Uwielbiamy wszelkie słodkie kremy na kanapki, placuszki, gofry czy zwykłe wafle. Najczęściej sięgamy po pasty orzechowe w różnych wariantach smakowych. Jednak co wybierać mogą osoby, które
Candy PandasJesień za oknem, właściwie za pasem już zimna. Ale gdyby tak wrócić do wspomnień wakacji, smaków lata i zaserwować sobie odrobinę luksusu, letniej przyjemności? Co powiecie
Bernika - moj kulinarny pamietnikNasz ostatni sernik białkowy pięknie rozpoczął serię proteinowych słodkości 💪. Widzimy, że na takie przepisy jest spore zapotrzebowanie, dlatego będą pojawiać się na blogu coraz częściej. Tym
Candy PandasDziś bardzo pobudzający koktajl na dobre rozpoczęcie dnia. Znowu wróciły ciepłe dni więc trzeba korzystać. Ja zabieram dziś do pracy napój ananasowy. Biegnijcie do sklepu po
Niezły MłynekSłodka propozycja ,której głównym składnikiem jest kasza jaglana. Mega pyszne trufle z trzech składników i naprawdę nie potrzeba im nic więcej .Są doskonałe. Składniki: 1 szklanka
Ladylaura.Jak wiadomo Raffaello wyraża więcej niż tysiąc słów...A więc jest jeszcze czas by przygotować je ukochanej osobie własnoręcznie. Czy trudno? nic bardziej mylnego, zobaczcie sami
Z Majeczką w kuchniprostu zauważyłam, że ograniczając pszenicę czuję się lżej, „schodzi” mi brzuch, więc czuję się lepiej nie tylko fizycznie ale i psychicznie. Była już jaglanka w formie ciasta, a dziś czas na kukurydziankę. Potrawy z mąki kukurydzianą czy też bardzo drobnej kaszki nazywa się polentą, i ma ona swoje korzenie we Włoszech. Przygotowałam słodką wersję tej potrawy, ale taką(...)średnicy 26 cm (6-8 porcji) 300 g drobnej kaszki kukurydzianej tzw. polenty 100-150 g amarantusa ekspandowanego (lub innego „dmuchanego” ziarna) 50 g gęstego mleka kokosowego z puszku lub innej „śmietanki” wegańskiej 2-3 brzoskwinie/morele 50 g delikatnego oleju roślinnego 50 ml syropu agawy/klonowego/można zastąpić cukrem łyżeczka cynamonu 3 łyżki cukru (do posypania wierzchu
greenscarfkremem, ale nie mogłam się powstrzymać, żeby nie sięgnąć po kolejny kawałek. Polecam, nie tylko na imieniny. Przepis na ciasto pochodzi z jednej z książek Siostry Anastazji. Składniki: Ciasto: 6 jajek 1 szklanka cukru 3 łyżki mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia (opcjonalnie) 2 łyżki oleju 1 łyżka wody Masa jabłkowa(...)żółtka 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki pszennej 250 g masła Polewa: 100 g gorzkiej czekolady 0,5 łyżki masła 2 łyżki wody Do posypania: płatki migdałowe / wiórki kokosowe / skórka pomarańczowa Wykonanie: Formę 40x24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Białka ubić na sztywno stopniowo dodając cukier. Żółtka wymieszać z olejem i solą i dodawać do białek. Nie przerywać ubijania
Sto kolorów kuchnicuore :) Mazurek ze słonym karmelem i czekoladą (Crostata con cioccolato e caramello salato) Mazurek amaretto (Crostata con crema agli amaretti) Pastiera Napoletana - włoskie ciasto wielkanocne Colomba - tradycyjne włoskie ciasto na Wielkanoc (Colomba pasquale) Mazurek pomarańczowy (Crostata con crema all'arancia) Krucha tarta z bakaliami (Crostata di frutta secca) Wielkanocny wieniec drożdżowy (Treccia pasquale di pasta lievitata) Babka marmurkowa(...)Wielkanocna babka szampańska (Ciambella allo spumante) Puszysta babka z borówkami i jogurtem greckim (Ciambella con mirtilli e yogurt greco) Babka czekoladowo-bananowa (Ciambella al cioccolato e banane) Bezglutenowa kokosowa babka z kremem stracciatella (Ciambella al cocco con crema stracciatella, senza glutine) Bananowa babka z orzechami i rodzynkami (Torta di banane, noci e uvetta) Wielkanocny sernik - wilgotny i delikatny
La grande e la piccola cuocaśrednich starte warzywa (np. jedna cukinia i dwie marchewki) – jedna pełna szklanka pesto z oliwek i suszonych pomidorów ( przepis ) – 2/3 szklanki oliwa z oliwek – 2 łyżki mąka kokosowa – 1/3 szklanki mąka lniana – 1/3 szklanki pestki z dyn i – 1/4 szklanki ocet jabłkowy – łyżka soda oczyszczona – łyżeczka przyprawy (sól, bazylia, cebula suszona, oregano…) – opcjonalnie Z reguły nie przyrządzam pesto osobno(...)końcu dodaj ocet jabłkowy i pestki dyni. Warto też zostawić kilka suszonych pomidorów i oliwek i nie ubijać ich blenderem, tylko pokroić nożem i dodać pod sam koniec do ciasta. Ilość soli zależy od tego, jak słone jest pesto – jeśli w składzie masz słone oliwki i solone suszone pomidory, to może się okazać, że nie trzeba w ogóle chleba
PaleoSMAKrazem z mąką. Przegnieć trochę mąkę z tłuszczem rękami, na środku zrób niewielki dołek. Do dołka dodaj żółtka, zagnieć ciasto na jednolitą masę . Z ciasta uformuj prostokąt. Rozwałkuj na grubość około 2 - 3 mm od czasu do czasu podsypując ciasto mąką . Foremkami wykrawaj ciasteczka układając je następnie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w nagrzanym piekarniku 180 C prze(...)minut. Ciasteczka powinny się lekko zarumienić. Po upieczeniu odstaw do wystygnięcia. Na połowę ciasteczek nałóż nadzienie ( na środek ciastka ), może to być marmolada, powidło śliwkowe dżem lub krem np. kokosowy. Przykrywamy drugim ciasteczkiem, lekko je dociskając palcami. Ciasteczka możemy udekorować polewą czekoladową. Gotowe ciasteczka odstawiamy w chłodne miejsce. C iasteczka są kruche i smaczne, doskonale nadają się
Przepisy i porady kulinarneCIEŚCIE MURZYNKOWYM Przepis znajdziecie TUTAJ SERNIK Z KULKAMI I POLEWĄ MORELOWĄ Przepis znajdziecie TUTAJ SERNIK KRÓLEWSKI PROSTY I SMACZNY Przepis znajdziecie TUTAJ SERNIK Z BRZOSKWINIĄ I BEZĄ POD MAŚLANĄ KRUSZONKĄ Przepis znajdziecie TUTAJ EKSPRESOWY SERNICZEK KOKOSOWO WANILIOWY Przepis znajdzie TUTAJ SERNIKI NA ZIMNO SERNIK MALINOWY NA DAKTYLOWYM SPODZIE Przepis znajdziecie TUTAJ ŚNIEŻKA NA KOKOSOWYM SPODZIE Przepis
zdrowo i aktywnieCIEŚCIE MURZYNKOWYM Przepis znajdziecie TUTAJ SERNIK Z KULKAMI I POLEWĄ MORELOWĄ Przepis znajdziecie TUTAJ SERNIK KRÓLEWSKI PROSTY I SMACZNY Przepis znajdziecie TUTAJ SERNIK Z BRZOSKWINIĄ I BEZĄ POD MAŚLANĄ KRUSZONKĄ Przepis znajdziecie TUTAJ EKSPRESOWY SERNICZEK KOKOSOWO WANILIOWY Przepis znajdzie TUTAJ SERNIKI NA ZIMNO SERNIK MALINOWY NA DAKTYLOWYM SPODZIE Przepis znajdziecie TUTAJ ŚNIEŻKA NA KOKOSOWYM SPODZIE Przepis
Zdrowie i pysznie na talerzu100g wiórków kokosowych Dodatkowo: 100g płatków kukurydzianych Chrupiące ciasteczka z kokosem i płatkami kukurydzianymi - przygotowanie: Miękkie masło lub margarynę utrzeć z cukrem do puszystości i nadal miksując dodać jajka oraz aromat waniliowy. Następnie wsypać mąkę, sodę i proszek do pieczenia. Masę krótko wymieszać i połączyć z wiórkami oraz suszonymi owocami. Płatki kukurydziane lekko pokruszyć. Z ciasta uformować kulki
Di gotujeprzygotowaną czekoladę na ciasto drożdżowe, ale niefortunnie drożdże mi się skończyły, a o zapas nie zadbałam należycie. Zwykle kupuję drożdże świeże, a suszonych mam zapas na sytuacje awaryjne. Coż, nie wszyło. Jednak i tak było pysznie. 8 porcji: 100 g czekolady 3 jajka 100 g ksylitolu 100 g mąki orkiszowej 50 g chałwy 30 g oleju kokosowego 20 g kakao
Kucharzycałyżka oleju kokosowego lub masła klarowanego do smażenia. Sposób przygotowania: Na początek oddzielamy białka od żółtek i białka ubijamy na sztywno. Do osobnej miseczki wrzucamy żółtka, dodajemy mąkę, cynamon oraz mleko i całość miksujemy na gładką masę. Dodajemy ubite białka i delikatnie mieszamy całość łyżką. Patelnię dokładnie natłuszczamy olejem i gdy jest już rozgrzana, wlewamy ciasto. Na rozlane ciasto układamy
Natka Pietruszkikokosowych – 60g mąki ryżowej – 70ml mleka – 1 łyżeczka aromatu migdałowego – 1 łyżeczka proszku do pieczenia – słodzidło wg smaku Twaróg rozetrzeć z jajkiem i słodzidłem, dodać wiórki i mleko, wymieszać. Dodać mąkę, proszek do pieczenia i aromat i wszystko dokładnie wymieszać. Smażyć pod pokrywką z dziurką, na mocno rozgrzanej, nieprzywierającej patelni, na średnim ogniu. Ciasto wykładać
Smaki Arminegłębokim tłuszczu w cieście naleśnikowym więc taką wersje haggis też można tam znaleźć. Osobiście kocham haggis, jest bardzo smaczny lekko pikantny. Ponad to zawiera dużo żelaza, podany z ogórkami kiszonymi (witamina C - która pozwoli na lepszą absorbcję żelaza) to takie Szkocko Polska mieszanka. Składniki: 500g haggis 1kg ziemniaków 2 pietruszki łyżka oliwy z oliwek 50ml mleka kokosowego 300g ogórków kiszonych
wysmienitywykładać niewielkie porcje ciasta. (1 łyżka stołowa na 1 placuszek.) Placuszki smażyć na średnim ogniu do momentu, aż spód lekko się przyrumieni (do 2-3 minut) i za pomocą łopatki bądź płaskiego noża przewrócić na drugą stronę. Dosmażyć jeszcze przez chwilkę. (*) Jeśli nie lubicie cynamonu lub dla odmiany - możecie użyć 1 łyżeczki startej gorzkiej czekolady, wiórków kokosowych lub zaparzonej kawy
Di gotujeszklanki płynnego oleju kokosowego lub rzepakowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia po 70 g suszonej żurawiny i wiśni Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Do jednej miski wsypać przesianą mąkę, cukier, proszek do pieczenia oraz wiórki. W drugiej misce umieścić ricottę, olej i rozkłócone jajka. Wymieszać zawartość obu misek, dodać suszone owoce i dokładnie wymieszać. Nakładać ciasto do formy wyłożonej
Czerwień i błękitjesteś amatorem pieczenia ciast, nie musisz się bać, że fit sernik z polewą czekoladową Ci nie wyjdzie, on zawsze wychodzi FIT SERNIK Z POLEWĄ CZEKOLADOWĄ: Masa: 1 kg chudego twarogu 5 jajek 2 budynie śmietankowe bez cukru 1,5 szklanki erytrolu (lub opcjonalnie miodu) aromat śmietankowy Polewa czekoladowa: 150g gorzkiej czekolady 1 łyżka masła lub oleju kokosowego Twaróg mielimy
Jemy i nie tyjemy. Kuchnia według Sylwiiczysto wegański Ciasto przeszło już pierwsze testy i nikt nie dostrzegł, że coś z nim ,,nie tak” – tzn. że nie jest przygotowane z pszennej mąki i nie zawiera w sobie morza cukru. Kto biegnie do kuchni przetestować przepis :)? Świąteczny piernik bezglutenowy przepis na keksówkę o długości 16 cm 300 g mąki gryczanej 50 g mąki kokosowej łyżka skrobii
365 dni dookoła kuchnilubię smażyć na kokosowym rafinowanym, ale słonecznikowy lub rzepakowy tez będzie ok) Przygotowanie: Ziemniaki, obierz ze skórki, umyj o osusz po czym zetrzyj je na tarce na drobnych oczkach. Starte ziemniaki umieść na sitku i odsącz z nadmiaru wody. Przełóż odsączone ziemniaki do dużej miski i dodaj wszystkie pozostałe składniki. Wymieszaj. Nakładaj na rozgrzany olej porcje ciasta, powiedzmy czubata łyżka
greenscarfmasła 25g wiórków kokosowych 1 jajko 50g cukru pudru wierzch 4 jajka 1 żółtko 200g cukru pudru 150ml śmietany 18% sok + skórka z 1 pomarańczy mus 1 łodyga rabarbaru 1 pomarańcza 3 łyżeczki syropu z passiflory (można użyć także miodu) Wykonanie: Składniki na spód umieścić w misce, zagnieść, uformować kulę, schłodzić w lodówce przez 1/2h. Schłodzonym ciastem wylepić formę
Raj dla Podniebieniamąki kokosowej 40 g budyniu śmietankowego bez cukru 150 g serka naturalnego (u mnie Bieluch) 2 łyżki erytrolu 1 łyżeczka sody 1/4 łyżeczki ekstraktu ze stewii w pudrze 1 łyżka płatków hibiskusa 1 łyżka siekanych migdałów 1 łyżka mleka Suche składniki umieścić w misce i dobrze ze sobą zmieszać. Dodać serek i mleko, zagnieść ciasto. Odrywać niewielkie kawałki (wielkości orzecha
FitKotpieczenia. Z ciasta uformuj 24 kulki. Ułóż je na blaszkach w odstępach i lekko spłaszcz. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez 10 minut. Ciastka po wyjęciu z piekarnika wciąż są miękkie. Po schłodzeniu stają się kruche. Przechowuj ciastka w suchym miejscu, najlepiej w metalowym pudełku. Z przechowywaniem ciastek to różnie bywa. U mnie ciasteczka kokosowe są zjedzone w ciągu
codojedzeniapieczone ciasto dodatkowo oprószyć cukrem pudrem, polać dowolną polewą lub podać z marchewką karmelizowaną na miodzie i soku pomarańczowym, jak u nas :). Porcja: forma ok. 22 cm Czas przygotowania: 80 minut Składniki: 400 g marchewki startej na drobnych oczkach 3 jajka 150-200 g ksylitolu/ brązowego cukru 200 g mąki ryżowej 120 g mąki kokosowej 160 ml oleju rzepakowego
SzczyptaSmaQwieczorem przygotowujemy ciasto, a rano jest ono gotowe do przyrządzenia gofrów. Przyznam, że w weekendy dosyć często je robię wg tego przepisu, ale jakoś do tej pory nie miałam okazji, by się nim z Wami podzielić - gofry zbyt szybko znikają z talerza ;) Jest to wersja fit przepisu - bez mleka, bez dodatku cukru, na zdrowym oleju kokosowym. Polecam! Składniki
Domowa Cookierenka Agiwiórek kokosowych -2 jajka i jedno białko -5 dkg cukru oraz jajko do smarowania. Drożdże ucieramy z łyżeczką cukru, dolewamy 50 ml mleka, dodajemy 5 dkg mąki, mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Dodajemy jajko i żółtko, pozostały cukier, mleko, wanilię, pozostałą mąkę, wyrabiamy a na koniec dodajemy roztopione masło i wyrabiamy, aż się wchłonie. Ciasto pozostawiamy do wyrośnięcia. Jajka ucieramy
Maminek kulinarnyzimno, zastępuje ciasto. Posypcie ją cukrem pudrem i zajadajcie do kawy. Pamiętajcie, gotując następnym razem ryż na mleku ( a takowy również smakuje wybornie ze świeżymi truskawkami ), ugotujcie go nieco więcej. Będzie do zapiekanki. Składniki: 1 szklanka ryżu 1,5 szklanki mleka 2% 0,5 szklanki wody 3 jajka 3-4 łyżki cukru 1 łyżka oleju kokosowego ( lub masła ) cukier waniliowy
kolorowotorcikowo200g mąki kokosowej 2 jajka 2 łyżki ksylitolu (lub innego zdrowego słodzika) 1 łyżeczka sody 200g truskawek Sposób przygotowania: Nastawiamy piekarnik na 180 stopni. Oddzielamy żółtka od białek, białka ubijamy na sztywną pianę. W osobnej misce łączymy mąkę, ksylitol, żółtka oraz sodę. Dodajemy białka i delikatnie mieszamy. Truskawki kroimy w małe kawałeczki i dodajemy do ciasta i również mieszamy
madamekuchnia.wordpress.comolej kokosowy Przygotowanie: Suchą kaszę uprażyć w garnuszku do czasu, aż poczujemy przyjemny zapach. Zalać szklanką wody, zagotować. Gotować pod przykryciem na małym ogniu do czasu, aż kasza wchłonie płyn. Zajmie to ok. 15-20 minut. Dodać szczyptę soli. Odstawić do lekkiego wystudzenia. W blenderze zmiksować kaszę dodając banana, jajko,sodę, ksylitol i mleko. ,,Ciasto" przelać do miski, następnie
Kuchnia Elliedokładnie zmiksować. Ciasto wylać do silikonowej formy, tak, aby utworzyło cienką warstwę (nie martwcie się - urośnie). Piec 4-5 minut w mikrofali lub 20 minut w 180*C (tej wersji nie próbowałam - korzystam z szybkiej wersji w mikrofali). Wyjąć i wystudzić. Krem: 3 łyżki twarożku 2 łyżki jogurtu naturalnego kropelka aromatu waniliowego 3 łyżki wiórków kokosowych miód,stevia
Chocolate Muffin Blogkopiastą łyżeczką oleju kokosowego. Będziemy na niej smażyć racuchy – ich smak zależy w dużej mierze od oleju więc trzeba na bieżąco go dokładać, tak by patelnia nie była sucha (dla średniej patelni, ok. 1 łyżeczki oleju na jedną partię racuchów). Na rozgrzanej patelni układamy jabłka – ok. 4-5 plasterków. Smażymy minutę. Każdy plasterek osobno kładziemy na cieście, po czym wyławiamy
Fill The Bowlmasła kokosowego (lub 3 łyżki oleju roślinnego) szczypta soli łyżeczka cukru jakieś zielsko jeśli lubicie typu rozmaryn, tymianek, oregano na farsz: 6 połówek suszonych pomidorów 10-15 oliwek Przygotowanie zaczynu (na minimum 12 h przed pieczeniem chlebków): Rozpuść drożdże w ciepłej wodzie. Do dużej miski wsyp mąkę, sól i dodaj rozpuszczone drożdże. Zagnieć gładkie ciasto, przykryj miskę czystą szmatką
greenscarfwiórków kokosowych do dekoracji Wykonanie: Piekarnik nagrzewamy do 170*C Jaja ubijamy z cukrem na puszystą masę, dodajemy następnie stopniowo: mleko, olej oraz powidła dalej miksując. Suche składniki czyli: mąka, kakao, proszek do pieczenia, soda- przesiewamy i stopniowo dodajemy do płynnej masy delikatnie łącząc wszystkie składniki. Blaszkę keksówke smarujemy tłuszczem i obsypujemy bułką tartą. Ciasto przelewamy do formy
W Moim Magicznym Domupół godziny. Ciasto rozwałkować na posypanym mąką blacie na grubość około 3 mm. Okrągłą foremką ( ja wycinałam foremką do babeczek) wycinać ciastka i układać je na blaszce wyłożonej papierem. Zimne białka ubić z solą, kiedy piana będzie sztywna dodawać do łyżce cukier puder. Na końcu dodać kokos i wymieszać. Na ciasteczka nakładać po łyżeczce masy kokosowej. Wstawić do piekarnika
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaszklanka wiórków kokosowych 2/3 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody 3 jajka pół szklanki oleju 1 i ½ szklanki mleka 20 – 30 dag brzoskwiń pokrojonych w kostkę Sposób wykonania W jednym naczyniu zmieszać ze sobą składniki suche i drugim płynne, a następnie płynne wlać do składników suchych i wymieszać wszystko łyżką. Napełniać ciastem (2/3 wysokości
Na słodko lub wytrawnie