gdzieś mi się kiedyś o uszy obiła, ale nie byłam pewna, co to dokładnie jest. Po wnikliwych poszukiwaniach okazało się, że to niesamowicie prosty deser, pełen owoców przykrytych kruchym lub półkruchym ciastem. Często robię owoce zapiekane pod kruszonką - prosto, szybko, a smakuje obłędnie. Pomyślałam sobie, że cobbler to taka troszkę inna wersja jednego z naszych ulubionych deserów. I miałam rację
Pożeraczka, czyli raz adobrzedomowe markizy , dynie na Halloween, bałwanki na Boże Narodzenie, czy pady Xbox na Dzień Chłopaka :) Możliwości jest naprawdę dużo. Proste ciasteczka czekoladowe są idealną przekąską do popołudniowej kawy. Dzisiejsze kruche ciasteczka kakaowe robiłam z myślą o Dniu Matki, zdecydowałam się na przepis bez proszku do pieczenia, są cieniutkie, chrupiące i obłędnie pyszne – musiałam bardzo się hamować, żeby nie wsunąć(...)szybciej schłodziło się na całej powierzchni. Chłodzenie to bardzo ważny etap, dzięki niemu do ciasta nie trzeba dodawać więcej mąki, co sprawia, że gotowe ciasteczka są wyjątkowo kruche i delikatne. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na cienki placek, około 3 mm grubości. Na blacie trzymamy tylko ten kawałek, który akurat rozwałkowujemy, reszta dalej czeka w lodówce. Podczas wałkowania ciasto można delikatnie podsypać
CiastkozercyKruche rurki z konfiturą oprószone cukrem pudrem to świetna przekąska dla dzieci i dorosłych, prosty pomysł na deser lub podwieczorek. Pełne słodyczy ciasteczka osłodzą nam zimne, jesienne dni a podane z pyszną poranną kawą, dodadzą energii i humoru. Do przełożenia rurek możemy również użyć ulubionej marmolady lub dżemu. składniki na około 10 sztuk 200 g masła szklanka śmietany(...)szklanki mąki pszennej 200 g ulubionej konfitury cukier puder do posypania ciastek przepis Do miski wsypujemy przesianą mąkę, dodajemy pokrojone miękkie masło, wlewamy śmietanę i dłonią wyrabiamy gładkie ciasto. Wyrobione ciasto rozwałkowujemy na niezbyt cienki placek i kroimy go na małe prostokąty. Na każdym placku, wzdłuż dłuższego brzegu ciasta kładziemy niewielką porcję konfitury a następnie placki zawijamy w rurki. Rurki
Smakowite DaniaJadłam takie paszteciki u znajomej jakieś 15 lat temu. Cały czas pamiętałam ten smak kruchego i delikatnego ciasta. Przepis na nie wyleżał się w zeszycie dość długo, aż w końcu przyszła na niego pora. Z ugotowanego rosołu pozostało mi mięso z kurczaka, które wykorzystałam jako farsz do pasztecików. Wyszły bardzo smaczne. Jedliśmy je z czerwonym barszczykiem. Składniki: Ciasto
To co kochammała blaszka 24x28cm): Ciasto: 280 g mąki pszennej tortowej 150 g masła / margaryny 4 płaskie łyżki cukru 1 cukier wanilinowy 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 jajko Zalewa: 3/4 szklanki kwaśnej śmietany 18% 2 jajka 1 cukier wanilinowy 80 g cukru Dodatkowo: ok 400-500 g śliwek Sposób wykonania: 1. Składniki na ciasto \zagniatamy jak na kruche. Wylepiamy blaszkę tworząc
Kuchnia domowa AniJeśli zaistnieje taka potrzeba można je delikatnie podsypać mąką, ale staramy się tego unikać. 6. Ciasto rozwałkować na około 1-2 mm grubości. To bardzo ważne! Im cieńsze ciasto, tym bardziej kruche faworki. 7. Wycinać prostokąty. Na środku każdego zrobić nacięcie i przełożyć jedną końcówkę faworka przez otwór. 8. W głębokim garnku nagrzać dobrze olej rzepakowy lub smalec
W mojej kuchniwykładamy jabłka i śliwki, posypujemy cynamonem wg. gustu. Wykładamy równo pianę i posypujemy kruszonką. Pieczemy ok. 50 minut w 170- 180 st. C MAŁA RADA: Żeby spód ciasta był bardziej kruchy trzeba go podpiec ok. 15-20 minut. Nadal postępować jak w przepisie powyżej
Pani na deserKojarzycie cannoli siciliani , czyli typowy sycylijski deser? Kto kiedykolwiek miał okazję odwiedzić tę włoską wyspę, z pewnością ich próbował. Można je tam dostać na każdym rogu. Są to kruche ruloniki z ciasta tradycyjnie wypełnione nadzieniem z serka ricotta i posypane dodatkami w postaci orzechów, migdałów lub kandyzowanych owoców. Są po prostu przepyszne. No i pełne węglowodanów, czyli zakazanych na zdrowej
Modern Cave Girljeszcze ciepłą (lekko przestudzoną) z kremem jogurtowym, możesz wyłożyć go na tartę lub podawać obok. *Dobrej jakości ciasto, zawierające masło, a nie margarynę. Jeśli wolisz, możesz przygotować własnoręcznie ciasto francuskie lub kruche
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskaCzas Przygotowania : 15 min Czas Pieczenia : 15 min Gotowe w : 30 min Szperając po starych zeszytach z przepisami natknełam się na ciastka o nazwie ziarenka
uDolores.pl - tylko sprawdzone przepisygrudniowej kuchni zaczyna królować mak. To wraz ze zbliżającymi się wielkimi krokami świętami pojawia się w wielu słodkościach. U mnie dzisiaj mak w krucho drożdżowych kopertkach. Ciasto nie jest za słodkie, jest lekko chrupiące, zaraz po upieczeniu i wystudzeniu przypomina nieco ciasto francuskie.Deser idealny na niedzielne popołudnie. KOPERTKI z MAKIEM Składniki: 250 margaryny 250 ml śmietany
Bon appetit mon amiepomagania przy pieczeniu słodkości. Myślę, że dobrym rozwiązaniem są w tym przypadku różnego rodzaju rogaliki, babeczki (bez kremu) i ciasteczka, które nie wymagają do konsumpcji użycia sztućców. Kruche rogaliki z ciasta serowego PRZEPIS TUTAJ Szybkie pączusie z twarogu PRZEPIS TUTAJ Babeczki na maślance z owocami PRZEPIS TUTAJ Kanapki – są najpopularniejszym i najszybszym w przygotowaniu pomysłem na drugie śniadanie
Blog z Apetytemmasę pozostałe ciasto francuskie i pozostałą masę. Na górę deserków wykładamy śmietankę którą odłożyliśmy. Dekorujemy posypką kolorową. Deser przechowujemy w lodówce. Najlepiej składać deser przed podaniem aby ciasto francuskie było kruche. Przepis na 4 porcje
słodkie i nie tylko historie kulinarnedawien dawna króluje na kulinarnych blogach. Użyłam pierwszego lepszego przepisu i bingo. Wyszedł idealnie karmelowy i idealnie słony. Taki sos nadaje się do deserów, do przekładania kruchych ciasteczek i ciast. Można go bardzo długo przechowywać w lodówce. 1 szklanka drobnego cukru 85 g masła, 1/2 szklanki śmietanki kremówki 30% pół łyżeczki soli
Jadło i czytadło