ciasto kruche - 16116 przepisów (strona:328/1075)

Kruche pierożki do barszczu wigilijnego 379

wigilijnego barszczu. Właściwie to pierożki są pyszne i bez barszczu. Ciasto ładnie się wałkuje i formuje. Mogłam pewnie jeszcze chwilę poczekać żeby trochę bardziej się zrumieniły, ale nie wytrzymałam. sama nie wiem co lepsze - takie pierożki czy uszka. Może trzeba zrobić i jedne i drugie? Polecam.składnikiciasto kruche (ok 24 szt)200 g mąki120 g masła1 małe jajko

Stare Gary
Sernik "Krople Rosy" 381

mąki 1 kostka margaryny 2 łyżeczki proszku do pieczenia Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać na stolnicę, w zagłębienie wbić żółtka, dodać cukier i posiekaną zimną margarynę. Szybko zagnieść kruche ciasto, wyłożyć nim spód oraz boki blaszki. Masa Serowa: 1 kg twarogu (trzykrotnie zmielonego lub gotowego "z wiaderka") 1 szklanka cukru 3 jajka 2 szklanki mleka 1 p. cukru waniliowego(...)wstawić do piekarnika.  Piec ok 40 minut w temperaturze 180 st. C, w międzyczasie białka (pozostałe z kruchego spodu) ubić na sztywną pianę z 1/2 szklanki cukru. Na 10 minut przed końcem pieczenia delikatnie wyłożyć ubite białko. Po upieczeniu ciasto wyjąć z piekarnika po wystygnięciu pojawią się złote krople

Słodka Kraina Wypieków
Ciasteczka francuskie z twarogiem 157

/schema.org","@type":"Recipe","description":"Ciasteczka francuskie z twaro\u017ckiem to chyba jedne z najprostszych ciasteczek jakie mo\u017cna zrobi\u0107. Delikatna masa twarogowa idealnie komponuje si\u0119 z kruchymi listkami ciasta francuskiego. Nie s\u0105 za s\u0142odkie i \u015bwietnie nadadz\u0105 si\u0119 jako pocz\u0119stunek do kawy lub jako przek\u0105sk\u0105 w ci\u0105gu dnia. Jak zawsze(...)minut lub do momentu zrumienienia ciasta. Gotowe!"]} Ciasteczka francuskie z twarożkiem to chyba jedne z najprostszych ciasteczek jakie można zrobić. Delikatna masa twarogowa idealnie komponuje się z kruchymi listkami ciasta francuskiego. Nie są za słodkie i świetnie nadadzą się jako poczęstunek do kawy lub jako przekąską w ciągu dnia. Jak zawsze szybki i prosty przepis, który może wykonać każdy. Spróbujcie

Mostek w kuchni
Napoleonka 159

Znika wprost w zastraszającym tempie. A oto i on: Składniki: 2 szklanki mąki 1 kostka masła 1/2 szklanki śmietany Wykonanie:   Mąkę z masłem posiekać, dodać śmietanę i zagnieść kruche ciasto. Podzielić na dwie części i upiec dwa placki. Składniki na krem: 2 jajka 3 łyżki mąki 2 szklanki mleka cukier waniliowy 1/4 kostki masła 1/2 szklanki cukru

Ciasteczkowy Potwór
Tartaletki a la Snickers 185

Kruche tartaletki z dużą ilością słodkiego kajmaku, polane mleczną czekoladą i posypane chrupiącymi, prażonymi orzeszkami to świetna propozycja deseru o smaku słynnego batonika. Składniki: Ciasto kruche: 300g mąki pszennej 150g masła ekstra 60g cukru pudru 1 jajko 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli bułka tarta masło do wysmarowania formy 400g masy krówkowej kajmak 140g mlecznej czekolady 2 łyżki masła

Szalona Kuchnia Eweliny
Skubaniec 436

się bliżej mojemu domowemu przepiśnikowi i znaleźć dla Was więcej przepisów, które znam z dzieciństwa, ale nie zdążyłam się jeszcze nimi podzielić. Kolejny na mojej liście jest skubaniec :) To kruche ciasto w dwóch smakach z owocami, bezową pianką i chrupiącą posypką. Możecie zrobić je z dowolnymi owocami. Świeżymi jak jabłka, śliwki, gruszki, wiśnie, borówki, maliny itd. lub ze słoika. Mojego

Ciastkozercy
Orzechowe kulki. 125

Kulki orzechowe ładnie się prezentują i tez wyśmienicie smakują. Możemy przygotować je także z kruchego ciasta które akurat nam lekko podeschło i nikt już nie ma ochoty go jeść ;-) Ja użyłam orzechów brazylijskich ale Wy macie pole do popisu. Bakalii w końcu mamy pod dostatkiem. Składniki; 30 dag herbatników ( możemy czesc zamienic na biszkopty lub na kruche ciaseczka ) 3 łyzki

Radość kipiąca uśmiechem.
Mazurek cytrynowy 142

Kruchy mazurek z orzeźwiającym lemon curd oraz słodkimi bezikami, to moja ostatnia świąteczna propozycja na tegoroczną Wielkanoc. Żeby było jeszcze ciekawiej część masła zastąpiłam olejem kokosowym co nadało ciastu dodatkowego smaku. Wy możecie zrobić tradycyjne ciasto z masłem, albo całkowicie zastąpić masło olejem. Ciasto:  1 i 1/4 szklanki mąki pszennej(...)łyżka mąki ziemniaczanej 75 g zimnego masła 1 łyżka oleju kokosowego (lub 25 g masła) 35 g cukru pudru 1 żółtko 1 łyżka wody Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto i chłodzimy je w lodówce co najmniej godzinę. Po tym czasie wylepiamy nim formę do tarty (23 cm) i pieczemy ok 20 minut w 180 st. C aż ciasto będzie

Cynamonowe szczęście
Tartaletki z czerwoną porzeczką i złocistą kruszonką 89

Słodkie, kruche tartaletki ze złocistą, chrupiącą kruszonką z orzeźwiającymi, kwaskowymi czerwonymi porzeczkami to fajny pomysł na letni deser ze świeżymi owocami. Składniki: Ciasto kruche: 2 szklanki mąki pszennej 150g masła ekstra 1/2 szklanka cukru pudru 2 żółtka Kruszonka: 100g mąki pszennej 50g cukru 50g masła ekstra 500g czerwonej porzeczki 4 łyżki cukru bułka tarta masło do wysmarowania formy Wykonanie(...)Porzeczki umyć, osuszyć, przełożyć do dużej miski, zasypać cukrem i dokładnie wymieszać. 2. Kruszonka: Masło, mąkę i cukier wymieszać, rozcierać palcami aż powstaną okruchy kruszonki. 3. Ciasto: Mąkę przesiać do miski, dodać cukier puder, masło i wszystko posiekać siekaczką. Dodać żółtka, zagnieść na jednolite ciasto, wyrobić. Owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez około 30 minut. Po tym czasie

Szalona Kuchnia Eweliny
Kruche seduszka waniliowe 195

najpiękniejsze walentynki jakie mogę mieć.... moje dwa słodkie aniołki moje wymarzone córeczki. Dla nich dziś upiekłam kruche serduszka waniliowe. Robi się je bardzo szybko i szybko się pieką. Najdłuższy w tym wszystkim jest czas chłodzenia jak to bywa w cieście kruchym.SKŁADNIKI: upiekłam z tej porcji dwie duże blachy 250g mąki pszennej 125 g cukru pudru125g masła zimnegolaskę wanili

Basia w kuchni
Tartaletki z masą budyniową i świeżymi owocami 152

Pyszne kruche tartaletki, z delikatną, kremową masą budyniową i świeżymi, orzeźwiającymi owocami są doskonałym pomysłem na lekki deser o każdej porze roku. Składniki: Ciasto kruche: 2 szklanki mąki pszennej 150g masła ekstra 1/2 szklanka cukru pudru 2 żółtka Masa budyniowa: 125g masła extra 500ml mleka 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżka cukru wanilinowego 2 żółtka

Szalona Kuchnia Eweliny
sernik w wersji tortowej 222

taki oto sernik, w wersji "de luxe" możnaby powiedzieć:) Łatwy w przygotowaniu, wymaga jednak nieco czasu. Kruchy spód, warstwa sernikowa, truskawki w galaretce, krem z mascarpone i na końcu beza! Bardzo dekoracyjny, smaczny, wysoki niczym najlepszy tort, i to całkiem duża blacha ciasta - jest czym dzielić. Z pewnością zapamiętam i wykorzystam przepis jeszcze nie raz, jedyne, co zrobię(...)inaczej, to zmniejszę ilość białek do bezy; chciałabym, żeby była niższa i bardziej chrupiąca. składniki: beza: 1 szkl białek 1 szkl cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka octu ciasto "kruche": 1,5 szkl mąki pszennej 125 g margaryny 3 żółtka 2 łyżki cukru pudru łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli masa serowa: 1 kg trzykrotnie zmielonego twarogu 5 jajek

6niebo
Sernik piernikowy 198

Sernik piernikowy to ciasto, które łączy w sobie dwa smaki, a mianowicie aromatyczny piernik i delikatny sernik. Wyglądem przypomina sernik królewski i podobnie się go robi z tą różnicą, że do ciasta kruchego oprócz kakao dodajemy również 1 łyżkę przyprawy do piernika. Właśnie dodatek tej przyprawy sprawia, że ciasto nabiera aromatu piernikowego. Robiąc sernik piernikowy możemy wykorzystać ser z wiaderka

Danka Pichci
Pleśniak z truskawkami 82

piany z białek dodaliśmy proszek budyniowy, dzięki czemu nie opadła pod ciężarem ciasta i pozostała wysoka i puszysta. Udostępnij Składniki na pleśniak z truskawkami 500-600 g truskawek Kruche ciasto: 5 żółtek z jajek wielkości L 2 szklanki mąki pszennej 200 g margaryny 1 łyżeczka proszku do pieczenia Budyniowa pianka: 5 białek z jajek wielkości L 2 / 3 szklanki cukru

niecodziennikpary
TRADYCYJNY MAZUREK WIELKANOCNY Z KAJMAKIEM I MIGDAŁAMI 176

rozwałkować dłonią na wałek wielkości obwodu spodu ciasta. Wałeczek ułożyć przy brzegu spodu ciasta, następnie docisnąć go, aby połączył się ze spodem (można na wierzchu wałka zrobić wzorek widelcem). Kruche ciasto piec w temperaturze 190'C przez około 20 minut. Upieczone wyjąć z piekarnika, wystudzić. Na spód ciasta wyłożyć kajmak, rozsmarować go równomiernie. Kostki czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej, przełożyć

Zrób to smacznie

Proponowane wyszukiwania