ciasto kruche - 16116 przepisów (strona:314/1075)

Tarletki z borówkami 129

masłaDo dekoracji dowolne owoce ;)Przygotowanie:Ciasto: Mąkę, masło - wysiekać na stolnicy. Dodać pozostałe składniki i wyrobić ciasto. Gotowe ciasto dajemy na 30-40 minut do lodówki - wiadomo, że jeśli kruche ciasto jest dobrze schłodzone, jest smaczniejsze ;) Foremki na tarletki - 12 sztuk - smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą. Ciasto trzeba rozwałkować i ułożyć na nim foremki. Wykrojonymi kawałkami ciasta

Lawendowe Niebo
Tarta z kurkami i kozim serem 196

Tarta jest smaczna i ciepła i zimna. Ciasto serowe polecam, bo naprawdę smaczne. Przepis na ciasto znalazłam w  książce "Pie" Angeli Boggianoskładniki (forma 20 cm)Kruche ciasto serowe200 g pszennej mąkiszczypta soli150 g masła50 g twardego, żółtego sera np Cheddar'a lub parmezanu - startego2 - 3 łyżki wodynadzienie200 g kurek100 g koziego serka np rolady1 jajo

Stare Gary
CIASTO Z WIŚNIAMI I KOKOSOWĄ KRUSZONKĄ 141

uwzględnić. W oryginalnym przepisie są użyte świeże wiśnie, ja wykorzystałam drylowane ze słoika, gdyż tylko takimi tu dysponuję.Ciasto nie jest skomplikowane, jest puszyste, a kokosowa kruszonka pyszna. Polecam!Kruche ciasto: 4 szklanki mąki1 szklanka cukru (moja sugestia: 3/4 szklanki)250 gram margaryny4 jajka (3 żółtka + 1 całe)2 łyżeczki proszku do pieczeniacukier waniliowy2 - 3 łyżki śmietany Masa

Walijskie Pichcenie
Szarlotki w słoikach 119

Ciasto w słoiku? Czemu nie. To świetny pomysł, również na majówkę;) Kochani jeszcze nigdy wyjście z domu z ciastem nie było takie proste;) No to idziemy na piknik..... Składniki; Kruche ciasto: 350 g mąki pszennej (typ 480), 2 łyzki cukru, 1/2 łyżeczki soli, 280 g zimnego masła pokrojonego w kostkę, 6 łyżek zimnej wody. Nadzienie: 3 średnie jabłka, 2 łyżki

Anioły w kuchni
Czy wiesz Którą użyć i do czego. 166

tortowa) , idealna do wypieku ciast tortowych. Mąka typ - 450 , przeznaczona do wypieku ciast biszkoptowych, tortów i ciast francuskich. Mąka Wrocławska typ - 500 , mąka przeznaczona do wypieku pierników, kruchych ciast, naleśników, omletów. Mąka Poznańska typ - 500 , mąka przeznaczona do wyrobu domowych makaronów, lanych klusek. Mąka Krupczatka typ - 500 , szerokie zastosowanie w kuchni domowej do  wypieku  babek, ciast z owocami

NaKońcuJęzyka
30. Pyszny deser na okrągłą trzydziestkę: czyli sernik złota rosa! 195

prawdziwą wanilią 1 łyżka aromatu waniliowego (najlepiej takiego do kawy) białkowa pianka: 5 białek 3 łyżki cukru odrobina soli Przygotowanie:  Piekarnik nagrzewamy do 180stC. Z podanych składników wyrabiamy ciasto kruche. Rozwałkowujemy, wylepiamy dno formy tortowej (o śr. 24-28cm)  Ciasto wstawiamy do lodówki na 20 minut. Kolejno nakuwamy je na całej powierzchni widelcem lub wysypujemy ziarna fasoli

Symfonia Smaków
Kruche ciasteczka z orzechami makadamia i malinami. 130

Pyszne, kruche ciasteczka.:) Idealne do herbaty lub kawy. Można je przechowywać do 2 tygodni w zamkniętym pudełeczku. Składniki: 250 g mąki 150 g chłodnego masła 50 g zmielonych/startych na tarce orzechów makadamia 80 g cukru pudru 2 żółtka 1/2 łyżeczki pasty waniliowej dżem malinowy (użyłam malinowego(...)lipą) lukier plastyczny/ cukier puder   Sposób przygotowania: Przesianą mąkę z masłem siekamy nożem. Żółtka roztrzepujemy z cukrem i pastą waniliową. Dodajemy do mąki. Dorzucamy orzechy i wyrabiamy ciasto kruche. Wkładamy do woreczka i umieszczamy w lodówce na min. 1 godzinę. Następnie ciasto rozwałkowujemy (nie za cienko!) i wycinamy kółeczka. Ja robię to bezpośrednio na papierze do pieczenia, który umieszczam

DominikaDolci
Kruche rogaliki z Rudnika nad Sanem – kuchnia podkarpacka 99

czasów, ale kulinarnie pokrewna dusza, ponieważ przepisy Jadwigi bardzo przypadły mi do gustu i już kilka razy prezentowałam je na blogu :) Rogaliki z zeszytu Jadwigi to wypiek na bazie ciasta krucho-drożdżowego, z którego na Podkarpaciu często pieczono zarówno ciasteczka, jak i nadziewane rogaliki. Typowe ciasto drożdżowe wykorzystywane było do wytrawnych i słodkich wypieków w formie dużych bułek, ciast, zawijańców(...)Małe drożdżowe bułeczki i rogaliki są bardzo smaczne, ale szybko tracą świeżość, dlatego ten rodzaj wypieków przygotowywano z reguły z ciasta wzbogaconego o większą ilość tłuszczu, dzięki czemu ciasto było bardziej kruche i dłużej można je było przechowywać. Miało to znaczenie na przykład przed weselami, kiedy pieczenie różnych ciast i ciasteczek rozkładano na kilka dni. Poza praktycznymi aspektami krucho-drożdżowe

Trzeci talerz
Najłatwiejszy mazurek z kajmakiem i czekoladą / Easy dulce de lece and chocolate tart 248

kajmaku, wystarczy przed 2 godziny gotować we wrzącej wodzie puszkę ze słodzonym mlekiem skondensowanym. Ciasto jest pyszne, a równocześnie bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Polecam! Scroll down for recipe in English Najłatwiejszy mazurek z kajmakiem i czekoladą (12 porcji, blaszka 40x25cm) Składniki: podpieczony kruchy spód na tarty słodkie z tego przepisu, lub gotowy ze sklepu 400 g puszka kajmaku

karmelowy
Kruche babeczki z budyniem i owocami 131

Babeczki pachnące latem! :-) Lekkie, bez ciężkiego kremu, za to z delikatnym budyniem i letnimi owocami. Jakiś czas temu znalazłam przepis na idealne według mnie kruche ciasto, które nie odkształca się i nie wybrzusza. Wykorzystałam je i w tym przepisie. Żadnej filozofii w tych babeczkach nie ma a smak jest grzechu wart. :-) Kruche babeczki: 2 szklanki  mąki pszennej 1 szklanka

Szefowa kuchni
Tarta czekoladowa z truskawkami 123

krem czekoladowy: 250ml śmietanki kremówki 30% 100g gorzkiej czekolady   Dodatkowo: 200g truskawek kilka łyżek tężejącej galaretki truskawkowej   Wykonanie:   Kruchy spód: mąkę przesiewamy z kakao i cukrem pudrem, dodajemy zimne mało i wodę i zagniatamy gładkie ciasto. Ciasto rozwałkowujemy tak, by przykryło dno i boki formy, nakłuwamy widelcem i schładzamy 30 minut. Następnie ciasto przykrywamy papierem do pieczenia(...)Krem czekoladowy: czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, odstawiamy do lekkiego przestudzenia. Kremówkę ubijamy na sztywno, dodajemy lekko ciepłą czekoladę i miksujemy na jednolity krem.   Krem wykładamy na wystudzone kruche ciasto. Dekorujemy plasterkami truskawek. Truskawki smarujemy tężejącą galaretką i ciasto wstawiamy do stężenia do lodówki.   SMACZNEGO

Smak mojej kuchni
Sernik dyniowy na kruchym spodzie 149

przesmaczny bombowy przepis na sernik pieczony z dodatkiem puree z dyni! Puszysta masa serowa w przepięknym złoto pomarańczowym kolorze na kruchym spodzie (w tym przypadku bezglutenowym na mące gryczanej). Każda osoba, która spróbowała kawałek ciasta była tak zachwycona smakiem, że nie obyło się bez dokładki! Sama jako wielka fanka wszelkich serników byłam z siebie dosłownie dumna, że udało mi się(...)jaka zostanie możecie trzymać w lodówce do 5 dni pod przykryciem lub zamrozić w woreczkach foliowych. 1. Przesianą mąkę mieszamy z masłem i roztrzepanymi żółtkami. Zagniatamy dokładnie do powstania kruchego ciasta. Dzielimy na pół i wkładamy do zamrażarki na ok. 20 minut, aby stwardniało. 2. Spód blachy (26 cm) wykładamy papierem do pieczenia, boki natłuszczamy masłem. Schłodzone ciasto ścieramy

Zdrowie i pysznie na talerzu
Sernik dyniowy na kruchym spodzie 98

przesmaczny bombowy przepis na sernik pieczony z dodatkiem puree z dyni! Puszysta masa serowa w przepięknym złoto pomarańczowym kolorze na kruchym spodzie (w tym przypadku bezglutenowym na mące gryczanej). Każda osoba, która spróbowała kawałek ciasta była tak zachwycona smakiem, że nie obyło się bez dokładki! Sama jako wielka fanka wszelkich serników byłam z siebie dosłownie dumna, że udało mi się(...)jaka zostanie możecie trzymać w lodówce do 5 dni pod przykryciem lub zamrozić w woreczkach foliowych. 1. Przesianą mąkę mieszamy z masłem i roztrzepanymi żółtkami. Zagniatamy dokładnie do powstania kruchego ciasta. Dzielimy na pół i wkładamy do zamrażarki na ok. 20 minut, aby stwardniało. 2. Spód blachy (26 cm) wykładamy papierem do pieczenia, boki natłuszczamy masłem. Schłodzone ciasto ścieramy

zdrowo i aktywnie
MAZUREK KRÓLEWSKI 153

Święta, ale niestety odszedł w zapomnienie, a szkoda bo jest wyśmienity. Wspaniałe kruche blaty przekłada się kwaśnymi jabłkami, a na wierzch kładziemy pyszną orzechową masę, którą oblewamy polewą czekoladową.  Jak każdy tego typu wypiek należy przygotować dzień przed podaniem żeby ciasta zmiękły i dobrze się kroiły. Kto jeszcze nie miał okazji robić albo jeść tego ciasta(...)zetrzeć na tarce i gotować pod przykryciem z niewielką ilością wody aż jabłka się rozpadną. Pod koniec dosłodzić do smaku, dodać galaretkę i dobrze wymieszać. Jak trochę przestygną przekładamy kruche ciasta.  MASA : Do garnka dodajemy cukier, mleko i kaszę mannę, podgrzewamy a następnie wsypujemy orzechy. Cały czas mieszamy i gotujemy do momentu, aż orzechy będą gęste. Odstawiamy do przestudzenia

Pani na deser
bezglutenowe kruche ciasteczka z czekoladą 115

domownicy (w tym i ja) również załapali się na degustację i każdemu ciastka smakowały :) Są baaaardzo kruche, z nutką czekolady i nie za słodkie. Pierwszy raz pracowałam z bezglutenowym ciastem kruchym i szczerze mówiąc jest zupełnie inne niż pszenne - sprawiło mi nieco trudności przy wałkowaniu i wycinaniu ciastek, ale później odkryłam patent który trochę mi pomógł - podsypywanie (niestety sporą ilością(...)mąką. Ciastka nie tracą przez to na smaku, za to my nie musimy się denerwować, że coś nie wychodzi :) Ciasteczka są naprawdę warte upieczenia! I to na każdą okazję :) KRUCHE CIASTKA Z CZEKOLADĄ (BEZGLUTENOWE) przepis autorski // ok. 50-60 ciasteczek o śr. 3cm ~125g mąki ryżowej ~125g mąki kukurydzianej ~25g czekolady gorzkiej klasycznej Goplana 60% ~125g margaryny ~65g cukru pudru

chili & sugar

Proponowane wyszukiwania