ciasto kruche - 16116 przepisów (strona:319/1075)

Tarta z kurkami 110

tarty podkreśla dodatek świeżej natki pietruszki i aromatyczny tymianek. Takiemu połączeniu nie sposób się oprzeć. Ja tartę zaserwowałam na obiad, ale świetnie się sprawdzi jako przekąska dla gości. SKŁADNIKI Kruchy spód: 260 g mąki pszennej tortowej 1/2 łyżeczki soli 1 jajko 130 g zimnego masła Nadzienie: 160 g chudego boczku wędzonego parzonego 1 duża cebula 350 g kurek (u mnie(...)łyżki masła 2 jajka 400 g kwaśnej śmietany 18% 60 g sera grana padano duży pęczek natki pietruszki 1 płaska łyżeczka suszonego tymianku sól, świeżo mielony pieprz WYKONANIE Ciasto kruche: Do miski wsypać mąkę, sól, dodać jajko i posiekane zimne masło. Całość zagnieść, aż powstanie jednolite ciasto (w razie potrzeby można dodać łyżkę zimnej wody). Gotowym ciastem wylepić spód

Passions hobbies life
Tarta jogurtowo- truskawkowa 133

możemy na całej jej powierzchni wyłożyć papier do pieczenia, a na nim obciążenie w postaci np grochu, ryżu lub specjalnych kulek ceramicznych, Po 10 min. pieczenia obciążenie zdejmujemy. Resztę ciasta kruchego możemy owinąć w folię i schować do zamrażalnika, a kiedyś zużyć jako kruszonka na ciasto ucierane lub drożdżowe

Kuchnia w czekoladzie
Rabarbarowe ciasto 149

dziś weny twórczej, więc napiszę tylko, że ciasto wyszło kruche, lekko kwaskowe w smaku, a resztę sprawdźcie sami:) Składniki: 45 dag rabarbaru 15 dag miękkiego masła 10 dag cukru sól 3 jajka 50 g mąki ziemniaczanej 20 dag maki pszennej 15 dag migdałów 50 g płatków owsianych cukier puder Wykonanie: Rabarbar myję, oczyszczam z włókien i kroję na kawałki(...)masła (100 g) i 1/3 cukru (100 g) oraz szczyptę soli ucieram na gładką masę dodając stopniowo jajka i obie mąki z posiekanymi migdałami. Ciasto wykładam do natłuszczonej tortownicy, na wierzch wykładam kawałki rabarbaru.  Pozostałe masło i cukier razem zagniatam , dodaję płatki owsiane i ewentualnie marcepan oraz posiekane migdały. Kruszonką posypuję wierzch ciasta z rabarbarem  i wstawiam

Ciasteczkowy Potwór
TARTA Z BUDYNIEM I GRUSZKAMI 133

tarta na ciemnym, kruchym spodzie, przygotowana z rewelacyjnej  mąki puszystej Lubella . Zapieczona z budyniem i udekorowana karmelizowanymi gruszkami. Prosta w przygotowaniu i bardzo efektowna. Polecam.                                                        SKŁADNIKI  CIASTA(...)szklanki mąki pszennej puszystej   LUBELLA  100 g zimnej margaryny 1 duża łyżka ciemnego kakao 1 żółtko 1 łyżeczka gęstej śmietany Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto, zawijamy je w folie i odkładamy na 1 godziną do lodówki. Formę na tartę smarujemy masłem, zimne ciasto rozwałkowujemy i wykładamy nim równomiernie blaszkę

Kulinarne Fantazje Marioli
Ciasteczka cytrynowe w pudrze 151

Pulchne, orzeźwiające,  lekko popękane ciasteczka obtoczone przed pieczeniem w cukrze pudrze, smakują obłędnie pysznie, jedne z moich ulubionych kruchych ciasteczek pieczonych na maśle, już sam zapach wydobywający się z piekarnika podczas pieczenia  wprowadza w błogi nastrój, w sam raz na wiosnę ! Najlepsze zaraz po upieczeniu i ostudzeniu. Składniki na 20 sztuk ciasteczek 225 g mąki pszennej 1 jajko(...)misce do miękkiej konsystencji, dodać skórkę cytrynową, całe jajko oraz sok z cytryny, wymieszać.  Wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, wymieszać , zlepić w dłoniach tak jak na ciasto kruche, uformować kulę, przykryć folią spożywczą ,  włożyć na 40 minut do lodówki.  Przed wyjęciem ciasta włączyć piekarnik i nagrzać do 180*c na grzaniu góra -dół

Wanilia i Kardamon
Sernik " wiaderkowy" na spodzie jak ciastko 124

smaku pomarańczowym kupiłam w popularnym dyskoncie. To świetne rozwiązanie , gdy mamy mało czasu. Spód sernika wykonałam na kruchutkim cieście z dodatkiem kawałków czekolady, coś a’la „chocolate chip cookie”. Idealna kombinacja J Składniki na kruchy spód: 250 g mąki uniwersalnej „Polskie Młyny” 100 g margaryny cukier waniliowy 80 g cukru pudru 3 żółtka ½ łyżeczki proszku do pieczenia pół tabliczki mlecznej(...)kaszą manną, mąką i budyniem. Miksujemy.  Dodajemy obtoczone w suchym budyniu rodzynki. Mieszamy.  Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno. Mieszamy z masą serową.    WYKONANIE: ciasto kruche z czekoladą masa serowa pieczemy 60 minut w temp. 175 – 180 stopni ( góra-dół) - po upieczeniu zostawiamy do ostudzenia w piekarniku. Smacznego! Wpis powstał w ramach współpracy z marką

Domowe ciasta
Tarta na kruchym spodzie (Pâte Sablée) 221

mieście, ani też nie napiję się wina czy drinka... ach ta tęsknota za panieńskim hajlajfem. Teraz jestem perfekcyjną panią domu i piekę francuskie tematy - Pâte Sablée, lub po prostu kruche ciasto.     Potrzebujesz:   NA SPÓD 100 g masła 75 g cukru pudru 1 żółtko 150 g mąki   NA WIERZCH śmietana 30% serek mascarpone 2 łyżeczki cukru owoce(...)razu rozgnieść palcami w formie. 6. Koniecznie uformować brzeg ciasta, ponakłuwać widelcem tartę i piec prze 15-25 minut. Ostudzić. 7.   Ubić śmietanę, dodać cukier i 2-3 łyżki serka mascarpone, wszystko dobrze wymieszać. 8. Masę i dowolne owoce (u mnie brzoskwinie i borówki) wyłożyć na wierzch ostudzonego kruchego spodu i g otowe!     Kocyk / ZARA HOME

Matka Żywicielka
Quiche z cukinią 133

Ostatnio robiłam tartę z brokułami i kurczakiem. Zostało mi troszkę kruchego ciasta, które możemy przechowywać w lodówce do 2-3 dni. Postanowiłam je wykorzystać na kolejny quiche. Tarta wyszła delikatna i bardzo lekka, ponieważ tym razem zastąpiłam śmietanę jogurtem naturalnym. Podaję składniki na małą porcję. Moja blaszka miała 16 cm średnicy i idealnie nadaje się na kolację we dwoje

Ania i Marcin gotują
Tarta z poziomkami, pistacjami i mascarpone 211

zdjęcia możecie podejrzeć na instagramie ). Z tych samodzielnie uzbieranych poziomek przygotowałam pyszną sezonową tartę na kruchym spodzie. Wyszła wprost obłędna. Kremowy serek mascarpone idealnie nadaje się do wielu deserów jak ten z truskawkami  czy tiramisu , ale jest też świetnym dodatkiem do ciast. Moje ciasto(...)mascarpone jest mało słodkie, bo dominują tu kwaśne smaki z konfitury wiśniowej domowej roboty bez cukru i kwaskowatych poziomek, słodkości dodaje Poziomkowa tarta z pistacjami i kremem mascarpone Składniki: kruche ciasto na tartę 250 g mąki, 100 g masła, 2 jajka, 2 łyżki cukru pudru trzcinowego, szczypta soli nadzienie do tarty 250 g serka mascarpone, 2 łyżki cukru pudru trzcinowego

Pełna Lodówka
Sernik z kokosem 207

śmietankowe 30 dag cukru 5 żółtek  Kruchy spód: 2,5 szklanki mąki 1/2 szklanki cukru 1/2 margaryny 1 żółtko, 1 jajko 1 łyżeczka proszku do pieczenia Wykonanie;Zagnieść ciasto kruche i wyłożyć na blachę. Ser przekręcić przez maszynkę. Budyń  rozrobić w mleku, żółtka utrzeć z cukrem. Do żółtek, dodawać kolejno wszystkie składniki, połączyć za pomocą miksera. Masę serową

Anioły w kuchni
Sernik dyniowy z orzechami 310

królowej jesieni. Dynia w wypiekach bardzo dobrze komponuje się z przyprawami korzennymi, wiec i tutaj znajdziecie odrobinę ich smaku w postaci cynamonu, wyczuwalnego w każdej z warstw sernika - w kruchym spodzie, masie serowej oraz warstwie orzechowej. Orzechy włoskie w słodkiej polewie współgrają z korzennym aromatem i doskonale uzupełniają całość wypieku. Kolor masy serowej jest mocno uzależniony od tego, jakiego rodzaju(...)łyżeczka cukru waniliowego 1/2 łyżeczki cynamonu 2 łyżki (30g) mąki ziemniaczanej polewa orzechowa 75g orzechów włoskich 50g cukru 60g śmietanki słodkiej (30%) 35g masła duża szczypta cynamonu Wykonanie: CIASTO KRUCHE - mąkę przesiać, dodać sól, cukier puder, cynamon oraz zimne masło, składniki razem posiekać - dodać żółtko, wyrobić gładkie ciasto, schłodzić je przez 1 godzinę w lodówce - tortownicę wyłożyć na dnie papierem

Smakołyki Bereniki
Makowiec na kruchym spodzie 385

pyszny makowiec na bardzo kruchym spodzie. Ale z drugiej strony, kto powiedział że makowce tylko jemy na Boze Narodzenie ;).Korzystałam z przepisu Mai  klik . Bardzo polecam ten przepis. Ja na pewno skorzystam z niego jeszcze nie raz :) Wymiary blaszki: 24x29 cm Temp. pieczenia : 180 C Czas pieczenia: 20 min, + 60 minut Składniki: Ciasto: 350 g mąki pszennej(...)mieszając. Do masy dodajemy masło,mąkę,kakao oraz zapach migdałowy. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywna piane. Delikatnie wmieszamy pianę w masę makową. Na koniec dodajemy bakalie,orzechy. Ciasto kruche : Make łączymy z zimnym masłem,  można pokroić sobie na małe kawałki. Następnie dodajemy inne składniki ( cukier puder,żółtka i proszek do pieczenia) i zagniatamy na gładkie ciasto. Ciasto

Słodkości i nie tylko
Tarta z jabłkami i gruszkami polana sosem toffi 104

Delikatne kruche ciasto, jabłkowo-gruszkowy farsz polany cudownie słodkim sosem toffi. Zwróćcie uwagę, że wśród składników na kruchy spód nie ma cukru (nie wkradł się tu żaden błąd). Jest on zbędny, gdyż bardzo słodki sos oraz soczyste owoce dostarczają wystarczającej ilości „słodyczy” :) Tarta jest naprawdę pyszna, a jej dodatkową zaletą jest fakt, że sezon na jabłka i gruszki trwa właściwie(...)przez cały rok i są one w ciągłej sprzedaży więc możecie cieszyć się jej niebywałym smakiem, kiedy tylko najdzie Was na to ochota :) Składniki: Ciasto: 190 g mąki pszennej 115 g masła 2-3 łyżki zimnej wody szczypta soli Farsz: ok. 7-8 jabłek (o wadze ok. 1,3-1,5 kg) twardych i słodkich 3 gruszki sok z połowy

MyCookBook.pl
Mazurek orzechowy z bezą (nie tylko na Wielkanoc) 616

mąki pszennej 120 g masła roślinnego 3 żółtka 200 g cukru pudru   Beza: 3 białka 3/4 szklanki cukru   Dodatkowo - połówki orzechów do dekoracji   Zaczynamy od ciasta kruchego na spód. Mąkę należy wymieszać z cukrem pudrem, a następnie posiekać z masłem. Dodać żółtka i szybko zagnieść ciasto. Wstawić do lodówki na 14 minut. Rozwałkować i wyłożyć(...)góry. Nakłuć ciasto i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 10-13 minut, żeby się podpiekło.   Żółtka ucieramy z cukrem pudrem aż pojaśnieją, następnie dodajemy po łyżce miękkiego masła. Wsypujemy mąkę wymieszaną z orzechami i wszystko dobrze mieszamy. Wykładamy masę na kruchy spód.   Białka ubijamy na sztywno, przed końcem ubijania dodajemy po łyżce cukru i ubijamy

Kulinarne Inspiracje
Ciasto Malinowa Kraina 346

Przepisów na ciasta z malinami jest wiele, nawet na tym blogu znajdziecie ich kilka. Świeże maliny dobrze łączą się z galaretką, bitą śmietaną czy kremem budyniowym. Sprawdzają się również w formie pieczonej jako dodatek do ciast kruchych, ucieranych lub biszkoptów. Poniżej chcę się z Wami podzielić kolejnym przepisem na ciasto malinowe . Tym razem jest to ciasto Malinowa Kraina , które

MeCooks

Proponowane wyszukiwania