szklanki piwa Wszystkie składniki dokładnie ze sobą połączyć i wyrobić na gładkie,elastyczne ciasto. Wybijać wałkiem ok 10 min wtedy uzyskamy piękne duże bąble oraz bardzo kruche faworki bądź róże. Ciasto zazwyczaj dzielę na mniejsze kawałki. Jedną część rozwałkować na cienki placek ( resztę ciasta owinąć ściereczką by nie wyschło) jak na makaron. Na jedną różę potrzebne są 3 krążki
Niespełnione zdolności kulinarnedzianinowym sukienkom, a lekkie bluzeczki muszą poczekać do następnego roku. Cóż, taka kolej rzeczy... Chwyciłam więc te ostatnie ciepłe dni i chcąc nasycić się smakiem malin upiekłam ciasto na pożegnanie lata. Kruchy spód i wierzch, a między nimi lekka pianka z malinami. Pyszne! Składniki: ciasto: 1 i 1/3 szklanki maki 2/3 szklanki krupczatki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki
Obiad gotowysobie smak prawdziwej wanilii i nutkę rumu. Kwaskowaty rabarbar rozprażony z prawdziwym masłem, cukrem i rumem na żeliwnej patelni. Słoneczne pomarańczowe morele i słodkie truskawki marmolada. Ciasto jest delikatne, niesamowicie kruche przygotowane z trzech rodzajów mąki, tak aby idealnie współgrało z całością. Przepyszne ciasto na letni podwieczorek gdzieś w ogrodzie, przy małym stoliczku pod gałęziami pachnącego jaśminu
SMYKWKUCHNImoim wypadku to było- święta. Mazurek tak naprawdę może przybrać kształt kruchych babeczek wypełnionych dżemem. Nie jest więc powiedziane, że to tylko na święta wielkanocne. Jak udekorujecie, to już też inwencja twórcza ;) Możecie nawet świeżymi owocami lub małymi bezikami. Wszelkie chwyty dozwolone! Składniki na ciasto: 300g mąki 3 łyżki cukru pudru cukier waniliowy aromatyzowany cytryną(...)pozostałego ciasta możemy upiec np. wielkanocne ciasteczka w kształcie zajączków i polać je białą czekoladą. Ciasto pieczemy w nagrzanym do 180st C piekarniku przez ok 20 minut, do zrumienienia. Przestudzone smarujemy dżemem morelowym, a boki dekorujemy kajmakiem. Wierzch mazurka możemy dowolnie udekorować bakaliami i kruchymi ciasteczkami
Kuchnia w czekoladzieŚwiąteczne wydanie pysznych, kruchych ciasteczek z dodatkiem dżemu morelowego. Zmodyfikowałam przepis na ciasteczka imbirowe i powstały w ten sposób super smaczne ciacha w wielkanocnej oprawie. Składniki: 1 ¾ szklanki mąki (szklanka o pojemności 200 ml) 2 łyżki cukru pudru 12 dag masła 2 żółtka (białka można wykorzystać do kokosanek na andrutach albo bezików ) 1 czubata łyżka dżemu morelowego Cukier waniliowy Dodatkowo(...)czekolady mlecznej lub ciemnej ¼ czekolady białej Wszystkie składniki umieszczam w misce. Zagniatam ciasto. Następnie rozwałkowuję ciasto na grubość około 5-6 mm i wykrawam dowolne kształty (u mnie jajeczka, bo Wielkanoc niedaleko). Ciastka układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piekę w temperaturze 180 stopni przez 15-17 minut, aż zrobią się rumiane. Upieczone ciastka pozostawiam do wystygnięcia. Czekoladę
Słodki sentymentObok kruchych rogalikow drożdżowych nikt nie przejdzie obojętnie. Objedzeni świątecznymi wypiekami odmówimy kawałka ciężkiego tortu, ale na herbatkę i dwa rogaliczki zawsze znajdzie się miejsce. Bardzo lubię ten dzisiejszy przepis, wywodzący się prawdopodobnie z kuchni austriackiej. Rogaliki są drożdżowe, ale robimy je z ,, zimnego“ ciasta drożdżowego, które trzymamy w lodówce
dolcevitainmykitchenradiu. Cieszmy się, bo dziś jesteśmy. Jutro jeszcze nie nadeszło, a wczoraj już minęło....Jest Tu i Teraz. A teraz ;) zapraszam Was do wypróbowania nowego przepisu. Na ciasto z rabarbarem i marmeladą. Kruche. Delikatne. Idealnie skomponowane w słodkiej swej kwaskowatości. Ciasto z rabarbarem i kruszynkami. kuchniasmakow.blogspot.com Składniki 2 szklanki mąki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki cukru pudru
Kuchnia smakówmożliwości i coraz to nowe jej wcielenia. Już tyle wspólnych czekoladowych dni za nami i ciągle tyle smaków przed nami! Tym razem to ciasto właściwie nie jest ciastem - z wyjątkiem cudownie kruchego, orzechowego spodu, reszta jest rozpływającym się w ustach czekoladowo-orzechowym musem pokrytym aksamitnym ganache z gorzkiej czekolady. Całość jest lekka i niewyobrażalnie pyszna! Jeśli dodać do tego(...)trzeba nam nic więcej do szczęścia, no może z wyjątkiem kolejnej porcji...:) Ciasto jest niezwykle proste i jego wykonanie zajmuje maksymalnie 30 minut, nie licząc czasu potrzebnego na leżakowanie w lodówce. Przepis pochodzi ze strony Bake or Break . Bardzo polecam! SKŁADNIKI NA KRUCHY SPÓD 2 łyżki mielonych orzechów laskowych (użyłam włoskich) 3 łyżki cukru 1/2 filiżanki mąki pszennej
KUCHARNIAjuż gotowe ciasteczka. Zacznijcie od przygotowania wszystkich składników, które powinny być w temperaturze pokojowej. Kruchy spód jest bardzo uniwersalny i możecie go wykorzystać do większości ciast i ciasteczek. Jest bardzo kruchy i maślany a przez to rozpływa się w ustach. Miękkie masło rozbijcie przez dosłownie 30 sekund mikserem i dodajcie cukier puder z wanilią. Ubijajcie przez ok. 2 minuty(...)blat lub matę do zagniatania i wyłóżcie ciasto. Ciasto można rozwałkować bardzo pobieżnie, to znaczy na grubość 1 do 1,5 cm tak, aby nie było za cienkie, ponieważ ciasto już nie wyrośnie. Starajcie się nie podsypywać dużo mąki, bo ciasteczka zrobią się twarde . Wykrawajcie ciasteczka okrągłą foremką lub kieliszkiem/szklanką o średnicy ok. 5 cm. Większe ciasteczka będzie trzeba
Słodkie GotowanieKiedy przychodzi ochota na jesienne owoce, zrób ciasto śliwkowe z budyniową pianką. Bardzo delikatne i smaczne Uwaga: Szklanka 200 ml Składniki na ciasto: 500 g mąki
Słodki sentymentRogaliki drodżowo- kruche z nadzieniem wiśniowym Składniki: - 25 g drożdży - 2 łyżki cukru - cukier waniliowy - 1 jajo - 1/4 szklanki mleka ciepłego - 250 g mąki - 1/2 masła - dżem (dowolny smak) Do ciepłego mleka dodajemy drożdże, cukier i mąkę. Rozczyn w takiej postaci odstawiamy w ciepłe miejsce. Po tym jak podwoi swoją objętość, wyrabiamy z resztą ciasta. Odstawiamy na 30 minut
SMYKWKUCHNIKrucho może być gdy mama wraca po wywiadówce, gdy do pierwszego jeszcze daleko a wypłata się skończyła, ale krucho-drożdżowe mogą być też rogaliki z malinami, które Wam dziś zaprezentuje // Składniki (ok. 15 sztuk): 2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 100 g oleju 1/3 szklanki mleka roślinnego 7 g drożdży instant (lub 25 g świeżych drożdży(...)zamienisz na świeże pamiętaj, aby zrobić rozczyn (drożdże, cukier, mleko, 2 łyżki mąki wymieszać, odstawić do wyrośnięcia i dopiero wtedy połączyć z pozostałymi składnikami). Wszystkie składniki wymieszaj i wyrabiaj ciasto przez ok. 10 minut. Po tym czasie przykryj je ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 60 minut. Po tym czasie ciasto lekko wyrób i podziel na dwie części. Każdą
Via Gusto