ciasto kokosowe - 13967 przepisów (strona:632/932)

WALENTYNKOWE CIASTO (keto, LCHF, bez glutenu i cukru) 145

już sama wpadła jak go przerobić na wersję keto. Jeśli lubicie tego typu proste desery to ogromną popularnością cieszą się też biało-czerwone serniczki w szklance . Składniki – walentynkowe ciasto (2 formy 25×30 cm): Składniki – pianka truskawkowa i serduszka: 3 galaretki truskawkowe bez cukru 800 ml wody 400 ml śmietany 30% opcjonalnie słodzik np. ksylitol , erytrytol, stewia(...)smaku Przygotowanie: Galaretki rozrobić w gorącej, ale nie wrzącej wodzie dokładnie mieszając do całkowitego rozpuszczenia. Opcjonalnie można dodać słodziku. Przygotować jedną z blaszek smarując ją delikatnie masłem lub olejem kokosowym. 1,5 szklanki gotowej rozpuszczonej galaretki wylać do wysmarowanej tłuszczem formy a następnie schłodzić w lodówce. Pozostałą galaretkę odstawić do lekkiego wystudzenia, ale nie stężenia. Śmietanę ubić na sztywno

Ola la LCHF
Wegańskie lody z awokado 128

Wegańskie lody z awokado czyli lody guacamole Pyszne, domowe wegańskie lody z awokado z dodatkiem soku z limonki można zrobić dosłownie w kilka chwil i to

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Owsiany snickers bez pieczenia 94

Zdrowsza odmiana snikcersa w wersji owsianej.  Mając na zbyciu sporo daktyli, postanowiłam wykonać z nich ciasto imitujące Snickersa. Daktyle w połączeniu z masłem orzechowym tworzą smak niemal identyczny jak nutella, dlatego ciasta z takimi składnikami zawsze są przepyszne. Fanom owsianek takie ciasto dodatkowo powinno smakować, bo cała masa jest z właśnie z nich, dzięki czemu całość jest mokra(...)Składniki: spód: 120 g daktyli  90 g płatków owsianych  1 łyżka kakao 1 łyżka masła orzechowego lub oleju kokosowego 50 g orzeszków zmielonych  masa: 200 g płatków owsianych  3 szklanki mleka (ja użyłam migdałowego, może być i zwykłe lub woda)  7 łyżek słodzika/cukru  parę ziarenek wanilii lub aromat waniliowy  polewa

zdrowo i aktywnie
RACUCHY DROŻDŻOWE 143

mnie bez laktozy ) - 1 jajko - 1-2 łyżeczki stopionego oleju kokosowego- u mnie bezzapachowy (nie jest to konieczne, ale ja dodaję) Dodatkowo: - olej do smażenia racuchów, u mnie bezzapachowy kokosowy - puder do oprószenia racuchów (u mnie mielony ksylitol ) - sezonowe owoce do podania zaczyn: Drożdże rozkruszyć do kubeczka, dodać 1-2 łyżki mąki oraz trochę ciepłego mleka. Rozmieszać dokładnie i odstawić(...)wyrastania. W misie miksera umieścić pozostałe składniki, tj. resztę mąki, sól, ksylitol, jajko oraz pozostałe mleko, stopiony- płynny olej, dodać także wyrośnięty zaczyn i całość wymieszać. Ja nie wyrabiam ciasta długo, orkisz nie wymaga wyrabiania. Ciasto przykryć i odstawić w dość ciepłe miejsce do wyrastania, na ok.1-1,5h, do podwojenia objętości. U mnie wyrosło w 40 minut. Łyżkę moczyć

Smaczne Zdrowe
Muffiny makowe ze śliwkami 209

inne owoce sprawdzą się w tym przepisie. Z podanych składników można przyrządzić 12 babeczek . Muffiny makowe ze śliwkami Składniki: 240g mąki pszennej 250g kefiru 100ml oleju (u mnie kokosowy) 100g cukru 2 jajka 50g suchego maku 1 łyżka ekstraktu z wanilii 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 200g śliwek (10-12 sztuk) Wykonanie: - składniki powinny być w temperaturze pokojowej(...)wymieszać mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia i suchym makiem - do składników mokrych przesiać składniki suche, wszystko niezbyt dokładnie wymieszać - formę na muffiny wyłożyć papilotkami, do każdej papilotki nałożyć ciasto do około 2/3 wysokości - śliwki pokroić na ćwiartki, na wierzchu każdej babeczki ułożyć 3-4 kawałki śliwki, lekko wciskając je w ciasto - gotowe muffiny wstawić do piekarnika nagrzanego

Smakołyki Bereniki
Brownie jaglane z truskawkową polewą 138

roztopionego oleju kokosowego (ewentualnie masła) 2 jajka 1/2 szklanki jogurtu 1/2 szklanki dobrego kakao 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia bez fosforanów lub sody oczyszczonej 1/3 łyżeczki soli Przygotowanie: Wszystkie składniki miksujemy na gładką masę. Tortownicę o średnicy 18 cm (można użyć foremki kwadratowej ) wykładamy papierem do pieczenia i wlewamy do niej ciasto. Wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika

Moja Mama Gotuje
Muffinki kokosowe - miękkie i puszyste 74

wyrazów wdzięczności. Zmieniłam jednakże sposób przygotowania ciasta.  Chciałam uniknąć tego,  czego w muffinach nie lubię najbardziej - ich gąbkowatej struktury. Efekt zamierzony osiągniety - moje babeczki smakują niczym rozpulchnione,  miękkie, robione na bazie białek kokosanki. Migdał w środku przywołuje skojarzenie ze słodka pralinką, zajadaną ze smakiem przez uduchowioną baletnicę:). Słodkie, bardzo kokosowe i wyraźnie waniliowe

Kronika Piekarnika
Racuchy babcine, najlepsze, na maślance z jabłkami 115

cukier waniliowy 2 łyżki cukru kokosowego lub innego 2-3 duże jabłka racuchy z jabłkami na maślance  Maślankę mieszam z jajkami, dodaję mąkę ( polecam przesiać) sodę, sól, cynamon lub wanilię ( wg. smaku) i cukier, całość mieszam  dokładnie. Jabłka obieram, kroję na mniejsze kawałki, można w kostkę, dodaję do ciasta, smażę od razu średniej wielkości placki. Trzeba zrobić

Takie tam pichcenie
Gofry jogurtowe 98

smaczne. Zobacz też inne przepisy na gofry: kokosowe gofry wytrawne gofry twarogowe gofry gofry z cukinii Śniadanie  Co zjeść na śniadanie? Nie ma dnia, żebym nie zadawała sobie tego pytania. Jeżeli chodzi o mnie to zawsze jem na szybko - niestety, ale dla reszty rodziny staram się bardziej, bo lubię karmić. Ciasto na gofry robi się niezwykle szybko i przyznam

MamaOskarka
Kluski dyniowo-kokosowe 130

pulpę. Do dyni wbić jajko, dodać wiórki kokosowe i 8 łyżek mąki. Wymieszać. Masę wyłożyć na blat posypany dwiema łyżkami mąki. Do masy dodać resztę mąki i szybko wyrobić. Podzielić na 4 części i każdą uformować w wałek o wysokości ok. 2-3 cm. W garnku zagotować wodę. Posolić. Wałki ciasta pokroić na kluski ostrym nożem co jakiś czas zanurzanym

Weekendy w domu i ogrodzie
Rolada biszkoptowa z jabłkami i galaretką jagodową 218

rolady znalazłam u Weroniki . Dzięki dodatkowi wrzątku ciasto wychodzi delikatne, miękkie, nie pęka i się nie kruszy. Gorąco polecam i życzę smacznego. Na blogu znajdziecie przepisy, między innymi, na: Roladę Huragan Śnieżną roladę Roladę bezową z truskawkami Roladę biszkoptową z jabłkami Granny Smith Roladę bananową z cytrynowo pistacjową nutą Roladę kokosową Truskawkowiec Ptasie mleczko borówkowe w czekoladzie Wydrukuj przepis

mojewypiekiinietylko
SERNIK CYTRYNOWY Z PANNA COTTĄ MANGO – bez białego cukru! 1774

diecie oraz wegan i diabetyków. Idealny do wszystkich ciast poza drożdżowymi, deserów na zimno, koktajli, szejków i codziennego słodzenia kawy czy herbaty. Należy jednak wprowadzać go do diety stopniowo zaczynając od mniejszych ilości. Marka Dr.Oetker w serii ZE ŚWIATA NATURY posiada także wiele innych produktów naturalnego pochodzenia. Są to m.in. Cukier kokosowy z Indonezji, Laska Wanilii z Wysp Pacyfiku, Pasta

Ostra na Słodko
CIASTECZKA MAŚLANO-SEROWE (keto, LCHF, optymalne, bez glutenu i jajek) 172

Składniki – ciasteczka maślano-serowe: 200g mąki kokosowej 200g masła 200g twarogu tłustego opcjonalnie odrobina wanilii burbońskiej lub ziarenka z 1 laski wanilii   Mąkę odważyć i przesiać do miski. Dodać opcjonalnie wanilię i wymieszać z mąką. Miękkie masło posiekać w drobne kawałki i dodać do miski. Dołożyć twaróg i zagnieść ciasto. Ciasto umieścić w woreczku foliowym lub folii spożywczej

Ola la LCHF
DYNIOWE CIASTECZKA 185

misce łączymy puree dyniowe z olejem kokosowym, cukrem i syropem klonowym - mieszamy do uzyskania jednolitej masy.  W osobnym naczyniu łączymy mąkę, proszek do pieczenia, sodę oraz przyprawę do piernika - również mieszamy do połączenia wszystkich składników.  Następnie łączymy zawartość obu misek i na koniec dodajemy pokruszoną gorzką czekoladę.  Tak przygotowane ciasto odstawiamy na ok. 10 minut

Emcia Pichci
Ciasto gryczane z brzoskwiniami 141

wykorzystanie ich w słodkich wypiekach. Polecam upiec ciasto gryczane z brzoskwiami.  Składniki: 2 jaja 2 łyżki erytrytolu 1 łyżka oleju koksowego nierafinowanego 3 łyżki mąki gryczanej szczypta proszku do pieczenia cynamon aromat 2 obrane i pokrojone brzoskwinie Sposób przygotowania: Jaja ucieramy z erytrytolem na puszystą masę. Następnie dodajemy mąkę, olej kokosowy, proszek do pieczenia i cynamon. Całość dokładnie miksujemy

Truskawkowa Fiesta
Pierniczki z masłem orzechowym i karobem 171

cynamonu cejlońskiego 2 jajka 2 łyżeczki karobu Olej kokosowy, miód i masło orzechowe podgrzać i odstawić do przestudzenia. Płatki owsiane zmielić z siemieniem lnianym na mąkę w blenderze. Wymieszać z mąką orkiszową, proszkiem do pieczenia, przyprawą piernikową, karobem i cynamonem. Wsypać do przestudzonych mokrych składników, dodać jajko i ekstrakt waniliowy. Zagnieść ciasto. Rozwałkować na grubość kilku milimetrów i wycinać kształty

Fitkot
Pierniczki z masłem orzechowym i karobem 172

cynamonu cejlońskiego 2 jajka 2 łyżeczki karobu Olej kokosowy, miód i masło orzechowe podgrzać i odstawić do przestudzenia. Płatki owsiane zmielić z siemieniem lnianym na mąkę w blenderze. Wymieszać z mąką orkiszową, proszkiem do pieczenia, przyprawą piernikową, karobem i cynamonem. Wsypać do przestudzonych mokrych składników, dodać jajko i ekstrakt waniliowy. Zagnieść ciasto. Rozwałkować na grubość kilku milimetrów i wycinać kształty

Fitkot
LASAGNE BOLOGNESE 127

ząbki czosnku 2 łyżki oleju kokosowego 200ml czerwonego wytrawnego wina 2 łyżki mleka zioła prowansalskie, bazylia, oregano, sól, pieprz Składniki na sos beszamelowy: 200 ml mleka 2 łyżki mąki 2 łyżki masła 50 g żółtego sera sól, pieprz gałka muszkatołowa Makaron: Z mąki, jaj, wody i soli zagniatamy ciasto. Powinno być bardzo twarde, gdy jest zbyt twarde dodajemy

Słodki Zakątek
Muffinki Brownie z kaszy jaglanej 131

płuczemy, następnie gotujemy. Do gorącej dodajemy olej kokosowy, zostawiamy do przestudzenia. Orzechy włoskie mielimy w młynku do kawy. Do przestudzonej kaszy jaglanej dodajemy: jajko, banany i zmielone orzechy włoskie. Wszystko blendujemy na gładką masę. Do powstałej masy dodajemy pozostałe składniki (oprócz sezamu), wszystko dokładnie mieszamy łyżką. Nakładamy do silikonowych foremek.  Ciasto będzie dość gęste. By ułatwić sobie zadanie, nakładamy

Szkrab Je Sam
Bezglutenowe ciasteczka czekoladowo-sezamowe 148

misce blendera miksujemy miksujemy banany, olej kokosowy, cukier, jajko, tahini i mleko 2. W misce łączymy mąkę i kakao 3. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, blachę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia 4. Łączymy składniki suche z mokrymi za pomocą szpatułki lub miksera planetarnego, dodajemy posiekaną gorzką czekoladę 5. Ciasto będzie dość sypkie, gdyby jednak się nie kleiło wystarczająco można

Słodki Kompromis
Babeczki na oleju kokosowym z wiśniową niespodzianką 255

można nabyć w Sklep Zdrowia) Przygotowanie: Rozpuszczamy olej kokosowy. Do jednej miski wsypujemy suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, cukier trzcinowy. Mieszamy łyżką. W drugiej mieszamy mokre składniki: rozpuszczony olej, mleko i całe jajko. Łączymy obie miski, mieszamy tylko do połączenia składników. Formę na muffinki wykładamy papilotkami. Następnie nakładamy około łyżki ciasta, potem łyżeczkę dżemu wiśniowego i ciasto. Babeczki pieczemy

Słodkie okruszki
Makowiec selerowo-marchewkowy 126

zniechęcić. Jednym słowem: wyborne! Makowiec selerowo-marchewkowy Danie Ciasto Kuchnia Bez glutenu Porcje 8 Składniki 1/2 szklanka seler naciowy tarty 1/2 szklanka marchewka tarta 2 szt jajko 1 szklanka mąka kukurydziana lub dowolna, inna 1 łyżeczka proszek do pieczenia 4 łyżeczka mak 2/5 szklanka erytrol lub inne słodziwo 1/4 szklanka olej kokosowy Sposób przygotowania Selera obieramy z łyka i ścieramy

Kucharzyca
Ciasteczka z kleiku ryżowego (z konfiturą) 153

łyżeczki proszku do pieczenia 2-3 łyżki wiórek kokosowych (płaskie) 2-3 łyżki sezamu (płaskie) Dodatkowo: dżem/konfitura/krem czekoladowy (użyłam konfitury z borówki ) Masło/margarynę z cukrami utrzeć do puszystości i nadal mieszając - wbić jajko. Do powstałej masy dodać resztę składników i całość dokładnie połączyć (najlepiej za pomocą dłoni). Z ciasta uformować kulki o wielkości orzecha włoskiego

Di gotuje
trufelki orzechowo-kakaowe 167

dotąd pralinki, lepsze nawet niż moje ulubione kokosowe.  Składniki: 175 g mąki 2 żółtka 125 g masła 50 g startych orzechów włoskich łyżka cukru pudru 2 łyżki nutelli duży kieliszek rumu 70 g herbatników kakaowych 150 g orzechów laskowych Mąkę zagnieść z żółtkami, masłem, cukrem pudrem i startymi orzechami włoskimi. Ciasto rozwałkować i piec na papierze do pieczenia

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Jabłka pod kruszonką 91

lubi ciasta z jabłkami? My bardzo lubimy w każej postaci, szczególnie szarlotkę z kruszonką lub z bezą. Zrobiłam błyskawiczny deser jabłkowy czyli jabłka zapiekane z kruszonką. Pyszne jako samodzielny deser lub z lodami waniliowymi. Składniki: • 4 jabłka • 3 łyżki płatków migdałowych • 3 łyżki wiórków kokosowych • 1 łyżeczka cynamonu Kruszonka • 100 g masła • 8 czubatych

To co kocham
Omlet z ricotty. 152

łyżka syropu daktylowego Wszystkie składniki oprócz oleju kokosowego zmiksować* na gładką masę. Odstawić na 15 minut. Rozgrzaną patelnię natłuścić olejem, wylać masę i smażyć na małym ogniu około 5 minut z każdej strony. Uwaga: Należy ostrożnie przewracać za pomocą dużej łopatki, najlepiej silikonowej. Podawać z dowolnymi dodatkami. Smacznego! * do miksowania ciasta używam blendera Illumina 4 w 1 marki Russell

Poranek na słodko
Chlebek bananowy 134

skradła. Ma charakterystyczny smak, nieco wyczuwalny w ciastach (również w biszkopcie). Wypieki wychodzą, ale nie są puszyste. Mimo to, w chlebku bananowym spisuje się całkiem dobrze :) Polecam na śniadanie, lub jako kanapki na słodko :) Składniki: 4 dojrzałe banany (400g) 1 szklanka mąki jaglanej* szczypta cynamonu 1 jajko 2 łyżki oleju kokosowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia Banany rozgniatamy, dodajemy jajko

Chocolate Muffin Blog