ciasto kruche - 16116 przepisów (strona:567/1075)

Ciasto Pani Walewska zwana Pychotką 451

cukru waniliowego250 g masłakilka kropel olejku waniliowegoDodatkowo duży słoiczek ok 400 g dżemu porzeczkowego (lub powideł śliwkowych)Przygotowałam ciasto zagniatając wszystkie składniki na ciasto.Podzieliłam na dwie części. Ciasto wyszło takie kruche, że nie dało się go rozwałkować więc je starłam na tarce na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia i lekko docisnęłam.Najlepiej mieć dwie tej samej wielkości blaszki

UgotujmyTo.pl
SZARLOTKA SYPANA 101

Szarlotka sypana to pyszne ciasto bez potrzeby używania miksera czy zagniatania. Bardzo prosty przepis a samo ciasto wychodzi przepyszne. Kruchy wierzch i wilgotny środek to połączenie idealne. Składniki: * 1 szklanka mąki * 1 szklanka kaszy manny * 3/4 szklanki cukru * ok. 100 g masła * 7-8 jabłek * 3 łyżeczki cynamonu * cukier puder do posypania Wykonanie: W misce wymieszać mąkę, cukier i kaszę

Zrób to smacznie
CIASTECZKA CYNAMONOWE 120

mieszamy z cynamonem i proszkiem do pieczenia. Przesiewamy. Wszystkie składniki umieszczamy w misce lub na stolnicy. Zagniatamy ciasto. Nie podsypujmy za mocno mąką, aby nie zrobiło się kruche (za suche). Owijamy ciasto w folię spożywcza i wkładamy do lodówki na 1 godz. Odrywamy mniejsze kawałki schłodzonego ciasta i rozwałkowujemy je na grubość ok 3-4 mm. Ciasto jest delikatne, dlatego

Słodki Pomysł
Wilgotne ciasto z serem i owocami 221

pamiętaj, aby wcześniej wyjąć jajka, kefir i twaróg z lodówki) WSKAZÓWKA II: Kruszonka, w przeciwieństwie do ciast mieszanych i ucieranych, powinna być schłodzona – tylko wtedy pozostanie krucha WSKAZÓWKA III: Aby ciasto było puszyste, należy suche składniki mieszać z mokrymi tylko do połączenia (tak jak w przypadku ciasta na muffinki) – gdy będziemy je mieszać za długo, ciasto może wyjść

Poezja smaku
Makowiec na kruchym spodzie 1727

Dzień dobry! Mam dziś dla Was super propozycję na ciasto świąteczne - makowiec na kruchym spodzie. Jest to alternatywa dla tradycyjnych drożdżowych makowców! Serdecznie polecam! Czytaj więcej

Ana Mari's world
Pani Walewska 192

Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Pani Walewska to ciasto zwane również pychotką. Kruche placki z bakaliami oraz powidłami śliwkowymi przełożone masą budyniową. Ciasto stało się hitem w moim domu i jest przygotowywane na różnego rodzaju święta, imprezy. Jest przepyszne, polecam każdemu szczególnie tym co jeszcze o tym cieście nie słyszeli Post Pani Walewska pojawił się

Marta Gotuje
Tarta z tuńczykiem 119

jeszcze lepsza – polecam! PRZEPIS NA TARTA Z TUŃCZYKIEM Składniki na tarta z tuńczykiem: ciasto: 300g mąki pszennej graham typ 1850 125g masła lub smalcu ( smalec sprawia, że ciasto jest bardziej kruche) 1 duże jajko 1 łyżeczka soli 1 łyżka maku suchego kwaśna śmietana – kilka łyżek (można zastąpić jogurtem naturalnym) nadzienie: 500g śmietany np 18% lub 12% 1 cebula(...)korniszony 1 puszka tuńczyka w sosie własnym 3 łyżki masła 2 ząbki czosnku pieprz sól 2 duże jajka 2 łyżki posiekanego koperku Jak zrobić tarta z tuńczykiem: Najpierw przygotowujemy ciasto. Na początku do miski wsypujemy mąkę, dodajemy sól, mak, mieszamy. Następnie do mąki dodajemy masło lub smalec w temperaturze pokojowej, rozcieramy z mąką. Teraz dodajemy jajko i zaczynamy zagniatać. Dodajemy

Dorota Smakuje
Herbatniki marcepanowe 152

rogaliki, po raz nie wiem już który, a że w polu widzenia pojawiał mi się masa marcepanowa, to powstały ciastka :-) Bardzo dobre ciastka :-) a do tego strukturą przypominają ciasto francuskie tworząca kruche warstwy. Mają niestety jedną wadę - wciągają jak łuskanie słonecznika ;-) wprost nie sposób się od nich oderwać... SKŁADNIKI 0,5 kg mąki pszennej 250 g masła 1 szklanka śmietany(...)marcepanowej Polewa: 2 łyżki mleka 100 g mlecznej czekolady Mąkę rozcieramy w dłoniach z masłem (żeby było łatwiej możecie je zetrzeć na tarce jarzynowej), dodajemy śmietanę i zagniatamy gładkie ciasto. Następnie zawijamy je w folię i wkładamy na godzinę do lodówki. Po tym czasie rozwałkowujemy ciasto na prostokąt o grubości ok. 1 cm. Masę marcepanową kroimy na drobne kawałki

Czary - gary w kuchni
Sernik Bounty z musem z białej czekolady 155

kokosowego Wiórka kokosowe do posypania Sposób przygotowania 1. CIASTO: Mąkę przesiać na stolnicę wymieszać z wiórkami, proszkiem do pieczenia, posiekanym zimnym z lodówki masłem oraz cukrem, dodać żółtka zagnieść ciasto. Wylepić dno wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o średnicy 24 cm. 2.    MASA SEROWA: Zmielony twaróg- można użyć gotowego z wiaderka –wybierać taki bez dodatku gumy guar ! zmiksować(...)budyń wymieszać z mlekiem kokosowym oraz likierem wlać do masy serowej zmiksować. Na koniec dodać ubitą na sztywno pianę z białek i delikatnie     wymieszać. Wylać na kruchy spód. Wierzch ciasta przykryć aluminiową folią. Wstawić do piekarnika i piec 50 minut w temp 180*c. Studzić przy uchylonych drzwiczkach. 3. MUS Z BIAŁEJ CZEKOLADY: Kremówkę dobrze podgrzać-nie gotować

Wanilia i Kardamon
Francuska tarta z szynką, gruszką i serem pleśniowym 351

kolację, obiad, a nawet przekąskę. Połączenie gruszki, sera pleśniowego i dodanie do nich orzechów włoskich, to nie tylko koncert dla kubków smakowych, ale też esencja kuchni francuskiej. Wykorzystanie ciasta francuskiego zamiast kruchego dodatkowo przyspiesza przygotowanie francuskiej tarty z szynką, gruszką i serem pleśniowym. Nawet jeśli nie lubicie sera pleśniowego, uwierzcie, że w tym połączeniu się zakochacie – subtelnie przełamuje gruszkę(...)przebija smakiem i aromatem. Francuska tarta z szynką, gruszką i serem pleśniowym może być zmodyfikowana szybko i prosto, więc macie też pełne pole do popisu. Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 3 gruszki, w miarę dojrzałe 150 g sera pleśniowego (np. Roquefort, Lazur, etc) 180 g szynki francuskiej albo parmeńskiej w cieniutkich plastrach 50 ml nalewki z orzechów włoskich (np. Soplica

Pociąg Do Kuchni
Kruche ciasteczka z mąką gryczaną 126

cukrem. Udało mi się przemycić w nich mąkę gryczaną i nawet tego nie zauważył :). Polecam! Dla kogo: dla potworów ciasteczkowych dla chcących wypróbować ciasteczka z mąką gryczaną dla kochających kruche ciasteczka Składniki: 180g mąki gryczanej 100g mąki pszennej 125g miękkiego masła 50g cukru białego 50g cukru trzcinowego (brązowego) (+ do posypania ciasteczek) jajko łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli  Wykonanie(...)proszku do pieczenia i szczyptę soli. Wyrobić szybko i włożyć do lodówki na godzinę. Po tym czasie rozwałkowywać ciasto na stolnicy do grubości ok. 5mm (małe porcje - bo ciasto jest dość kruche w strukturze). Wycinać ciasteczka. Przed upieczeniem posypać je cukrem trzcinowym. Piec ok 15-20 minut w temp. 180 stopni.  Z przepisu otrzymamy ok. 35 sztuk ciasteczek

Mania Wypiekania
MOCNO MAŚLANE CIASTECZKA DANUSI 141

mówiąc blog  CO MI W DUSZY GRA  to kopalnia fajnych przepisów). Niestety nie umiem jeszcze powiedzieć jak można je długo przechowywać ... czy po kilku dniach są wciąż kruche czy bardziej miękkie ...  Może następnym razem się uda uzupełnić wpis o te informacje, bo tym razem 3 blachy ciastek przetrwały jedynie 2 dni.  Smakowały i domownikom i koleżankom(...)jajko 150 g miękkiego masła dodatkowo: powidła śliwkowe Wykonanie:  Wszystkie składniki dobrze zagnieść. Następnie ciasto podzielić sobie na mniejsze części, aby łatwiej było je wałkować, gdyż ciasto jest bardzo kruche.  Wałkować na grubość ok. 3 – 4 mm. Dowolnymi foremkami wykrawać ciasteczka. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w niezbyt dużych odległościach (ciasteczka nie rosną). Na każde ciasteczko

Walijskie Pichcenie
Tort Sachera w wersji wege 221

wlewamy ciasto i wkładamy do nagrzanego do 180C piekarnika. Pieczemy około 40 minut, do tzw. suchego patyczka. Ciasto odstawiamy do ostygnięcia. Wystudzone kroimy wzdłuż na dwa blaty. Uwaga, ciasto jest dość kruche, dlatego proponuję przenieść górny blat na łopatce.  Dolny szczodrze smarujemy dżemem morelowym, jeśli dżem  jest zbity dodajemy troszkę wody. Przykrywamy drugim blatem i lekko smarujemy dżemem(...)połowie rozpuszczania, dodajemy olej, mieszamy. Proponuję od razu nie wlewać całego oleju. Czekolada nie powinna być zbyt rzadka, wiec trzeba samemu wyczuć czy już... Tak przygotowaną polewę rozprowadzamy na cieście. Torcik odstawiamy do zastygnięcia( ok. 2h). Przepis bierze udział w zabawie kulinarnej ” Słodkie wypieki z Kujawskim ” pod patronatem serwisu  ZPierwszegoTloczenia.pl , którego sponsorem są ZT Kruszwica S.A. producent oleju

Mia Cucina Sofieta
Ciasteczka “gęsie łapki” wg Aleex 78

możecie skosztować smakołyków, które osłodzą Wam codzienność i szaro-burą aurę za oknem. Dzisiaj zapraszam Was na pyszne ciasteczka. Przepis bazowy jest mi znany, piekłam je już dawno. To kruche maleństwa z dodatkiem białego sera, które przypominają ciasteczka francuskie – lekkie, o listkowanej strukturze. “Gęsie łapki” mają w swoim składzie także żółtka i niespotykany kształt, który przypomina pofałdowane łapki gąsek właśnie(...)kawałki. 2. Dodać do masła biały mielony ser. 3. Wsypać mąkę i włożyć żółtka. 4. Wszystkie składniki posiekać nożem. 5. Przesypać całość na stolnicę i szybko zagnieść jednolite ciasto w razie potrzeby podsypując mąką. Jeśli składniki będą zimne i szybko zagnieciemy dokładnie posiekane produkty, podsypywanie nie będzie potrzebne. Jeśli produkty będą ciepłe, ciasto będzie się kleiło do stolnicy i podsypywanie

W mojej kuchni
Rogaliki serowo-makowe 100

Każdą część rozwałkowujemy na koło o średnicy około 30 cm i dzielimy na 8 trójkątów *** *** Do twarogu dodajemy cukry oraz żółtko i mieszamy tworząc jednolitą masę *** *** Na każdym trójkącie ciasta układamy łyżeczkę twarogu oraz łyżeczkę masy makowej. Rogaliki zwijamy zaczynając od szerszego końca. Końcówki delikatnie zlepiamy aby nadzienie nie wypłynęło podczas pieczenia *** *** Zwinięte rogaliki układamy na blaszce wyłożonej papierem(...)piekarnika nagrzanego do temperatury 180’C (z termoobiegiem) i pieczemy przez około 15-20 minut – do zrumienienia. Po przestudzeniu rogaliki posypujemy cukrem pudrem *** *** SMACZNEGO ***     POLECAM RÓWNIEŻ: KRUCHE ROGALIKI Z CIASTA SEROWEGO PRZEPIS TUTAJ SZYBKIE ROGALIKI DROŻDŻOWE PRZEPIS TUTAJ ROGALIKI TRZYSKŁADNIKOWE PRZEPIS TUTAJ POMYSŁY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA PRZEPIS TUTAJ CIASTA BEZ PIECZENIA – NAJLEPSZE PRZEPISY KLIKNIJ TUTAJ IMPREZOWE

Blog z Apetytem

Proponowane wyszukiwania