eksperymentuje z wypiekami na bazie różnych rodzajów mąk bezglutenowych, a mnie się zamarzyło najprostsze mamine ciasto. Odszukaliśmy zeszyt z przepisami i natrafiliśmy na szarlotkę na półkruchym spodzie :) Ciasto półkruche podobnie jak kruche wyrabia się z czerech podstawowych składników: mąki, masła, cukru i żółtka. Zasadniczą różnicą jest jednak dodatek proszku do pieczenia, białek z jaj i kwaśnej śmietany. Składniki te sprawiają(...)ciasto półkruche jest bardziej wilgotne, miękkie, wyrośnięte, delikatne, a jednocześnie kruche. I nie trzeba go wcześniej podpiekać przed nałożeniem farszu. W Internecie jest mnóstwo przepisów na ciasto półkruche i prawie wszystkie przepisy miały takie same składniki i takie same proporcje. Co by oznaczało, że stary przepis jest uniwersalny i niezawodny. Nie ma opcji, żeby Wam nie wyszło ;) SKŁADNIKI: Na blaszkę
W kuchni Katierobienia faworków nie jest trudna, lecz potrzeba do nich więcej składników niż do pączków, czy obwarzanków. Jakie są faworki i jak się je robi ? Faworki zwane chrustami, to kruche i chrupkie ciasto. To pyszne ciastka o słodkim smaku. Jak również o specyficznym kształcie, gdyż kształt ich przypomina złożoną kokardkę. Smaży się je w głębokim tłuszczu, a najlepiej w oleju, smalcu(...)upieczeniu, czyli wówczas gdy faworki osiągną złoty kolor są wyjmowane z tłuszczu. A następnie posypane cukrem pudrem. Dobrze upieczone chrusty powinny być kruche i posiadać w sobie dziurki. Do wytwarzania faworków, czyli chrustów służy ciasto podobne do ciasta francuskiego. Czyli składające się: z mąki pszennej dobrej margaryny lub masła śmietany żółtek jaj i całych jaj oraz proszku do pieczenia
ProstePesto.plDużo bakalii, kruche, wysokie, piękne ciasto i niesamowity smak, tak, to jest Christmas cake , czyli Angielskie ciasto świąteczne. W tym roku to ciasto napewno zagości na naszym rodzinnym stole świątecznym. Gdy po raz pierwszy zobaczyłem przepis na to ciasto, stwierdziłem: ,,muszę go zrobić!". Zrobiłem i zostałem strasznie zadowolony z rezultatu. Ciasto wyszło o bardzo bogatym smaku. Duża ilość bakalii
Kuchnia Łukaszawybrałam sprawdzoną markę Mąkę Szymanowską, z którą na pewno każdy z Was się spotkał już w kuchni. Chcąc uzyskać ciasto ucierane zarazem wilgotne w środku, miękkie i lekko kruche, postanowiłam przygotować Ciasto Muffinkowe. Ciasto jest przepyszne, zrobicie je na prawdę szybko, i gwarantuje jedno znika ze stołu tak samo szybko ;-))) Sprawdźcie listę składników i pieczemy Muffinkowe ciasto z porzeczką
SMYKWKUCHNIpieczenia, przyprawę do piernika oraz startą skórkę z pomarańczy. Przez chwilę miksujemy wszystkie składniki na małych obrotach, a następnie wyrabiamy już ciasto ręcznie, do połączenia wszystkich składników. Jeśli ciasto jest zbyt kruche, rozsypuje się - dodajemy do niego pół żółtka jaja. Ciasto powinno być miękkie, ale nie klejące. Jeśli nadal się klei do rąk - dodajemy odrobinę którejś z mąk. 4. Wyrobione
W kuchni Katiepizzy z aromatycznym sosem. W dodatku udało mi się zdobyć mąkę typ 00, która jest przeznaczona do wypieku pizzy. Dzięki niej oraz odpowiednim proporcjom wody, soli i cukru ciasto jest cieniutkie, kruche idealne do lekkiej pizzy. Wypróbujcie koniecznie :) SPOSÓB PRZYGOTOWANIA ciasto (3 średnie pizze) 2,5 szklanki mąki typu 00 - najbardziej zbliżona do niej będzie mąka typu
DefinicjaSmakutemperatury 180°C (grzałka góra-dół). Okrągłą, cermicznę formę do tarty oprószyć mąką (ponoć nie trzeba smarować masłem formy, do której wkładamy ciasto bogate w tłuszcz – jak ciasto francuskie, czy kruche). Jaja rozbełtać w miseczce. Formę do tarty wyłożyć ciastem (brzegi i spód). Ponakłuwać gęsto widelcem. Posmarować cienko pędzelkiem moczonym w rozbełtanych jajach (podkradamy :) odrobinę jaj, które przeznaczone
Moja DelicjaPlacek z jabłkami - kuchnia podkarpacka Szarlotka to ładna, apetyczna nazwa, która każdemu dobrze się kojarzy, jednak nie jest „nasza”. Polskie gospodynie piekły kruche lub półkruche ciasta z jabłkami na długo przed tym, zanim usłyszały nazwę szarlotka. W kuchni podkarpackiej ciasto takie nazywa się plackiem z jabłkami, jabłecznikiem, a nawet jabczokiem (Korczyna) czy jabczyniakiem (Żurawica). Mój dzisiejszy przepis na delikatny(...)mięciutki i kruchy placek z jabłkami pochodzi z Ziemi Kolbuszowskiej, z gminy Nowa Wieś (źródło: „Smaki Kolbuszowszczyzny”, LGD Siedlisko). Placek z jabłkami - kuchnia podkarpacka Składniki na foremkę wielkości 25x35 cm: Ciasto: 3 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki cukru pudru 3 żółtka 1 całe jajko 3 łyżki kwaśnej śmietany 1 łyżeczka proszku do pieczenia 250 g margaryny (lub masła) 1 duża
Trzeci talerzMakowiec krucho-drożdżowy z tego przepisu jest bardzo szybki do przygotowania, gdyż nie trzeba czekać, aż ciasto wyrośnie. Jest już po Świętach, ale moi goście stwierdzili, że ten makowiec był tak pyszny, stwierdziłam więc, że nie będę z przepisem czekać do kolejnych Świąt 😉 Ta strucla makowa długo też zachowuje świeżość, była smaczna jeszcze 2 dni po świętach. Gdy używam kupnej(...)zwarta. Jeśli po upieczeniu powierzchnia makowca pęknie, można ją zamaskować lukrem lub polewą 🙂 Ja zawijam ciasto przed pieczeniem w papier co zabezpiecza ciasto przed pęknięciem podczas pieczenia. Jak zrobić lukier? Przepis znajdziecie TUTAJ. Przepis na Makowiec krucho-drożdżowy. Składniki na 1 roladę makową: 250 g mąki pszennej 1 op. suszonych lub 25 g świeżych drożdży 50 g cukru pudru
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięBARSZCZ Żurek wielkanocny – na domowym zakwasie, z domową białą kiełbasą Zakwas na żur i zakwas na barszcz biały DOMOWE WĘDLINY I MIĘSA Pasztet klasyczny pieczony, nie tylko na święta – kruchy i soczysty Elegancki i szybki pasztet z kurzych wątróbek – bez pieczenia Leśny pasztet wegański – z czerwonej soczewicy, kaszy jaglanej i suszonych grzybów Kiełbasa pieczona w miodowo-musztardowej skorupce Polska biała(...)waniliowy Sernik japoński – bezglutenowe ciasto z trzech składników Sernik bez pieczenia – kardamonowy, z wiśniową pianką Kremówka idealna. Napoleonka na cieście francuskim, z domowym budyniem Strucla makowa na szybko – krucho-drożdżowa ‘Magiczne ciasto’ – jedno ciasto, po upieczeniu – trzy różne warstwy! Sernik turecki – na jogurcie, z morelami Tarta jabłkowa- Rose. Ciasto z różami Klasyczny creme brulee Zapisz Zapisz Zapisz
Karo in the Kitchenpierogów czy do krokietów czy pasztecików, to go podjadam. Nie sposób mu się oprzeć no i tak dobrze się kojarzy Teraz słów kilka o cieście. Jest pyszne, trochę kruche, trochę drożdżowe, dobrze się z nim pracuje. Ja lubię wierzch pasztecików posypać czarnuszką lub kminkiem, ale jeśli nie lubicie, zostawcie wierzch gładki. Ciasto wykorzystywałam już wcześniej w przepisie na pieczone pierogi(...)rulon i tniemy w 3 cm kawałki. Kawałki smarujemy żółtkiem i opcjonalnie posypujemy przyprawami. Pieczemy w 200 stopniach na rumiano. Artykuł Drożdżowo – kruche paszteciki z kapustą i grzybami pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w GarnkuMakowiec japoński - bezglutenowy Makowiec na biszkopcie Pierniczki Miodownik Marcepanek Ciasto czekoladowe z pomarańczą Choinki czekoladowe Red Velvet Sernik na kruchym spodzie Sernik z wiaderka Piernik z polewą Kruche ciasteczka Jabłecznik Ciasto z jabłkami i budyniem Dodatki do ciast: Przygotowanie maku do ciast Polewa czekoladowa Polewa czekoladowa bez masła i mleka Lukier królewski Lukier kolorowy i czekoladowy
Uwaga Babcia GotujeDziś u mnie ciasto z truskawkami, kruche, delikatne z pysznymi i słodkimi sezonowymi truskawkami. Na takie ciasto zawsze znajdę chętnych, przygotowuję je dość często zmieniając rodzaj owoców, jest pysznie i słodko! Przygotuj filiżankę kawy, zasiądź wygodnie i poczęstuj się kawałkiem ciasta z truskawkami Wszystkie w temp. pokojowej. Ciasto jest na tortownicę o średnicy 23 cm. SKŁADNIKI
Zasmakuj Kuchnibyło surowe. Michel twierdzi, że jeżeli przygotowujemy wytrawne tarty z wcześniej obrobionych składników, nie ma konieczności podpiekania ciasta. Tak przygotowaliśmy właśnie tartę z łososiem. Efektem było bardziej kruche i delikatne ciasto. Dzięki temu trikowi, upieczenie tarty zajmie także dużo mniej czasu. Dodatkowo zdobyłam cenną radę odnośnie wytrawnej polewy, którą przez zapieczeniem polewa się tartę. Zazwyczaj używałam w tym celu śmietany
Kuchnia BazyliiKrucha, delikatna, pełna jabłek i pachnąca cynamonem... szarlotka. Do tego ciasta wraca się zawsze, za szarlotką od czasu do czasu większość z nas tęskni:) Koniecznie trzeba je upiec, bo smak i unoszący się w domu zapach tego pieczonego ciasta jest obłędny! Przepis w internecie krąży już od dobrych ponad 10 lat:) A skoro krąży, to oznaczać to może tylko jedno
In my kitchen