podstawowy na kruche ciasteczka. Jest on o tyle uniwersalny, że możecie dodawać ulubione składniki tj. orzechy, rodzynki, czekoladę, kakao, aromaty itd., słowem czego dusza zapragnie, oczywiście nie przeginając w żadną stronę, a więc jeżeli dodacie jakiekolwiek bakalie czy pestki, to bardzo proszę, a by nie przekraczały one połowy masy mąki, no góra 200 g w sumie. Ciasto jest plastyczne, możecie(...)wykrawaj dowolne kształty ciastek. Przełóż uformowane ciasta za pomocą łopatki (w sumie to bez tego też się od blatu odkleją) na blachę wyłożona papierem do pieczenia. Piecz ciasteczka w temp. 170-180 C 12-15 minut. Po wyjęciu z piekarnika początkowo ciastka są miękkie, ale po wystudzeniu twardnieją i staja się idealnie kruche. Smacznego! Artykuł Jak zrobić idealne
greenscarfW dalszym ciągu słonko przygrzewa w najlepsze więc korzystam z uroków lata. Trzeba naładować energię by przeżyć ciemną jesień i zimę. W mojej kuchni w
ciastkarnia na kruchym spodziemiesiąc rogali , szczególnie tych najpyszniejszych na świecie czyli rogali marcińskich. Ale te rogale są bardzo trudne, pracochłonne i czasochłonne , zatem ja proponuję dziś wersję ekspresową na pyszne, kruche i chrupkie ciasto drożdżowe, a nadzienie dowolne, do tych rogali pasuje wszystko co słodkie . Ciasto nie wymaga wyrastania , mieszamy składniki zagniatamy i pół godziny chłodzimy w lodówce. A później wałkujemy na cienki(...)blat i zagniatamy. Ciasto jest tłuste, więc podsypujemy ostrożnie mąką. Zagniecione ciasto oprószamy mąką, wkładamy do woreczka i chowamy do lodówki na 30 minut. Po upływie tego czasu, wyciągamy ciasto z lodówki, dzielimy na pół, połowę nadal chowamy do lodówki. Pozostałą część wałkujemy na omączonym blacie na dość cienki prostokąt, który dzielimy na pół, a następnie wycinamy trójkąty
Kawa z mlekiemMożliwość pieczenia na 3 poziomach jednocześnie - piekarnik jest wyposażony w funkcję Termoobieg Plus, która pozwala piec z równomierną temperaturą na wszystkich 3 poziomach. Funkcja pizza - pozwala intensywnie przyrumienić ciasto, aby było kruche od spodu. Muszę przyznać, że moja focaccia upiekła się idealnie. Piekarnik był również testowany przy okazji pieczenia mięsa i robienia zapiekanki. Przed nami jeszcze testy suszenia warzyw
Kulinarne przygody Gatitychleb. Pomieszane składniki połączono z ciastem i zapieczono. Belgijskie i francuskie wersje flamiche nieco różnią się od siebie, w przepisach znajdziemy różne rodzaje ciasta (od ciasta drożdżowego, przez ciasto na brioszki, kruche, aż po francuskie) jak i farszu (najczęściej są żółtka, creme fraiche, ser, pory, i boczek). We Francji tradycyjnym nadzieniem są właśnie pory i śmietana, a wierzch potrawy często
Nerds Kitchenczekoladowe Cake popsy z nutellą z całą pewnością zachwycą … a taka dawka słodkości od czasu do czasu na pewno nie zaszkodzi. Spróbujcie! SKŁADNIKI: ( ok.13 sztuk ) * pokruszone suche ciasto ( babka , biszkopt, kruche ciastka ) – 200 g * mascarpone – 60 g * nutella – 50 g * czekolada mleczna – 100 g * olej – 1 łyżeczka * kolorowa posypka SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Nutellę ucieramy
Ostra na SłodkoSezon na rabarbar wciąż trwa, warto wiec korzystać z tego pysznego warzywa;)) U nas najbardziej sprawdzają się kruche i ucierane ciasta z dodatkiem rabarbaru. Oto kolejna moja propozycja:) Tym razem jest to ucierane ciasto z dodatkiem oleju i jogurtu, ja dałam jogurt wieloowocowy dlatego ciasto ma nieco ciemniejszy odcień;) Ale nic mu to nie ujmuje w smaku! Składniki
Z miłości do słodkościprzygotowaniu idealnej pizzy pomógł mi mój nowy piekarnik parowy Electrolux seria 600 SteamBake EOD5C71Z . Piekarnik ten posiada specjalną funkcję do wypieku pizzy. Dzięki temu uzyskałam kruchy spód, a ciasto ładnie się przyrumieniło. Im dłużej używam tego piekarnika, tym bardziej mnie zaskakuje 😉 Pizze nawet na drugi dzień smakują jak świeże, a to dzięki odgrzewaniu z funkcją pary. Więcej informacji
Kuchnia MagdaLenyprzygotowaniu idealnej pizzy pomógł mi mój nowy piekarnik parowy Electrolux seria 600 SteamBake EOD5C71Z . Piekarnik ten posiada specjalną funkcję do wypieku pizzy. Dzięki temu uzyskałam kruchy spód, a ciasto ładnie się przyrumieniło. Im dłużej używam tego piekarnika, tym bardziej mnie zaskakuje 😉 Pizze nawet na drugi dzień smakują jak świeże, a to dzięki odgrzewaniu z funkcją pary. Więcej informacji
Kuchnia MagdaLenyOstatnio miałam ochotę na ciasto z jabłkami ale inne niż zwykła szarlotka. Na tapetę poszedł apple pie, oczywiście w wersji bezglutenowej. Ciasto wyszło super kruche chociaż jak dla mnie może nawet za bardzo kruche więc następnym razem zmodyfikuję składniki o więcej jajek. Jeśli zaś chodzi o jabłka to zrobiłam je w wersji "na bogato", to znaczy wymiotłam z lodówki resztki
Ze smakiem bez glutenugotuje" i jest prawdziwym strzałem w dziesiątkę - polecam! Mówiłam już jak bardzo kocham włoskie jedzenie? Nawet pizzę wolę w wersji włoskiej niż amerykańskiej. Ta włoska jest cudownie pulchna, krucha, na cieńszym cieście. Smakuje mi dużo bardziej niż jej amerykański odpowiednik rozpadający się w dłoni z ogromną ilością sera. Lubię, gdy podczas jedzenia pizzy można wyczuć każdy składnik, a nie jedynie
Cooking Monsterpieprzu. Wylać to na warzywa. Wierzch posypać pokruszoną fetą. Tartę piec w temperaturze 190 stopni do lekkiego zarumienienia. Podawać na gorąco lub na zimno zamiast tradycyjnej kanapki. Ciasto jest bardzo kruche i kroi się bez problemu. Tarta jest tak samo smaczna na gorąco, jak i na zimno. Pomysł na tę tartę to połączenie inspiracji przepisów Listki z bloga WhitePlate
Codzienna kuchnia niecodziennajako dekorację tortu....można obłożyć nimi cały tort lub tylko jego górę..dekoracja łatwa a efektowna...naprawdę polecam PASJA: wspaniałe połączenie pralinki i ciasteczka.Pasja skrywa w sobie porcję kruchego lub biszkoptowego ciasta,wyśmienitej czekolady i kremu,który zachwyca puszystością. KREMISIE: coś dla dzieci,coś co sprawi,że pojawi się uśmiech i to nie tylko na twarzach naszych dzieci
Niespełnione zdolności kulinarneZapraszam na jedyny w swoim rodzaju mazurek wielkanocny z advocatowym nadzieniem i cienką warstwą dżemu z czarnej porzeczki dla przełamania smaku. Ciasto jest niesamowicie kruche, ma piękny złocisty kolor. Nadzienie natomiast jest naprawdę oryginalne i myślę, że mile zaskoczy Wasze kubki smakowe :) Znudzeni tradycyjnymi mazurkami kajmakowymi? Może po prostu ich nie lubicie? Jeśli tak, zachęcam do wypróbowania tej wersji
Chocolate Muffin Blogcoś się znajdzie.Z tym przepisem poradzi sobie każdy, nawet laik, który ma dwie lewe ręce. Jedynie zwijanie rogalików, trzeba poćwiczyć.Do ciasta dodałam 1 łyżkę cukru, ale robiłam już rogaliki dietetyczne bez cukru. Rogaliki są na zewnątrz kruche i mięciutkie w środku, mają bardzo słodki farsz za sprawą marcepanu i słodkich rodzynek.Bardzo polecam Wam cudowne w smaku Kruche rogaliki(...)zwijamy ciasto w kształt rogalika.Układamy rogaliki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 20-25 minut w temp. 160 stopni z termoobiegiem lub 180 stopni bez termoobiegu. Rogaliki wyciągamy z piekarnika i lukrujemy. Wystarczy 1/4 szklanki cukru pudru wymieszać z 1 łyżką soku z limonki, posmarować rogaliki i obsypać je siekanymi migdałami lub orzechami.Smacznego.The post Kruche rogaliki z marcepanem
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię