmłodzie. Z foremki. Delikatny(...)letniego mleka 8 g soli 20 g roztopionego smalcu 7 g słodu jęczmiennego (opcjonalnie) Przygotowanie chleba: Do dużej miski przesiej mąkę pszenną. Dodaj całą podmłodę, zmielony słód, oraz mleko z rozpuszczoną w nim solą. Dokładnie wszystko wymieszaj (można mikserem) do połączenia się składników. Dodaj roztopiony smalec. Mieszaj dalej, jakieś 15 minut. Odstaw ciasto pod przykryciem do odpoczynku
Grahamka, weka i kajzerkaMąkę, mleko i jajka powinien mieć każdy w swojej lodówce! Te 3 podstawowe składniki w połączeniu z ulubionymi warzywami bądź mięsem przemienią się w pyszne przystawki! Długo myślałam nad moją kombinacją, aż zdecydowałam się na połączenie cukinii, szynki i fety.Składniki:1 + 1/2 cukinii2 plastry szynki1 duża cebula1 łyżka masła1/2 opakowania sera FETA 1 szklanka tartego sera (u mnie Emmentaler(...)kroimy na pół, a następnie w kostkę. Dodajemy do cebuli i szynki. Gotujemy na średnim ogniu, aż będzie miękka.Studzimy. Ciasto: Nastawiamy piekarnik na 190'C.Łączymy ze sobą suche składniki i mieszamy.W drugiej misce łączymy jajka, mleko, olej i wodę. Dokładnie mieszamy i dodajemy do suchych składników. Mieszamy krótko, niezbyt dokładnie, do połączenia się masy.Dodajemy warzywa do masy
Kitchens Alphabetszybko - u mnie czas się wydłużył przez chłodzenie ciasta, ale dzięki temu o wiele łatwiej je formować. Moje ciasteczka nie są tak idealnie okrągłe, ale smakują obłędnie! Połączenie kruchego ciasta, czekolady i rabarbaru jest wspaniałe, w dodatku można je sobie wziąć w łapkę tuż przed wyjściem z domu i rozkoszować się smakiem w drodze do pracy. Jeśli więc macie jakieś(...)rabarbarem i czekoladą Składniki: (na 25-30 sztuk) 90 g masła 100 g cukru 1 jajko 1 łyżeczka cukru waniliowego 1 łyżeczka mleka 100 g ciemnej czekolady (72%) 140 g mąki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki soli 125 g rabarbaru Rabarbar pokroić na 0,5-1 cm kawałki, czekoladę posiekać. Masło z cukrem rozpuścić i ostudzić. Wbić
Pożeraczka, czyli raz adobrzepolewą czekoladową. Składniki: 2 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 szklanki cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 2 łyżki gorzkiego kakao 1 jajko 0,5 szklanki oleju 1 szklanka mleka draże orzechowe (lub inne chrupiące cukierki w czekoladzie) Polewa czekoladowa Suche składniki mieszamy razem w misce. Jajko, olej i mleko dodajemy do masy i dokładnie mieszamy. Nastawiamy piekarnik(...)temperaturę 180 stopni. Metalową formę do muffinek wykładamy papierowymi papilotkami. Jeśli nie mamy papilotek foremki możemy wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Wypełniamy foremki ciastem do wysokości około 1 cm od brzegu zostawiając miejsce babeczkom, żeby wyrosły. W misce zostawiamy masy na jedną lub dwie babeczki i dodajemy do niej trochę kakao (te babeczki muszą być ciemniejsze od pozostałych). Wstawiamy
Ciastkozercyaspekty zdrowotne) ale po co w sumie robić z proszku ciasto bez pieczenia skoro jego przygotowanie samemu zajmuje dokładnie tyle samo czasu? no przynajmniej wiem co mam w środku. No i najważniejsze, nie czarujmy się nawet totalny laik kuchenny i beztalencie jest w stanie zrobić takie ciasto (przetestowałam na znajomych) ale żeby nie być taka goło(...)zrobić identyczny torcik sama. Oceńcie więc teraz sami jak mi poszło i czy rzeczywiście miałam rację: Składniki na tortownicę o średnicy 25 cm: dwie paczki herbatników 0.5 l mleka 2 budynie waniliowe 200 g rodzynek 4 łyżki rumu 200 ml śmietany 30% fix do śmietany tabliczka mlecznej czekolady do dekoracji: czekoladowe ciasteczka wiórki czekoladowe Wykonanie: Rodzynki przesypujemy
ciastkarnia na kruchym spodzieSkładniki: 0,5 kostki margaryny Pół szklanki cukru pudru 1,5 szklanki mąki pszennej 0,5 łyżeczki sody 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka karobu (może być również zwykłe kakao) 2 jajka 0,5 szklanki mleka nutella Ewentualnie można dodać paczkę cukru waniliowego lub ekstrakt z wanilii (łyżeczka) Lukier: Pół szklanki cukru pudru i troszkę wody(...)łączymy ze sobą (margarynę ucieramy z cukrem na gładką masę i dodajemy jajeczka, mleczko, ew. ekstrakt) i tak samo łączymy składniki "suche". Następnie wszystko delikatnie łączymy i mieszamy. Gęstość ciasta regulujemy mąką. Najlepiej jak wszystkie mokre składniki były w temperaturze pokojowej. W międzyczasie nagrzewamy piekarnik do 180C. Ja korzystałam z silikonowej formy do pieczenia muffinków razem z papilotkami. Do papilotek
Emcia Pichciodżywki białkowej (moja tym razem karmelowa) 2 jajka 2 łyżki oleju kokosowego łyżeczka proszku do pieczenia Mąkę, otręby, białko i proszek do pieczenia mieszamy w jednej misce, a drugiej natomiast łączymy ze sobą mleko, żółtka i olej kokosowy. Białka z odrobiną soli ubijamy na sztywną pianę. Do suchych składników dodajemy mokre, mieszamy dokładnie. Następnie delikatnie przelewamy pianę(...)Przelewamy do blaszki wyłożonej papilotkami i pieczemy 25 minut w 170 stopniach. Być może nie zastąpią czekolady, ale są godnym pocieszycielem ;) Zamiast w standardowej blaszce można ciasto upiec w większych kokilkach - porcje idealne na śniadanie :) Ładny ten Wrocław, c'nie? ;) Niby oderwane od całości już nie brzmi tak samo, ale i tak lubię ten fragment
sama złodyczłyżeczki proszku do pieczenia płaska łyżeczka sody oczyszczonej szczypta soli (1/2 łyżeczki) tabliczka gorzkiej czekolady 4 snickersy Mąkę, proszek, sodę przesiewam razem do miski i mieszam ze solą. W osobnej misce miksuję jajka z cukrem, olejem i mlekiem. Gorzką czekoladę ścieram na tarce, a batoniki dzielę na 3 części każdy. Składniki mokre wlewam do miski ze suchymi, wsypuję też(...)tylko do połączenia składników, nic dłużej. Szykuję 12 papilotek (jeśli są dość cienkie i miękki, kłaść podwójnie, a nawet potrójnie, by je usztywnić). Do każdej wkładam po łyżce ciasta, układam kawałek batonika i zakrywam pozostałym ciastem. Tak przygotowane babeczki wkładam do rozgrzanego piekarnika, piekę około 20-23 minuty w 180 stopniach, aż do wyrośnięcia i zbrązowienia. Najlepiej sprawdzić
W kuchni Karmel-itkimocno czekoladowe i w środku kawałki białej czekolady ....mmmm! Składniki suche: 250 g maki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 175 g cukru 2 łyżki kakao 150 g groszków czekoladowych lub posiekanej czekolady Składniki mokre: 250 ml mleka lub maślanki 90 ml oleju 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub zapach waniliowy 1 jajko Wykonanie: Suche składniki(...)dokładnie połączyć w drugiej misce. Mokre wlać do suchych, parę razy niedbale wymieszać szpatułką. Chodzi o to, aby się płyn połączył z masą suchą. Teraz tajemnica udanych muffinek: Ciasto ma być jak najbardziej grudowate, wtedy są one puszyste, a jak wymieszamy dokładnie na gładką masę, będą ciężkie i twarde. Powstałą masę nakładamy do papierowych papilotek do 2/3 ich wysokości
Blondynka Gotujefareast-language:EN-US;} Składniki na ok. 10 sztuk: 1 szklanka mąki 2-3 łyżki mleka 0,5 kostki margaryny 3 normalne batony mars lub 2 te większe (radziłabym dodać jeszcze z jednego i wtedy pominąć cukier) 2 jajka 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka cukru Szczypta soli Przygotowanie: Batony rozpuścić w kąpieli wodnej tzn. nastawić(...)wodą, gdy zacznie się gotować położyć na niego blaszaną miskę, włożyć batony i czekać aż się rozpuszczą. Dodać do masy marsowej pozostałe składniki. Całość wymieszać na jednolitą masę. Przełożyć ciasto do foremek (u mnie silikonowe, w przypadku blaszanych należy je wysmarować margaryną i posypać bułką tartą). Piec w temperaturze 175 stopni ok 15-20 minut. Smacznego
Fabryka pomysłówprzygotowania nieco jest dłuższy od zwykłych robionych na proszku do pieczenia, ale za to te w smaku przypominają amerykańskie doughnutsy. Uwielbiam właśnie takie..., zjadałam jeszcze cieple :) Bazowałam na przepisie ze strony " kotlet tv ". Składniki: 380 g mąki pszennej (ja użyłam typ 550), 7 g drożdży, 180 ml mleka (ciepłego mleka), 53 g cukru, 3 łyżki masła, 1 jajko, Polewa(...)tabliczki czekolady białej, 3 kostki gorzkiej czekolady, Normal 0 21 MicrosoftInternetExplorer4 Wszystkie składniki wsypać do miski i połączyć ze sobą, następnie wyrabiać ok. 5 minut. Ciasto odłożyć do wyrośnięcia na ok. 1,5 godziny - powinno podwoić swoją objętość, a żeby nie wyschło najlepiej przykryć miskę folią spożywczą robiąc kilka dziurek i na to położyć ściereczkę. Po tym czasie ciasto
Delicious TitbitsSkładniki: mąka bezglutenowa uniwersalna (np. Koncentrat Mix ciasta bezglutenowego Glutenex) 500 g drożdze instant dr Oetker 1 torebka cukier (najlepiej brązowy) 1 łyżka sól 1
głodny alergikpomysł okazał się bardzo trafny - polecam :) Składniki suche: 250 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia (płaskie) 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 175 g cukru 2 łyżki kakao 150 g groszków czekoladowych lub posiekanej czekolady (zmieszał kilka smaków czekolady) Składniki mokre: 250 ml mleka 90 ml oleju 1-2 łyżki syropu waniliowego ETERNO 1 jajko Wykonanie: Suche składniki przesiewamy(...)mokre składniki roztrzepujemy trzepaczką. Potem wystarczy wlac mokre składniki do miski z suchymi składnikami i szybko wymieszac łyżką. Nie musimy przykłada się do mieszania, gdyż tajemnica udanych muffinek to ciasto ma byc jak najbardziej grudowate, wtedy są one puszyste, a jeśli wymieszamy dokładnie na gładką masę mogą wyjśc ciężkie i twarde. Ciasto przekładamy do foremek na muffiny wyłożonych papilotkami
Blondynka Gotujeciasta lub babeczek. Do wykonania curry użyłam dyni w zalewie słodko-kwaśnej, jednak spokojnie możecie użyć świeżego warzywa. Curry z dynią kurczakiem Składniki: 2 piersi z kurczaka 1/2 małej papryki czerwonej ½ małej papryki zielonej 200 g dyni w zalewie słodko-kwaśnej (do kupienia w Lidlu) lub ewentualnie świeża dynia 1 mała cukinia 200 ml mleka kokosowego(...)papryczki chili (opcjonalnie) 1 mała czerwona cebula 400 g pomidorów z puszki 1 ząbek czosnku ½ łyżeczki trawy cytrynowej w proszku (opcjonalnie) 1 łyżeczka curry 3-4 łyżki czerwonej pasty curry (w zależności od tego jak ostre intensywne danie chcemy uzyskać) łyżka mąki kukurydzianej (opcjonalnie jeśli sos wyjdzie za rzadki) masło lub oliwa z oliwek do smażenia Marynata
Mania Gotowaniamnie typ2000) - 110g ksylitolu (lub cukru) - 50g suszonej żurawiny (najlepiej bez dodatku cukru) - 120g oleju kokosowego nierafinowanego (o zapachu kokosa) - 100ml mleka owsianego (lub innego, ew.wody) - 3 łyżki uprażonych (na suchej patelni) ziaren słonecznika - 2 jajka - 1 łyżeczka proszku do pieczenia (u mnie zawsze bezglutenowy) Żurawinę zalać wrzątkiem i odstawić na kilka minut. W tym czasie przygotować sobie pozostałe składniki(...)się płynny). Jajka ubić w misce (wystarczy ręczną trzepaczką). Żurawinę odsączyć i pokroić na mniejsze kawałki. Do miski z jajkami dodajemy wszystkie pozostałe składniki i dokładnie mieszamy. Odrywamy kawałki ciasta i formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, które następnie spłaszczamy i układamy na blaszce z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180*C ok.25 minut (do lekkiego
Smaczne Zdrowe