Kruchy sernik i wilgotny rabarbar....bajka w ustach ....czas rabarbarowy, więc grzech nie skorzystać !Składniki na ciasto: 2 szklanki mąki pszennej 1/2 kostki margaryny 2 żółtka 1/4 szklanki cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia Ciasto dobrze wyrobić, wyłożyć spód blaszki. Składniki na masę serową: 80 dag sera białego 5 jaj 3 białka 1 szklanka cukru
Apetyczna babeczkaminut resztę ciasta rozwałkować cienko i powycinać foremką serduszka na podpieczone ciasto nałożyć masę jabłkową, ułożyć serca i piec dalej 45-55 minut wystudzoną tartę przełożyć na talerz, posmarować lukrem, posypac posypkami Decorada Delecta i schować w chłodne miejsce na 2-3 godziny tarta jest krucha, chrupiąca a masa jabłkowa z budyniem czekoladowym jest aromatyczna i smakuje wyśmienicie w takim
W Mojej Kuchni LubięKolejne ciasto, któremu po prostu nie mona się oprzeć Zachwyca zarówno wyglądem jak i smakiem. Bo czy może być coś lepszego od delikatnych, kruchych placków przełożonych lekko kwaskowatymi jabłkami i zwieńczonymi karmelizowanymi orzechami? Mówię Wam kompozycja idealna, zwłaszcza te orzechy. Spróbujcie koniecznie. Przepis pochodzi z książki "103 ciasta siostry Anastazji". Ciasto: 2 3/4 szkl
Cynamonowe szczęścieciasto z gruszkami. Ciasto na niedzielę to u nas tradycja. Osobiście wolę dobre i domowe ciasto niż słodycze. Nie ma znaczenia czy będą to najzwyklejsze cynamonki czy krucha tarta . Pachnące, świeżo upieczone ciasto jest po prostu idealne do popołudniowej kawy. Ciasto z dodatkiem soczystych gruszek można upiec z dowolnie wybranymi gruszkami. O tej porze nie ma zwykle dużego wyboru
codojedzeniaPachnący Świętami sernik dyniowy z przyprawą do piernika i skórką pomarańczową na spodzie z herbatników z dodatkiem imbiru. Wierzch to czekoladowe ganache. Całość komponuje się idealnie
Oryginalny smakPyszny pomysł na odmianę schabowych. Tym razem schowałam je pomiędzy warstwy ciasta francuskiego, pieczarek i szpinaku. Nieskromnie powiem, że wyszedł rewelacyjny. Mięso jest kruche i delikatne. 1 arkusz ciasta francuskiego (300 g) 500 g schabu wieprzowego 200 g mrożonego szpinaku 1 łyżka masła 2 ząbki czosnku 100 g sera feta 150 g pieczarek 1 cebula Sól Pieprz Słodka czerwona papryka
VioletoweKucharzenieKapuśniaczki to znakomity dodatek do barszczu, ale nie tylko...jako samodzielna przystawka również smakują wyśmienicie. Ciasto do kapuśniaczków możemy zrobić kruche, drożdżowe lub francuskie. Dzisiaj poszłam na łatwiznę i do kapuśniaczków użyłam ciasta francuskiego ze sklepu. Takie kapuśniaczki przygotujemy w kilka chwil, a ich smak jest rewelacyjny 😋 Nadzienie przygotowałam z kapusty kiszonej i suszonych grzybów. Kto nie próbował jeszcze
kulinarne odsłony paticałości przygotujemy w piekarniku, i to w jednym naczyniu! Mięso z karkówki nafaszerowane cebulą, wędzonym boczkiem oraz papryką i pieczone na kiszonej kapuście wychodzi bardzo aromatyczne, kruche oraz przepyszne. NUGGETSY W CIEŚCIE JOGURTOWYM PRZEPIS TUTAJ Smaczny, prosty i szybki pomysł na nuggetsy z kurczaka. Mięso w środku jest bardzo soczyste i kruche, a z zewnątrz lekko chrupiące. Polecam! NALEŚNIKI ZAPIEKANE(...)Filety rybne smażone w cieście naleśnikowym i marynowane w słodko- pikantnej zalewie to pyszne danie, które rewelacyjnie sprawdza się podczas różnego rodzaju imprez oraz świąt. SAŁATKA BROKUŁOWA PRZEPIS TUTAJ Rewelacyjna warstwowa sałatka z brokułem, szynką, jajkami, kolorowymi warzywami i pysznym sosem. Idealnie sprawdzi się na każdym domowym przyjęciu, polecam! PIECZONE PIEROŻKI PRZEPIS TUTAJ Złociste, kruche i bardzo smaczne drożdżowe pierożki
Blog z ApetytemDzisiaj mam dla Was HIT! Pieczony sernik kawowy z pianką ajerkoniakową . Połączenie kawy i ajerkoniaku to strzał w dziesiątkę. Sernik jest przepyszny, aksamitny, po prostu rewelacja
Oryginalny smakKruche ciasteczka z kokosową bezą i marmoladą na wierzchu. Przygotowanie ich, co prawda, zajmuje trochę czasu, bo ciasto po wcześniejszym zagnieceniu trzeba schłodzić, a potem wyciąć kółeczka i zrobić na nich bezowe obręcze z marmoladą po środku, ale efekt końcowy jest więcej niż zadowalający. Ciasteczka są pyszniutkie i ładnie wyglądają, w dodatku wychodzi ich cała duża blacha, więc nie powinny
Arabeska waniliowaTartaletki z masą z awokado i bananów na spodzie z bakalii * Smaczny, zdrowy i … surowy deser. Tradycyjne, pieczone z kruchego, drożdżowego lub francuskiego ciasta tarteletki zastąpimy czymś innym… Jak przygotować tartaletki bez pieczenia? Proste, wystarczy wykorzystać zasady diety raw food. Raw food w języku angielskim oznacza surową dietę, która zyskuje wciąż na popularności. Główną zasadą diety
Tajemnice Smakuchmurka albo... zemsta teściowej. Ta ostatnia nazwa to zapewne od niedokładnie wydrylowanych wiśni, których pestki omalże nie połamały zębów pewnej synowej ;-) Jak zwał tak zwał, ważne, że ciasto jest przepyszne ! Cienki, kruchy spód (chociaż ucierany, tak naprawdę), galaretka z wiśniami, bita śmietana z serkiem mascarpone, a na wierzchu beza posypana płatkami migdałów. Takie zestawienie smakuje naprawdę wyśmienicie. Aczkolwiek, to tylko
Arabeska waniliowakońcówkami w kształcie haków do uzyskania kruszonki. Żółtka wymieszaj z solą i sodą, wlej do pozostałych składników. Wyrabiaj mikserem a później dłońmi do otrzymania zwartego ciasta. Maszynkę napełnij ciastem, wybierz końcówkę i wyciskaj ciasteczka postępując zgodnie z instrukcją. Piecz w 180°C przez ok. 12 min. Moje wskazówki i uwagi: Ciastka wyciskaj bezpośrednio na blaszkę do pieczenia, nie smaruj(...)wykładaj papierem do pieczenia. Tak jest zdecydowanie łatwiej formować ciasteczka, poza tym mają one w sobie dużo tłuszczu więc nie będą przywierać. Ciasteczka są bardzo kruche i pyszne ale jednak ciasto jest zbyt zwarte do użycia tego typu maszynki. Następnym razem dodam odrobinę śmietany żeby ciasto było bardziej plastyczne i łatwiejsze do formowania
Słodki Blogczasie schłodzić w lodówce (najlepiej przez całą noc). Wierzch polać lekko przestudzoną polewą z białej czekolady oraz posypać płatkami migdałowymi. (*) Możecie też użyć herbatników, przygotować kruchy spód lub upiec ciasto z samej masy serowej. Polewę do sernika zrobiłam z czekolady do roztapiania , która wraz z ozdobami (listki, kolorowe wiórki czekoladowe) pochodzi ze sklepu Sweet Decor
Di gotujeWitam. Dziś zapraszam Was na pyszną kruchą szarlotkę. To mój ulubiony przepis na tego typu ciasto!Składniki:Ciasto:4 szklanki mąki1,5 szklanki cukru5 żółtek200 g margaryny/masłacukier waniliowy2 łyżeczki proszku do pieczenia1-2 łyżki śmietanyJabłka:2 kg jabłek1 cukier waniliowy1 łyżka bułki tartej1 łyżka cynamonuSposób wykonania: 1. Zagnieść ciasto i podzielić na 2 części, Jedną wyłożyć na blaszkę
Kuchnia domowa Ani