ciasto kruche - 16116 przepisów (strona:307/1075)

Oszukane rogale marcińskie 262

przygotowywane w Poznaniu i niektórych częściach Wielkopolski z okazji Dnia Świętego Marcina – 11 listopada. Wykonane są z ciasta półfrancuskiego i nadziane białym makiem. Ja dziś polecam Wam przygotowanie równie smacznych i efektownych ale dużo prostszych w wykonaniu oszukanych krucho-drożdżowych rogali marcińskich nadzianych kaszą manną i orzechami. Masa ta rewelacyjnie imituje biały mak, jest bardzo smaczna i ekspresowa(...)uzyskać śnieżnobiały lukier należy cukier puder wymieszać ze słodką śmietanką (ok 1-2 łyżki), dodajemy tyle śmietanki aby uzyskać odpowiednią konsystencję, gęstą ale lejącą *** *** SMACZNEGO ***   POLECAM RÓWNIEŻ: KRUCHE ROGALIKI Z CIASTA SEROWEGO PRZEPIS TUTAJ SZYBKIE ROGALIKI DROŻDŻOWE PRZEPIS TUTAJ ROGALIKI TRZYSKŁADNIKOWE PRZEPIS TUTAJ POMYSŁY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA PRZEPIS TUTAJ IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I SAŁATKI

Blog z Apetytem
Kruche mini rogaliki makowe 241

łyżki maku zawierają tyle samo wapnia co szklanka mleka. Jeśli chcecie zrobić rogaliki w większym rozmiarze, nie dzielcie ciasta na 2 części. Wyjdzie wtedy 8 większych rogalików. Składniki na kruche ciasto: 1 szklanka mąki 1 jajko (+ dodatkowo 1 białko) 100 g margaryny (bez mleka)* ½ łyżeczki proszku do pieczenia 5 łyżek cukru Składniki na masę makową: 8 łyżek maku 2 łyżki

Dieta bez mleka
Sernik imbirowo-piernikowy 206

przygotowania świątecznych wypieków dałam upust kulinarnej fantazji i upiekłam dla Was sernik, imbirowy na kruchym spodzie o smaku piernika. Sos czekoladowo-pomarańczowy to kropka nad ” i „Święta bez dobrego sernika to wręcz niemożliwe. Jest elegancki i smaczny na pewno zdobędzie uznanie gości. Polecam gorąco! Składniki: Ciasto: 1,5 szklanki mąki pszennej 3 żółtka ½ kostki masła 50 g cukru pudru(...)proszku do pieczenia Dr.Oetker 1 łyżeczka śmietany 18% Masa serowa: 1 kg twarogu mielonego 1 szklanka cukru 2 łyżki miękkiego masła 1 łyżka startego świeżego imbiru 3 białka- z ciasta kruchego 4 jajka 1  budyń śmietankowy Dr.Oetker 100 ml śmietany 18% 2 łyżki mleka w proszku Sos czekoladowo-pomarańczowy: 10 dag gorzkiej czekolady 1/2 szklanki soku pomarańczowego z kawałeczkami

Wanilia i Kardamon
Kruchy placek z dżemem i bezą 55

niedawnym wypiekaniu tortów zostało mi w lodówce  sporo konfitury malinowej i różanej, prosiły się o wykorzystanie. Najwdzięczniejszym i najprostszym dodatkiem do dżemów, marmolad  i konfitur oczywiście jest ciasto kruche. I teorii tej słuszność podkreślając, dziś proponuję przekładany placek. Ciasto zagniatane jest z dodatkiem samych żółtek,  białka wykorzystane zostają do subtelnej, wierzchniej warstwy rumianej bezy. Placek po upieczeniu

Kronika Piekarnika
PIJANA ŚLIWKA 55

Ciasto Pijana śliwka to wilgotne i mocno czekoladowe ciasto , którego podstawą jest ciasto czekoladowe, krem czekoladowy z dodatkiem Nutelli i suszone śliwki namoczone w rumie. Pijana śliwka nie jest ciastem dla dzieci, gdyż zarówno śliwki jak i blaty ciasta czekoladowego są intensywnie nasączone ciemnym rumem. Jest to ciasto idealne na urodziny, prezentuje się naprawdę pięknie, zwłaszcza jeśli zdecydujemy się(...)stronę, na której stoi ciasto pozostawiałam suchą. Pierwszy blat ciasta pokryć kremem ze śliwkami, przykryć drugim blatem ciasta, na który również wyłożyć krem. Na kremie położyć ostatni blat ciasta, który pokryć letnią lecz płynną czekoladą. Gotowe ciasto wstawić do lodówki na co najmniej 3 godziny. Ciasto pijana śliwka Warto wiedzieć robiąc ciasto Pijana śliwka. Ciasto czekoladowe piekłam w okrągłej formie

MeCooks
Ciasto Arkadia bez pieczenia / Peach and Mascarpone No Bake Cake 109

Ciasto Arkadia bez pieczenia Ciasto Arkadia to pyszne, warstwowe ciasto bez pieczenia na szybko z mascarpone, herbatnikami i brzoskwiniami z puszki . Jest idealne na święta, urodziny, imieniny i inne okazje.  Zobaczcie, jak szybko przygotować ciasto bez pieczenia z herbatnikami na poniższym filmie : Kliknij tu, by subskrybować mój kanał na Youtube Nasze ciasto bez pieczenia na herbatnikach składa się(...)proces wkładając na chwilę ciasto do zamrażarki). Dobrze zastygnięta polewa nie zmiesza się i nie ociepli niepotrzebnie kremu z mascarpone. Sam krem z bitą śmietaną zastyga dość szybko - jest gęsty i sztywny, wystarczy mu godzina w lodówce, by całkowicie stężał.  Jeśli wolicie, nasze ciasto z mascarpone i budyniem możecie przygotować na spodzie z kruchego ciasta lub jasnego biszkoptu

Lekcje w kuchni
Pasztet z kurczakiem i wątróbką w cieście 88

Pasztety w cieście to  francuska specjalność. Oprócz tego, że są zawijane w kruche ciasto różni je też od naszych pasztetów to, że są wykonane z surowego a nie gotowanego mięsa. Ten pasztet zawiera w sobie mięso kurze ( z nogi i piersi) oraz wątróbkę. Bardzo delikatny, z dodatkiem śmietany i jajek będzie atrakcją wielkanocnego stołu. Jest przy nim sporo pracy

Smaczny zeszyt
Ciasto styropian ze śliwkami 145

Ciasto styropian ze śliwkami Delikatne, piankowe ciasto, które smakiem i wyglądem przypomina sernik z owocami na kruchym cieście. Jednak wykonane jest bez sera, a do przygotowania masy używa się gęstej kwaśnej śmietanki. Bardzo proste oraz szybkie do zrobienia i zachwycające w smaku. Polecam!     Składniki: Ciasto: 3 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 6 żółtek

Blog z Apetytem
CIASTO PÓŁKRUCHE Z MORELAMI I BEZĄ – bardzo szybkie! 157

Sezon na morele w pełni! Uwielbiam miłością bezgraniczną zarówno morele, jak i brzoskwinie czy nektarynki – to chyba jedne z moich ulubionych owoców! Z wielką przyjemnością

Ostra na Słodko
Ciasto z rabarbarem i bezą 171

Dzisiaj na blogu zawitało ciasto z kwaśnym  rabarbarem i słodką bezą, a wszystko na kruchym cieście. Całość posypana migdałami. Rewelacyjne w smaku, szybkie do zrobienia, a jeszcze szybciej znika z talerzy. Teraz, kiedy jest w pełni sezon na rabarbar proponuję upiec ten wspaniały placek i delektować się jego smakiem. Po zrobieniu przez Was i wypróbowaniu przepisu, podzielcie się swoją

O kuchni z uczuciem
Mazurek przepiórcze jajo 106

Mazurek, który wyglądem przypomina przepiórcze jajko. Przepyszna masa, chrupiący spód i migdały. Co nam trzeba? 100g mąki krupczatki 100g mąki pszennej 100g masła 1 żółtko 100g

Latosiowydom
Kruche babeczki z kremem budyniowym (bez glutenu, bez laktozy) 82

Zapraszam na pyszne, kruche babeczki z kremem budyniowym oraz dżemem. Babeczki są super chrupiące oraz niezwykle smaczne a do tego są bez laktozy i bez glutenu. Budyń do kremu zrobiłam sama. Babeczki wyszły super. Polecam na podwieczorek Składniki: ciasto: 100 g masła bez laktozy 3/4 szkl mąki kukurydzianej 1/4 szkl mąki kokosowej 2 łyżki jogurtu naturalnego bez laktozy 1 łyżeczka(...)łyżki cukru pudru 2 łyżki wiórków kokosowych+ do posypania pół słoika ulubionego dżemu Przygotowanie: Ciasto: na stolnicę przesypujemy obie mąki, dodajemy pokrojone masło oraz pozostałe składniki. Wyrabiamy na kruche ciasto i wylepiamy nim małe foremki na babeczki. Układamy je na blaszce i wstawiamy ją do nagrzanego piekarnika. Pieczemy przez 15 minut w 180 stopniach. Następnie studzimy korpusy i wyjmujemy

słodkie i nie tylko historie kulinarne
Migdałowa tarta z gruszką 124

cukru, sok z cytryny i 4 szklanki wody. Gotujemy aż gruszki będą miękkie, około 20 minut. Pozostawiamy do całkowitego ostudzenia, można przygotować dzień wcześniej. Ze składników na spód zagniatamy ciasto kruche. Należy pamiętać aby nie robić tego zbyt długo, gdyż ciasto wyjdzie za twarde, jeżeli pod wpływem ciepła naszych dłoni masło zacznie się rozpuszczać należy je schłodzić i zagnieść ponownie

Delusional Trine
Arabeska waniliowa 76

Znacie już przepis na tradycyjną Arabeskę , czyli serniko-makowiec. Tym razem postanowiłam zrobić jasną wersję tego ciasta, tak, by jego nazwa jeszcze bardziej pasowała do bloga :-) Kruche ciasto na spodzie, na nim masa z białego maku i śmietanowa (która "udaje" serową ;-), a całość oblana jest polewą z dodatkiem mleka w proszku i posypana orzeszkami ziemnymi. Sama polewa smakuje

Arabeska waniliowa
Ciasto z truskawkami. Przepis krok po kroku 304

dodajemy nowe, ostatnio pojawił kolejny o  TU macie link . Co sprawia, że jest to najlepsze ciasto truskawkowe? Odpowiedź jest prosta…niebiańska pianka truskawkowa połączona z kruchym ciastem i orzeźwiającym smakiem truskawek. Nie bez znaczenia jest fakt, że przygotowanie tego wypieku jest bardzo proste.   Idealne na imprezy okolicznościowe   Jak wiadomo

kuron.com.pl
Empanadas z meksykańskim farszem 142

wielu krajach. Te małe pierożki cieszą się ogromną sławą w kuchni hiszpańskiej i meksykańskiej, znana jest w Chile, Argentynie, a nawet w Wietnamie. Przygotowuje się je na bazie ciasta kruchego, ale równie często można spotkać się z wersją z ciasta francuskiego, drożdżowego lub nawet pierogowego. Ja chcę Wam zaproponować wersję z ciasta francuskiego z nadzieniem typowo meksykańskim, czyli czerwoną fasolą

Passions hobbies life
Ciasto kruche ze śliwkami 1230

Cudownie pyszne, delikatne i pełne soczystych śliwek ciasto kruche. Jest naprawdę wspaniałe. - super prosty skład i wykonanie - najlepsze ciasto dla początkujących - zawsze wychodzi

AniaGotuje.pl
Prosta drożdżówka z kruszonką i rabarbarem 184

rabarbarem i kruszonką. Powoli rabarbar znika z grządek i targowisk. Warto więc dorwać ostatki rabarbaru i upiec jakieś dobre ciasto. (Znajdziesz u mnie również przepis na bułeczki z rabarbarem , kruche ciasto i placek na maślance z rabarbarem ) Bo czy jest coś milszego niż zapach ciasta rozchodzącego się po całym domu? :) W dodatku ciasto drożdżowe wcale nie jest skomplikowane czy trudne

U Fiolki
Mazurek Milky Way 260

się, jaki zrobić mazurek na Święta (my właśnie zmieniamy koncepcję, co do świątecznych wypieków), mam dla Was świetną propozycję - ciasto, które zachwyci i małych, i dużych. Masa mleczna na kruchym cieście, polewa ze słynnych batoników i kilka pokrojonych kawałków na wierzch. Moim zdaniem najlepszy prosto z lodówki, schłodzony. Ciasto rozeszło się u nas w kilka chwil, jest obłędnie pyszne

Słodkie inspiracje
Rogaliki krucho-drożdżowe z nadzieniem (wg dawnego przepisu) 117

Powinny zrobić się płynne.)  Następnie mąkę przesiać na stolnicę i posiekać z masłem. Dodać jajka, żółtka, drożdże, śmietanę, cukier waniliowy i skórkę cytrynową. Całość szybko zagnieść - jak na ciasto kruche. (Jeśli masa jest za gęsta - dodać więcej śmietany.) Gotowe ciasto rozwałkować na grubość 1/2 cm - na kształt prostokąta i pokroić na pasy o szerokości 10 cm. (Można rozwałkować

Di gotuje
SZARLOTKA LCHF (keto, LCHF, optymalna, paleo, bez glutenu, laktozy i cukru) 471

opcjonalnie słodzik lub cukier/ksylitol Wszystkie składniki ciasta wymieszać dokładnie na gładką masę. Można użyć blendera lub miksera. Formę dokładnie wylepić gotowym ciastem dociskając je do spodu oraz brzegów. Sekretem ciasta kruchego jest jego nakłucie widelcem. Dzięki temu podczas pieczenia spod ciasta wydostaje się para i nie powstają wybrzuszenia. Polecam docisnąć widelcem również brzegi ciasta. Wylepioną formę umieścić w lodówce

Ola la LCHF
TARTA Z PIECZONYM KALAFIOREM I MUSZTARDĄ 154

możecie pominąć) 200 g kwaśnej śmietany 3 jaja dobry olej dobra sól, świeżo zmielony pieprz pomidorki koktajlowe Przygotowanie Najpierw ciasto. Posiekajcie masło, dodajcie do niego resztę składników.Zagniećcie szybko kruche ciasto (ważne, aby nie ogrzało się nadmiernie od dłoni- ja używam do tego celu malaksera). Spłaszczcie, obwińcie folią spożywczą i włóżcie na pół godziny do zamrażarki. Piekarnik rozgrzejcie

OliveandThyme

Proponowane wyszukiwania