Ktoz nie lubi szarlotki?Przeciez to ulubione ciast wiekszosci z nas.Ta jest wyjatkowa,bo mocno"uzdrowiona",a mianowicie upieczona z pelnoziarnistej maki orkiszowej.Ciasto jest tak kruche,ze rozplywa sie w ustach.Mysle ,ze to zasluga dodatku maki ziemniaczanej.Zmodyfikowany przepis pochodzi ze starego kajecika z przepisami.Podana porcja jest na tortownice o srednicy 20 cm.Szarlotka jest bardzo aromatyczna,a rodzynki i orzechy jeszcze(...)jablek2 lyzki stewi lub cukru2 lyzki maki ziemniaczanej lub 1 budyn waniliowy+3/4 szklanki wody1/2 szklanki rodzynekgarsc orzechow wloskichZ podanych skladnikow zagniesc kruche ciasto.Uformowac kule i ciasto wstawic na 1/2-1 godz do lodowki.Namoczyc i umyc rodzynki.Posiekac orzechy.Jablka umyc,obrac,pokroic na cwiartki,usunac gniazda nasienne,miazsz pokroic w plasterki.Wlozyc do rondla,zasypac cukrem i podgrzewac,zeby puscily sok.Pogotowac kilka
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Bardzo smaczne, kruche rogaliki. Najlepsze są tego samego dnia co są robione. Moja synowa je robiła a ja tylko podjadałam. Pycha. Orzeszki lekko rozbić. Do miski wrzucić mąkę, twaróg i pokrojone masło. Szybko wszystko zagnieść na jednolitą gładką masę. Włożyć ciasto do lodówki na co najmniej 4 godziny. Najlepiej jednak na całą noc. Następnego dnia podzielić ciasto na mniejsze kawałki
Kuchnia Pokoleńbiałej czekolady Kruche ciasteczka z maszynki Ekspresowe ciasteczka cynamonowe Mini serniczki z mascarpone Orzechowe ciasteczka nadziane jabłkami (na maśle orzechowym) Szybkie ciasteczka z budyniem (na bazie ciasta francuskiego) Babeczki nadziane krówką Cytrynowe babeczki Kruche ciasteczka do wycinania foremkami Najlepsze kokosanki na białkach Więcej propozycji na małe wypieki znajdziecie tutaj (klik) Większe wypieki: Ciasto orzechowe (szybkie i proste) Delikatnie cytrynowa babka
Słodkie okruszkiwypiek to mój pierwszy w życiu mazurek. Inspirowany sernikiem i wiosennym, zielonym czasem w przyrodzie, stąd zielony dodatek w postaci orzeźwiającej limonki. Kruchy, pyszny spód i rześkie, serowe nadzienie. Pokruszona beza zdobi bardzo naturalnie wyglądający wierzch ciasta. Jestem po swojemu dumna z tego wypieku, gdyż było on, oczywiście, eksperymentem. Nie do końca byłam pewna, czy limonka i jej obecny(...)mascarpone 2 łyżki śmietanki 30% 1 limonka (sok i miąższ bez osłonki) 3 łyżki miodu lawendowego 1/3 szklanki cukru pudru pokruszona beza Wykonanie 1 Zagniatamy składniki na kruchy spód. Formujemy kulę z ciasta, owijamy folią spożywczą i umieszczamy w lodówce na ok. 30 minut. 2. Prostokątną formę na tartę wylepiamy razem z brzegami schłodzonym ciastem. Nakluwamy je w wielu miejscach
Raj dla PodniebieniaPyszne, bardzo aromatyczne pierniczki z melasą. Nie muszą leżakować i od razu można cieszyć się ich smakiem. Są dosyć kruche, ale myślę, że na tyle twarde, że można z nich zrobić ozdoby na choinkę. Dla mnie są rewelacyjne i na pewno będą u mnie na Święta, pierwsza partia już zniknęła :). Pierniczki tak cudownie pachną, że po upieczeniu przez(...)około 30 minut. 3. Schłodzone ciasto krótko zagnieść i podsypując mąką, rozwałkować na grubość około 2-4mm (cieńsze pierniczki lepiej trzymają kształt i są bardziej kruche, grubsze ładnie rosną). Ciasto, którego nie używamy w danym momencie proszę zawinąć w folię, aby nie wysychało. Z ciasta wycinać foremkami pierniczki i układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy
Mała CukierenkaPodzielę się dzisiaj z Wami , przepisem na szybkiego makowca. Tradycyjny makowiec to drożdżowy placek z masą makową i bakaliami. A ja podam wersję na kruchym spodzie.Tak upieczony placek nazywa się makowcem sułtańskim. Uwierzcie , nie odbiega smakiem od takiego makowca , do jakiego jesteśmy przyzwyczajeni :) Przepis zaczerpnięty z DTV Blacha : 20x28 Do tej wersji potrzebne są : - maka pszenna - 500g - żółtka(...)masę na ogniu ok. 3 minut.Kiedy składniki , ładnie się ze sobą połączą , zdejmujemy z ognia i dodajemy masło. Mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Tak przygotowaną polewę , wylewamy na ciasto. Wysypujemy na stolnicę mąkę z proszkiem do pieczenia , wbijamy same żółtka ,miękką margarynę , chwilkę siekamy wszystkie składniki. Następnie zagniatamy. Wstawiamy do lodówki na 30 minut. Po tym czasie dzielimy ciasto
Słodkości i nie tylkoprzepisem na faworki. Zaznaczę, że to najlepszy przepis Według niego faworki robiły moja mama i babcia, a teraz robię je i ja. Najważniejsze to dobrze wybić ciasto, wtedy faworki są kruche i delikatne. Wymaga to czasu, ale warto go poświecić. Gdy byliśmy dziećmi i mama robiła faworki to wybijanie ciasta było dla mnie i brata świetną zabawą. Pamiętam też
Figa S-makiemprzepisem na faworki. Zaznaczę, że to najlepszy przepis Według niego faworki robiły moja mama i babcia, a teraz robię je i ja. Najważniejsze to dobrze wybić ciasto, wtedy faworki są kruche i delikatne. Wymaga to czasu, ale warto go poświecić. Gdy byliśmy dziećmi i mama robiła faworki to wybijanie ciasta było dla mnie i brata świetną zabawą. Pamiętam też
Figa S-makiemprzepisem na faworki. Zaznaczę, że to najlepszy przepis Według niego faworki robiły moja mama i babcia, a teraz robię je i ja. Najważniejsze to dobrze wybić ciasto, wtedy faworki są kruche i delikatne. Wymaga to czasu, ale warto go poświecić. Gdy byliśmy dziećmi i mama robiła faworki to wybijanie ciasta było dla mnie i brata świetną zabawą. Pamiętam też
Figa S-makiemprzepisem na faworki. Zaznaczę, że to najlepszy przepis Według niego faworki robiły moja mama i babcia, a teraz robię je i ja. Najważniejsze to dobrze wybić ciasto, wtedy faworki są kruche i delikatne. Wymaga to czasu, ale warto go poświecić. Gdy byliśmy dziećmi i mama robiła faworki to wybijanie ciasta było dla mnie i brata świetną zabawą. Pamiętam też
Figa S-makiemkulinarne, czego efektem był sposób podawania mięsa. Od teraz podawali również pokrojone i zapieczone w cieście. Z czasem powstawały różne wersje tego dania, nie tylko bazujące na cieście drożdżowym, ale i kruchym oraz francuskim. Rozwinęły się również nadzienia. Z czasem zaczęły być nawet słodkie. Postanowiłem przygotować najprostszą formę czyli na cieście francuskim. Najprostszą pod warunkiem, że ciasto kupicie gotowe
Kryzysowa Książka Kucharskastały się one w końcu inspiracją do upieczenia ciasta. Bałam się, że warstwa sezamowa wyjdzie zbyt twarda żeby ją kroić, bo robiłam "na oko" ale wyszła idealna: krucha i nieprzesłodzona.Żeby ciasto przełożone samym budyniem nie było mdłe to całość wzbogaciłam grubą warstwą powideł śliwkowych. Ciasto wyszło przepyszne, nie sposób się oderwać od tego sezamkowego smaku. *foremka
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaCiastka, ciasteczka, kruche i pyszne, idealne na święta. Polecam wypróbować przepis bo ciasteczka są bardzo smaczne i pięknie wyglądają. Do przygotowania ciastek będziemy potrzebowali: Z podanej porcji wyjdzie około 25 sztuk ciasteczek (złożonych) foremki o dwóch wielkościach tego samego kształtu 200 g mąki pszennej (typ do 550) 50 g mąki ziemniaczane 80 g cukru pudru 130 g masła o temperaturze(...)ciasto, dodaję masło o temperaturze pokojowej i pocierać dłońmi łącze składniki ze sobą, tak żeby powstały grudki (podobne do kruszonki). Następnie dodaję żółtka i zagniatam ciasto. Ciasto na początku jest sypkie i kruche, ale po chwili zagniatania stanie się gładkie. Gotowe ciasto zawijam w folię spożywczą i wkładam do lodówki na około 60 minut. Po 60 minutach: Ciasto wykładam
Uwaga Babcia GotujeCiasto Miodowe lata to połączenie kruchych placków miodowych, delikatnego waniliowego sera i orzeźwiających jabłek. To ciasto nie tylko pięknie wygląda ale jest tak pyszne, że każdy prosi o dokładkę. Polecam zwłaszcza na wyjątkowe okazje. Ciasto miodowe: 3 szkl mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szkl cukru 2 łyżki cukru waniliowego 250g margaryny 2 łyżki miodu jajko
Smakołyki Asi