ciasto kruche - 16116 przepisów (strona:550/1075)

Tartaletki z budyniem i porzeczkami 170

Post Tartaletki z budyniem i porzeczkami pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl .

Kulinarne Przeboje
Tarta z... 93

...figami, kozim serem i hiszpańskim bądź hiszpańską hamon. Zagadka z wcześniejszego posta rozwiązana. Oczywiście było pysznie, cudownie, a tarta zniknęła w chwilę. Składniki: CIASTO: 250g mąki

Brzuszki Łakomczuszki
Kruche ciasteczka z Nutellą 194

     Dziś przepis tak prosty, ekspresowy i pyszny zarazem, że stanowi mój numer jeden na niezapowiedziane wizyty przyjaciół. Magiczny dodatek Nutelli to as w

sama złodycz
QUICHE Z SERKIEM KOZIM I POMIDORKAMI 193

Wersji quiche jest wiele. Może być na cieście francuskim, kruchym, mój jest w wersji light - bez dodatku mąki. Szybkie , lekkie a zarazem bardzo pożywne i smaczne danie. Polecam w wersji z kozim serem i pomidorkami koktajlowymi - pychotka :-) SKŁADNIKI: -4 jajka -200ml kremówki -serek kozi ( może być roladka lub miękki twarożek) -250g pomidorków koktajlowych -tymianek ( świeży lub suszony) -sól

Smaczne Zdrowe
Tarta z serem korycińskim, szparagami i marchewką 172

Szparagi już się kończą więc na zamknięcie sezonu wykorzystałam je do tarty. W połączeniu z pysznym serem korycińskim i marchewką stworzyły bardzo smakowity farsz. Kruche, maślane ciasto jako baza i całość była wspaniałymi, letnim posiłkiem. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Rurki korzenne z kremem 134

pomysłu na coś innego, niedużego, co mogłabym podać podczas spotkania z przyjaciółmi. Z pomocą przyszła mi już nie pierwszy raz stara publikacja, Kolekcja Dobrej Kuchni. Rurki z bardzo kruchego, korzennego ciasta, napełnione puszystym kremem nie są trudne do zrobienia a smakują wyśmienicie - przekonajcie się sami ! ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Najłatwiejsze ciasteczka z czekoladą i orzechami 228

     Maluchy lubią słodkości jak najbardziej proste, gdzie smaki są łatwo rozpoznawalne i nie przekombinowane. Dlatego na najbliższy Dzień Dziecka upieczcie ciasteczka z kawałkami

sama złodycz
Sernik z pianką na kruchym spodzie 196

migdałami Przepis jest na dużą blaszkę (25×35 cm), sernik sam w sobie nie jest wysoki, ale z białkową pianką i owszem Sernik z pianką na kruchym spodzie to idealne ciasto do kawy, jest prosty w przygotowaniu, smaczny, ładnie wygląda i świetnie smakuje. Składniki: Masa: twaróg sernikowy z wiaderka- 1 kg, 3 żółtka 125 g rozpuszczonego masła 1 budyń(...)Pianka: 8 białek ½ szklanka cukru szczypta soli Spód: Rozpuszczamy masło, dodajemy 3 żółtka, 1 szklankę mąki, 3 łyżki cukru, cukier waniliowy, 1 łyżeczkę proszku do pieczenia, miksujemy i wykładamy ciastem dno formy. Masa białkowa: 8 białek ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, dodajemy stopniowo cukier, aż do jego rozpuszczenia. Masa serowa: Mieszamy mikserem składniki: ser, żółtka i cukier, dodajemy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Ciasto kruszonkowe z owocami 96

ponownie posypujemy kruszonką. Wstawiamy na 30-40 minut do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni. Ciasto na spodzie wyjdzie miękkie i wilgotne, jeśli używamy mokrych owoców (np. takich jak u mnie), ponieważ sok z owoców “wejdzie” w spód. Aby był bardziej kruchy, to można najpierw podpiec(...)spód, a następnie wyłożyć na niego owoce i wierzchnią warstwę kruszonki i ponownie zapiec. Jeśli zrobimy ciasto z mniej soczystymi owocami, to spód od razu powinien wyjść kruchy (bez podpiekania). Po upieczeniu ciasto polecam dobrze wystudzić przed pokrojeniem, ponieważ takie świeże i ciepłe jest zbyt miękkie. Będzie się rozpadało podczas krojenia. Ciepłe najlepiej jeść łyżką prosto z foremki Smacznego! Artykuł

Analiza Smaku
Placek ze słodkich ziemniaków w rytmie soul food 166

sposób narodziła się kuchnia soul food — kuchnia z duszą, pokazująca poszanowanie dla każdego produktu i prawdziwą miłość do gotowania. Ciasto z batatów jest na to doskonałym przykładem. Oczywiście dzisiaj przyrządza je się zgoła inaczej, np. smalec w kruchym spodzie został zastąpiony masłem. Ja po przewertowaniu sieci w poszukiwaniu idealnego przepisu stworzyłem na swój sposób własną recepturę sweet potato pie , inspirując(...)mielonej gałki muszkatołowej ½ łyżeczki mielonego kardamonu ¼ łyżeczki mielonych goździków * PRZYGOTOWANIE Kruchy spód Wszystkie suche składniki wymieszaj w misce. Dodaj żółtko i pokrojone w kostkę masło. Zacznij zagniatać ciasto, dolewając powoli mleko. Kruchy spód rozwałkuj na wielkość formy na tartę, a następnie wyłóż nim formę posmarowaną uprzednio masłem i posypaną mąką. Formę wraz z ciastem włóż na 30-60 minut

Food Square
Szarlotka krucha 625

Szarlotka to jedno z najbardziej znanych i popularnych ciast. Przepisów na nią jest wiele - na cieście cienkim lub grubym, z dużą ilością jabłek, z pianką, bitą śmietaną i wszelkie inne kombinacje. Jednak tym razem proponuję wersję klasyczną - kruchą, bez specjalnych dodatków. I wiecie co ? Niektórzy twierdzą, że to najlepsza szarlotka na świecie :-) Czytaj dalej

Arabeska waniliowa
Pyszne drożdżowo-kruche pieczone pierogi z mięsem z rosołu, bez wyrastania 245

Koniec lenistwa. Czas wrócić do bloga i gotowania domowego. Dzisiaj zapraszam na pieczone pierogi z mięsem. Pierogi drożdżowo-kruche, z przepysznego ciasta, które mimo zawartości drożdży, nie musi wyrastać. Ładnie urośnie nam w czasie pieczenia. Pierogi zachowują doskonały smak przez kilka dni, o ile tyle pozwolicie im leżeć. U nas z czerwonym barszczem zniknęły błyskawicznie. Jako nadzienia do pierogów pieczonych(...)pieczenia. Gotowe pierogi smarujemy jajkiem. Pieczemy w 200 stopniach do zrumienienia. 4.29 http://mieszamwgarnku.pl/dania-miesne/pyszne-drozdzowo-kruche-pieczone-pierogi-z-miesem-z-rosolu-bez-wyrastania/ MieszamWGarnku   Artykuł Pyszne drożdżowo-kruche pieczone pierogi z mięsem z rosołu, bez wyrastania pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory

Mieszam w Garnku
Ciasto cytrynowe z makiem 197

Upiekłam go tydzień temu, po cieście zostały tylko okruszki i wspomnienie a ja dopiero teraz wrzucam ten przepis na bloga. Gdzieś mi się zapodział w kolejce

ciastkarnia na kruchym spodzie
Precle 139

Pół kruche pół drożdżowe precle z makiem, sezamem lub dowolnym dodatkiem. Ciasto jest proste do zrobienia, natomiast najwięcej czasu zajmuje rolowanie i formowanie precelków. Są pyszne zarówno na ciepło jak i na zimno. Składniki: 30 g drożdży 2 łyżki śmietany 18% 250 g mąki 1 łyżeczka cukru ½ łyżeczka soli 120 g masła 2 żółtka białko do posmarowania precli mak, sezam(...)sól. Dodać masło i rozetrzeć je palcami z mąką. Następnie dodać śmietaną z drożdżami i żółtka i wyrobić ciasto. Ciasto powinno być elastyczne, jeśli jest zbyt kruche dodać odrobinę śmietany. Ciasto owinąć folią spożywczą i wstawić na 30 minut do lodówki. Odrywać od ciasta małe porcje, uformować długie cienkie wałki z których zrobić precle. Ciastka posmarować białkiem i posypać makiem

Mama Gotuje
Jabłkowy kwiat na kruchym spodzie 132

Ciasto jest przepyszne. Jabłka są częściowo wysuszone, a spód idealnie kruchy. Trudno się powstrzymać by nie sięgnąć(...)kolejny kawałek. Dodatkowym atutem jest ciekawy wygląd i możliwość pieczenia bez formy. Ale najwspanialszy w tym wszystkim jest zapach, który unosi się w całym domu po upieczeniu ciasta. SKŁADNIKI Na kruchy spód: 225 g mąki pszennej tortowej 30 g cukru pudru szczypta soli 125 g zimnego masła 1 jajko Na nadzienie: 1,5 kg jabłek (u mnie odmiana champion

Passions hobbies life

Proponowane wyszukiwania