ciasto kokosowe - 13967 przepisów (strona:513/932)

Tarta Truskawkowa Chmurka 63

momentu, aż ciasto zacznie się sklejać w większe grudki, wodę dodawać stopniowo, tylko w przypadku gdy ciasto nie będzie chciało się kleić. Ciasto ma być na tyle mokre, żeby można było uformować je w kulę. Ciasto kruche można też wyrobić ręcznie. Wyrobione ciasto rozwałkować między dwoma arkuszami papieru do pieczenia, podsypując mąką, na grubość 4 mm, z ciasta wyciąć okręg(...)foremki. Górną warstwę papieru delikatnie oderwać, ciasto przenieść na formę papierem do góry, papier oderwać. Nakłuwać widelcem w kilku miejscach, wstawić do zamrażarki lub lodówki na 10-20 min. Ciasto wyjąć, położyć papier do pieczenia, wysypać kulki ceramiczne do obciążenia ciasta (fasole, ryż lub groch około 1-1,5 kg), po to żeby ciasto zachowało kształt i nie zsuwało się

moj przepis na
Jogurt FruVita Pure – Biedronka 95

Jaki jest Wasz ulubiony market? My kiedyś częściej chodziłyśmy do Lidla np. po tofu czy mleko kokosowe ale musimy przyznać, że obecnie Biedronka również ma w

Candy Pandas
Tarta Truskawkowa Chmurka 70

obciążenie zdjąć i piec kolejne 15 min bez obciążenia, do złotego koloru. Ciasto wyjąć, wystudzić na kratce. Truskawkowy budyń: 0,5 kg truskawek, opłukanych i odszypułkowanych 500 ml mleka 2 łyżki cukru 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka masła lub oleju kokosowego Do wysokiego naczynia odlać pół szklanki mleka (z tych 500 ml), dodać mąki, zblendować(...)cukru pudru 10-15 bezików kilka truskawek do dekoracji Śmietanę przelać do misy miksera, ubić na sztywno pod koniec dodając cukier. Śmietanę wyłożyć na zimny budyń, wyrównać, posypać bezami. Ciasto przechowywać w lodówce. Smacznego! Tarta Truskawkowa Chmurka Tarta Truskawkowa Chmurka

moj przepis na
Tort kokosowy Raffaello 428

Przepiękny bialutki tort kokosowy, przełamany konfiturą z czarnej porzeczki i oblany dripem z białej czekolady. Wspaniały dla miłośników kokosowego smaku.   Składniki: (na tortownicę 18 cm

Słodki Blog
Ciasteczka ryżowe 229

Ciasteczka ryżowe uwielbiają dorośli i dzieci. Są wciągające… więc szybko znikają. Większość osób robi je z wiórkami kokosowymi, ale ja ich nie dodaję. Piekę je

Oryginalny smak
Mazurek czekoladowy z bakaliami 287

jest chyba najłatwiejszym ciastem do wykonania. Prostota i dowolność jeśli chodzi o wygląd, cóż więcej jeszcze potrzeba. To ciasto zadowoli osoby lubiące czekoladowe i chrupiące, niezbyt słodkie ciasta. Składniki: ciasto: 250 g mąki pszennej np. tortowej 180 g zimnego masła 1 szklanka cukru pudru (150 g) 1 łyżka kakao szczypta soli 2 ugotowane żółtka jajka 2 łyżki bardzo zimnej wody(...)rodzynek 50 g moreli suszonych 3 łyżki wiórek kokosowych 50 ml alkoholu np. rum na lukier:  5 łyżek cukru pudru 1 łyżka gorącej wody  1 łyżka soku z cytryny Wykonanie: Wymieszać sypkie składniki, dodać pokrojone na drobne kawałeczki zimne masło, żółtko przetarte przez sitko i wodę. Zagnieść szybko ciasto, zawinąć w folię i włożyć na około 1/2 godziny

Kuchcik gotuje
BIAŁA BÛCHE Z KREMEM KASZTANOWYM 137

kłodę skrapiano wodą święconą, winem, mlekiem lub miodem. W XIX wieku na świątecznych francuskich stołach zagościły ciasta nawiązujące do tej tradycji. Dawne bûches kształtem przypominały polano, dzisiejsze przypominają bardziej roladę. Rolady i ich nadzienia mogą mieć przeróżne smaki: czekoladowy, waniliowy, owocowy, kasztanowy, pistacjowy, kokosowy, tiramisu. Mogą być również podawane w postaci deseru lodowego. Ja proponuję Wam dzisiaj świąteczną roladę(...)prostokątną blachę wyłożoną papierem do pieczenia, i rozsmaruj szpatułką na grubość około 1,5 cm, wyrównując powierzchnię. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz około 10-15 minut.   Upieczone ciasto wyłóż na ściereczkę i zwijaj od razu w rulon, odrywając delikatnie papier do pieczenia. Pozostaw do ostudzenia. Przygotowanie kremu :   Schłodzoną śmietanę ubij na szytwno. Mascarpone ubij trzepaczką, połącz

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Kanelbullar - szwedzkie bułeczki cynamonowe. 146

wierzchu cukrem perlistym, ale pominęłam ten składnik, zastępując go wiórkami kokosowymi. Na pewno większość z Was zna ten wypiek, choćby ze sklepów Ikea. Z powodzeniem możemy stworzyć taki deser w domu. Będzie jak znalazł po zimowym szaleństwie na śniegu, w towarzystwie gorącej kawy lub herbaty. Składniki: Ciasto: 125 ml mleka 300 g mąki pszennej 20 g drożdży świeżych

zadanie-gotowanie
Kruche ciasteczka czekoladowo-kokosowe 176

Obłędne, kruche ciasteczka czekoladowe przełożone najlepszym kremem kokosowym... bez masła i cukru! Uwielbiam piec ciasteczka, nawet o 22 tak jak wczoraj :) Wpis miał pojawić się dziś wieczorem, ale na specjalną prośbę wrzucam już teraz :) Przepis jest bardzo podobny do orzechowych ciasteczek, które wczoraj trafiły do grona najpopularniejszych przepisów na stronie! Dziękuję @ewelina88022 za wspaniałą inspirację! Składniki: 2 szklanki mąki owsianej(...)lubimy)   Do miski wsypać mąkę, dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto. Wyłożyć na blat lub stolnicę i rozwałkować na grubość ok 0,5 cm. Wyciąć okrągłe kształty i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.  Piec 12-15 minut 180*C. Krem: 10 łyżek wiórków kokosowych 1 łyżeczka miodu 4 łyżki kremowego serka np. Mój Ulubiony, Philadelphia

Chocolate Muffin Blog
Zdrowsze Święta – przepisy na odchudzone ciasta 65

wytrawnych – teraz czas na ciasta. Wybrałam wersje fit najpopularniejszych ciast: makowca, sernika i piernika. Z jednej strony tradycyjne – z drugiej – w zupełnie innej formie. Makowiec to propozycja lekko odchudzona – smakuje bosko! Sernik jest bezglutenowy i bezcukrowy, zaś piernik – to mega zdrowe ciasto na bazie fasoli. Kiedyś myślałam, że ciasta w wersji fit na Święta(...)banany 4 jajka 3 łyżki oleju kokosowego 3 łyżki kakao 4 łyżki ksylitolu lub erytrolu 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1,5 łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka przyprawy do piernika puder z ksylitolu lub wiórki kokosowe do posypania Fasolę odsączamy na sitku i płuczemy wodą. Wsypujemy do miski. Dodajemy pozostałe składniki: banany, jajka, olej kokosowy, kakao, ksylitol, proszek do pieczenia

Poezja smaku
Śnieżny puch na biszkopcie 196

zrobienia i co najważniejsze, że ciasto zawsze  się udaje, szczerze  polecam. Składniki:  biszkopt 4 jajka 4 łyżki mąki pszennej 4 łyżki mąki ziemniaczanej 1/2 szklanki cukru masa serowa 1 kg sera z wiaderka 650 ml śmietany 36 % 4 cytrynowe galaretki 3-4 łyżki cukru pudru posypka 12 łyżek wiórków kokosowych 2 łyżki masła 1 łyżka cukru(...)obroty i  cały czas ucierając  do sztywnej piany dodać po jednym żółtku. Na koniec wsypujemy mąki i delikatnie mieszamy łyżką. Blaszkę 26x38 wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 °C i pieczemy przez ok 25 minut. Biszkopt wystudzić. Galaretki rozpuścić w 1 l wody, wystudzić. Ser wymieszać z cukrem pudrem, wlać galaretkę

magiczna kuchnia Kasi
Ciasto jogurtowe (wersja bez miksera) 282

zachciewajki".Idealne dla studenta bez miksera! Ciasto jest niezwykle puszyste.Nie ma opcji,aby Wam nie wyszło.Składniki odmierzamy kubkiem od jogurtu. Składniki 200 g jogurtu naturalnego 3 jaja u mnie kacze 3 kubeczki (od jogurtu) mąki pszennej 1 kubeczek (od jogurtu)  nierafinowanego cukru trzcinowego 1 kubeczek (od jogurtu)  nierafinowanego oleju kokosowego 1 kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia(...)olej kokosowy i wlewamy do jogurtu. Myjemy kubeczek. Osuszamy.Wbijamy do jogurtu i oleju 3 jaja. Miksujemy. Jeśli nie mamy miksera, mieszamy wszystko łyżką. Do drugiego naczynia wsypujemy odmierzone suchym kubeczkiem wszystkie składniki sypkie ,mieszamy je . Składniki mokre wlewamy do składników suchych i mieszamy łyżką bądź miksujemy, aż powstanie gładka masa. Okrągłą formę wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy ciasto . Układamy

Z Kuchni Do Kuchni
KOKOSANKI 121

Składniki: 5 białek 250 g wiórek kokosowych 220 g cukru 90 g masła 1 łyżka czubata mąki ziemniaczanej Wykonanie: Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy mąkę ziemniaczaną.  Masło rozpuszczamy, dodajemy cukier, podgrzewamy tyle, aż się rozpuści. Studzimy. Do zimnego dodajemy stopniowo pianę, delikatnie mieszamy. Na blachę wyłożoną papierem wykładamy łyżeczką porcje ciasta. Pieczemy w 180 st 17 minut

Z Majeczką w kuchni
Mazurek kajmakowy 158

mazurek kajmakowy, bardzo prosty w wykonaniu i niezwykle smaczny. Wersja masy kajmakowej nie jest jednak super zdrowa niestety, ale w końcu to są święta! Na co dzień raczej tego ciasta nie polecam, ale raz w roku można się pokusić i dać kawałek nawet roczniakowi. Postaram się też wrzucić wersję grzeczną, dla tych, którzy nie chcą wyznaczonych granic przekraczać, co też(...)migdałowe i czekoladowe jajeczka, ale równie dobrze zdadzą egzamin migdały, suszone owoce, wiórki kokosowe i sos czekoladowy) Mąkę przesiać i wrzucić do niej masło, posiekać, dodać śmietanę, żółtka i słodzidło, po czym zagnieść i wstawić do lodówki na co najmniej godzinę. Po tym czasie wyłożyć 2/3 ciasta dno blaszki (22cm) wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Z pozostałej 1/3 ciasta

Przepysznik - BLW i nie tylko
Batony fit z masłem orzechowym, amarantusem i orzechami 227

batony fit, znacie już z facebooka. Robiłam je w zeszłym tygodniu, jako przegryzka na naszą eskapadę do Pilicy. Nie chciałam robić klasycznego ciasta, tylko coś innego. Padło na batony, bo można pokroić, zawinąć i kulturalnie skonsumować w samochodzie lub na łonie natury. Batoniki są nie za słodkie, jeśli więc lubicie słodkie wyroby, to warto do nich dodać daktyle, żurawinę(...)żurawinę czy rodzynki. Drukuj Batony fit z masłem orzechowym, amarantusem i orzechami Składniki 50 g ekspandowanego amarantusa (popping) 80 g gorzkiej czekolady ( u mnie 90%) 50 g oleju kokosowego + 1 łyżka 120 g masła orzechowego 3 łyżki kakao 4 łyżki miodu 200 g orzechów mleko (opcjonalnie) Sposób przygotowania Olej kokosowy rozpuszczamy w rondelku. Czekoladę z łyżką oleju rozpuszczamy w kąpieli

Mieszam w Garnku
42. Wytrawny biało-zielony limon: czyli limonkowy sernik z dodatkiem zielonej herbaty z echinaceą! 217

pieczenia, miód i wiórki kokosowe do obtoczenia + miłości do słodkości!   Przygotowanie:  Mąkę wraz z kakao przesiać przez sito do miski, wymieszać z cukrem i odrobiną imbiru, dodać kawałeczki masła rozcierając palcami lub siekając nożem na stolnicy. Po jak najdokładniejszym połączeniu powyższych składników dodać jajko i w miarę szybkimi ruchami zagnieść ciasto, następnie nieco spłaszczyć i owinąć folią spożywczą(...)wstawić do lodówki na ok.1,5h. Po tym czasie wykładamy spód blachy papierem do pieczenia, wylepiamy go ciastem i przed upieczeniem tworzymy w nim dziurki – np. widelcem. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku w 180*C około 15minut aż do "suchego patyczka". (Jeśli spód po upieczeniu będzie nieco odbiegał od ścian formy (co mogłoby doprowadzić potem do rozlania galaretki i masy serowej

Symfonia Smaków
Placek budyniowy z dynią / Pudding cake with pumpkin 150

gałązki tymianku cytrynowego 300 g. obranej dyni pokrojonej w kosteczkę 1 cm. (u mnie hokkaido) 2 szkl. wody niepełna szkl. cukru Kruszonka 35 g. mąki pszennej 35 g. mąki kokosowej 35 g. cukru 40 g. masła 1 żółtko Dynia na wierzchu 80-90 g. dyni pokrojonej w cienkie paseczki 1/2 łyżeczki żelatyny 1/2 szkl. syropu z gotowania dyni w kosteczkach(...)sitko, wystudź, syrop zachowaj. Do wystudzonego budyniu dodaj dynię i listki tymianku cytrynowego, wymieszaj delikatnie. Kruszonka: Składniki na kruszonkę włóż do miski i wyrób ręką, aż powstaną grudki ciasta. Spód: Mąki wsyp na stolnicę, wymieszaj z cukrami i proszkiem do pieczenia. Dodaj masło i siekaj nożem na małe kawałki. Dodaj żółtka i śmietanę. Chwilę siekaj a następnie szybko wyrób kruche

Delicious Place
Tort wiśniowy 100

były zachwycone. Tort wyszedł smaczny, nie przesłodzony, idealny na letnią pogodę. Oto przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Biszkopt kokosowy: 1,5szkl. białek 1szkl. cukru 45g cukru waniliowego 1,5szk mąki pszennej tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 0,5szkl. wiórków kokosowych 125g masła szczypta soli opcjonalnie kilka kropel olejku waniliowego Nasączenie: sok z cytryny 250ml gorącej wody 1 łyżka cukru (adsbygoogle(...)cukier zwykły i waniliowy i ubijałam, aż cukier się rozpuścił, a piana zrobiła się błyszcząca. Wsypałam wiórki kokosowe i wymieszałam delikatnie. Następnie przesiałam bezpośrednio do piany mąkę z proszkiem do pieczenia i znów wymieszałam ostrożnie łyżką. Na koniec cienkim strumieniem wlałam do ciasta roztopione masło i olejek waniliowy i znów wymieszałam do połączenia składników. Ciasto przełożyłam do tortownicy o średnicy

Waniliowe Improwizacje
Keto brownie – bez mąki i cukru! 90

pieczenia , a następnie wylewamy na nią ciasto . Jeśli nie masz formy o dokładnie takich wymiarach przeczytaj tutaj . Ciasto pieczemy w temperaturze 160 stopni przez 20 minut (u mnie górna grzałka plus termoobieg, połowa piekarnika). Upieczone brownie wyjmujemy i odstawiamy do ostygnięcia . Brownie w związku z tym, że jest bardzo wilgotnym ciastem, przechowujemy w lodówce . Możecie je również zamrozić Wartości odżywcze(...)wylewaj ciasta na całą powierzchnię . Jest ono na tyle gęste, że nie rozpłynie się. Jeśli obawiasz się o wysokość brownie po upieczeniu zaznacz na papierze do którego miejsca powinieneś wylać ciasto. Jeszcze więcej keto słodkości! Chałwa domowa bez cukru Keto kokosanki Keto bounty (wegańskie) Bomby tłuszczowe czekoladowo-orzechowe Michałki bez cukru (wegańskie, keto) Trufle kokosowe (keto) Gofry orzechowe, bez mąki

WegePrzepis
Gofry owsiane z płatków owsianych 79

zwykłych płatków z mlekiem! Zdrowe i pożywne śniadanie wcale nie musi być nudne! Jakiego mleka użyć do ciasta na gofry? U mnie tym razem było to zwykłe mleko sojowe, ale każde inne sklepowe i domowe jak np. mleko z nerkowców lub mleko kokosowe się nada. Czy zamiast płatków owsianych można zrobić gofry z mąki owsianej? Tak, bez problemu! Proporcje

Blendman
Łatwe muffiny z mrożonymi jagodami 109

łyżki cukru trzcinowego lub kokosowego ( może być słodzik) aromat waniliowy 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli jagody ( u mnie mrożone) Mąkę, sól, proszek do pieczenia i wanilię, mieszam w misce, osobno mieszam jajka z mlekiem i olejem. Przelewam je do suchych składników i lekko mieszam, tak aby składniki się połączyły, nie miksować! Gotowe ciasto wykładam do papilotek, ciasta wystarczy

Takie tam pichcenie
Sernik Łabędzi Puch 528

Sernik Łabędzi Puch. Kremowy sernik z dodatkiem dżemu i prażonym kokosem 🥥 Kto zna ciasto Łabędzi Puch ten wie, że jest pyszne, a ja postanowiłam zrobić je w wersji sernikowej. Delikatny, puszysty ser... słodki dżem... i pyszne, podprażone wiórki kokosowe. Składniki : 1 kg twarogu sernikowego 250 g mascarpone 4 jajka 1/2 szkl. ksylitolu/erytrolu/cukru 2 budynie waniliowe bez cukru 1 szkl. mleka

Czarnawisienka
Naleśniki kasztanowe z twarożkiem i owocami 157

porcja): 50 g mąki kasztanowej 1 jajko 100 ml mleka 1/3 łyżeczki oleju kokosowego  Twarożek: 75 g twarogu chudego  1 łyżka jogurtu greckiego  kilka kropel ekstraktu waniliowego 1 łyżeczka erytrytolu  Dodatkowo: garść owoców jagodowych  Przygotowanie: Wszystkie składniki na ciasto dokładnie ze sobą wymieszaj.  Na patelni rozgrzej dosłownie kilka kropel oleju. Nalej porcję masy (podziel

Zdrowie na języku :P
Dlaczego tak trudno zerwać z cukrem? Przepis na pełnoziarniste ciasto pomarańczowe bez cukru 106

kruchym spodzie z wiśniowym kremem Torcik kakaowy Serniko-brownie Sernik z brzoskwiniami Kakaowo-waniliowy torcik PEŁNOZIARNISTE CIASTO POMARAŃCZOWE BEZ CUKRU Czas przygotowania 15 minut + 50-60 minut pieczenia Składniki na małą keksówkę 20 cm 90 g mąki owsianej 30 g mąki kokosowej 30 g mąki orkiszowej 20 g budyniu śmietankowego bez cukru 2 jajka 2 banany  Pomarańcza Soda/proszek

HealthyCreations
Bezglutenowe pancakes z mąki ryżowej 130

szklanki jogurtu smakowego 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka syropu klonowego 1 łyżka oleju kokosowego Przygotowanie: Wszystkie składniki wsypujemy i wlewamy do miksera/dzbanka od blendera lub po prostu do szerokiej miski i miksujemy żeby połączyć wszystkie składniki. Łyżką nakładamy ciasto na rozgrzana patelnię i smażymy z dwóch stron kilka chwil. Przewracamy placki na drugą stronę gdy tylko

Życie zaczyna się w kuchni
Rolada kokosowa 87

czekolady 150 ml mleka jasny krem: 125 g margaryny 125g cukru pudru 100 g wiórków kokosowych Przygotowujemy ciemną masę. Czekoladę roztapiamy w mleku na małym ogniu i odstawiamy do przestudzenia. Do miski dodajemy herbatniki, cukier puder, roztopioną czekoladę i wyrabiamy "ciasto". Przygotowujemy jasny krem: miękką margarynę ubijamy mikserem z cukrem pudrem, dodajemy wiórki i mieszamy. Ciemną masę rozwałkowujemy przez folię

Na moim talerzu
Ciasto z soczewicy 117

pomyślał, że można upiec ciasto z rośliny strączkowe! Można? Można! Świetny smak i aromat. Każdy się skusi! Składniki: 2 jaja 120g suchej soczewicy + 1 łyżeczka erytrytolu 1 łyżka oleju kokosowego 1 łyżka erytrytolu 3 łyżki mąki orkiszowej szczypta proszku do pieczenia cynamon aromat Sposób przygotowania: Do wrzącej wody (ok.150-200ml) wrzucamy soczewicę. Pod koniec gotowania dodajemy erytrytol. Odstawiamy do wystudzenia

Truskawkowa Fiesta
Tajskie czerwone curry / Red thai chicken curry 120

Proste, szybkie do przygotowania i wyjątkowo smaczne tajskie czerwone curry z kurczakiem. Pikantne jak diabelski ogon, ze słodką nutą cukru palmowego i aromatem kokosa to świetny

Cztery Fajery
Proste czerwone curry z kurczaka 190

Proste czerwone curry z kurczaka uratowało w ubiegłym tygodniu moją kulinarną reputację. Wyobraźcie sobie leniwe, niedzielne popołudnie, wreszcie macie czas dla siebie, nigdzie Wam się nie

Cztery Fajery
Kokosowe babeczki z polewą z białej czekolady 173

masa. Jajka również w temperaturze pokojowej dodać do powstałej puszystej masy. Kiedy składniki sie połączą dodać wiórki kokosowe. Następnie przesiane mąki wraz z proszkiem do pieczenia oraz mlekiem i ewentualnie likierem, dodawać na przemian, mieszając drewnianą łyżką. Po połączeniu się składników przełożyć ciasto do foremek, wyłożonych papilotkami do wysokości 2/3. Piec w temperaturze 160 stopni przez około 30 minut (grzanie

ChilliJemy
Spaghetti ze szpinakiem, czyli najprostszy i najszybszy wege obiad 120

czasy ile gotuje się makaron Składniki na 3-4 porcje: opakowanie szpinaku 200-300 g puszka mleka kokosowego (400 ml, ale tylko gęsta część, czyli około 300 ml)* u mnie była wyjątkowo śmietanka ryżowa, na mój gust ciut za słodka, ale do ciast byłaby idealna łyżeczka startej gałki muszkatołowej łyżeczka suszonego czosnku lub 2-3 ząbki świeżego sól i pieprz

greenscarf
,,Chatka Baby Jagi’’ 692

serze układamy galaretkę. Następnie wykładamy resztę masy serowej. Bierzemy jeden bok folii aluminiowej i drugi, składamy ciasto w trójkąt lekko dociskając. Całość dokładnie zawijamy folią i wkładamy do lodówki na około 12 godzin. Gotową chatkę polewamy polewą czekoladową i posypujemy wiórkami kokosowymi

Podróż w kulinaria
Drożdżowe racuszki z bananem i serkiem wiejskim 149

olej do smażenia, np. kokosowy truskawki do podania Przygotowanie: Drożdże rozpuścić w letnim mleku, dodać cukier oraz 70 g mąki pszennej, wymieszać i odstawić na 20 minut do "ruszenia drożdży". Banan i serek wiejski zmiksować blenderem do gładkości. Do wyrośniętych drożdży dodać miód, resztę mąki oraz zmiksowanego banana z serkiem. Całość dokładnie wymieszać widelcem. Ciasto ponownie odstawić do wyrastania

Nastoletnie Wypiekanie
naleśniki bezglutenowe Śniadanie mistrzów 140

Składniki (na około 5 dużych naleśników): ¾ szklanki tapioki (mąka) ¼ szklanki mąki kokosowej 1 szklanka mleka migdałowego (kokosowe , ryżowe też się nada) szczypta soli odrobina wanilii 1 łyżka masła 2 jajka (delikatnie roztrzepane – białko z żółtkiem) Przygotowanie: Wszystkie składniki mieszamy w misce, ciasto będzie miało dość płynną konsystencję. Smażymy dokładnie tak jak tradycyjne naleśniki. Wylewamy na rozgrzaną patelnię cienką warstwę

PaleoLife
Czekoladowo-kokosowe babeczki z mleka skondensowanego (bez mąki) 103

jajko 125g mleka skondensowanego słodzonego 1/4 szklanki mleka kokosowego (1 szklanka = 250 ml) 1/2 szklanki wiórków kokosowych 2 łyżki kakao (u mnie z eSłoneczko )  Wszystkie składniki należy dokładnie zmiksować. (Masa będzie dość rzadka, ale taka musi być.) Formę do muffinek wypełnić ciastem (do 3/4 pojemności wgłębień). (Ja piekłam ciastka dodatkowo w silikonowych foremkach, gdyż papierowe papilotki nie sprawdzą się

Di gotuje
Deser Rajska Chmurka 121

Szybkie i mało skomplikowane ciasto bez pieczenia. Deser Rajska Chmurka z mascarpone i bitą śmietaną zasmakuje wszystkim łasuchom. Składniki: ok 200 g okrągłych biszkoptów szklanka mleka 50 g wiórków kokosowych skórka otarta z jednej pomarańczy sok wyciśnięty z jednej pomarańczy 250 g serka mascarpone 400 g śmietany 30% 3 łyżki drobnego cukru (może być cukier puder) garść ulubionych owoców (maliny

e-PrzepisyKulinarne
domowe wafelki kokosowo czekoladowe 502

składniki na masę kokosową: 100 g wiórek kokosowych 110 g mleka w proszku 200 g masła 125 ml mleka krowiego 180 g cukru wykonanie: Masło, cukier

Domowy Smak Jedzenia
Owsiane placuszki na jogurcie greckim z masłem orzechowym i bananem 192

smakowej!  Składniki na ciasto: -4 łyżki mąki owsianej (ok. 35g) -jeden dojrzały banan (połowa do ciasta) -jedno jajko -3 łyżki jogurtu greckiego (ok.70g) -łyżka masła orzechowego (ok.15g) -łyżeczka słodzika (u mnie ksylitol) -ew. mleko do uzyskania odpowiedniej konsystencji  Dodatkowo: -olej kokosowy do smażenia -reszta banana, masło orzechowe i jogurt do podania Wykonanie: Połówkę banana kroimy w drobną kostkę

Gawron w rosole
Mini donuty kokosowe bez cukru 127

spodoba się więc osobom, dbającym o zdrowe posiłki :) Składniki: 3 białka  2 żółtka 1 łyżka mąki kokosowej 1 łyżka otrębów pszennych Rozgrzać urządzenie do pieczenia donutów lub gofrownicę. Białka ubić na sztywno. Dodać żółtka i zmiksować. Łyżką wmieszać mąkę i otręby. Ciasto nałożyć łyżką i piec 5 minut. Podałam z masłem orzechowym, kilkoma plasterkami banana i musem truskawkowym. Wartości

Chocolate Muffin Blog
Dyniowa tarta 130

masę. Masę wykładamy do formy do tarty lub innej tak, by utworzyć warstwę ok. 2-3 cm ciasta. Pieczemy w 180 st. C przez ok. 45 minut. Jeśli zostanie kawałek dyni, to nie wyrzucaj jej! Pokrój w grube plastry, posmaruj trochę olejem kokosowym i upiecz frytki

Kucharzyca
SERNIK ŚNIEŻNY PUCH 634

minut do lodówki aż masa troszkę stężeje. Następnie sernik wyciągamy i rozkładamy na wierzchu resztę herbatników. Ciasto chłodzony 2-3 godziny.  Czekoladę łamiemy na kawałki i rozpuszczamy ja z mlekiem w mikrofalówce.  Na zimny sernik rozsmarowujemy polewę i posypujemy obficie wiórkami kokosowymi lub migdałami.  Serniczek dobrze się kroi, jest smaczny i puszysty, przypomina ptasie mleczko

Kulinarne Fantazje Marioli
Bezmleczna, wegańska bita śmietana 153

Przepyszna, lekka i puszysta. Wygląd i konsystencje ma jak klasyczna, zwierzęca bita śmietanka. Idealnie nadaje się do ciast, deserów czy po dodatku żalatyny czy agaru do przełożenia tortów i biszkoptów. Banalna w wykonaniu. Cudownie smakuje z miseczką truskawek :) SKŁADNIKI: 1 puszka mleka kokosowego  pełnotłustego schłodzonego przez min. dobę w lodówce 2 łyżki cukru pudru Schłodzona puszkę mleka otwórz

Kuchnia bezglutenowa
Placuszki ryżowe z owocami. Pyszne i zdrowe śniadanie. 232

znów mieszamy. Kolejno dodajemy cukier, szczyptę sody i mleko, znów całość mieszamy. Placuszki smażymy na oleju kokosowym (około 1/2 łyżeczki na małą patelnię) na małym ogniu na złoto z obu stron. Ilość placuszki zależy od wielkości – smażę większe około 11/2 łyżki ciasta. Placuszki podajemy z jogurtem naturalnym i ulubionymi owocami. Wierzch można posypać delikatnie mieszanką przypraw o smaku wanilii

Słodkie okruszki
MUFFINY JAGODOWO- KOKOSOWE 99

jajka * 100 g cukru * 300 ml oleju * 1 opakowanie cukru wanilinowego (16 g) * 90 g wiórków kokosowych * około 200 g jagód Wykonanie: Wszystkie składniki prócz jagód przełożyć do miski, zmiksować na jednolitą masę. Formę na muffiny wyłożyć papilotkami, wylewać do nich ciasto na około 3/4 ich wysokości. Na wierzch posypać po kilka jagód. Wstawić do piekarnika nagrzanego

Zrób to smacznie
Wiosenne ciasteczka orkiszowe z budyniem i powidłami 137

razowej 80 g ksylitolu 1/3 łyżeczki ekstraktu ze stewii w proszku 50 g masła 60 g oleju kokosowego 1 opakowanie budyniu waniliowego premium Delecta z dodatkiem wanilii 2-3 łyżki mielonych orzechów włoskich 2 żółtka 4 łyżki mleka (można dodać więcej, jeśli ciasto nie nadaje się do wałkowania) domowe powidła (ja użyłam śliwkowych z pomarańczą i konfitury pigwowej) Wszystkie składniki

FitKot
Fit sernik na daktylowo-kokosowym cieście :) 114

Ciekawym składnikiem, który dodałam do masy serowej może okazać się BIAŁKOFIT - produkt, który zwiększył zawartość białka w cieście. Więcej o nim znajdziecie pod przepisem. A tym czasem zapraszam Was na słodką mleczno-serową pokusę :) Spód: 120 g daktyli 100 g mąki kokosowej 100 ml mleka Masa serowa: 500 g twarogu sernikowego  4 jaja słodzidło (u mnie 2 łyżki ksylitolu

Zdrowie na języku :P
Pyszne tarteletki z nadzieniem z kokosa, riccotty i limonki 120

klarownego (zimnego) 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (opcjonalnie) na krem :  250 g riccotty 1/2 szklanki wiórków kokosowych (podpróżonych na złoto na patelce) sok z połówki limonki 1-2 łyżeczki miodu do smaku  Przygotowanie : Wymieszać mąkę, cukier, ekstrakt oraz masło i wyrabiać ciasto łącząc masło z mąką, następnie dodać jajko i uformować gładką kulę, następnie odrywając ciasto wyłożyć nim foremki

zdrowa vege kuchnia
Zupa krem z pieczonej marchwi z imbirem czyli Zupowy Wtorek odc.67 197

kawa... Jutro kolejny dzień pełen niespodzianek dla mnie dla Was jutro na blogu będzie przepis na wyjątkowe ciasto... Przepis na ten smakowity krem znalazłam w "What Katie Ate. Weekend Katie.". Domyślnie jest to zupa wege ale jeśli zamiast śmietany użyjemy np mleczka kokosowego lub śmietanki roślinnej otrzymamy danie w sam raz dla wegan lub alergików nie mogących jeść mleka. Zupa

Dzieje kuchennej Wiewióry
Rolada kokosowa 144

czekolady 150 ml mleka jasny krem: 125 g margaryny 125g cukru pudru 100 g wiórków kokosowych Przygotowujemy ciemną masę. Czekoladę roztapiamy w mleku na małym ogniu i odstawiamy do przestudzenia. Do miski dodajemy herbatniki, cukier puder, roztopioną czekoladę i wyrabiamy "ciasto". Przygotowujemy jasny krem: miękką margarynę ubijamy mikserem z cukrem pudrem, dodajemy wiórki i mieszamy. Ciemną masę rozwałkowujemy przez folię

NA MOIM TALERZU
Jaglane placuszki z jogurtem, bananem i czekoladą 351

zmielonej na mąkę) 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 jajko 1 łyżka mleka 1 łyżka wiórków kokosowych 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia   Dodatkowo : banan, jogurt naturalny, roztopiona gorzka czekolada   Wymieszać wszystkie składniki za pomocą łyżki. Na patelnię nakładamy po 1 łyżce ciasta na placuszek i rozprowadzamy. Jeśli nasza patelnia nie jest teflonowa lub ceramiczna, można przesmarować ją odrobiną

Chocolate Muffin Blog
Kilimandżaro Siostry Anastazji 202

się zagotuje wlać budynie i gotować aż zgęstnieje . Ciasto przeciąć na pół. Na spodnią część ciasta wyłożyć  zimną masę jabłkową.   Na masę jabłkową wyłożyć budyń   Na budyniu rozprowadzić polewę czekoladową . Czekoladę rozpuścić z mlekiem w kąpieli wodnej. Wierzch posypać wiórkami kokosowymi .  Smacznego

Sama słodycz i szczypta chili
Zbuntowany Łabędź 6127

kakaem i cynamonem mieszamy delikatnie ale dokładnie z masą jajeczną. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy ciasto, równomiernie rozprowadzając. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni C pieczemy przez ok. 20 min. Po upieczeniu zostawiamy w piekarniku do całkowitego wystudzenia. Składniki na masę kokosową: 2 czerstwe bułki wrocławskie 3 szklanki mleka 0,5 szklanki cukru 1 łyżka cukru z wanilią

kgwjanczewo
Placuszki kokosowe 113

jęczmienne z wiórkami kokosowymi ~ Składniki: 60g zmielonej kaszy jęczmiennej pęczak (suchej) 150g jogurtu naturalnego 1 łyżka wiórek kokosowych mniej niż 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej ewentualnie słodzidło Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i odstawiamy na chwilę. Rozgrzewamy lekko natłuszczoną patelnię i łyżeczką wykładamy porcje ciasta (1 łyżeczka = 1 placuszek). Smażymy je po kilka minut z każdej strony. Gotowe placuszki wykładamy na talerz

Kuchenny Skrawek Nieba
Trolley walking 3D i Stwórcy drugie śniadanie 218

kardamonu Wszystkie składniki umieściłam w misce. Zmiksowałam. Na koniec dodałam płynne masło. Miksowałam do uzyskania gładkiej masy. Ciasto odstawiłam na 30 min. Następnie usmażyłam naleśniki. Obustronnie, na maśle. Gotowe serwowałam posmarowane kremem orzechowym.Przełożone plastrami banana.Z kleksem bitej śmietany.Oprószone wiórkami kokosowymi. I czasem takie śniadanie Stwórcy uprzejmie dowozimy. Kusząco- pachnące. Norwesko- kardamonowe. I pieruńsko kaloryczne! Takie, że kubki smakowe

bastalena
BABKA NA OLEJU, NA MĄCE ORKISZOWEJ 301

waniliowym na puch. Dodawać stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na końcu wlać olej i wodę.Ciasto rozlać do 2 wysmarowanych i wysypanych mąką lub bułką tartą foremek. Ja używam form silikonowych, nie trzeba ich niczym wysypywać , tylko leciutko przesmarowuję olejem kokosowym. Piec ok. 45 minut w temp.180*C, termoobieg ( wkładam do nagrzanego piekarnika)- sprawdzić patyczkiem. Po ok.20 minutach

Smaczne Zdrowe
Złote stosy pomarańczy... i wariatka dzisiaj tańczy 161

zmuszona do pewnych ograniczeń zmodyfikowałam je nieco i wyszło mi z tego  Pomarańczowe Ciasto Ryżowe 500 ml mleka  125 g ryżu 1 szklanka soku z pomarańczy 2-3 łyżki czystej 50 g cukru 2 jajka 1 łyżka wiórek kokosowych starta skórka pomarańczy (oryginalnie jest więcej mleka, ale ja dodałam szklankę soku z pomarańczy, więc na jedno wyszło; poza

bastalena