dwóch żółtek) -50g ksylitolu Nutura -100g mąki ryżowej -20g maku Budyń waniliowy -300ml mleka kokosowego (min. 82% kokosa) -1 opakowanie budyniu waniliowego -50g ksylitolu Nutura Krem migdałowy -180-200g pasty migdałowej Nutura -ok 100ml mleka kokosowego -sól Dodatkowo -woda, sok z cytryny i ksylitol (mieszanka lekko kwaśna do nasączania blatów) -ulubione owoce -migdały(...)Mąkę przesiać stopniowo przez sitko do masy jajecznej. Wymieszać delikatnie szpatułką do uzyskania gładkiego ciasta bez grudek i dodać mak. 5. Papierem do pieczenia wyłożyć tylko dno tortownicy. Wlać ciasto i piec przez około 20-25 minut w temperaturze 170’C (można sprawdzić czy ciasto się dopiekło przy pomocy patyczka). 6. Po upieczeniu, wyjąć gorący biszkopt z piekarnika i spuścić
Candy PandasZnowu knedle. W tym roku to już drugi raz kiedy je robię. Knedle robię w wersji bezglutenowej, taka smakuje mi najbardziej. Knedle wtedy nie są ciężkie, ciasto jest delikatniejsze i bardziej ziemniaczane. Doszłam już do takiej wprawy w robieniu knedli, że sama bym się tego po sobie nie spodziewała. Zazwyczaj bardzo lubiłam wszelkie kluskowate dania... jeść. Z robieniem było nieco(...)być stare ja natomiast wykorzystałam młode 3 łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki mąki kokosowej (lub innej bezglutenowej/ewentualnie dodatkowa łyżka mąki ziemniaczanej) szczypta soli 15-20 czereśni 3-4 łyżki cukru trzcinowego 1/2 łyżeczki cynamonu Ziemniaki obieram, gotuję, studzę. Dodaję mąki oraz szczyptę soli i zagniatam ciasto. Nie powinno kleić się do rąk. Czereśnie myję i dryluję. Porcję ciasta rozpłaszczam
Mango Papajamusli 1 budyń waniliowy po 4 łyżki płatków migdałowych, wiórków kokosowych szczypta cynamonu 1 łyżeczka proszku do pieczenia olej do smażenia Ponadto serek mascarpone miód Wykonanie: Jabłka obieramy, kroimy w cienkie plasterki. Wszystkie składniki mieszamy se sobą dokładnie, dodajemy jabłka, delikatnie łączymy ze sobą. Na patelni rozgrzewamy olej ciasto kładziemy łyżką, smażymy na złoty kolor z obu stron. Na usmażone
kgwjanczeworuskie - na idealny pikantny farsz, na delikatne ciasto zwykłe i na perfekcyjne ciasto bezglutenowe: FARSZ: - ziemniaki około 3kg, - cebula około 1,5kg (czerwona, biała) - ser minimum 1kg, - przyprawy: pieprz ziołowy - obowiązkowo, pieprz czarny, pieprz biały, vegeta domowa, - olej/masło do smażenia cebuli (może być też olej kokosowy) Wykonanie: Gotujemy ziemniaki (najlepiej sypkie), dokładnie dusimy. W między czasie cebulę kroimy(...)dodajemy łyżkami, aby nie wlać tłuszczu z cebuli - dodajemy go jedynie, jeśli mamy za bardzo zbity farsz). Dokładnie mieszamy. Następnie dusimy z serem. Farsz ma wyjść bardzo pikantny! CIASTO: SKŁADNIKI NA CIASTO BEZGLUTENOWE: - pół kg mąki (przede wszystkim mąki chlebowej, my używamy Schar mix b), - mleko - szklanka, - woda - szklanka, - sól, - olej, SKŁADNIKI NA CIASTO ZWYKŁE: - dokładnie to samo
Wypisz Wymalujznajdziesz. Rozchodza się w oka mgnieniu. Bułeczki są łatwe do przygotowania, ciasto idealne do współpracy. Zdrowsze podwójnie, bo z mąki orkiszowej i z dodatkiem mąki pełnoziarnistej. Składniki na ciasto: 420 g mąki orkiszowej (300 g jasnej+120 g pełnoziarnistej) 180 ml mleka 1 jajko+1 żółtko 50 g masła 2 łyżki miodu 1/2 łyżeczki soli 30 g drożdży Nadzienie budyniowe(...)jasnej+20 pełnoziarnistej) 2 łyżki ksylitolu 3 łyżki wiórków kokosowych 40 g masła 1-2 łyżki wody - opcjonalnie Wykonanie: w 2 łyżkach mleka rozpuścić drożdże. Pozostałe mleko z masłem pokrojonym na kawełeczki zagrzać w rondelku. Wszystkie składniki umieścić w misie robota i zagnieść hakiem lśniące, jednolite ciasto. Przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości z podanych
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!mikserem. Białka ubijamy na sztywno z odrobiną soli. Białka oraz wiórki kokosowe łączymy z masą serową mieszając łyżką bardzo delikatnie. Piekarnik rozgrzewamy do 160 stopni C. Sernik przelewamy do wyłożonej papierem pergaminowym tortownicy o średnicy 28 cm pieczemy ok 1h 20 minut. Wyłączamy piekarnik i studzimy w piekarniku ciasto. Czekoladę rozpuszczamy w gorącej kąpieli dodajemy mleko oraz cukier puder dobrze
kgwjanczewokoniecznie. Ciasto: 2 szklanki mąki pełnoziarnistej 1 szklanka mąki pszennej 2 łyżki kakao 3 jaja 1 łyżka oleju rzepakowego szczypta soli 1 szklanka mleka 2 szklanki wody gazowanej Wszystkie składniki mieszamy dokładnie ze sobą, odstawiamy na 10 minut i smażymy naleśniki. Nadzienie: 150 g serka kanapkowego 100 g jogurtu naturalnego 2 dojrzałe banany 1 szklanka wiórek kokosowych Banany rozgniatamy
Cynamonowe szczęściejestem pewna czy tort można nazwać lekkim, bo w końcu to tort, ale dzięki delikatnej masie jogurtowej z dodatkiem śmietanki kokosowej i owoców, deser wyszedł niezwykle delikatny, puszysty no i smaczny. Ale to musisz ocenić sam ;) Składniki: BISZKOPT: 5 jajek 0,75 szklanki cukru 0,75 szklanki mąki 0,25 łyżki mąki ziemniaczanej odrobina zielonego barwnika (opcjonalnie) Białka ubić(...)dodać przesiane mąki - nie ubijać zbyt długo, tylko do połączenia składników. Ciasto wyłożyć do tortownicy (23 max 25 cm) wyłożonej papierem do pieczenia (samo dno). Piec 35 minut w temperaturze 175 stopni. Odstawić do wystudzenia. Wystudzony biszkopt przekroić wzdłuż na dwie części. MASA: 500 g śmietanki kokosowej (u mnie z dwóch puszek mleczka kokosowego) 400 g jogurtu greckiego
coolinarnyzostały nazwane nasze krakersy, kruche ciasteczka na słono. Powstały z powodu rodzinnego święta - urodzin córeczki. Zniknęły ze stołu bardzo szybko, co oznacza, że smakują wyśmienicie. Fajnie przełamały słodycz ciast i tortu. Polecają się więc na wszelkiego rodzaju imprezy lub, po prostu, na codzień jako przekąska w domu, do pracy czy szkoły, dla dzieci lub dorosłych, dla wszystkich(...)łyżeczki czosnku suszonego w proszku, 5 łyżek passaty pomidorowej, 1/3 szklanki oleju kokosowego lub rzepakowego, 6 łyżek wody. * Można zastąpić mąka orkiszową. Wykonanie : Wszystkie składniki suche umieszczamy w misce i dokładnie mieszamy. W osobnym naczyniu łączymy składniki mokre. Następnie łączymy mokre z suchymi i zagniatamy ciasto. Powstałe ciasto wałkujemy partiami na grubość 3-5 mm. Wykrawamy wybrane kształty. Następnie
Jeść, by żyć w zdrowiukrajanka bardzo zasmakowała mojej mamie. Smakuje troszkę jak ciasto jabłkowe, a tak naprawdę jest genialnym pomysłem na zdrową przekąskę. Szybciutko się ją robi i nie wymaga zbyt wielu chęci, a tym bardziej umiejętności. Bardzo sycąca- ja po zjedzeniu dwóch kromek byłam już pełna ;) Serdecznie polecam! Składniki: (na ok. 10 sztuk) 2 jajka 1 szkl mąki(...)łyżeczki imbiru 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej 10 sztuk daktyli, posiekanych 2 łyżki suszonej żurawiny 2 łyżki rodzynków 4 średniej wielkości jabłka 3 łyżki płatków owsianych 2 łyżki płatków kokosowych garść orzechów włoskich, posiekanych Przygotowanie: Jabłka obrać, a następnie zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Suche składniki wymieszać w misce (mąkę, sodę, migdały, cynamon, imbir, gałkę muszkatołową, daktyle
Nastoletnie WypiekanieSkładniki na formę o średnicy 26 cm (ciasto będzie miało wysokośc około 3 cm): około 300 g startej na drobnych oczkach marchwi 100 g posiekanych drobno daktyli 2 banany 180 ml delikatnego w smaku oleju (słonecznikowy, ryżowy, rzepakowy) 150 g mąki jaglanej (może tez być owsiana, lub gryczana) 100 g mąki kokosowej lub wiórków kokosowych łyżeczka cynamonu łyżeczka kardamonu łyżeczka
greenscarfbiałej czekolady 2 łyżki śmietanki 3 łyżki kokosowych wiórków Wsyp mango do małego garnka. Jeśli używasz świeże mango, pokrój w dużą kostkę. Dodaj cukier, likier i sok z cytryny. Gotuj aż mango będzie miękkie i lekko odparuje. Wymieszaj zamrożone maliny z ziemniaczaną mąką i dodaj do mango. Lekko zamieszaj owoce. Zamrożone ciasto zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Wyłóż formę
codojedzeniaadekwatnie do ciasta, które kojarzy mi się z tymi pięknymi, czerwonymi kwiatami, lekko powiewającymi na wietrze. Składniki na blachę o wymiarach 24 x 40 cm: Biszkopt: 1,5 szklanki mąki 8 jajek 0,5 szklanki cukru 0,5 szklanki maku 8 łyżek oleju 8 łyżek mleka 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 2/3 szklanki wiórek kokosowych Przygotowanie: Mąkę przesiać(...)sobą składniki suche tj. mąkę, mak, wiórki kokosowe i proszek do pieczenia. Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę, a następnie dosypywać po łyżce cukru i po 1 żółtku, aż do wyczerpania składników. Do ubitej jednolitej masy jajecznej dodawać stopniowo suche składniki, mleko i olej. Dokładnie wymieszać. Ciasto wylać na formę wyłożoną papierem do pieczenia i piec
Fabryka pomysłówspełnienia nieco podnosi na duchu w chwilach wątpliwości, których mam coraz więcej. Więc ten wakacyjno-przedmaturalny czas pełen wątpliwości i dylematów próbuję sobie jakoś umilić piekąc przepyszne ciasto (a może torcik?) z dodatkiem ulubionych ciasteczek Oreo . Właściwie piekę je z okazji Dnia Ojca , więc każdy z domowników degustuje mój nowy pomysł na sernik-niesernik(...)gładki krem, dodając wodę w razie potrzeby. W większej misce przelać roztopiony olej kokosowy z ksylitolem, stopniowo dodając kaszę jaglaną i miksując ją z pozostałymi składnikami. Pod koniec wsypać odrobinę płatków jaglanych i mąki do zagęszczenia masy. Piekarnik ustawić na 180 stopni C. Przygotowane wcześniej ciasto na spód wyjąć z lodówki. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, ewentualnie odrobinę natłuścić
Kuchnia Elliemocno przypieczone i chrupi ą ce), bo ciasto bez jajek jest jednak delikatniejsze i mniej elastyczne, niż tradycyjne. Przepis z bloga Mr.Breakfast . Składniki: (jakieś 10-12 sztuk, ale zależy od wielkości patelni) 1 szklanka maki 1 łyżka cukru 1/4 łyżeczki soli 1/2 szklanki napoju mlekopodobnego/'mleka' roślinnego (sojowe, kokosowe,owsiane) 2/3 szklanki wody 1/4 szklanki oleju dobry chlust ekstraktu
Lejdi of the house