paczki krakersów litr mleka 300 g wiórków kokosowych 1/2 szklanki manny cukier według własnego smaku 200 g masła Do zimnego mleka wsypujemy 1/3 wiórków i gotujemy z manną. Przykrywamy folią aby nie zrobił się kożuch i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. Najlepiej zrobić to dzień wcześniej, wtedy robimy ciasto na tzw luzaka. Dużą blachę wykładamy papierem , a następnie krakersami
Dieta moja pasjazdrowego, pożywnego? Np. kaszę. kasza jest zdrowa. Kaszę można jeść na słodko, np. jaglankę z wanilią i truskawkami. A gdyby tak pójść o krok dalej i zrobić z niej ciasto? Brownie z kaszy gryczanej okazało się bardzo dobrym pomysłem, czemu by więc nie spróbować z kaszą jaglaną? Tak więc powstał deser, który dosłownie "robi dobrze". Słodki, kremowy, z dodatkiem owoców(...)misy blendera (wcześniej wyjmujemy korę z laki wanilii). Dodajemy mleko kokosowe z agarem, śmietankę z wanilią, syrop z agawy i blendujemy na gładką masę. Całość wylewamy na blaszkę, wygładzamy i pozostawiamy do przestygniecia. Owoce myjemy, pozostawiamy w całości lub kroimy na drobniejsze kawałki i układamy na tężejącym cieście. Herbatę zagotowujemy z syropem z agawy i agarem. Pozostawiamy na chwilę
Zawsze głodna!łyżka oleju kokosowego - 40 g gorzkiej czekolady Wykonanie Zaczynamy od zrobienia zaczynu. Do miseczki wrzucamy pokruszone drożdże, 1 łyżkę mąki oraz cukru. Całość zalewamy 100 ml ciepłego mleka. Pozostawiamy na około 10 min do wyrośnięcia. Po tym czasie mieszamy zaczyn z pozostałymi składnikami czyli: jajkami, resztą mleka, mąką oraz cukrem i olejem. Wyrabiamy dość energicznie tak aby ciasto było plastyczne(...)ciepłe miejsce - miskę przykrywamy ściereczką - aby ciasto wyrosło. Następnie dzielimy ciasto na mniejsze kulki z których formujemy pączki wkładając do każdego odrobinę nadzienia. Tak przygotowane pączki pieczemy w piekarniku w temperaturze 170 stopni przez około 20 -25 minut. Następnie zostawiamy do wystudzenia. Międzyczasie przygotowujemy polewę. W garnuszku rozpuszczamy olej kokosowy oraz czekoladę. Tak przygotowaną masą polewamy pączki. Pączki z piekarnika
Health-Fit-Lifedrożdżami i posypanych cukrem pudrem racuchów?? Ja doskonale pamiętam, te z aromatycznymi jabłkami. Dziś do gotowego ciasta wrzucam owoce w zależności na jakie mamy ochotę. I tak, oprócz racuchów z jabłkami i cynamonem zdarzały się w naszym domu: racuchy z bananami i wiórkami kokosowymi, racuchy z jagodami, racuchy z malinami i posiekanymi drobno orzechami, racuchy z kawałkami śliwek, racuchy(...)Możemy także umieścić kubek w ciepłej kąpieli wodnej. W większej misce mieszamy resztę składników (oprócz borówek), dodajemy wyrośnięty rozczyn drożdżowy, mieszamy kilka minut trzepaczką kuchenną, drewnianą łyżką lub mikserem. Ciasto ma być bez grudek, elastyczne. Odstawiamy ciasto na 5 minut. Po tym czasie do ciasta wsypujemy borówki, opcjonalnie mielone orzechy lub/i szczyptę cynamonu. Smażymy na rumiano z obu stron
Zasmakuj Kuchnioponek, a inni tworzą lżejsze, dietetyczne i mniej tłuste wersje przepisów. Bez względu na to, w której z grup jesteście, dzisiaj lekka wersja oponek (lub donutów) dla wszystkich Ciasto robi się bardzo szybko, bo wystarczy wrzucić składniki do miski i połączyć ręcznie lub przy pomocy miksera. Jak zwykle nie użyłam cukru, a wierzch oponek można posypać dowolnymi dodatkami (ja wykorzystałam(...)mąki orkiszowej jasnej 70 g mąki kokosowej 4 łyżki ksylitolu (można dać trochę więcej lub dosłodzić stewią) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 15 g masła klarowanego na wierzch: mleko do posmarowania, posiekane orzechy, kokos, ksylitol, ulubione dodatki Twaróg, jajka, jogurt i ksylitol wymieszać ze sobą, dodać suche składniki i rozpuszczone masło klarowane. Zagnieść ciasto (jest trochę lepiące). Rozwałkować na grubość
Fitkotoponek, a inni tworzą lżejsze, dietetyczne i mniej tłuste wersje przepisów. Bez względu na to, w której z grup jesteście, dzisiaj lekka wersja oponek (lub donutów) dla wszystkich Ciasto robi się bardzo szybko, bo wystarczy wrzucić składniki do miski i połączyć ręcznie lub przy pomocy miksera. Jak zwykle nie użyłam cukru, a wierzch oponek można posypać dowolnymi dodatkami (ja wykorzystałam(...)mąki orkiszowej jasnej 70 g mąki kokosowej 4 łyżki ksylitolu (można dać trochę więcej lub dosłodzić stewią) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 15 g masła klarowanego na wierzch: mleko do posmarowania, posiekane orzechy, kokos, ksylitol, ulubione dodatki Twaróg, jajka, jogurt i ksylitol wymieszać ze sobą, dodać suche składniki i rozpuszczone masło klarowane. Zagnieść ciasto (jest trochę lepiące). Rozwałkować na grubość
Fitkotprzy tym niezwykle zdrowe, pożywne i możemy z łatwością zrobić je samemu. Sery wegańskie – bogactwo wartości odżywczych Sery są świetnym dodatkiem do kanapek, zapiekanek i ciast, wyjątkowymi smarowidłami, składnikami sosów, i sałatek, przekąską i dekoracją. Dlatego trudno byłoby całkowicie zrezygnować z tego produktu, nawet w sytuacji, gdy okazuje się, że nie służy on naszemu zdrowiu. Na szczęście możliwości(...)sery żółte i serowe miękkie pasty do smarowania pieczywa, jak i ciasta typu serniki na ciepło i zimno oraz słodkie desery. Do przygotowania serowej bazy potrzebne będą: 300 g orzechów nerkowca (wcześniej namoczonych – ok. 8 godzin) 80-100 g orzechów nerkowca surowych 140 ml płynnego oleju kokosowego 2 łyżki nieaktywnych płatków drożdżowych łyżeczka soli żywe kultury bakterii
Ugotowane pozamiataneszklanki mąki pszennej 1 szklanka wiórek kokosowych 250 g malin Przygotowanie : Jajka utrzeć doskonale z cukrem Do ubitych jaj dodać olej, utrzeć na niskich obrotach Dodać jogurt, połączyć Mąkę połączyć z proszkiem i dodawać stopniowo do masy, ucierać Wsypać wiórki i połączyć rózgą Foremkę wyłożyć papierem do pieczenie ewentualnie natłuścić, przełożyć ciasto, posypać owocami lekko wciskając je w ciasto- wyrównać
Proste Potrawywszystkich - niezależnie od wieku! Polecam. (około 15 sztuk) 1/2 szklanki kaszy manny (1 szklanka = 250 ml; u mnie kasza manna orkiszowa ) 1/2 szklanki mleka (pysznie komponuje się kokosowe ) 1 jajko Dodatkowo: 1 łyżka miodu (płaska) 6-7 truskawek Ponadto: masło/olej do smażenia (preferuję masło) Kaszę manną wymieszać z mlekiem i odstawić na chwilę, aby kasza zgęstniała(...)ilość masła/oleju i za pomocą łyżki - wykładać nieduże porcje ciasta. (1 łyżka stołowa na 1 placuszek.) Placki smażyć z obu stron na delikatnie złoty kolor. Podawać bezpośrednio po przygotowaniu z ulubionymi dodatkami lub w wersji solo. (Na zimno również świetnie smakują.) Kaszę manną orkiszową oraz mleczko kokosowe można nabyć w sklepie Radix
Di gotujeprzyznać, że to połączenie korzennego ciasta marchewkowego ze słodkim kremem bananowym komponuję się na prawdę dobrze... 😋 Składniki: 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej 3 jajka 1/2 szklanki cukru 1 szklanka drobno startej marchewki 3/4 szklanki oleju 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka kardamonu 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżka wiórków kokosowych Krem: 250 ml śmietany kremówki(...)kardamon, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną oraz wiórki kokosowe. Jajka ubijamy z cukrem za pomocą miksera na gładką, puszystą masę. Nie przerywając ubijania, wlewany cienkim strumieniem olej, a następnie wsypujemy mąkę wymieszaną ze składnikami opisanymi wyżej. Miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Na końcu wrzucamy marchewkę i mieszamy wszystko za pomocą łyżki. Ciasto przekładamy do formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką
Kuchnia MagdaLenyprzyznać, że to połączenie korzennego ciasta marchewkowego ze słodkim kremem bananowym komponuję się na prawdę dobrze... 😋 Składniki: 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej 3 jajka 1/2 szklanki cukru 1 szklanka drobno startej marchewki 3/4 szklanki oleju 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka kardamonu 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżka wiórków kokosowych Krem: 250 ml śmietany kremówki(...)kardamon, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną oraz wiórki kokosowe. Jajka ubijamy z cukrem za pomocą miksera na gładką, puszystą masę. Nie przerywając ubijania, wlewany cienkim strumieniem olej, a następnie wsypujemy mąkę wymieszaną ze składnikami opisanymi wyżej. Miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Na końcu wrzucamy marchewkę i mieszamy wszystko za pomocą łyżki. Ciasto przekładamy do formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką
Kuchnia MagdaLenyherbaty. Spróbujecie. Składniki: (na 1 większą blaszkę)* 2 szklanki wiórek kokosowych Helio 2 białka jaj klasy M ciut powyżej 1/2 szklanki cukru 60 g masła mała szczypta soli 1 czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej twarda marmolada (u mnie wieloowocowa) *Uwaga! Ze względu na świąteczne przygotowania – piekę dużo (!) ciast, brakło mi wolnej większej blachy. Wam jednak radzę użyć dużej blaszki(...)pyszne Przygotowanie: Do garnuszka z grubszym dnem przekładamy masło, topimy je na małym ogniu. Odstawiamy do lekkiego przestudzenia, następnie do rozpuszczonego masła dodajemy 2 szklanki wiórków kokosowych. Mieszamy łyżką składniki. Do miski wbijamy dwa białka, ubijamy je ze szczyptą soli (nie musi być na sztywno). Do ubitych białej dodajemy stopniowo cukier z czubatą łyżeczką mąki ziemniaczanej, miksujemy na małych obrotach
Słodkie okruszkiserem i truskawkami przepis na 9 bułeczek Składniki: Ciasto: 500 g mąki tortowej 10 g suchych drożdży 2 łyżki cukru szczypta soli 150 ml ciepłego mleka 60 g rozpuszczonego masła jajko Masa serowa: 250 g twarogu chudego żółtko 3 łyżki erytrolu/cukru/ksylitolu kilka kropel aromatu migdałowego Kruszonka: 3 łyżki oleju kokosowego lub masła 2 łyżki ksylitolu/cukru/erytrolu 4 łyżki mąki pszennej + truskawki
365 dni dookoła kuchnipolecam je każdemu początkującemu. U mnie dzisiaj ten wypiek w nieco odmienionej wersji, bo ostatnio pisałam wam o fioletowej marchewce, i oczywiście wylądowała też u mnie w cieście. Trochę zmieniłam też dodatki, bo nie ma rodzynek, a są daktyle, nie ma też skórki pomarańczowej, ale jest skórka cytrynowa i z limonki. Zamiast goździków, smak wzbogaca kardamon(...)siekamy na mniejsze kawałki i dorzucamy do mąki, wsypujemy również wiórki kokosowe. 2. W osobnym naczyniu roztrzepujemy lekko jajka i dodajemy olej, syrop oraz cukier, wszystko miksujemy do momentu aż otrzymamy jednolitą masę. 3. Płyn stopniowo łączymy z suchymi składnikami dokładnie mieszając. Powstanie dość gęste ciasto. 4.Formę wykładamy papierem do pieczenia i przelewamy masę wyrównując. Wstawiamy
vaniliowoczekoladowałyżki) ok 140 g Proszek do pieczenia łyżeczka z lekką górką Cukier waniliowy łyżeczka Starta skórka z cytryny łyżka Sól szczypta Polewa: Czekolada mleczna 80 g Olej łyżeczka Wiórki kokosowe garść Przygotowanie: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Do ubitych białek wsypywać cukier partiami najlepiej łyżka po łyżce. Kolejno dodawać cukier waniliowy(...)następnie obsypać bułką tartą. Ciasto przelać do blaszki. Piec ok 45 minut w temperaturze 180 stopni do tzw. suchego patyczka. po około 15 minutach po wyjęciu z piekarnika wyjąć z blaszki i poczekać do całkowitego przestudzenia. Czekoladę rozpuścić nad parą wodną dodać łyżkę oleju i wymieszać. Lekko przestudzoną czekoladą polać babkę i posypać wiórkami kokosowymi. Smacznego! Przygotowanie Thermomaster: Białka ubić
Kulinarne przygody