Korzenny, aromatyczny, szybki piernik. Kruchy, a zarazem wilgotny od powideł śliwkowych. Mój przepis z syropem klonowym, ale Wy możecie dodać miodu lub złotego syropu, a jeśli
Apetyczna babeczkaOstatnio zakupiłam mąkę kokosową, nie zdążyłam jeszcze pomyśleć do czego ją wykorzystam gdy natknęłam się na ten przepis . Brakowało mi tylko cukru kokosowego ale
Smaczne Zdrowewoda zacznie wrzeć, wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ucieramy drewnianą łyżką, aż ciasto będzie odstawać od brzegów naczynia i powstanie kula (ok. 2-3 minuty). Zdejmujemy z palnika. Studzimy. Do wystudzonej masy dodajemy cukier i wbijamy jajka, jedno po drugim, miksując dobrze po każdym dodaniu. Ciasto powinno być gładkie, błyszczące i na tyle gęste, żeby ciężko(...)spadało z łyżki, tworząc długie sople. Dodajemy olejek cytrynowy. Dzielimy ciasto na pół, do jednej części dodajemy odciśnięte rodzynki. Rozgrzewamy olej do temperatury 175ºC. Przy pomocy dwóch małych łyżeczek z ciasta formujemy małe owalne “kulki”(o średnicy ok. 2 cm), wrzucamy na olej i smażymy 6 minut na złoty kolor. Moje frittele same się przekręcały, ale jeśli tego
Mia Cucina SofietaJeszcze jedna wersja babki drożdżowej, tym razem parzonej. Pyszna, meeega puszysta, chyba jeszcze smaczniejsza niż poprzednia (w mojej ocenie), w tej są wyczuwalne bardziej
Smaczne ZdroweWiem, że powinnam używać ich polskiej nazwy, która brzmi kokosanki. Jednak jest coś niesamowicie magicznego w tym śpiewnym Coco au Miel i prostocie ich wykonania
Gotowanie to kochaniepodwójnie. Dodajemy cukier i śmietanę, cały czas mieszając - powinna powstać gładka masa (cukier musi się całkowicie rozpuścić). Czekamy chwilę na przestygnięcie. Dodajemy stopniowo przesianą mąkę, jajko, proszek do pieczenia, sól i aromat waniliowy, cały czas mieszając. Powinna nam wyjść dosyć zbita masa, która nie będzie rozlewać się sama po foremkach. Teraz przychodzi czas(...)pieczenie bez niej w 99% skończy się skrobaniem piekarnika z ciasta. Do pełni szczęścia babeczki powinny spędzić około 20 minut w 180 stopniach, jednak najlepiej zawsze sprawdzić czy nie trzeba jednak 2 minut krócej lub dłużej. Najlepiej smakują posypane cukrem pudrem, z zimnym mlekiem i w towarzystwie osób z zaraźliwym śmiechem :) insertCookd("253593d6c651144465178c88fd2f8350
sama złodyczkurczaka przyprawa do kurczaka czosnek w proszku opakowanie ciasta francuskiego 400 g mrożonego szpinaku duża cebula 4 ząbki czosnku 200 g mozzarelli 3 rozbełtane jajka 100 g serka brie 100 g żółtego sera (np. Gouda, Edamski) ok. 2 łyżki masła przyprawy: gałka muszkatołowa, pieprz, sól Tarta z Ciasta Francuskiego z Kurczakiem, Szpinakiem i Trzema Serami - Sposób przygotowania: Cebulę(...)ciastem francuskim formując wyższe brzegi. Zostawiamy cześć ciasta na "kratkę". Wykładamy kolejno warstwami: jajka z mozzarellą, farsz ze szpinakiem, jajka z mozzarellą, kurczak. Wszystko posypujemy startym żółtym serem i pokrojonym w drobną kostkę serkiem brie. Z pociętych z ciasta francuskiego pasków formujemy "kratkę". Całość można posmarować rozbełtanym jajkiem lub mlekiem
Słodka Stronażółtka 1 łyżeczka proszku do pieczenia ½ szklanki cukru ½ łyżki śmietany 95 g stopionego masła lub margaryny Sposób wykonania spodu: Z podanych składników zagnieść ciasto, zawinąć w folię i wstawić na 1 godzinę do lodówki. Schłodzone ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować na placek o wielkości dużej blachy. Blachę natłuścić lub wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć ciasto na blachę i wstawić(...)podpieczony spód i całość wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 50 minut w temperaturze 170 stopni C. Składniki na polewę kajmakową : 300 g masy kajmakowej 5 łyżek mleka 4 łyżeczki masła lub margaryny 2 czubate łyżki płatków migdałowych Sposób wykonania polewy kajmakowej: Masę kajmakową włożyć do rondelka lub garnuszka, dodać mleko i podgrzewając na małym ogniu dokładnie
Na słodko lub wytrawnieciężko mi uwierzyć, że nie śnię - chodzę do szkoły piec chleb! Żyć, nie umierać , jak mawia Tato. W ogóle mój plan lekcji wygląda niezwykle kusząco: czekolada , zdrowe ciasta , dekoracje kremem cukierniczym (to już jutro!), a do tego kilka godzin teorii z pierwszej pomocy, higieny pracy, co nieco o zdrowiu i produktach (dzisiaj na przykład dowiedziałam się, jak myć ręce(...)muffins Susanny Tee. Muffiny z czekoladą i kremem z nutelli Składniki: (na 14 muffinek) 340 g mąki orkiszowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/8 łyżeczki soli 100 g cukru 110 g ciemnej czekolady (70%) 2 jajka 250 ml mleka 90 ml oleju 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii krem: 300 g serka kremowego 300 g nutelli Czekoladę posiekać. Mąkę przesiać, wymieszać
Pożeraczka, czyli raz adobrzeplastycznym polecam mniej słodki krem) Do kremu maślanego: 250 g bardzo miękkiego masła (to bardzo duży tort i każdy element należy pokryć tym kremem, dlatego aż tyle) 8 łyżek mleka ok. 300-350 g cukru pudru 1 łyżka naturalnego kakao fioletowy barwnik (dzięki użyciu kakao i barwnika uzyskałam jagodowy kolor kremu) Do nasączenia: 1/2 szkl. mocnej, posłodzonej, owocowej herbaty(...)wyłożonych na spodzie papierem do pieczenia. Jeden biszkopt przygotowujemy z 7, drugi z 3 jajek. Biszkopt z 7 jajek: 2/3 szklanki mąki i 2/3 szklanki kakao oraz 2 łyżeczki proszku do pieczenia (jeśli go używamy) łączymy w misce, a później przesiewamy. Oddzielamy żółtka od białek. Żółtka roztrzepujemy widelcem w miseczce, a białka ubijamy w dużej misce ze szczyptą soli
Ratunku obiadkilka suszonych moreli, które nadają im słodyczy i cudnego koloru. Biscotti chrupią głośno, kiedy się je gryzie - najlepiej wcześniej zamoczyć je w kawie lub herbacie, albo kubku pełnym ciepłego mleka. Wtedy stają się mięciutkie i rozpływają się w buzi. Uwielbiam te niepozorne ciasteczka - nie powalają wyglądem, ale po spróbowaniu kawałeczka nie można oprzeć się kolejnym. Spróbujcie, a nie pożałujecie(...)łyżeczki proszku do pieczenia 75 g obranych, całych migdałów 60 g suszonych moreli Masło utrzeć z cukrem na puszystą, jasną masę. Wbić jajko, dokładnie zmiksować. Wlać ekstrakt, połączyć. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Partiami dodawać do masy maślano-jajecznej, miksując na najniższych obrotach miksera. Morele drobno pokroić, razem z migdałami dodać do masy, wymieszać łyżką. Z ciasta, które może
Pożeraczka, czyli raz adobrzenajbardziej rozchwytywane ciasta. Postanowiłam więc pokombinować sama. C. powiedział, że chce na biszkopcie. Ja chciałam, żeby miał dwie warstwy - rabarbarową i sernikową. Najdłużej myślałam, jakby tu urozmaicić właśnie tę drugą, aż do głowy wpadła mi cytryna. Pycha! Mimo, że i rabarbar i cytryna słodkością nie grzeszą, sernik wyszedł bardzo wyważony w smaku. Zużyłam do niego resztę mleka skondensowanego(...)mąki ziemniaczanej skórka otarta z 1 cytryny masa rabarbarowa: 400 g rabarbaru 2 łyżki cukru skórka otarta z 1 cytryny sok z 1/2 cytryny 1 galaretka truskawkowa (proszek) masa serowa: 400 g serka kremowego 120 g mleka skondensowane słodzonego 30 g płynnego miodu sok z 1 cytryny 6 listków żelatyny 300 ml śmietany kremówki (38%) dodatkowo: 2 łyżki cukru pudru
Pożeraczka, czyli raz adobrzełyżka cukru waniliowego, jajko, 200g masła lub margaryny, łyżka likieru amaretto. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia. Dodać cukier oraz cukier waniliowy. Zrobić dołek, wbić jajko, dodać posiekane masło oraz likier. Zagnieść gładkie, elastyczne ciasto. Uformować kulę, owinąć w folię spożywczą i włożyć na 30 minut do lodówki. Następnie wylepić dno natłuszczonej i wysypanej bułką tartą(...)oraz śmietanę i serek. Zmiksować na gładką masę. Dodać wiórki czekoladowe, wymieszać. Ciasto wylać na pierwszą masę. Piec około 50 minut w temp. 160-175st. Pozostawić na 5 minut w wyłączonym piekarniku po czym wyjąc i pozostawić do ostygnięcia. Polewa: 50g masła, łyżka mleka, czubata łyżka kakao, 5 czubatych łyżek cukru. Wszystko przełożyć do garnka
Z miłości do słodkościTe babeczki to mój najbardziej udany kulinarny eksperyment :) To zdecydowanie najlepsze ciasto bez jajek i produktów mlecznych jakie do tej pory upiekłam. Jeśli jesteście na diecie
głodny alergikNa świątecznym stole nie może zabraknąć zdrowych ciasteczek, dzieci za ciastami raczej nie przepadają (przynajmniej u nas), za to ciasteczka uwielbiają. Czym większy ich
Smaczne Zdrowe