ciasto kruche - 16116 przepisów (strona:312/1075)

Różany mazurek na kruchym cieście (wg babci) 140

inne ciasta, które idealnie będą pasować do wielkanocnych przysmaków. W szczególności polecam przepis na "Babkę w łaty" lub "Babkę delikatnie cytrynową" . Dziś chciałabym Was zaprosić na różanego mazurka na kruchym cieście. Spód wykonałam na podstawie starego przepisu po mojej babci. Ciasto jest proste w wykonaniu, nie za słodkie, z pysznym różanym kremem, który idealnie komponuje się z migdałowymi płatkami(...)bardzo kruchym spodem. Spróbujcie. Składniki: (okrągła forma 27 cm) Na kruchy spód: 3 łyżki masła (pełne) 1/2 szklanki cukru 2 żółtka 1 1/2 szklanki mąki szczypta soli 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Na masę: 2 1/3 łyżki konfitury z płatków róży od Polska Róża 250 g mascarpone (dobrze schłodzonego) 4 łyżki płatków migdałowych 2 czekoladowe jajeczka Przygotowanie: Piekarnik nagrzewamy

Słodkie okruszki
Sernik tradycyjny z 10 jaj 139

Serniki uwielbiam wszystkie. Tym razem upiekłam tradycyjny ciężki sernik na kruchym cieście z prawdziwego twarogu. Sernik jest mocno kremowy i śmietankowy. Ser tradycyjnie przemieliłam na maszynce do mięsa, jak to robiły nasze babcie i dodałam ubitą z białek pianę. Całości dopełnia kakaowa polewa. Sernik jest bardzo podzielny, bo zrobiłam go na dużej blasze. idealnie nada się na świąteczne spotkania rodzinne(...)jako ciasto na imieniny do pracy.  W przygotowaniu sernika pomogła mi moja niespełna trzyletnia córeczka, więc i wy możecie poprosić swoje dzieci o pomoc-dla nich to świetna zabawa i nauka zarazem! Na dużą blaszkę 25x30 cm Na kruchy spód: 130 g masła 300 g mąki krupczatki 1 całe jajko 1 żółtko 5 łyżek cukru pudru Na sernik

Krylowa Kuchnia
Sernik bez sera 428

części. Jedną zafoliować i wstawić do lodówki, drugą cienko rozwałkować. Ciasto przełożyć do blaszki i podpiec w temperaturze 180 stopni przez około 15 minut. Po tym czasie wyjąć ciasto z piekarnika i przestudzić. W tym czasie przygotować masę. Składniki na masę: 3 opakowania śmietany 18% ( op.400 g.) 2 budynie śmietankowe lub waniliowe łyżeczka proszku do pieczenia 4 białka szklanka drobnego(...)masy śmietanowej dodać ubite białka i delikatnie wymieszać do połączenia. Na tym etapie dodać owoce. Całość wymieszać. Masę wyłożyć na ostudzony i podpieczony spód. Z lodówki wyjąć drugą połowę kruchego ciasta i zetrzeć je na masę śmietanową na tarce o grubych oczkach. Ciasto piec w 180 stopniach około 45-50 minut. Po wystudzeniu ciasto wyjąć z blaszki, można posypać cukrem

Niebieski kubek z kawa
Mazurek ekspresowy 142

wrzątku 1 małe opakowanie cukru waniliowego (lub 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii) 2 łyżki tradycyjnego kakao (lub2 łyżki kawy rozpuszczalnej, albo 100 g czekolady deserowej) bakalie do przybrania Przygotowanie: Ciasto kruche: Ręcznie : Posiekać masło z mąką i cukrem, Palcami rozetrzeć grudki, dodać żółtko i jogurt/ śmietanę. Zagnieść ciasto, uformować kulę, owinąć folią i schłodzić w lodówce przez(...)lodówce przez 30-60 min. Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 ° C (180 ° C termoobieg) . Wyjąć ciasto z lodówki i rozwałkować na grubość ok. 5 mm. Przełożyć do formy, nakłuć ciasto widelcem i piec przez 15 min. Nadzienie: Masło rozpuścić i odstawić. Mleko w proszku, cukier puder i cukier waniliowy wymieszać i wsypać do miksera, wlać 100 ml wrzącej wody

Domowa Cookierenka Agi
Tartaletki z lemon curd i bezą włoską 141

Kruche maślane mini tarty z nadzieniem mocno cytrynowym i słodką opalaną bezą. Ciasto kruche i lemon curd to na prawdę udany duet, a słodka beza świetnie równoważy kwaskowaty smak kremu. Pierwszy raz miałam do czynienia z bezą włoską, gdzie ubite białka zaparza się syropem cukrowym i bardzo podoba mi się fakt, że nie trzeba jej piec ani suszyć.  Składniki(...)dodać cukier, szczyptę soli i pokrojone lub posiekane masło oraz jajko. Szybko zagnieść całość, uformować w kulę. Owinąć folią i wstawić do lodówki na co najmniej godzinę.  Schłodzone ciasto podzielić na 6 części. Każdą z nich rozwałkować i wyłożyć foremki do tartaletek. Podziurkować spody widelcem i wstawić do lodówki na czas nagrzewania piekarnika. Piekarnik nastawić na 190 stopni. Wstawić

wyzwania kuchenne
Sernik na miodowym cieście z pianką z nutelli 1210

Delikatny w smaku sernik na kruchym spodzie z dodatkiem miodu, warstwa serowa o smaku mleka w proszku i puszysta pianka ze śmietanki i nutelli tworzy pyszną całość i wyjątkowy sernik na różne okazje w tym świąteczne. Składniki: Ciasto miodowe: 1,5 szklanki mąki pszennej 1 czubata łyżka  miodu 15 dag masła 3 łyżki cukru 1 żółtko Masa serowa(...)miksera, wbijamy jajka, wsypujemy cukry, wlewamy mleko i wsypujemy mleko w proszku oraz budyń śmietankowy. Całość miksujemy około 3-4 minuty.  Tak przygotowaną masę wylewamy na podpieczone miodowe ciasto kruche w formie.  Sernik wkładamy do nagrzanego do 180*c piekarnika i pieczemy 10 minut, po czym temp zmniejszamy do 160*c i pieczemy jeszcze 30 minut. Studzimy przy

Wanilia i Kardamon
Malinowa chmurka 63

Malinowa chmurka , czyli lekkie i puszyste połączenie kruchego ciasta z warstwą owoców zatopionych w galaretce oraz słodkim kremem i kruchą bezą

Z Hrabiną w kuchni
Ciasto kruche z masą jajeczno-cytrynową 180

Pyszne ciasto kruche przełożone marmoladą i masą, które na zakończenie daje pyszny efekt. Ciasto można zrobić na co dzień i od święta. Składniki: Ciasto: 3 szklanki mąki pszennej ¾ szklanki cukru pudru 10 dkg margaryny 10 dkg smalcu 2 łyżki śmietany 18 % 3 żółtka 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa jajeczno-cytrynowa: 4 jajka 1 szklanka cukru 25 dkg margaryny

Kuchnia u Bietki
Ciasto czekoladowe z masą jogurtowo-jagodową 122

całość dodatkowo owijam folią tak aby całość miała prostokątny kształt i nic mi sie nie wylewało. Lubisz ciasta z owocami? Jeśli tak to koniecznie wypróbuj nasz przepis na Kruche ciasto śliwkowe z budyniową pianką . The post Ciasto czekoladowe z masą jogurtowo-jagodową appeared first on MeCooks

mecooks
Temperatura i czas pieczenia ciast 211

minut Ciasto ucierane 170-180°C 150-160°C 40-60 minut Kruche ciasteczka 180-200°C 160-180°C 8-15 minut Kruche ciasto 200°C 180°C 25-45 minut Piernik 170-180°C 150-160°C 40-50 minut Sernik 160-170°C 140-150°C 60-80 minut Przeczytaj cały przepis - Temperatura i czas pieczenia ciast

AleTorcik
Mazurek daktylowy na orzechowo-owsianym spodzie 205

Zdrowych i spokojnych Świąt Wielkanocnych oraz udanych wypieków! :) Mazurek daktylowy na orzechowo-owsianym spodzie to moja propozycja na ciasto na wielkanocny stół. Nie ma on tradycyjnego ciasta kruchego, więc może być smakową odskocznią od innych tego typu wypieków. Ciasto powstało z połączenia zmielonych płatków owsianych i orzechów włoskich. Jego wierzch zwieńcza warstwa powideł daktylowych, a je z kolei dekoruje gorzka

Smakołyki Bereniki
Wielkanocne przepisy. Ponad 30 propozycji na ciasta i sałatki. 181

babka kukurydziana Śmietankowy sernik z gruszką Ciasto marcepanowe Łaciaty sernik na ciasteczkowym spodzie Babka podwójnie pomarańczowa Sernik z bakaliami Ciasto marchewkowo-jabłkowe Rolada z masą makową Mazurek różany na kruchym cieście Szybka jabłkowa babka jogurtowa Waniliowy keks Ciasto pomarańczowe Babka z kokosem Strucla z białym serem i kruszonką Małe mazurki orzechowe Wielkanocne chlebki i zajączki do koszyczka Inne przepisy

Słodkie okruszki
Kruchy jabłecznik z migdałami 120

Już za oknem bardziej zima jak jesień, ale nie ma to znaczenia bo ciasto z jabłkami jest dobre o każdej porze roku. Postanowiłam przygotować kruchy jabłecznik z jabłkami i płatkami migdałów. Istne niebo. Polecam!  Składniki : * 200g masła  * 200g cukru  * 450g mąki pszennej tortowej(...)jajka * kg dobrych jabłek * łyżka cukru * łyżka cynamonu  * 100g płatków migdałowych  * opcjonalnie cukier puder do posypania  Przygotowanie : Masło zagnieść z cukrem, mąką i jajkami. Wyrobić kruche ciasto. Owinąć w folię i odstawić do lodówki na 2-3 godziny. Jabłka pokroić w kostkę, przesypać cukrem i cynamonem. Połowę ciasta wyłożyć na blaszkę, wysypać jabłka i migdały. Przykryć drugą

Magiczne Życie Marty
Tarta z owocami morza 252

wysmarowania formy - sól, pieprz Mąkę wysypać na stolnicę, wbić jajko, dodać sól i pokrojone na małe kawałki masło. Ciasto wyrabiać rękoma do całkowitego połączenia się składników. Należy pamiętać, że kruche ciasto nie lubi długiego wyrabiania, dlatego trzeba robić to sprawnie i szybko. Ciasto uformowane w kulkę owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na 30 minut. W tym czasie zaczynamy

Cook&Love
Sernik z owocami lata 167

Przepyszne ciasto, powiem więcej, nie pamiętam kiedy jadłam tak dobry sernik ;) Idealne kruche ciasto i gęsta masa sernikowa a do tego mnóstwo świeżych, sezonowych owoców... Brzmi pysznie, prawda? ;) Jestem pewna, że smak tego sernika zachwyci Was równie mocno jak i mnie. Polecam! :) Składniki na ciasto: 175 g mąki pszennej 30 g mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Domowa cukiernia Ewy
Kakaowa tarta z cytrynowym kremem lemon curd 166

Tarty to ciasta dość szybkie i proste w przygotowaniu. Wystarczy sprawdzony przepis na kruche ciasto, dobry krem i gotowa pyszna tarta. Najchętniej przygotowuję ją wiosną i latem, z dodatkiem musów owocowych, czasami z bezą. Kakaowa, słodkawa tarta z dodatkiem kwaskowatego cytrynowego kremu to połączenie idealne. Do tego filiżanka dobrej, mocnej herbaty. Kto spróbuje, ten się zauroczy :) Składniki: ciasto: 1 szklanka

Codzienna kuchnia niecodzienna
Kruche korzenne ciasto z gruszkami i masą orzechową! 141

Przepyszne korzenne jesienne ciasto! Ciasto bardzo aromatyczne, z dodatkiem mokrych gruszek, masy z orzechów włoskich, kruchego ciasta, rozgrzewających przypraw takich jak cynamon, goździki, kardamon i słodkiego aromatycznego miodu! Mam wrażenie, że udało mi się zamknąć w jednym kawałku ciasta wszystko to co lubię w jesieni. Moc smaków, zapachów, idealną kruchość ciasta. Przygotowałam pyszną masę orzechową, wymyśliłam ją od początku

SMYKWKUCHNI
Jabłecznik z budyniem. 166

cieniutkie warstwy ciasta, a pomiędzy nimi całe jabłka napełnione rodzynkami i kremowy budyń. Dawno nie jadłam tak dobrego ciasta! Polecam!!! Składniki na jabłecznik z budyniem: na formę 24x28 cm KRUCHE CIASTO: 325 g przesianej mąki 100 g przesianego cukru pudru szczypta soli 200 g zimnego masła pokrojonego w kostkę (choć w tym przypadku lepiej użyć 100 g masła

Rozpustne gotowanie
Ciasto z rabarbarem 139

pokrojonego w plasterki rabarbaru, beza: 9 białek, szklanka cukru pudru. Sposób przyrządzenia: Mąkę (2 i ½ szklanki) mieszamy z 4 łyżkami cukru pudru i kostką masła. Ciasto ugniatamy jak ciasto kruche za pomocą dłoni. Blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wylepiamy powstałym ciastem. Pieczemy w tem. 180 stopni C około 15 minut (aż się lekko zrumieni). W misce mieszamy ½ szklanki mąki, brązowy

Pobite gary Barbary
Placek pełen botwinki i koziego sera 154

Przyznam, że nigdy specjalnie za nią nie przepadałam, ot co, młody burak w babcinej zupie. Dzięki temu eksperymentowi odkryłam jej nową twarz, w duecie z kozim serem na pysznym cieście kruchym z dodatkiem drożdży ;)) Placek z botwinką i kozim serem: Składniki: Ciasto: 200g mąki pełnoziarnistej 1 opakowanie drożdży instant (7g)  1 jajko  60 ml wody 2 łyżki oliwy

Spektrum Smaku

Proponowane wyszukiwania