ciasto kruche - 16116 przepisów (strona:556/1075)

Noc w Wenecji -ciasto 476

zrobiłam ostatniej cześci z surowych żółtek, ale z bitej śmietany. Wyszła duża blaszka wspaniałego ciacha. Może i Wy skusicie się na takie słodkości. Więcej przepisów na ciasta pieczone, na zimno, kruche, drożdżowe, tortowe znajdziecie w zakładce CIASTA. Zapraszam i polecam. \ Ciasto I 6 białek 60 g cukru 5 łyżek mąki 60 g wiórek kokosowych Białka ubić na sztywno

O kuchni z uczuciem
Pleśniak 135

Pleśniak to pyszne ciasto, które koniecznie musicie wypróbować. Ciasto jest umiarkowanie słodkie i po jego zjedzeniu nie mamy uczucia ciężkości. Kruche warstwy jasnego ciasta otaczają warstwę kakaową podkreśloną dżemem z czarnej porzeczki. Delikatna warstwa z białek dodaje uroku i przyjemnie łączy smaki. Przepis na ciasto pleśniak pochodzi z pożółkłego już zeszytu, który mam od dawna i kiedyś zastępował mi internet

Kuchcik gotuje
Bezglutenowa pizza 146

wyrośnięcia, - gdy ciasto rośnie przygotowujemy sos - przecier podgrzewamy, dodajemy czosnek, pieprz ziołowy, sól i oregano i podgrzewamy aż do zagotowania sosu, - blachę od ciasta posypujemy mąką kukurydzianą - ciasto wałkujemy (będzie dość kruche, więc po chwili najlepiej przenieść ciasto na blachę i dokończyć wałkowanie na blaszce), - na ciasto dodajemy sos do pizzy, a następnie ulubione składniki - całość wkładamy do rozgrzanego piekarnika

MintTaste
makaron udo 129

łyżeczki soli ok. 1 szkl. ciepłej wody maka do podsypywania Wykonanie Sól dodać do ciepłej wody i mieszać do rozpuszczenia. Dodać przesianą mąkę i wyrabiać ciasto ,aż mieszanina będzie krucha. Zagniatać przez 10 minut, aż ciasto będzie gładkie. Uformować kule,którą wsadzić do foliowego worka ,owijać worek grubym ręcznikiem. Położyć go na podłodze i chodzić po cieście całymi stopami .Worek

w mojej kuchni
Ciasto biszkoptowe z kremem 374

łyżki w formie lekko ciągnącej się kropli, zdjąć z ognia i gorącą polewą polewać wierzch ciasta (robić nierówne esy floresy). Polewa dość szybko gęstnieje i staje się krucha, więc polewać ciasto należy dość szybko

Kuchcik gotuje
Rogaliki trzyskładnikowe z nadzieniem z kaszki manny i orzechów 1182

kruchymi, rozpływającymi się w ustach. Odtąd piekę je prawie co tydzień. Nie wiem czy kiedykolwiek mi się znudzą. Ich nadzienie przypomina w smaku nadzienie z białego maku. Ciasto jest bardzo kruche, ponieważ nie ma w nim jajek i cukru, są tylko trzy składniki: mąka, margaryna i śmietana.     Do przygotowania 32 rogalików potrzebujemy:   ciasto

Jadło i czytadło
Rogaliki serowe z czekoladą 98

Rogaliki serowe z czekoladą Kruche, mięciutkie, szybkie w przygotowaniu i bardzo smaczne rogaliki wykonane z ciasta na bazie twarogu z nadzieniem czekoladowym.     Składniki: 200g zmielonego twarogu 100g masła 1 jajko 60g cukru 1 łyżka cukru waniliowego 300g mąki pszennej 10g proszku do pieczenia szczypta soli Dodatkowo: krem czekoladowy do nadziania rogalików cukier puder do posypania

Blog z Apetytem
Kruchy placek z jabłkami lub owocami 897

Kruchy placek z jabłkami, marmoladą, świeżymi owocami....z czym macie lub z czym lubicie:), u mnie oczywiście z szarą renetą:) Składniki: 50 dag mąki pszennej  10-15 dag masła 15 dag margaryny 15 dag cukru pudru 4-5 żółtek skórka cytrynowa Do przełożenia: 1 i 1/2 kg jabłek  cynamon goźdźiki cukier do smaku Przesianą mąkę posiekać z masłem(...)margaryną, dodać cukier, surowe żółtka, skórkę cytrynową, zagnieść szybko ciasto. Zostawić je przykryte w chłodnym miejscu na 30 minut, następnie podzielić na 2 części. Pierwszą część rozwałkować na grubość 3/4 cm, ułożyć na prostokątnej blasze, wstawić do gorącego piekarnika i podpiec na złoty kolor. Wyjąć, schłodzić, posmarować masą jabłkową. Druga cześć ciasta zetrzeć na tarce o grubych oczkach, wstawić ponownie

Apetyczna babeczka
PYSZNE CIASTECZKA Z MĄKI KUKURYDZIANEJ 121

późno 😉 Ciastka są bardzo proste do zrobienia, a smak ? Moocno kruche, moocno maślane, a co za tym idzie baaardzo smaczne. Nie zawierają proszku do pieczenia, ani jajek. Przygotowane ciasto jest bardzo kruche, nie daje się wałkować, ale "obeszłam" z powodzeniem etap wałkowania, co opiszę dokładnie w sposobie wykonania ciastek. Z czystym sumieniem polecam ! 👌👌👌 Składniki : (na 2 blachy ciastek(...)cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Następnie dodajemy po łyżce wymieszane wcześniej obie mąki, sok z cytryny, otartą skórkę cytrynową i szczyptę soli. Ubijamy do połączenia się składników. Ciasto jest bardzo sypkie, więc jeśli tylko składniki się połączą przekładamy je na stolnicę (blat kuchenny) i zagniatamy kulę. Odrywamy kawałki wielkości orzecha włoskiego, lekko spłaszczamy dłonią i układamy na blaszce

Walijskie Pichcenie
Ciasteczka z białą czekoladą 244

Ciasteczka z poniższego przepisu to małe krążki, przygotowane z dodatkiem białej czekolady. Są one bardzo kruche (dzięki sporej zawartości masła, jak i tłuszczu wchodzącego w skład czekolady) oraz dość mocno słodkie. Przechowywane w szczelnym pojemniku, po kilku dniach mogą zmięknąć, ale nadal będą pyszne :) Z podanej porcji składników można przygotować 20 sztuk . Ciasteczka z białą czekoladą Składniki: 150g mąki pszennej(...)cukier puder, wymieszać - do składników suchych dodać zimne i pokrojone na mniejsze kawałki masło oraz ostudzoną (ale ciągle płynną) białą czekoladę - składniki posiekać razem, zagnieść ciasto - jeśli ciasto jest mocno kruche i sypiące się, dodać 1 łyżkę (lub nieco więcej) zimnej wody i ponownie zagnieść ciasto - ciasto zafoliować, schłodzić przez 1 godzinę w lodówce - schłodzone ciasto podzielić na 20 części

Smakołyki Bereniki
Karmelowy Mazurek Wielkanocny 121

zauważyłam, że u każdego mazurek jest inny i zupełne inaczej smakuje.  Dlatego podrzucam Wam przepis z mojego rodzinnego domu. To kruche placki ze świeżą bitą śmietaną i masą karmelową. Całą radość sprawia nam wspólne dekorowanie. Składniki: ciasto 4 jajka 0,5 szklanki cukru pudru 50 dag mąki tortowej 25 dag masła płaska łyżeczka proszku do pieczenia masa kremowa(...)dwie części. Formę prostokątną wykładamy papierem pergaminowym i wykładamy ciasto na blachę. Pieczemy w 180 C przez ok 20-30 min. Czynność powtarzamy z drugim plackiem. Uważajcie ciasto jest bardzo kruche!!! Masa kremowa śmietanę ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier puder i śmietanfix. Placki przekładamy masą kremową, górny placek sparujemy ciepłą masą karmelową i dekorujemy.   Wesołych Świąt

Niezły Młynek
Pychotka z jabłkami. 82

ciasta podobnie jak pierwszą , przykryj nią jabłka. Dociśnij mocno końce ciasta palcami, nakłuj ciasto widelcem między jabłkami. Wierzch ciasta posmaruj rozbitym jajkiem, posyp grubym cukrem kryształem ( np. cukrem rafinada ). Piec w nagrzanym piekarniku 180 C, przez około 40 minut, aż ciasto będzie mieć złoty kolor. Po upieczeniu wyjmij z piekarnika, odstaw do wystygnięcia. Ciasto najlepiej smakuje na drugi dzień. Ciasto(...)amiast posypywać ciasto cukrem kryształem, możemy je upiec bez posypywania nim i dopiero gdy wystygnie oprószyć cukrem pudrem lub oblać białym lukrem np. przygotowanym z soku z cytryny i cukru pudru. Ciasto nie jest zbyt słodkie, dlatego spokojnie możemy je polukrować, jeśli chcemy, aby ciasto było słodsze. Dodatek smalcu sprawi, że ciasto będzie bardziej kruche po upieczeniu i elastyczniejsze podczas

Przepisy i porady kulinarne
Ciasto biszkoptowe z jabłkami i pianką 175

Proste ciasto jabłkowe na kruchym spodzie wszyscy znają. Tradycyjna szarlotka do kupienia jest w każdej prawie cukierni. Ciasto biszkoptowe z jabłkami i pianką Z dzieciństwa pamiętam dwa tylko ciasta, które piekła moja babcia. Zawsze robiła szarlotkę i sernik. Wiadomo, głównie dlatego iż były one tanie do zrobienia a użyte do nich produkty były ogólnie dostępne. Dzisiaj możemy pozwolić sobie

mecooks
Tarta z jagodami i figami 187

Dziś moje imieniny dlatego wymyśliłam sobie ciasto dla siebie :)    Mój projekt więc smak poznałam dopiero po upieczeniu i wystudzeniu... Kruche, delikatnie słodkie ciasto...nadzienie z serka mascarpone z dużą ilością pysznych jagód i świeżymi figami....co tu dużo mówić...pyszne :) Składniki na foremkę 26cm Ciasto: - 200g mąki krupczatki - 80g masła - 50g cukru pudru - 2 duże łyżki śmietanki

Wypieki Rene
Kuchnia Lidla: Puszysty placek borówkowy 1033

Przy okazji zakupów w Lidlu, wrzuciłam do koszyka ich gazetkę z przepisami i postanowiłam wypróbować jeden z ich przepisów, który znajdziecie tutaj: http://kuchnialidla.pl/product/puszysty-placek-borowkowy Ciasto jest pyszne - kruche, lekko cytrynowe, z owocami i w dodatku nie jest bardzo słodkie. Składniki Ciasto: 2 szklanki mąki pszennej 250 g masła  4 łyżki cukry pudru 6 żółtek 2 łyżeczki proszku

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!

Proponowane wyszukiwania