zrobić to w sposób jak najbardziej równomierny należy na natłuszczonej olejem stolnicy rozwałkować równomiernie lukier na grubość ok 1-1,5cm - przypomina mi to trochę rozwałkowanie drożdżowego ciasta np. na kruche rogaliki - ponieważ musimy uzyskać podobną grubość i objętość. Kolejno rozwałkowany lukier nakładamy na tort - wewnętrzną stroną obydwu dłoni nasmarowanych delikatnie olejem przenosimy na tort, kolejno rozwałkowujemy górną
Symfonia SmakówPissaladière to rodzaj płaskiego chleba czy po prostu focaccia z cebulą, anchovis i oliwkami. Najczęściej drożdżowa, ale może być także z ciasta francuskiego albo kruchego. Najważniejsze jednak jest obłożenie czyli cebula, która podczas długiego, powolnego duszenia mięknie, karmelizuje się i robi słodka. Słone sardele i oliwki przełamią tę słodycz a całość można zjeść na lunch albo obiad czy nawet przekąskę
Smaczna Pyzaminut crumble zostawić do wystudzenia w blaszce, cukier puder 3 łyżki wymieszać z ciut mlekiem na nie za gęsty lukier , polać ciasto i posypać posypkami Decorada Delecta, zostawić do stężenia lukru - deser jest smaczny, kruchy i soczyście owocowy...............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięBudapesttårta to stanowczo jedno z najpopularniejszych ciast w Szwecji. Lekka, krucha, delikatna beza posypana przyrumienionymi płatkami migdałów, przełożona puszystą bitą śmietaną z zatopionymi w niej kawałkami najlepiej świeżych słodko-kwaskowych mandarynek. Prawdziwa bajka! Ciasto po prostu rozpływa się w ustach. W Szwecji można spotkać wiele wersji tej wykwintnej rolady. Niektórzy dodają kakao, drobno posiekane orzechy laskowe czy też(...)polewają roladę odrobiną rozpuszczonej czekolady. W każdej wersji ciasto jest przepyszne. W przeciwieństwie do tradycyjnej bezy, roladę piecze się bardzo krótko bo tylko 25 - 30 minut. Po tym czasie beza powinna być leciutko beżowa, krucha na zewnątrz i piankowa w środku. Przy zwijaniu na pewno trochę popęka ale to zupełnie normalne jeśli chcemy osiągnąć zarówno chrupkość jak i piankowe wnętrze
maniapieczeniasię zaplanować ciasta... Może tak właśnie miało być, dzięki temu powstało pyszne, delikatne, orzeźwiające wiosenne ciasto 👌😋 Co prawda chciałam pod galaretkę też dać maliny, ale chwilowo zabrakło ich w zamrażarce, a czekając na kuriera nie mogłam wyjść z domu...🙊 tak więc maliny wzbogaciły ciasto dopiero później, przed podaniem na stół. Można spód przygotować również na bazie kruchych ciastek, wówczas uzyskamy
Smaczne ZdroweOrzechy i jabłka to niewątpliwie wspaniałe połączenie. W ubiegłym roku piekłam właśnie to ciasto. Robi się dość szybko, można go spokojnie zrobić 2 dni wcześniej, by kruche placki zmiękły. Składniki: Ciasto: 35 dag mąki 25 dag masła / margaryny 12 dag cukru 2 łyżki kwaśniej śmietany 2 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia Jabłka: 2 kg jabłek 2 żółte galaretki Masa
Kuchnia domowa Aniszklanki piwa Wszystkie składniki dokładnie ze sobą połączyć i wyrobić na gładkie,elastyczne ciasto. Wybijać wałkiem ok 10 min wtedy uzyskamy piękne duże bąble oraz bardzo kruche faworki bądź róże. Ciasto zazwyczaj dzielę na mniejsze kawałki. Jedną część rozwałkować na cienki placek ( resztę ciasta owinąć ściereczką by nie wyschło) jak na makaron. Na jedną różę potrzebne są 3 krążki
Niespełnione zdolności kulinarnedzianinowym sukienkom, a lekkie bluzeczki muszą poczekać do następnego roku. Cóż, taka kolej rzeczy... Chwyciłam więc te ostatnie ciepłe dni i chcąc nasycić się smakiem malin upiekłam ciasto na pożegnanie lata. Kruchy spód i wierzch, a między nimi lekka pianka z malinami. Pyszne! Składniki: ciasto: 1 i 1/3 szklanki maki 2/3 szklanki krupczatki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki
Obiad gotowysobie smak prawdziwej wanilii i nutkę rumu. Kwaskowaty rabarbar rozprażony z prawdziwym masłem, cukrem i rumem na żeliwnej patelni. Słoneczne pomarańczowe morele i słodkie truskawki marmolada. Ciasto jest delikatne, niesamowicie kruche przygotowane z trzech rodzajów mąki, tak aby idealnie współgrało z całością. Przepyszne ciasto na letni podwieczorek gdzieś w ogrodzie, przy małym stoliczku pod gałęziami pachnącego jaśminu
SMYKWKUCHNImoim wypadku to było- święta. Mazurek tak naprawdę może przybrać kształt kruchych babeczek wypełnionych dżemem. Nie jest więc powiedziane, że to tylko na święta wielkanocne. Jak udekorujecie, to już też inwencja twórcza ;) Możecie nawet świeżymi owocami lub małymi bezikami. Wszelkie chwyty dozwolone! Składniki na ciasto: 300g mąki 3 łyżki cukru pudru cukier waniliowy aromatyzowany cytryną(...)pozostałego ciasta możemy upiec np. wielkanocne ciasteczka w kształcie zajączków i polać je białą czekoladą. Ciasto pieczemy w nagrzanym do 180st C piekarniku przez ok 20 minut, do zrumienienia. Przestudzone smarujemy dżemem morelowym, a boki dekorujemy kajmakiem. Wierzch mazurka możemy dowolnie udekorować bakaliami i kruchymi ciasteczkami
Kuchnia w czekoladzieŚwiąteczne wydanie pysznych, kruchych ciasteczek z dodatkiem dżemu morelowego. Zmodyfikowałam przepis na ciasteczka imbirowe i powstały w ten sposób super smaczne ciacha w wielkanocnej oprawie. Składniki: 1 ¾ szklanki mąki (szklanka o pojemności 200 ml) 2 łyżki cukru pudru 12 dag masła 2 żółtka (białka można wykorzystać do kokosanek na andrutach albo bezików ) 1 czubata łyżka dżemu morelowego Cukier waniliowy Dodatkowo(...)czekolady mlecznej lub ciemnej ¼ czekolady białej Wszystkie składniki umieszczam w misce. Zagniatam ciasto. Następnie rozwałkowuję ciasto na grubość około 5-6 mm i wykrawam dowolne kształty (u mnie jajeczka, bo Wielkanoc niedaleko). Ciastka układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piekę w temperaturze 180 stopni przez 15-17 minut, aż zrobią się rumiane. Upieczone ciastka pozostawiam do wystygnięcia. Czekoladę
Słodki sentymentObok kruchych rogalikow drożdżowych nikt nie przejdzie obojętnie. Objedzeni świątecznymi wypiekami odmówimy kawałka ciężkiego tortu, ale na herbatkę i dwa rogaliczki zawsze znajdzie się miejsce. Bardzo lubię ten dzisiejszy przepis, wywodzący się prawdopodobnie z kuchni austriackiej. Rogaliki są drożdżowe, ale robimy je z ,, zimnego“ ciasta drożdżowego, które trzymamy w lodówce
dolcevitainmykitchenradiu. Cieszmy się, bo dziś jesteśmy. Jutro jeszcze nie nadeszło, a wczoraj już minęło....Jest Tu i Teraz. A teraz ;) zapraszam Was do wypróbowania nowego przepisu. Na ciasto z rabarbarem i marmeladą. Kruche. Delikatne. Idealnie skomponowane w słodkiej swej kwaskowatości. Ciasto z rabarbarem i kruszynkami. kuchniasmakow.blogspot.com Składniki 2 szklanki mąki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki cukru pudru
Kuchnia smakówmożliwości i coraz to nowe jej wcielenia. Już tyle wspólnych czekoladowych dni za nami i ciągle tyle smaków przed nami! Tym razem to ciasto właściwie nie jest ciastem - z wyjątkiem cudownie kruchego, orzechowego spodu, reszta jest rozpływającym się w ustach czekoladowo-orzechowym musem pokrytym aksamitnym ganache z gorzkiej czekolady. Całość jest lekka i niewyobrażalnie pyszna! Jeśli dodać do tego(...)trzeba nam nic więcej do szczęścia, no może z wyjątkiem kolejnej porcji...:) Ciasto jest niezwykle proste i jego wykonanie zajmuje maksymalnie 30 minut, nie licząc czasu potrzebnego na leżakowanie w lodówce. Przepis pochodzi ze strony Bake or Break . Bardzo polecam! SKŁADNIKI NA KRUCHY SPÓD 2 łyżki mielonych orzechów laskowych (użyłam włoskich) 3 łyżki cukru 1/2 filiżanki mąki pszennej
KUCHARNIA