ciasto kruche - 16116 przepisów (strona:332/1075)

Mazurek z kajmakiem i orzechami 114

ciasto kruche; 2/3 szkl mąki 7 łyżek cukru 1 jajko 1/4 kostki masła 1/4 cukru waniliowego masa kajmakowa orzechy posypka Ciasto zagnieść, na papierze wyłożyć do owalnej formy i rozklepać. Piec ok 20 min w temp 180 st , do uzyskania złotego koloru. Ciasto wyjąć wystudzić, posmarować masą kajmakową, udekorować

Gotowanie jest łatwe
Tradycyjny sernik z brzoskwiniami 196

ósemki. Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę. Na schłodzone ciasto wylewamy masę sernikową i układamy na niej brzoskwinie. Wykładamy pianę z białek. Na pianę ścieramy na tarce zamrożone kruche ciasto. Sernik pieczemy ok godziny w 180 stopniach - ważne jest aby ciasto ładnie się zarumieniło. Smacznego

sierotka maRysia w kuchni
Placek śliwkowo-kokosowy 163

resztę piany i dobrze wymieszać. Masę kokosową przełożyć na ciasto. Na wierzchu ułożyć śliwki miąższem do góry. Piec w temperaturze 180 stopni C. przez ok. 30-40  ---------- Podobne: Kruche ciasto z nadzieniem Wegańskie ciasto ze śliwkami Rustykalna tarta ze śliwkami

Weekendy w domu i ogrodzie
Sernik chałwowy 245

uczta dla miłośników chałwy. W tym serniku jest ona mocno wyczuwalna. Ciasto wychodzi aromatyczne, dosyć zbite, ale za to fajnie wilgotne. Rozpływa się w ustach. Serdecznie polecam.Najpierw zaczynamy od kruchego ciasta na spód. Do miski wsypać mąkę i cukier. Dodać pokrojone na mniejsze kawałki miękkie masło i żółtka. Całość szybko zagnieść, tylko do połączenia składników. - dbając o to, żeby ciasto

Świat Ciasta
Pleśniak 374

Pleśniak" - popularne ciasto, którego nazwa niezbyt pozytywnie się kojarzy - przynajmniej mi......jednak smak tego wypieku w pełni rehabilituje niezbyt apetyczną nazwę. Kruche, puszyste ciasto, niezwykle delikatna pianka z białek oraz proszku budyniowego i do tego mnóstwo owoców..."Pleśniak" rozpływa się w ustach powodując, że nie sposób nie pokusić się o sięgnięcie po kolejny kawałek - owocowa poezja dla podniebienia.Pleśniak - Składniki

Słodka Strona
Tarta z mascarpone, truskawkami i czekoladą 254

dwie łyżki wody 300 gram truskawek świeżych jedna tabliczka czekolady mlecznej 300 gram mascarpone  100 gram serka homogenizowanego o smaku waniliowym laska wanilii  dwie łyżki miodu Robimy ciasto kruche. Przesiewamy mąkę, robimy dołek i dodajemy 100 gram masła, jajko, szczyptę soli, cukier i szybko oraz energicznie ugniatamy ciasto- jeśli jest zbyt suche dodajemy wodę, jeśli jest odpowiednie

Mango Papaja
Kruche rogaliki z domowym dżemem truskawkowym 76

Ekspresowe w wykonaniu, z kilku składników, które zawsze mam w domu. Delikatne kruche ciasto i słodko kwaśne wnętrze. Doskonałe do kawki, na słodkie śniadanko lub dla gości. Nawet początkująca kucharka poradzi sobie z wykonaniem tych rogalików. Składniki na 32 szt: 2 i 1/2 szklanki mąki + do podsypywania 100 g masła 1/2 szklanki cukru pudru + do pozypania 1 łyżeczka cukru waniliowego

Krylowa Kuchnia
Makowiec z jabłkami czyli po Japońsku 145

Tradycyjnie kolejne Święta Bożego Narodzenia nie obejdą się bez makowca.Więc zamiast kruchego ciasta będzie miękkie i delikatne wręcz puchowe czyli makowiec japoński .Rewelacja jeśli ktoś lubi mokre ciasta.Ten makowiec robi furorę i szczerze wam go polecam. Składniki: mak z puszki 1 szt jaja 5 szt cukier 3/4 szklanki margaryna cała ( 250 g) mąka tortowa 6 łyżek kasza manna

Różowa kuchnia
Tarta z jabłkami i bezą 163

Szybka, łatwa do zrobienia tarta z jabłkami, cynamonem i bezą na fajnym kruchym cieście, z którego wychodzą również świetne ciasteczka. Ciasto z czystym sumieniem polecam na przykład do jutrzejszej, niedzielnej kawki sprawdzi się idealnie ;) Składniki: Ciasto: 100 g cukru pudru 300 g mąki pszennej 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 150 g zimnego masła 2 żółtka opcjonalnie: 1 łyżka mleka

Simply Food
Skubaniec 163

Pleśniak albo tak jak u mnie w domu Skubaniec to już klasyka. Kruche ciasto w połączeniu ze słodką bezą i kwaskowatym dżemem to niesamowita mieszkanka. Dla mnie to niewątpliwie smak dzieciństwa. Składniki: 5 jajek ( żółtka i białka osobno) 3 szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 200 g masła 200 - 250 g dżemu najlepiej kwaśnego( najlepiej sprawdza się z czarnej

Pysznie & Pięknie
Placek orzechowy 208

chwili mamy sezon na orzechy, a więc zapraszam na smaczne kruche ciasto z orzechami, którego już nie trzeba po upieczeniu przekładać masą. Składniki: Ciasto: 4 dkg drożdży 4 łyżki mleka 2 łyżki cukru pudru Diamant 36 dkg mąki pszennej 36 dkg margaryny Palma 6 żółtek Masa orzechowa: 36 dkg orzechów włoskich mielonych 36 dkg cukru pudru Diamant 6 białek

Kuchnia u Bietki
Szarlotka z masą orzechową 182

www.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Przepis jest prosty, a efekt przepyszny! Kruche ciasto, soczyste jabłka i masa orzechowa z żurawiną - idealnie współgrają ze sobą. Ciasto nie jest za słodkie i zapewniam, że każdy zachwyci się jego smakiem. U mnie cała porcja nie starcza na jeden dzień! (Tortownica o średnicy 18-20 cm) Ciasto: 340g mąki 80g masła/margaryny 1/3 szklanki cukru

Di gotuje
Mazurek z daktylami 188

miłości do tego krówkowego specjału, tym razem postanowiłem zamienić go czymś zdrowszym i tu z inspiracją przyszedł przepis na masę daktylową z Moich Wypieków. A do tego klasyczny bardzo kruchy spód na gotowanych żółtkach ze starych zapisków i dekoracja z suszonych owoców i orzechów. Pyszny, delikatny i mimo wszystko nie tak słodki jak jego kajmakowy kolega.Kruchy spód:350 g mąki(...)masła35 g cukru pudru3 żółtka ugotowane na twardoszczypta soli morskiejMąkę mieszamy z solą i cukrem. Następnie siekamy masło i ścieramy na tartce żółtko. Dodajemy do mąki i szybko zagniatamy ciasto. Odstawiamy na 30 minut do lodówki. Po wyjęciu ciasto dzielimy na dwie porcje: mniejszą (1/3) i większą (2/3), którą rozwałkowujemy i formujemy z niej spód, wykładając na dno blachy

Food Square
Pieczemy serniki 324

suchy, dodajmy do niego odrobinę słodkiej śmietanki lub mleka. Krok drugi – jajka By uzyskać sernik idealny, na kilogram sera przypaść powinno nie mniej niż 3 jajka, dzięki którym nasze ciasto stanie się bardziej pulchne. Gdy dodajemy je w całości, zwiążą one masę serową, nie napowietrzając jej zbytnio, a co za tym idzie – deser nie będzie zbyt gwałtownie rósł w trakcie(...)się na wlanie w pierwszej kolejności samych żółtek, a następnie białek ubitych na pianę, uzyskamy sernik o puszystej, lekkiej konsystencji. Spód sernika Do sernika najlepiej sprawdzi się spód z kruchego ciasta. Pamiętajmy, by przed wyłożeniem masy serowej delikatnie go podpiec. Dodatkowe składniki Do ciasta można dodać odrobinę skrobi ziemniaczanej, mąki pszennej lub proszku budyniowego bez cukru, dzięki czemu zagęścimy strukturę

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!

Proponowane wyszukiwania