zmielić (niezbyt drobno) płatki oraz wiórki kokosowe. (Płatki i wiórki mogą być w całości. Nie wpłynie to mocno na smak, lecz jedynie na strukturę ciastek.) Całość przesypać o miski i dokładnie połączyć cukrem, solą, proszkiem do pieczenia i sodą. Mieszankę zalać olejem i ponownie wymieszać. Na samym końcu masę wyrobić z jajkiem. Ciasto odstawić na kilka minut, dzięki czemu będzie
Di gotujeSKŁADNIKI 2 jajka 380 ml mleka kokosowego 1 łyżeczka cukru szczypta soli 100 g mąki kukurydzianej 170 g mąki ryżowej 1 łyżka oleju ryżowego olej ryżowy do smażenia WYKONANIE Do miski wbić jajka, dodać pozostałe składniki i krótko zmiksować do uzyskania jednolitej masy. Odstawić na 30 minut. Po tym czasie przemieszać łyżką ciasto naleśnikowe i wlewać je chochlą na patelnię
Passions hobbies lifemieszam a właściwie zagniatam jak ciasto na pierogi :D Dłonie lekko natłuszczam, nabieram po 1 łyżeczce masy i formuję kulki, które układa na papierze do pieczenia. Schładzam w lodówce, a następnie przekładam na talerz lub paterę. U mnie część trufli została obtoczona w mleku w proszku, ale można również użyć wiórek kokosowych, zmielonych orzechów, polewy białej
Ciasteczkowy Potwórrazem przygotowałam gruszkę w wegańskim cieście, które na surowo jest bardzo gęste, a po usmażeniu bardzo chrupkie. Składniki: 1 gruszka świeża lub w syropie 4 łyżki mąki owsianej 1 łyżka siemię lnianego mielonego + 3 łyżki wrzącej wody szczypta proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 100 ml wody gazowanej aromat pomarańczowy olej kokosowy Sposób przygotowania: W szklance mieszamy siemię
Truskawkowa Fiestabardzo dojrzałe banany 1 szkl. wiórków kokosowych 1 jajko szczypta soli pół łyżeczki cynamonu 50 g miękkiego masła 1/2 szkl. mąki ryżowej 1 łyżeczka sody oczyszczonej ew. garść czekoladowych drażetek Obrane banany, wiórki, jajko, sól, cynamon i masło miksujemy na gładka masę. Dodajemy stopniowo mąkę wymieszaną z sodą. Ew. dodajemy drażetki czekoladowe. Ciasto przekładamy do wyłożonych papierem foremek. Ja otrzymałam
Dzieje kuchennej Wiewiórywyjątkowe okazje :) Składniki: 1 szklanka wiórków kokosowych 1 i 1/4 mąki pszennej szczypta soli 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3/4 szklanki cukru 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii 1 szklanka śmietany 18% 1/2 szklanki oleju 2 jajka Suche składniki wymieszać w jednej misce, Mokre zmiksować w innej. Połączyć zawartość misek i wymieszać delikatnie ciasto. Rozłożyć równomiernie pomiędzy foremki silikonowe
Chocolate Muffin Blogtrzcinowy nierafinowany) 1 łyżka oleju kokosowego (lub masła) Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni C. Do pierwszej miski wrzucić składniki suche (płatki, orzechy, rodzynki, cynamon). Do drugiej rozgniecionego banana, kaszę, masło orzechowe, pastę daktylową, wanilię i mleko. Połączyć zawartość obu misek i wyłożyć gotową masęo do foremek na muffinki, najlepiej silikonowych. Ciasto w czasie pieczenia nie rośnie jakoś specjalnie, więc
Przepysznik - BLW i nie tylkofigami Ciasto dyniowe z nutką pomarańczy Ciasto dyniowo-pomarańczowe z suszonymi owocami Sernik dyniowy Pumpkin pie, czyli tarta dyniowa Dyniowe ślimaczki drożdżowe Dynia zapiekana z grzybami Focaccia z pieczoną dynią i rozmarynem Sałatka z pieczonej dyni i fety Tarta dyniowa z serem pleśniowym Zupa-krem z pieczonej dyni z mleczkiem kokosowym Zupa-krem z pieczonej dyni Prażone pestki dyni Składniki
Kulinarne przygody Gatityróżnego rodzaju przepisów na kruche ciasto my polecamy wam przepis Piotrka z Kocham Gotować (wyszło idealne ) Na upieczone tartaletki nałożyliśmy truskawki. My użyliśmy truskawek z puszki, Wy możecie użyć dowolnego owocu, a na wierzch ładnie wycisnęliśmy bitą śmietanę . Piękny i szybki deserek Zachęcam Was również do odwiedzenia blogu prowadzonego przez Adę kokosowa ada Pozdrawiamy
cookplmuffinki mocno czekoladowe z truskawkami. Składniki na 12 dużych babeczek: 200 g mąki pszennej łyżeczka proszku do pieczenia 160 g cukru 60 g kakao 135 ml oleju kokosowego BIO z pierwszego tłoczenia - dostępny w Lidlu 2 jajka 1 łyżka ekstraktu z wanilii 80 ml jogurtu owocowego 125 ml mleka dodatkowo: 200 g truskawek 3 łyżki ziaren kakao Przygotowanie(...)rozpuszczony olej. Mieszamy przy użyciu rózgi kuchennej do połączenia składników. Dodajemy przesiane suche składniki i mieszamy chwilę drewnianą łyżką do ponownego połączenia składników. Formę do babeczek wyłożyć papilotkami. Nałożyć ciasto, powinno wyjść 12 dużych babeczek. Do każdej babeczki wcisnąć pokrojone na mniejsze kawałki truskawki, a następnie wszystkie posypać ziarnami kakao. Pieczemy w temperaturze 175 º C, góra-dół
Życie zaczyna się w kuchniSkładniki:-2,5 szklanki mąki pszennej ( dałam 450g orkiszowej)-2 łyżeczki proszku do pieczenia-1/2 łyżeczki sody-3/4 szklanki ksylitolu(może być cukier)-1/2 szklanki oleju kokosowego(roztopionego)-1/2 szklanki wody-2 jajka-jednak łyżeczka ekstraktu waniliowego-1 szklanka jogurtu zwykłego-12 łyżeczek nutelli(temp. pokojowej lub lekko rozgrzanej) W jednej misce przesiać mąkę, proszek(...)sodę. W drugiej misce mieszamy jajka, jogurt, olej, cukier, wodę i ekstrakt waniliowy. Następnie suche składniki dodajemy do mokrych mieszając, aż do całkowitego połączenia(mają być grudki). Wykładamy ciastem (troszkę mniej jak 3/4) papilotki. Następnie do każdej muffinki wkładamy po łyżeczce nutelli i mieszamy(najlepiej wykałaczką). Pieczemy w 180 stopniach C. przez około 20-25 minut. Smacznego
Smaczne Zdrowebliskich. Dlatego dziś przychodzę do Was z pysznym pomysłem na korzenne pierniczki. Gościły już u mnie w zeszłym roku i w tym będzie powtórka. Autorką przepisu jest Ania Starmach. Ciasto nie wymaga dojrzewania. Pierniczki są mięciutkie, pięknie rosną i cudownie pachną korzennymi przyprawami. Na blogu znajdziecie także inne inspiracje na ciasteczka: Orzechowe ciasteczka choinki Pyszne pierniczki last minut z lukrem(...)gwiazdki pierniczki Lukrowane pierniczki Owsiane ciasteczka Zielone pierniczki choinki Ciasteczka-choinki cytrusowo maślane Kruche piernikowe ciasteczka Piernikowe kolorowe gwiazdki Popękane czekoladowe ciasteczka Choinki z piernika Kruche ciasteczka z wiórkami kokosowymi Miękkie pierniczki wg Anny Starmach Czas przygotowania: 60 minut + czas oczekiwania Składniki: 500 mąki pszennej 300 g miodu 1 jajko 100 g cukru pudru 120 g masła 2 łyżki soku
Kulinarne przygody Gatitysojowego) 4 łyżki (60 ml) mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki (10 ml) agaru w proszku 3 łyżki (45 ml) brązowego cukru lub syropu z agawy (do smaku) stała część mleka kokosowego z puszki schłodzonego przez minimum dobę w lodówce Dodatkowo: puszka z połówkami brzoskwiń mak niebieski do udekorowania tortu Wykonanie: Biszkopty: Nagrzewamy piekarnik do temperatury 175 stopni C. Potrzebujemy dwie tortownice(...)mleko, ocet i olej. Mieszanka powinna przypominać konsystencję twarogu. W większej misce przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia, dodajemy cukier i mak. Całość mieszamy. Dodajemy mokre składniki i dokładnie mieszamy. Ciasto wylewamy na tortownicę wyłożoną krążkiem z papieru do pieczenia pasującym do średnicy tortownicy. W taki sam sposób przygotowujemy ciasto na drugi biszkopt i przeweamy do drugiej tortownicy. Obie foremki wkładamy
Lamarida.plJaki olej kokosowy wybrać? Wyróżnia się dwa sposoby pozyskiwania oleju kokosowego: - olej rafinowany, - olej extra virgin czyli nierafinowany. Olej kokosowy rafinowany. Co oznacza olej
IzaGotujeCzas czytania: 2 min W oryginalnej wersji zupa ta nazywa się Tom Khaa Gai -czyli kokosowa zupa z kurczakiem z dodatkiem galaganu. Kuchnia tajska pozwala na
SprawdzonaKuchnia.pl