ciasto kruche - 16116 przepisów (strona:310/1075)

Ciasto kruche z borówkami na puszystej piance 80

obojętna i postanowiłam wypróbować go na własnych kubkach smakowych. Bazą dla mojego ciasta był przepis z bloga crispybiscuits.blogspot.com.  Przepis lekko zmieniłam, dodałam zdecydowanie mniej cukru, a w przypadku ciasta kruchego, jak zawsze korzystam z niezawodnych proporcji mojej kochanej Mamy :) CIASTO  1,5 szklanki mąki 0,5 margaryny 4 żółtka 0,25 szklanki cukru 1,5 łyżeczki proszku

Mój Smak na Życie
Szarlotka z migdałami 116

Jestem przekonana, że opisywać tego ciasta nie muszę. Szarlotka - i wszystko jasne ! Każdy zna, każdy lubi. A wariacji na tej temat możemy odnaleźć mnóstwo. Wystarczy przygotować ciasto kruche. Ja korzystam z uniwersalnego i niezawodnego przepisu mojej mamy. CIASTO  1,5 szklanki mąki 0,5 margaryny 4 żółtka 0,25 szklanki cukru 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Ciasto zagniatamy

Mój Smak na Życie
Tarta Tatin z patelni 201

zimnego masła roślinnego żółtko łyżka lub dwie lodowatej wody Jabłka: 2 jabłka pół szklanki cukru łyżka masła Wykonanie: Składniki ciasta szybko ze sobą łączymy, jak to zwykle bywa przy kruchym cieście :), zawijamy w folie i chowamy do lodówki na ok godzinę. W tym czasie obieramy jabłka, wydrążamy środki, kroimy na ćwiartki, a je jeszcze na pół. Na patelni, na wolnym

Taste Of My Day
The Best of 2014 / Przepisy na sylwestra 195

kawałkami czekolady / 7.Ciasto bananowe z kajmakiem / 8.Smoothie bananowe / 9.Makowiec krucho-drożdżowy / 10.Miodownik / 11.Domowy twaróg (metoda szybka) / 12.Kukurydziane kruche ciasto bez glutenu Moje ulubione przepisy (poza tymi, które pojawiły się już wcześniej ;) )1.Wykwintna beza z truskawkami / 2.Pączki z ciasta parzonego / 3.Brownie z malinami (bez glutenu

Słodkie Przyjemności
Zbójcy w Pałacu i Tydzień Restauracji Groupon 141

ominie.Szalotka i sernik pojawiły się na stole.edit. wieeeeeelka szarlotka i jeszcze większy sernik.Czuć , że ciasta świeże , domowe …Szarlotka z dużą ilością jabłek na przepysznym kruchym cieście.Sernik jak dla mnie troszkę zbyt ciężki , zbyt zbity , ale to jest tylko i wyłącznie kwestia gustu.PODSUMOWUJĄC :Kuchnia tradycyjna , polska , ciężka , która ma swoje plusy i minusy.Ma wielu zwolenników i przeciwników

Ostra na Słodko
Wiśniowa karpatka z ciastem francuskim. 375

Kolejna odsłona kultowego ciasta.  Tym razem postanowiłam urozmaicić ją rurkami z ciasta francuskiego wypełnionymi wisienkami.  Połączenie iście medalowe. Cytrynowy krem karpatkowy,  kruche ciasto francuskie w środku i słodkie wisienki.  Składniki: 125 g masła/margaryny 1 szkl wody 1 szkl mąki 4 jajka Ulubiony krem karpatkowy Słoiczek wiśni drylowanych Opakowanie ciasta francuskiego Cytryna cukier z prawdziwą wanilią

Malinowe Pocałunki
Stefanka 323

łyżek cukru 200 g masła ekstrakt waniliowy lub migdałowy Polewa: pół kostki margaryny  pół szklanki cukru 1,5 łyżki wody lub mleka 2 łyżki kakao Wykonanie: Ciasto Zagniatamy ciasto kruche z podanych składników. Dzielimy na 4 części, każdą część ciasta dobrze wałkujemy, wykładamy  na wysmarowaną tłuszczem blaszkę,  i pieczemy na złoty kolor przez 15 minut

Gorący kąsek
Orzechowa szarlotka 375

Należy je wcześniej uprażyć na suchej patelni lub w piekarniku, dzięki czemu smak orzechów jest bardziej intensywny. Lubię wszystkie ciasta z jabłkami a szczególnie szarlotki bo są pieczone na kruchym cieście. Wersja z orzechami włoskimi bardzo przypadła mi do gustu. Warto upiec. Przepis podpatrzony na blogu Gotuję bo Lubię, podaję ze swoimi zmianami. Orzechowa szarlotka Temperatura pieczenia

coolinarnastrefa.blogspot.com
Makaroniki z kremem Raffaello 170

Obecną postać makaroników- dwie połówki ciastka przełożone kremem zawdzięczamy właśnie założycielowi wcześniej wspomnianej cukierni Laduree.   Jeśli zastanawiacie się więc, co zrobić z białkami pozostałymi po pieczeniu babek czy ciasta kruchego, to makaroniki stanowiąidealne rozwiązanie. Najlepiej smakują następnego dnia, kiedy ciasto makaronikowe zdąży przejść smakiem kremu. Makaroniki, w brew pozorom nie są proste w wykonaniu. Tak naprawdę trzeba upiec

Mania Gotowania
Placek Jojo (Stefanka) 500

migdałowy 2-3 łyżki wiórków kokosowych (można pominąć) Polewa czekoladowa 3 czubate łyżki cukru pudru 3 łyżki gorącej wody 2 łyżki kakao 2 łyżki masła Przygotowanie Ciasto. Zagnieść ciasto kruche z podanych składników. Podzielić na 4 części, każdą część ciasta wyłożyć na blaszkę i dobrze rozwałkować (natłuszczoną lub na papier do pieczenia) i upiec na złoty kolor. Krem. Mleko zagotować

coolinarnastrefa.blogspot.com
Sernik Hershey 124

theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;}   Spontaniczne ciasto? No proszę Was - jasne że tak! 😊 Ten sernikowy twór został „zbudowany” na   kruchym ciachu. Nie jest to   absolutnie sernik saute- tego unikamy, dlatego dodatek w postaci czekoladowej i cytrynowej nuty jest tutaj jak najbardziej wskazany(...)font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Dodatkowo: sos czekoladowy ( u mnie Hershey) LUB   domowa czekoladowa polewa o podobnej gęstości WYKONANIE: ciasto kruche + polewamy sosem+ rozsmarowujemy     masa sernikowa     sos czekoladowy ( wzorek marmurowy)   pieczemy 60 minut z termoobiegiem w temp. 170 stopni   Studzimy w zamkniętym piekarniku Smacznego

Domowe ciasta
Apple pie 81

Moje pierwsze takie ciasto z jabłkami, mimo wielu przeciwności jakie z nim przeszłam przy przygotowywaniu, w efekcie końcowym nadaje się do spożycia:) Apple pie od razu polubiłam, ponieważ ma w sobie sporą ilość masła - jest kruche, maślane, do tego te jabłka, coś dla mnie. Parę błędów przy nim popełniłam, bo to za krótko trzymałam w lodówce, z wałkowaniem też były(...)Ciasto trochę wygląda jak "z wypadku" ale w towarzystwie zimnego kakao i panów Beach Boys dało się sfotografować. Bazowałam na przepisie Apple pie znalezionym w  Domowych-Wypiekach.pl  :) Składniki kruche ciasto 2 szklanki mąki 250 g masła 1 jajko pół łyżeczki soli 3 łyżki cukru pudru 3 łyżki zimnej wody nadzienie 5 szt większych jabłek 30 g mąki

pink envelope
Kruche ciasteczka z marmoladą 119

Ciasteczka kruche z marmoladą to moja słodka propozycja nie tylko na weekendy. Są szybkie w przygotowaniu, niedrogie i bardzo smaczne, z niespodzianką w postaci słodkiej i idealnie pasującej do kruchego ciasta marmolady. Kilka składników i mamy sporą ilość przepysznych ciasteczek domowej roboty! Kruche ciasteczka z marmoladą Składniki: 250 g miękkiego masła 600 g mąki pszennej 3/4 szklanki cukru pudru(...)mąkę pszenną. Dodajemy cukier puder, cukier z prawdziwą oraz żółtka. Całość wyrabiamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Formujemy kulę, zawijamy w folię spożywczą. Wkładamy do lodówki na 60 minut. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na placek. Inną opcją jest uformowanie wałeczków i krojenie ich na plastry. Wykrawamy kółeczka, średnica zależy od nas. Można zrobić więcej mniejszych ciastek lub takie większe. Ciasteczka układamy

Moja smaczna kuchnia
CIASTECZKA MAŚLANE NA MĄCE ORKISZOWEJ, BEZ CUKRU 217

Pyszne, bardzo kruche i baaardzo maślane. Ciasteczek nigdy za wiele, przynajmniej u nas w domu. Jako iż nie kupuję gotowych ciast i ciasteczek a dzieciom trudno odmówić słodyczy, co jakiś czas pieczemy ciasta, ciasteczka, itp. Dla dzieci niesamowitą frajdą jest pomoc przy ich formowaniu, odmierzaniu, odważaniu. Takie samodzielnie (lub przy niewielkiej pomocy starszej siostry) przygotowane ciacha smakują jeszcze bardziej... Można(...)300g mielonego ksylitolu lub cukru pudru (lub w kryształach) - 5 żółtek - 2 łyżki kakao Do miski odważyć mąkę, dodać ksylitol (lub cukier), pokrojone masło oraz żółtka i zagnieść szybko kruche ciasto (można się wspomóc hakiem miksera, u mnie dziewczyny zagniatały ręcznie). Wyrobione, połączone ciasto podzielić na 2 części. Z I części :  uformować wałeczki o śr.ok.4,5cm i zawinąć

Smaczne Zdrowe
Szarlotka przekładana 85

przepisie się nie przydadzą).Z podanych składników zagniotłam jednolite ciasto i podzieliłam je na trzy równe części. Pierwszą część ciasta rozwałkowałam na wielkość blachy czyli prostokąt o wymiarach 25x30cm. Ciasto przeniosłam do blachy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiłam do piekarnika rozgrzanego do temp. 180 stopni. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ciasto piekłam ok. 15 minut po czym wyjęłam je z piekarnika(...)połowę nadzienia jabłkowego, równo je rozsmarowałam i ułożyłam drugi blat ciasta. Wyłożyłam drugą połowę nadzienia, rozsmarowałam i nałożyłam trzeci blat ciasta. Lekko docisnęłam, Ciasto schowałam do lodówki, żeby masa zgęstniała. Ciasto można przed podaniem posypać cukrem pudrem lub polukrować, ale według mnie jest wystarczająco słodkie samo w sobie. To ciasto jest dobre po paru godzinach chłodzenia. Wtedy jest dość mocno

Waniliowe Improwizacje

Proponowane wyszukiwania