jest idealne ciasto – chrupiące i smaczne – takie samo jak na pizzę. Pozostałe składniki – to już kwestia tego co macie w domu. Zobacz przepis. 4. Kurczak po wietnamsku Kurczak po wietnamsku – to genialne prosty pomysł na to, co można zrobić z resztek jedzenia, a dokładnie z kurczaka – pieczonego albo z rosołu. Wietnamski karmel i mleko kokosowe potrafią tchnąć
Niedzielny kucharzpieczenia, sodę, wiórki kokosowe i mak, mieszamy. Masło rozpuszczamy do płynnej konsystencji w rondelku, wsypujemy cukier puder i cukier waniliowy mieszamy do rozpuszczenia. Studzimy. Do wystudzonej mieszaniny dodajemy jajka, roztrzepujemy łyżką lub trzepaczką, dodajemy pokrojone na malutkie kawałki banany,(można rozgnieść widelcem) dodajemy śmietanę i mieszamy, wsypujemy składniki suche, mieszamy łyżką aż uzyskamy gładkie gęste ciasto. Formę do muffinek wykładamy
Wanilia i Kardamonoleju (u mnie - kokosowy), 3 szklanki ciepłej wody (2 szklanki zimnej + 1 szklanka wrzątku), 2 łyżki pestek dyni i/lub słonecznika (ewentualnie). Wykonanie : W misce umieszczamy mąkę, drożdże, mielone siemię, sól i cukier. Dokładnie mieszamy. Dolewamy wody i oleju, ponownie mieszamy. Uzyskamy bardzo gęsta masę. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1/2 - 1 h w ciepłe miejsce. Ciasto powinno wyraźnie zwiększyć
Jeść, by żyć w zdrowiuBanalne ciasto dla laika, który kompletnie nie umie gotować. Przygotowuje się je błyskawicznie, a znika jeszcze szybciej! Składniki: 2 jaja 3 łyżki cukru trzcinowego 2 łyżki oleju koksowego 1/2 szklanki mąki gryczanej 1 duży banan 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia cynamon aromat Sposób przygotowania: Jaja ucieramy z cukrem na puszystą masę, dodajemy olej kokosowy i ponownie miksujemy. Następnie dodajemy mąkę
Truskawkowa Fiestanależy wymieszać wiórki kokosowe, cukier, roztrzepane jajka, żurawinę oraz posiekaną (ale nie na drobno!) białą czekoladę. Otrzymaną masę przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia i lekko docisnąć. Całość wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec około 20-30 minut w temperaturze 180 stopni - do uzyskania złocistego koloru. (Czas pieczenia jest zależny od rodzaju piekarnika.) Batonikowe ciasto odstawić w blaszce
Di gotujetakie jest kolejne ciasto, które znalazło się na słodkiej liście. Na budyń potrzebne będą: litr mleka, 3 łyżki mąki pszennej i ziemniaczanej, cukier waniliowy, szklanka cukru i 2 żółtka. Z kolei na całość należy przygotować: 200 g masła, 400 g herbatników, ½ litra śmietanki 36%, 4 łyżki cukru pudru, opakowanie śmietanki fix i 150 g wiórków kokosowych. W 1 i ½ szklanki
Moja smaczna kuchniaoleju, np. kokosowego 1-2 garści świeżego szpinaku 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 garści (140 g) truskawek lub innych owoców sezonowych Przygotowanie Do kielicha blendera wsypujemy zmielone płatki owsiane, proszek do pieczenia, sodę i szczyptę soli. Następnie dodajemy szpinak, kefir, banana, miód i olej. Blendujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Ciasto wlewamy na rozgrzaną patelnię wysmarowaną
Powiedz dietom niesmażenia (u mnie olej kokosowy Woj-Len ) Jajka najpierw wymieszać (najlepiej widelcem) z kefirem, jogurtem lub śmietaną, a następnie z mąką, proszkiem do pieczenia i przyprawami. Na końcu do masy jajecznej wmieszać mozzarellę uprzednio pokrojoną w kostkę oraz posiekane listki bazylii. Na patelni rozgrzać masło lub olej i za pomocą łyżki stołowej - wykładać niewielkie porcje ciasta. (1 łyżka
Di gotujeoleju, np. kokosowego 1-2 garści świeżego szpinaku 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 garści (140 g) truskawek lub innych owoców sezonowych Przygotowanie Do kielicha blendera wsypujemy zmielone płatki owsiane, proszek do pieczenia, sodę i szczyptę soli. Następnie dodajemy szpinak, kefir, banana, miód i olej. Blendujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Ciasto wlewamy na rozgrzaną patelnię wysmarowaną
Powiedz dietom nieporcji] a wierzch ciasta stąd . 4 jajka 4 łyżki ksylitolu 4 łyżki mąki ryżowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1-2 łyżki kakao Białka ubić na sztywno, zmiksować z ksylitolem, dodać żółtka i ponownie zmiksować. Wsypać mąkę, kakao i proszek do pieczenia, delikatnie wymieszać, piec około 15-20 minut w 180 stopniach. Mus: puszka mleczka kokosowego lub innego mleka
Moje domowe kucharzeniebezwonnego oleju kokosowego cukier puder do posypania dżem do pączków olej do smażenia ROZCZYN DROŻDŻOWY: Drożdże zasypujemy Mąką z samopszy BIO i cukrem. Zalewamy mlekiem i zostawiamy w ciepłym miejscu na 15 minut. PĄCZKI: Mąki, płatki kukurydziane,kminek, cukier puder, cukier waniliowy i utuczone ziemniaki mieszamy z przestudzonym olejem koksowym, rozczynem drożdżowym oraz mlekiem. Ciasto powinno być gęste
Kuchnia w oparachjest idealne ciasto – chrupiące i smaczne – takie samo jak na pizzę. Pozostałe składniki – to już kwestia tego co macie w domu. Zobacz przepis. 4. Kurczak po wietnamsku Kurczak po wietnamsku – to genialne prosty pomysł na to, co można zrobić z resztek jedzenia, a dokładnie z kurczaka – pieczonego albo z rosołu. Wietnamski karmel i mleko kokosowe potrafią tchnąć
Niedzielny kucharzbananów w kukurydzianym cieście smakują nie tylko mi i rodzinie. Często podaję je również gościom (w większych ilościach) same lub w towarzystwie gałki domowych lodów. Spróbujcie i Wy. Składniki: 1 średni banan 2 łyżki mąki kukurydzianej – u mnie Swoja Mąka* 1 łyżka naturalnego jogurtu 1 i 1/2 łyżeczki cukru wanilinowego 1 jajko klasy M olej kokosowy do smażenia Uwaga
Słodkie okruszkimleczkiem kokosowym – nietypowe połączenie, które mi smakowało. Ciekawym doświadczeniem również były dla mnie żołądki (które uwielbiam!) w dwóch odsłonach – jedne zapiekane z pomidorami i serem, a drugie podane z sosem śmietanowym z marchewką. Oprócz podrobów podano nam także kopytka w kilku wariacjach smakowych, chrupiące placki ziemniaczane oraz tagine. Smacznym zwieńczeniem wieczoru było domowe ciasto, na które z pewnością
Kuchnia Bazyliizrezygnowałam, bo …ciasto czekoladowe z cukinią nie może smakować dobrze. Ale przyszedł taki dzień, kiedy obudziłam się i wiedziałam, że jak nie zjem czegoś słodkiego to będę zabijać po kolei wszystkich. Westchnęłam i poszłam kupić te nieszczęsne cukinie. Jakie było moje zaskoczenie, kiedy w kuchni pięknie zapachniało. Okazało się, ze zamiana masła na olej kokosowy to genialny pomysł! Malo tego
Be Fit Be StrongPora na ciasto które już swoją samą nazwą przywołuje chłodek nam na myśl ;) Na blaszkę 23 x 23 cm 500 gr sera twarogowego zmielonego trzykrotnie lub zblendowanego ( ja tak zrobiłam) lub z wiaderka 2 galaretki agrestowe 2 szkl wrzątku do rozpuszczenia galaretek 2-3 łyżki cukru pudru 500 ml śmietanki 30 lub 36% Do kokosowej posypki: 10 łyżek kokosowych wiórków
Gotowanie...to proste !mleka kokosowego 1 płaska łyżka erytrolu (Vivio) 1 łyżeczka nasion chia (Vivio) 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia garstka wypestkowanych czereśni (u mnie mrożone) Przygotowanie: Przełóż wszystkie składniki (oprócz czereśni) do miski i dokładnie wymieszaj za pomocą łyżki. Teraz dodaj pokrojone na pół czereśnie i delikatnie zamieszaj całą masą. Patelnie mocno nagrzej, wylej porcje ciasta i smaż
Zdrowie na języku :PNiczym ciepłe, zdrowe ciasto... pyszności. Dziś zapraszam Was na moją pieczoną owsiankę z truskawkami i miętą. Idealnie sprawdzi się na śniadanie lub kolację. Spróbujcie. Składniki: 1/2 szklanki płatków owsianych 3/4 szklanki mleka 1 łyżeczka cukru lub miodu (do smaku) 3-4 duże truskawki 1 jajko 1 łyżeczka suszonej mięty od Skworcu około 1 łyżeczki wiórek kokosowych Przygotowanie: Do garnuszka
Słodkie okruszkisię. Tofurnik jest ciastem, które samo z siebie jest deserem białkowym. Jeśli nie dodawac do niego cukru tylko np. syrop z agawy to można go jeść prawie bezkarnie ;) Składniki: Spód pół szklanki suszonych moreli i rodzynek (lub innych suszonych owoców) kubek migdałów blanszowanych Masa "serowa" 3 kostki tofu po 180 g każda 1 puszka mleka kokosowego schłodoznego minimum
pyszne zdrowościgram wiórek kokosowych (małe opakowanie) 1 kostka masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 - 1 1/2 szklanki mąki ( opcjonalnie) marmolada- ja użyłam dżemu z malin oraz z dyni Wykonanie: Płatki ryżowe, jajka, cukier, wiórki, masło i proszek do pieczenia miksuję. W razie potrzeby dosypuję mąkę i ponownie miksuję. Łyżeczką do herbaty nabieram niewielkie porcje ciasta i i mokrymi rękoma
Ciasteczkowy Potwórmleczka kokosowego i 100 ml zwykłego) 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady Mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sól wymieszać. Masło, cukier i miód utrzeć na jednolitą masę. Ucierając dodać jajka i stopniowo suche składniki na przemian z mlekiem. Na koniec wmieszać pokrojoną na drobne kawałeczki gorzką czekoladę. Odradzam czekoladę mleczną, gdyż roztopi się i ciasto ją wchłonie. Mleczna czekolada sprawdzi się
Kuchcik gotujewiórków kokosowych 400 ml jogurtu naturalnego 200 ml oliwy 3 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka kakao - opcjonalnie Do dekoracji 80 g gorzkiej czekolady 1 łyżka masła wykonanie: Jajka ubijamy z cukrem do białości. Dodajemy do nich mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, wiórki, jogurt i oliwę Ubijamy jeszcze przez chwilę. Możemy podzielić ciasto na dwie części i do jednej
Przysmaki KarolkiCzas czytania: 3 min Biszkopt z pianką matcha i malinami ciasto niezwykle proste do przygotowania i bardzo smaczne. Ciasto przygotowałam na bazie klasycznego uwielbianego przez wszystkich biszkoptu idealnego . Pamiętajcie, że biszkopt można upiec dzień przed planowanym przygotowaniem ciasta. Można też biszkopt upiec w wolnym czasie i zamrozić go do chwili, kiedy będzie potrzeba przygotowania deseru. Biszkopt to oczywiście nie wszytko(...)Ostatnio moja córka ma fazę na herbatę Matcha , wymyślamy napoje z jej dodatkiem, ciasta i desery, którymi będę się z Wami dzieliła, będzie więc zielono i egzotycznie. Tak więc do dzisiejszego biszkoptu krem przygotowałam oczywiście z dodatkiem herbaty Matcha. Krem na bazie serka mascarpone i bitej śmietany dla wyważenia smaków dodałam do kremu maliny. Kwaskowate maliny świetnie pasują do zielonej
SprawdzonaKuchnia.plgram herbatników kakaowych lub oblanych czekoladą 100 gram gorzkiej czekolady Czekoladowy krem (ganache): 200 gram gorzkiej czekolady 1/4 szklanki kakao 1/4 szklanki cukru pudru 1/4 szklanki wody (lub wody kokosowej lub wody różanej dla podbicia smaku) 100 gram masła 200 ml śmietanki 30% Ponadto: masło do wysmarowania formy 500 gram malin Ciasteczkowy spód Czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej. Ciasteczka Oreo(...)się rozpuści. Gotowy ganache przelewam do tortownicy i ponownie całość umieszczam w lodówce na pół godziny. Wykończenie Maliny myję, osuszam ręcznikiem papierowym i dekoruję nimi tarte. Gotowe ciasto umieszczam w lodówce na kilka godzin. Przed podaniem ciasto wyciągam z lodówki minimum 5 minut zanim zacznę je kroić, gdyż musi nabrać temperatury pokojowej by lepiej się je kroiło. Smacznego, Klaudia
Mango Papajamąka jest zrobiona z suszonego korzenia). Ma konsystencję jak kasza manna, dlatego placek nie wychodzi gładki tylko ma chropowatą strukturę. Zamierzam jeszcze popracować nad plackiem, żeby uzyskać bardziej gładkie ciasto ale już teraz musiałam się podzielić przepisem bo w smaku jest naprawdę super i nie mogłam się powstrzymać :) Z mąki z manioku wychodzi też rewelacyjny chleb bez glutenu, bez zakwasu(...)dołącz do mnie na instagramie: Bookofspellspl lub zapisz się do newslettera na stronie głównej ! Bezglutenowe burrito Drukuj Porcje: 2-4 porcji Czas przygotowania: 40 minut Składniki: 1 łyżka oleju kokosowego 1/2 cebuli 3 ząbki czosnku 250g mięsa wołowego, zmielonego 3-4 dojrzałe pomidory (poza sezonem używam ok. 200g domowych przetworów pomidorowych, można też użyć tych z puszki) 1 czerwona papryka
Book of spellsSkładniki: Spód: 280g orzechów (użyłam włoskich) 180g suszonych daktyli szczypta soli Środek: 500g orzechów nerkowca 180ml świeżego soku pomarańczowego 120ml syropu z agawy lub syropu klonowego 150ml roztopionego oleju kokosowego sok wyciśnięty z 1 cytryny szczypta soli skórka starta z 1/2 pomarańczy Wierzch: 150g jagód świeżych lub mrożonych Spód: 1. Daktyle zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na około(...)orzechy i miksujemy ( patrz FILM ). Dodajemy sól, miksujemy. Masę przekładamy do tortownicy o średnicy 20cm wyłożonej papierem do pieczenia (wyłożyłam tylko dno) i wyrównujemy. Środek: 3. Składniki na środek ciasta przekładamy do blendera, oprócz skórki pomarańczowej i miksujemy na gładko ( patrz FILM ). Do masy dodajemy skórkę pomarańczową i mieszamy łyżką. 4. Odkładamy dwie spore łyżki masy pomarańczowej, a resztę przekładamy
Mała Cukierenka