truskawkowego Łowicz, 60 g masła, aromat waniliowy (lub inny), 2 łyżki kremu czekoladowego (orzechowego lub nutelli). Dekoracja: wiórki kokosowe kolorowa posypka * Wcześniej namoczone! Przygotowanie: Biszkopt drobno kruszę (można za pomocą blendera). Mleko zagotowuję z cukrem, masłem i kakao. Lekko studzę. Ciasto łączę z mlekiem, dżemem, kremem i olejkiem, dodaję pokrojone bakalie, dokładnie mieszam. Masa ma być jednolita. Formuję niewielkie kulki
JejKuchniaBatoniki te są mega zdrowe- bez białej i bezwartościowej mąki, bez cukru, bez mleka, bez utwardzonego tłuszczu, bez konserwantów i polepszaczy, a mimo to baaardzo smaczne
Kraina Miodem Płynącaskładników, a efekt końcowy wspaniały. Polecam Składniki (na tortownicę o średnicy 16 cm): Ciasto: 1 duży batat (około 400 g) 2 dojrzałe banany (około 200 g) 2-4 łyżki syropu z agawy lub klonowego (opcjonalnie, do smaku) 2 łyżki mielonego siemienia lnianego 1/2 puszki mleka kokosowego z puszki (2/3 szklanki) Dodatkowo do dekoracji: wegańska bita śmietana ulubione owoce Wykonanie: Piekarnik(...)Mąż potrzebuje więcej słodyczy ). Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, a boki smarujemy olejem kokosowym. Wylewamy masę z blendera i wyrównujemy powierzchnię szpatułą. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 180 stopni C przez 50-55 minut. Po wyciągnięciu z piekarnika odstawiamy ciasto na kilka godzin do całkowitego ostudzenia. Ozdabiamy bitą śmietaną – przepis na nią podałam przy okazji
Lamarida.pldyni 30 g budyniu waniliowego 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 jajka 100 g białej czekolady 4 łyżki cukru kokosowego lub zwykłego Do miski przesiej mąkę, dodaj proszek do pieczenia, cynamon, cukier oraz masło pokrojone na małe kawałki. Całość szybko zagnieć. Gotowe ciasto owiń folią, wstaw do lodówki na ok. 30 minut, a następnie rozwałkuj je i wyłóż nim tortownicę (którą
365 dni dookoła kuchniowsianych 2 łyżki wody MASA szklanka nerkowców (180g) 1/2 łyżeczki cynamonu sok z połowy limonki POLEWA łyżka mleka kokosowego 2 garści malin łyżka ksylitolu WYKONANIE: Śliwki zalewamy wrzącą wodą na ok 15 min, następnie blędujemy je z pozostałymi składnikami na spód ciasta- po zblendowaniu przekładamy do aluminiowej formy. Nerkowce wcześniej zalewamy wodą na ok 2h. Namoczone nerkowce blendujemy z sokiem
healthy dreamspieczenia -1/2 szklanki mleka -1 olejek waniliowy Sposób przygotowania: Wszystkie składniki połączyć ze sobą za pomocą miksera. Ciasto wyłożyć na blachę wysmarowaną tłuszczem i posypaną bułką tartą. Piec ok. 40 minut w temperaturze 180 stopni. Krem kokosowy Składniki: -budyń śmietankowy -2 szklanki mleka -2 łyżki cukru -1 szklanka mleka kokosowego (w ostateczności może być zwykłe mleko) -masło(...)następnie odstawiamy do schłodzenia.Mleko kokosowe podgrzewamy na malutkim ogniu a następnie wsypujemy wiórki kokosowe. Gotujemy aż wiórki wchłoną mleko i odstawiamy do schłodzenia. Następnie budyń i masę kokosową łączymy ze sobą za pomocą miksera. Na koniec dodajemy masło i miksujemy jeszcze przez chwileczkę. Masę wykładamy na zimny biszkopt i wkładamy do lodówki. Polewa Składniki: -4 łyżki cukru -2 łyżki
Magia jedzenia.smaku masło do smażenia Dodatkowo 500 g twarożku 1 łyżeczka waniliowego ekstraktu cukier do smaku owoce kokosowe chipsy i cukier puder do posypania owocowy sos do polania Jajka zmiksuj z mlekiem, solą i sezamową pastą. Dodaj tahini przesianą mąkę. Wszystko wymieszaj na gładkie ciasto. Rozgrzej masło i smaż naleśniki po obu stronach, aż zaczną się lekko rumienić. Każdy naleśnik posmaruj
codojedzeniamasła wiórki kokosowe Wykonanie: Do garnka wlać mleko, dodać masło, cukier oraz kakao, zagotować. Pozostawić do całkowitego wystudzenia. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Białka oddzielić od żółtek. Do wystudzonej masy dodać 4 żółtka i wymieszać. Wsypać mąkę z proszkiem i dokładnie całość wymieszać. Białka ubić na sztywną piane i delikatnie wymieszać z ciastem. Blaszkę 36x24 wysmarować(...)cukru). Wszystko dokładnie wymieszać na gładką masę. Masę serowa wylać na ciasto, wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika do 170°C i piec przez 1 godzinę. Pu upieczeniu, wyjąć z piekarnika, wystudzić. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i wymieszać z masłem. Polać polewą czekoladową i posypać wiórkami kokosowymi. Smacznego
magiczna kuchnia Kasiłatwe w przygotowaniu. Mąż stwierdził, że jest zadziwiająco dobre. Trochę przypomina zapiekankę z kaszy, trochę kruche ciasto. Sezon na śliwki w pełni, spróbujcie więc koniecznie. Składniki (na blachę 25cm x 25cm*) - 1 szklanka surowej kaszy jaglanej - 2 szklanki wody - 1/2 szklanki mleka kokosowego z puszki - 6 łyżek słodzidła (syropu/cukru trzcinowego/kokosowego) - 2 łyżki masła klarowanego/oleju kokosowego - 1/2 szklanki mąki kokosowej(...)dzielimy na połówki. Kaszę mieszamy (najlepiej łyżką) z mąką kokosową. 2/3 kaszy przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Lekko dociskamy. Na spód wykładamy śliwki, lekko wciskając je w kaszę. Posypujemy pozostałą 1/3 kaszy i cukrem. Pieczemy przez godzinę w 180 stopniach. * Jeśli użyjemy większej blachy, ciasto wyjdzie po prostu niższe. Warto wtedy dodać trochę więcej śliwek
Smakuje zdrowoteraz mamy w domu tydzień morelowy, było jedno ciasto, a raczej zakalec. Tak mi także zdarzają się takie rzeczy, zwłaszcza gdy eksperymentuję z różnymi mąkami. Będzie drożdżówka, na którą przepisem podzielę się z Wami niebawem, a dziś przepis na pyszne puszyste i zdrowe placuszki z dodatkiem mąki jaglanej i mleka kokosowego. Składniki: 1 banan 2 jaja 5 łyżek(...)też rzepakowy, lub rozpuszczone masło) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2-3 morele Banana, jaja i mleko kokosowe blendujemy razem, wsypujemy mąki, proszek do pieczenia i wlewamy olej, mieszamy całość dokładnie. Morele myjemy, pozbawiamy pestek, kroimy w kostkę i dodajemy do ciasta. Smażymy na złoty kolor, ja tradycyjnie smażyłam bez tłuszczu. var widgetParams = "{ 'Id':'41ec0d91-bb81-4b5b-921b-f8519fa5b600','AffId
Cynamonowe szczęścieopakowanie śmietankowych wafelków po 180 g, szklanka wiórek kokosowych, szklanka orzechów włoskich. 6 jajek, 20 dag masła, 1 ½ szklanki cukru Sposób przygotowania: Masło miksujemy z cukrem. Nie przerywając miksowania dodajemy jajka. Gdy masa będzie jednolita dodajemy wiórki, orzechy i pokruszone wafelki. Formę (18x26 cm) wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy masę. Ciasto pieczemy w temperaturze 160 stopni C około
Pobite gary BarbaryPyszne ciasto z bakaliami na imprezkę i święta. Ciasto wymaga czasu, ale warto go przygotować. Przepis zaczerpnięty z bloga żródło Składniki: Ciasto 8 białek 3 żółtka 180g cukru 100g orzechów włoskich – posiekanych 100g orzechów włoskich – zmielonych 100g wiórków kokosowych 100g rodzynek 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem: 1 puszka brzoskwiń 2 budynie śmietankowe bez cukru(...)ubijać. Następnie dodać żółtka, chwilę miksować. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać do masy jajecznej razem z mielonymi orzechami, delikatnie wymieszać. Do masy dodać jeszcze posiekane orzechy, wiórki kokosowe i rodzynki, ostrożnie wymieszać do połączenia składników. Dwie blaszki o wymiarach 25x30cm , wyłożyć papierem, masę podzielić na dwie równe części, wylać masę na dwie blaszki. Wstawić blachy do nagrzanego piekarnika
Kuchnia Danusimasła orzechowego 80 g cukru kokosowego (Inna Bajka) 80 g rurowego kakao (Inna Bajka) 100 ml mleka roślinnego szczypta soli Polewa czekoladowa: 50 g oleju kokosowego 2 łyżki syropu klonowego 25 g surowego kakao (Inna Bajka) 1 łyżka proszku maca (Inna Bajka) Przygotowanie: Bataty obierz i pokrój w grubą kostkę. Następnie ugotuj na parze do miękkości(...)moja ma 21,5 x 21,5 cm) i wstaw do nagrzanego na 180*C piekarnika. Piecz z termoobiegiem przez ok. 50 minut (do suchego patyczka). Po upieczeniu ciasto wyciągnij z formy i pozostaw do całkowitego ostygnięcia. W międzyczasie przygotuj polewę. Do rondelka przełóż olej, syrop klonowy oraz kakao. Tylko delikatnie podgrzej, do momentu rozpuszczenia oleju. Całość energicznie
Zdrowie na języku :Pjest pyszne,dla miłośników czekoladowych klimatów to niemal gratka. Cóż wszystko ma swoje wady i zalety... pomimo bogatych walorów smakowych ciasto to bomba kaloryczna. Dla tych którzy dbają o linię wersja lżejsza. Masło zastąpiłam avocado a tradycyjną białą mąkę kokosową, w przepisie nie znajdziecie też ani grama białego cukru, bo słodka strona mojego Brownie bierze się z syropu klonowego
vaniliowoczekoladowawidać na zdjęciach) w szczególności po schłodzeniu. Przepis jest na niewielką porcję. Jeśli nie lubicie mocno czekoladowych ciast, zmniejszcie ilość kakao. Polecam! Składniki: Brownie: 1 batat (300 g) 1 mały banan 60 g daktyli bez pestek 25 g oleju kokosowego w temperaturze pokojowej 1/2 łyżeczki cynamonu 2 łyżki kakao (20 g) 1 kopiasta łyżka mąki ryżowej(...)żaroodpornego naczynia wysmarowanego olejem kokosowym i obsypanego kakao (u mnie okrągłe naczynie do zapiekania o średnicy ok. 12 cm i pojemności 0,5 l.), wyrównać powierzchnię szpatułką. Im większa foremka, tym niższe brownie i zapewne nieco krótszy czas pieczenia (weźcie to pod uwagę). Piec w piekarniku nagrzanym do 175 st.C przez około 50 minut, aż ciasto wyrośnie (nie za dużo
Nastoletnie Wypiekanie