miksujemy. Z tak przygotowanego ciasta przygotowujemy gofry w piekarniku lub maszynce do gofrów. Każdego gofra podajemy z czubatą łyżką jogurtu greckiego, wydrążonym miąższem z połówki marakui i wiórkami gorzkiej czekolady. Jeśli nie uda się kupić świeżej marakui, może być oczywiście pulpa z puszki. ZUPA Z MARAKUI, WANILII I BIAŁEJ CZEKOLADY Składniki: puszka mleka kokosowego 2 świeże marakuje pół tabliczki białej
Ugotowane pozamiatanedlatego, że mając ochotę na coś słodkiego, wolałabym zajrzeć do dedykowanego działu, a nie przeszukiwać każdą z pór roku (plus dwóch dodatkowych jakimi są przedwiośnie i przedzimie). Uważam, że ciasto czekoladowe możemy przygotować nie tylko jesienią, a jagodzianki z powodzeniem możemy upiec w zimie, korzystając z mrożonych owoców. Ale oczywiście rozumiem zamysł i myślę, że z czasem się przyzwyczaję :) Jeśli(...)taka smażona wersja posmakuje nam jeszcze bardziej. Natomiast na deser upiekłam awaryjne ciasto czekoladowe. Uwielbiam takie proste przepisy. To w zasadzie coś z niczego, a efekt jest przepyszny. W moim piekarniku piekłam ciasto 20 minut dłużej niż w przepisie, ale poza tym proporcje składników były idealne, ciasto wyszło wilgotne, a podane z sezonowymi owocami stanowiło rozkoszny deser. Zdecydowanie mam ochotę
Mienta blognadzienia cukierniczego smaku kokosowym (użyłam Lauretta ) * 2 galaretki o smaku truskawkowym * około 2 szklanek borówek amerykańskich * 350 g kruchych ciastek (użyłam kruche maszynkowe ciasteczka z polewie czekoladowej Brześć ) * około 70 g rozpuszczonego masła Wykonanie: Zacznijmy od spodu z ciastek. Kruche ciastka zmiksować w malakserze, dodać rozpuszczone masło i dobrze wymieszać. Blachę do ciasta wyłoży papierem do pieczenia
Zrób to smacznieKuchnia Europejska Keyword biszkopt , ciastka , ciasto z owocami , czekolada , finger food , galaretka , owoce Porcje 8 sztuk Czas przygotowania 15 minut Czas gotowania 12 minut Czas oczekiwania 20 minut Składniki Galaretka wiśniowa 100 ml soku z wiśni 100 % 1 łyżka erytrytolu 2 łyżeczki żelatyny (płaskie) Ciastka 1 jajko 1 łyżka masła klarowanego 1 łyżka mąki kokosowej 1 łyżka erytrytolu 1 szczypta
Modern Cave Girlkażdy z kawałków ciasta daj około pół łyżeczki nadzienia. Teraz czas uformować pączki – polecam Ci zobaczyć mój sposób, który pokazałam na filmiku powyżej. Ciężko opisać go słowami Pączki możesz też uformować inną techniką – ważne, aby „zamknąć” w środku nadzienie i stworzyć kuleczkę Gotowe pączki smaż na rozgrzanym tłuszczu (najlepiej olej rzepakowy lub kokosowy). Wcześniej
Via Gustojabłko 1/4 łyżeczki soli olej kokosowy do smażenia dodatkowo: sos truskawkowy owoce itp. wykonanie: Kaszę jaglana gotujemy według przepisu w posolonej wodzie. Jabłko obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Jabłko dodajemy do ugotowanej i przestudzonej kaszy, dokładamy tarte orzechy i jajko. Mieszamy dokładnie masę. Za pomocą łyżki nakładamy porcje ciasta na patelnie z rozgrzanym olejem
Przysmaki Karolkijakoś spożytkować i padło na ciasto, które kusiło mnie od jakiegoś czasu. Pokombinowałam i wyszło mocno wilgotne, słodkie i jednocześnie zdrowe! Będzie ono doskonałym deserem także dla osób z nietolerancjami lub dbających o linię. Składniki na keksówkę (moja ma wymiary 10 x 24cm): 1 większy batat (ok. 340g) 2 jajka 3 łyżki (30g) mąki kokosowej 1,5 łyżeczki proszku
Fabryka pomysłówdniem przy kawałku pysznego ciasta. (Lekko koślawe, wybaczcie, to mój pierwszy raz!) Składniki: 200g zmielonych płatków migdałowych 80g cukru trzcinowego/kokosowego/ksylitolu 3 jajka 2 łyżki kakao 50g gorzkiej czekolady co najmniej 70% kakao 2 łyżki mleka (najlepiej roślinnego) lub wody Olej/masło do wysmarowania tortownicy Dowolna mąka do obsypania tortownicy Dekoracja: 1 puszka mleczka kokosowego (stała część) 1/2 opakowania serka
Czarnawisienkagorącym bulionem i mlekiem kokosowym, dodajemy starty imbir, doprawiamy solą i pieprzem do smaku 7. Zupę podajemy z podsmażonym boczkiem, pokruszoną fetą i podprażonymi pestkami dyni * Kremowa, intensywna w smaku, niepowtarzalna. Niestety jest praktycznie niedostępna w handlu nie tylko w Polsce, jest bardzo mało znana w Europie. Jest świetna do serników i wszelkich ciast. Genialna do pieczenia z orzechowym dressingiem
Słodki Kompromispieczenia 1 jabłko cynamon olej kokosowy do smażenia Białka oddzielam od żółtek, żółtka miksuję razem z cukrem, dodaję mąkę wymieszaną z proszkiem i dalej miksuję na mniejszych obrotach. Jabłka obieram, kroję w drobną kostkę. Białka ubijam na sztywno, dodaję do reszty, mieszam drewnianą łyżką, dodaje cynamon i jabłka, mieszam. Na patelni rozgrzewam olej, wlewam ciasto. Smażę na małym ogniu
kruche babeczkiWlewam mleczko kokosowe, dodaję przyprawy do smaku, mieszam, próbuję, gdy zupa jest dobrze doprawiona, miksuję blenderem na gładki krem. Robię kluseczki: Jajka wbijam do miski, dodaję szczyptę soli do smaku, , wsypuję posiekaną drobniutko natkę pietruszki, roztrzepuję widelcem, dodaję pozostałe składniki- czosnek przeciskam przez praskę, ponownie mieszam widelcem aż uzyskam gęste jednolite ciasto. W rondelku
Wanilia i Kardamonczosnkiem. W rondelku rozpuść olej kokosowy i odstaw żeby ostygł. Pokrój w kostkę paprykę i ser. Do miski wbij białko jajek i ubij je. Następnie dodaj żółtka, olej, mleko oraz jogurt i delikatnie wymieszaj. Do masy dodaj pozostałe składniki, przypraw solą, pieprzem oraz ziołami i wymieszaj. Formę wysmaruj masłem i wlej do niej masę. Ciasto piecz przez godzinę
Fit&Fast Kitchenzawiń. Dokładnie uformuj kulkę, aby ciasto oblepiło owoc. Uformowane kulki umieść na blacie/desce do krojenia i gotuj w dużym garnku partiami. U mnie był to garnek 5l, i na raz gotowałam 10 szt. Zagotuj wodę, i wrzucaj knedle najlepiej za pomocą łyżki. P wypłynięciu gotuj 5 minut. Ugotowanie i przestudzone podsmaż na oleju roślinnym (kokosowy rafinowany najlepiej się do tego
greenscarfcukrowe (srebrne) Mąkę pszenną i kokosową wymieszać z proszkiem do pieczenia. Masło/margarynę utrzeć z cukrem - na puszystą masę. Ciągle mieszając - dodać jajko i wlać mleko. Suche składniki połączyć z mokrymi i następnie zmieszać z kilkoma kroplami dowolnego aromatu. (Miksować do połączenia się całości, nie dłużej.) Formę do muffinek wyłożyć papilotkami i wypełnić ciastem (do 4/5 wysokości papilotek). Piec
Di gotujebanany 3 łyżki wiórek kokosowych 3/4 szkl.otrębów (dowolnych) lub 1/2 szkl. mąki kukurydzianej 2 duże łyżki mąki gryczanej lub kukurydzianej 1 łyżeczka proszku do pieczenia (bezglutenowego) 2 łyżeczki naturalnego olejku waniliowego + woda Przygotowanie: Fasolę płuczemy w zimnej wodzie. Banana obieramy i dzielimy na kwałki. Wszystko zblenderować z dodatkiem wody. Proste, no nie? :) Ciasto ma być gęste, wilgotne
Czarnawisienkasyropu z agawy, z palmy kokosowej lub klonowego, itp. - 1 płaska łyżeczka naturalnego proszku do pieczenia - 1 łyżka mąki ziemniaczanej (nie trzeba) * włożyłam pestki do worka i potraktowałam delikatnie tłuczkiem do mięsa Masło i smalec pokroić na mniejsze kawałki i umieścić w misie miksera razem z pozostałymi składnikami. Przy użyciu haka miksera zagnieść kruche ciasto. Można również zagnieść ciasto ręcznie
Smaczne Zdrowepoczątku mieszamy olej kokosowy lub miękkie masło z mlekiem.W osobnej misce łączymy ze sobą mąkę, cukier oraz drożdże. W jeszcze innej misce mieszamy jajka, żółtko, wanilię oraz sól. Następnie dodajemy mąkę z pozostałymi składnikami do mieszanki mlecznej, a na końcu dolewamy również rozkłócone jajka. Całość mieszamy do momentu gdy uzyskamy miękkie ciasto (około 10 minut przy pomocy robota
W mojej holenderskiej kuchnifiliżanka puree banany (około 2 średnie banany) 112 g posiekane orzechy 56 g sezamu ziarno 56 g popping z amarantusa można zastąpić nasionami chia, wiórki kokosowe Wykonanie Rozgrzać piec do 176 ° C a w tym czasie przygotować muffinki. Blaszkę do muffinek - babeczek wysmarować tłuszczem. Naszykować dwie miski i w jednej połączyć mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę(...)bananową do mąki. Wszystko dokładnie wymieszać do połączenia składników. Teraz dodać orzechy,sezam,popping i ponownie wymieszać krotko . Blaszkę do muffinek -babeczek wypełnić (papilotka ,u mnie bez ) ciastem do 3/4 wysokości , każdego wgłębienia blaszki na muffiny . Można posypać dodatkowo po wierzchu orzechami. Piec około 20-25 minut ,lub do suchego patyczka .Czas zależy od piekarnika . widać kawałki
mojej kuchnifiliżanka puree banany (około 2 średnie banany) 112 g posiekane orzechy 56 g sezamu ziarno 56 g popping z amarantusa można zastąpić nasionami chia, wiórki kokosowe Wykonanie Rozgrzać piec do 176 ° C a w tym czasie przygotować muffinki. Blaszkę do muffinek - babeczek wysmarować tłuszczem. Naszykować dwie miski i w jednej połączyć mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę(...)bananową do mąki. Wszystko dokładnie wymieszać do połączenia składników. Teraz dodać orzechy,sezam,popping i ponownie wymieszać krotko . Blaszkę do muffinek -babeczek wypełnić (papilotka ,u mnie bez ) ciastem do 3/4 wysokości , każdego wgłębienia blaszki na muffiny . Można posypać dodatkowo po wierzchu orzechami. Piec około 20-25 minut ,lub do suchego patyczka .Czas zależy od piekarnika . widać kawałki
w mojej kuchnipierwszego wolnego dnia te marzenia gasną przytłoczone ogromem przygotowań? Ja każdego dnia przyrzekałam sobie, że "już jutro zajmę się sobą", wstając rano i do późnego wieczora robiąc NIEZBĘDNE ciasta, ciasteczka, porządki na miarę Perfekcyjnej Pani Domu i pakując prezenty. Jednak budząc się następnego dnia, już wiedziałam, że muszę odłożyć swoje plany leniuchowania o kolejną dobę. I tak skończyło się(...)kokosowe, skórka cytrynowa lub pomarańczowa...)Przygotowanie: Miód i margarynę rozpuść na małym ogniu w rondelku. Wyłącz ogień i dodaj sodę i śmietankę - wymieszaj. W osobnej misce wymieszaj mąkę z cukrem pudrem , cynamonem, imbirem i kardamonem. Połącz to z mieszaniną miodu, margaryny i śmietany z sodą. Wbij jajko. Dobrze wymieszaj, po czym przełóż na wysypaną mąką stolnicę i wyrób elastyczne ciasto
Gotowanie to kochaniegalaretka roślinna (40 g) cytrynowa lub agrestowa Krem z batatów i róży: 600 – 700 g surowych obranych batatów (amerykańskich słodkich ziemniaków) 3-4 łyżki stałej części mleka kokosowego z puszki schłodzonego w lodówce przez co najmniej dobę (najlepiej użyć mleka z wysoką zawartością tłuszczu ~20%) 2-3 łyżki płatków róży w cukrze (lub dżemu z róży) – najlepiej dopasować(...)niewielkiej misce mieszamy olej, ocet i mleko roślinne aż pojawią się grudki przypominające ścięte mleko (to prawidłowa konsystencja). Dolewamy to do mieszanki z mąką i delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do tortownicy z dnem wyłożonym papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 180 stopni C (ja używam termoobiegu) przez około 20 minut. W czasie, gdy biszkopt się piecze, przygotowujemy nadzienie. Nadzienie
Lamarida.pltego typu przepisy będą doskonałe. Nie da się tu nic zepsuć :D JAGODZIANKI Dojrzały banan 2 jajka 60 g płatków jaglanych 20 g płatków owsianych 40 g mąki kokosowej 8 łyżek serka twarogowego naturalnego President Woda Pół łyżeczki proszku do pieczenia Jagody Opcjonalnie miód Banana zblendować z jajkami i serkiem na gładką masę Dodać płatki oraz mąkę, wymieszać(...)czasie dolać wodę w takiej ilości żeby uzyskać konsystencję gęstego jogurtu Dodać proszek dopieczenia i jeśli masa będzie dla Was mało słodka dodać trochę miodu Garść jagód wrzucić do ciasta i wymieszać Ciasto przelać do foremek do pieczenia, na wierzchu ułożyć jagody Piec 30-40 minut w temperaturze 180 stopni
HealthyCreationsWracam z pracy. Dzwoni telefon. Znajomi spontanicznie zapraszają nas na popołudniową kawę i ciasto. Nie wypada składać wizyty z pustymi rękoma, a jednocześnie nie chcę kupować niezdrowych słodyczy w sklepie. Co robię? Odpalam szybko piekarnik i zabieram się za owsiane ciasteczka z rodzynkami. Zrobienie tych maleńkich pyszności to kwestia 20 min (łącznie z pieczeniem), tak więc to idealne rozwiązanie podczas(...)łyżeczki proszku do pieczenia bez dodatku związków glinu ½ łyżeczki sody oczyszczonej 1 szkl. rodzynek (można zastąpić żurawiną bądź posiekaną gorzką czekoladą lub orzechami) 1/3 szkl. mleka roślinnego (ja użyłam kokosowego) Piekarnik rozgrzej do 180 °C. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Banana obierz i rozgnieć za pomocą widelca, a następnie przełóż do dużej miski. Dodaj pastę daktylową/ syrop klonowy oraz ekstrakt
Roślinna - blog wegańskiłyżki cukru trzcinowego lub jakiegoś słodzika 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 2 jajka (L) 1/4 szklanki oleju ( u mnie kokosowy) 3/4 szklanki mleka ( u mnie migdałowe) Polecam mój ulubiony sklep internetowy, bee.pl a szczególnie dział ze zdrową żywnością :) https://www.bee.pl/9000-zdrowa-zywnosc Produkty są bezpiecznie zapakowane, szybka dostawa(...)dodać olej i mleko, wymieszać razem. Osobno wymieszać mąkę, kakao, cukier, sól i proszek do pieczenia. Wsypać wymieszane suche składniki, do miski z bananami i całość wymieszać mikserem. Gotowe ciasto przelać do foremki ( 30 x 10cm) . Wstawić do wcześniej nagrzanego piekarnika, 180 st. C na jakiej 40 -45 minut. Gotowe można polać polewą, ale nie jest to konieczne
Takie tam pichceniemascarpone i brzoskwiniami. Spróbujecie :) Przepis na biszkopt (przepis TUTAJ ) Składniki: 500g serka mascarpone 330 ml śmietany 30 % 3 duże łyżki nutelli 4 duże brzoskwinie UFO jeżyny wiórki kokosowe 5 jajek 3/4 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 3/4 szklanki drobnego cukru skórka z całej cytryny 2 łyżki soku z cytryny Herbata +alkohol (u mnie nalewka wiśniowa(...)jest sztywna dodajemy po łyżce cukru dokładnie miksując. Kiedy składniki się połączą dodajemy po jednym żółtku cały czas ubijając. Cytrynę sparzamy wrzątkiem i ścieramy skórkę na tarce. Wyciskamy do ciasta sok z cytryny i dodajemy starta skórkę, mieszamy. Przesiewamy mąki i dodajemy do masy jajecznej. Mieszamy delikatnie drewniana szpatułką ( krótko, aby ciasto nam ładnie wyrosło). Wylewamy masę do wysmarowanej tłuszczem
ChilliJemyBajecznie prosty przepis na pyszny sernik na zimno z owocami i galaretką. Składniki: 2 serniki na zimno w proszku dowolne owoce tu borówki i maliny opakowanie
Wasze PrzepisyJeśli preferujecie zdrową kuchnię bez glutenu, pozbawioną rafinowanego cukru, a jednocześnie cenicie prostotę i szybkość przygotowania, to ten przepis stworzyłam specjalnie dla Was. Zdrowe muffiny na
Moja DelicjaBatony zawierające same zdrowe produkty, są szybkie w przygotowaniu i pyszne. Składniki: - 1,5 szklanki płatków owsianych - 1 szklanka płatków komosy ryżowej - 0,5 szklanki miodu
Kulinarne życieSkładniki: 3 szklanki płatków owsianych błyskawicznych 1/3 szklanki mąki żytniej pełnoziarnistej 1/2 łyżeczki soli 1/2 szklanki cukru trzcinowego 2 jaja 2/3 kostki masła/margaryny 4 stołowe
Moje-pitraszenieO to tort! Tort jakich mało, pyszny, wyjątkowy o smaku Pinacolady! Wyjątkowa okazja to i tort musiał być wyjątkowy, taki smakołyk dla ukochanego na urodziny ;-). Puszysty
SMYKWKUCHNIDo zrobienia tych ciasteczek zabierałam się bardzo długo, sama nie wiem dlaczego, bo robi się je bardzo szybko. Pyszne ciasteczka, które w ekspresowym tempie zjedliśmy
IMPRESJA SMAKU