ciasto kruche - 16116 przepisów (strona:558/1075)

Babka łaciata – kuchnia podkarpacka 159

się je na bazie mąki pszennej, ziemniaczanej lub ich mieszanki. Babki z mąki pszennej są bardziej zwarte i stabilne. Te na mące ziemniaczanej są puszyste i kruche, czy też sypkie. Na strukturę ciasta wpływa również rodzaj użytego tłuszczu – masło, margaryna lub olej. Babki na oleju są ciężkie, ale długo utrzymują świeżość i wilgotność. Masło z kolei bywa kapryśne i często(...)proponuję za paniami z Koła Gospodyń Wiejskich w Lisowie, to wypiek na bazie ciasta ucieranego, w którym używa się równej ilości mąki pszennej i ziemniaczanej. Dzięki temu ciasto jest lekkie, a jednocześnie kruche i wilgotne. Babka ma intensywny cytrynowy smak, co zawdzięcza wykorzystaniu soku i skórki otartej z cytryny. Według mnie nie potrzebuje już żadnych dodatków, ale można ją oprószyć

Trzeci talerz
Sernik „puszysty” 3319

Sernik na kruchym spodzie, wyjątkowo puszysty jak chmurka… Delikatny, aksamitny i rozpływający się w ustach. Jest jednym z nielicznych serników, który mi naprawdę smakuje i często gości na moim stole. Składniki:Spód:1/4 szklanki cukru1 i 3/4 szklanki mąki1 całe jajko2 żółtka100 g masła1 łyżeczka proszku do pieczeniaMasa serowa:1 kg zmielonego twarogu400 ml śmietany kremówki8 jajek (oddzielone żółtka(...)dodać resztę składników. Posiekać nożem masło na malutkie kawałeczki, następnie wszystko zagnieść, uformować kulę, zawinąć folią i włożyć do lodówki na około 30 min.Piekarnik nagrzać do 170’C. Ciasto rozwałkować, wyłożyć nim dno prostokątnej formy i ponakłuwać widelcem. Jeżeli ciasto będzie się rwało, należy wylepić formę ręcznie. Piec około 10 min.Masa serowa:Żółtka z cukrem ubić, dodać twaróg, budynie

Oryginalny smak
Napoleonka 294

Napoleonka to przepyszne ciasto pieczone na kruchym spodzie, z idealnym kremem budyniowym, który nie wymaga użycia miksera. Zapraszam po mój sprawdzony przepis.  - ciasto na każdą okazję - bardzo dokładny opis wykonania - ciasto, które długo zachowuje świeżość

AniaGotuje.pl
SZARLOTKA 45

ubiorze. Klasyka zawsze wygra. Tak, jak w tej szarlotce. Delikatne maślane ciasto gwarantuje rozkosze podniebienia, a słodko-kwaskowata nuta duszonych jabłek z uwielbianym przeze mnie cynamonem sprawia, że na pewno to ciasto upiekę raz jeszcze. To przepis mojej koleżanki. Mała ilość żółtek sprawia, że ciasto jest naprawdę kruche. Z własnego przepisu na szarlotkę dodałam tutaj tylko ocet winny, dla lepszego

Raj dla Podniebienia
Kostka alpejska 579

bardzo mnie kusiło od dłuższego czasu, żeby spróbować jak smakuje. W końcu upiekłam i spróbowałam swoją wersję. Polecam Wam również. Koniecznie upieczcie. Moja dobra rada. Bezy do ciasta muszą być kruche, a nie ciągnące się w środku. Dżem powinien być lekko kwaśny, aby przełamał słodycz masy. Ciasto smakuje najbardziej na drugi dzień. Jeśli macie ochotę na inne moje ciasta

O kuchni z uczuciem
Tarta z jabłkami 128

Ciekawy i prosty pomysł na poniedziałkowy deser. A że sezon jabłkowy w pełni to trzeba wykorzystać te pyszne owoce ;)Tarta z jabłkamiSkładniki:150 g masła50

Lawendowe Niebo
Twarogowe rogaliki z marmoladą 98

Twarogowe rogaliki z marmoladą Delikatne, bardzo kruche rogaliki z ciasta serowego, którego struktura przypomina warstwowe ciasto francuskie. Do ich przygotowania nie używamy w ogóle cukru. Po upieczeniu rogaliki możemy posypać cukrem pudrem, jednak dzięki słodkiemu nadzieniu nie jest to konieczne.       Składniki: 250g mielonego twarogu ok. 250g mąki pszennej 250g masła 1 jajko ulubiona marmolada, powidła lub dżem

Blog z Apetytem
Proszek do pieczenia, soda oczyszczona czy amoniak? 144

ponieważ słodkie wypieki cukiernicze zwykle zawierają znaczne ilości cukrów i tłuszczy, które hamują rozwój drożdży. Do wypieku określonego rodzaju ciasta zwykle używa się następujących środków spulchniających: • drożdże – do ciast drożdżowych, półfrancuskich, krucho-drożdżowych, obgotowywanych, • proszek do pieczenia – do ciast biszkoptowo-tłuszczowych, półkruchych, piernikowych, • soda oczyszczona (kwaśny węglan sodu) – do ciast piernikowych, półkruchych, • kwaśny węglan amonu (amoniak) – do pieczywa cukierniczego trwałego

Trzeci talerz
Orkiszowa tarta z karmelizowaną pigwą i karmelizowanymi orzechami 121

rozpuści i pokryje wszystkie orzechy ściągam patelnię z ognia a orzechy przekładam na talerz wyłożony papierem do pieczenia (orzechy nie przykleją się do niego). Składniki na kruchy spód zagniatam na jednolitą masę. Dzielę ciasto na dwie części, z czego jedna jest przeznaczona na spód więc powinna stanowić 2/3 ciasta. Umieszczam owinięte w folię spożywczą dwie kulki ciasta w lodówce

Mango Papaja
SERNIK Z BRZOSKWINIAMI 130

masła (roztopionego) kilka kropel esencji waniliowej piana 5 białek 1 szkl. cukru pudru 1 budyń śmietankowy ponadto 1 puszka brzoskwiń cukier puder A jak to zrobić: Wszystkie składniki ciasta zagnieść jak kruche, podzielić na dwie części (jedna większą, drugą mniejszą) i włożyć na około godzinę do zamrażalnika. Gdy ciasto się schłodzi, większą częścią wyłożyć blachę, wcześniej wyłożona papierem do pieczenia

Kuchnia w opałach
Szybki piernik – najlepszy 174

ciasteczka i świąteczne ciasta: – piernikowe muffiny – ciasteczka brownie – podstawowy przepis na pierniczki – ciasteczka migdałowe – ciasteczka z melasą – wafle z kajmakiem – kruche ciasteczka świąteczne – ciasto makowe na biszkopcie Przygotowanie : 60 minut Składniki: – 300 g mąki pszennej – 125 g masła – 250 g cukru – 2 jaja rozmiar L – 4 łyżki

nietylkopasta.pl
Chrupczosy- świetna przekąska 107

jego idealnym dopełnieniem, bez dwóch zdań. Często także dodaje się wino do potraw, by ich smak nabrał głębi i szlachetności. Nie wiedziałam jednak, że wino może być częścią ciasta, świetnego jako krucha baza do przeróżnych wypieków, zarówno słodkich jak i wytrawnych. Postanowiłam poeksperymentować i okazało się, że owo ciasto usmażone, samo w sobie stanowić może świetną przekąskę. Konieczne sprawdźcie! Czytaj

Pichceniomania
Sernik na zimno z truskawkami 149

kwintesencja lata. Moje ulubione owoce w nadmiarze, niezbyt dużo pracy i ciasto bez nagrzewania mieszkania. Tym razem zdecydowałam się na spód z pokruszonych herbatników i był naprawdę mocno kruchy. Ale całe ciasto było spójne. Zdjęcia to już tylko wspomnienia – całe zniknęło w pracy Przepis wypatrzyłam u Pauliny z Czekoladą utkane, ale postawiłam na zwykłą galaretkę. Biegnijcie po truskawki

Pasja Smaku
TARTA TATIN Z KIWI 161

100g cukru kryształ 50g masła 6 dużych, dojrzałych kiwi 200g mąki 100g masła 30g cukru 1 jajko szczypta soli Z mąki, masła, cukru i jajka oraz soli zagniatam ciasto na modłę kruchego. Masło siekam z mąką i cukrem, dodaję jajko i dokładnie wyrabiam, aby powstała gładka, elastyczna kula ciasta, którą owijam folią spożywczą i na 30 minut wstawiam do lodówki

W kuchni Karmel-itki
Kruche ciasteczka z sezamem 179

ciasteczka dzięki stempelkom mówią o miłości do domowego pieczenia ciasteczek, ciasteczka są blade, niezbyt przypieczone, więc widoczny jest też sezam w cieście, który dodałam do ciasta. Ciasteczka są śliczne i bardzo smaczne, są idealne kruche. Kruchość w ciasteczkach uzyskuje się dzięki dodaniu do składników odrobiny mąki ziemniaczanej. Te ciasteczka idealnie pasują do popołudniowej, niedzielnej kawy. Polecam też inne moje przepisy(...)macie silikonowej delikatnie podsypanej wałkujemy na ok. 0,5 cm formując prostokąt. Wyciskamy silikonowymi stempelkami wzór na cieście i wykrawamy okrągłe ciasteczka, ja to robiłam okrągłą foremką do ravioli, która ma karbowane kształty, więc ciasteczka zyskały dodatkowy element dekoracyjny Układamy kruche ciasteczka z sezamem na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ciasteczka w temperaturze 180 C około 10-15 minut

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Proponowane wyszukiwania