przepisów na pyszne przekąski na Tłusty Czwartek. PRZEKĄSKI NA TŁUSTY CZWARTEK 1. Oponki kokosowe Przepis na: Przepiski 2. Kruche i delikatne faworki Przepis na: Alle Dobre (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); 3. Oponki w polewie czekoladowej Przepis na: Prosta Kuchnia 4. Faworki z ciasta francuskiego Przepis na: Kulinarne Cuda 5. Pączki z jabłkami Przepis na: Kulineo 6. Mini pączki jogurtowe Przepis
BabskiePorady.pl - Przepisyproszek do pieczenia, 1 łyżeczka cukier, 1/2 szkl cukier waniliowy, 1 małe opak wiórki kokosowe, 5 łyżek dżem owocowy, kilka łyżek Przygotowanie Masło wyciągamy kilka godzin wcześniej, musi być bardzo miękkie. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Wszystkie składniki oprócz dżemu dokładnie zgniatamy. Ciasto będzie się kleiło i tak ma być. Rozwałkowujemy na wielkość blachy, najlepiej przez folię spożywczą. Przekładamy
Gotowanie moimi oczamiproszą się do zrobienia z nimi pysznych ciast, dżemów czy jak w tym wypadku, słodkich muffinek. Połączyłam ich słoneczny smak z delikatną wanilią i podkręciłam chrupiącą, migdałową kruszonką. Składniki (na 12 muffinek): 300g moreli 1 duże jajko 3 łyżki homogenizowanego serka waniliowego 1/4 szklanki mleka 3 łyżki rozpuszczonego oleju kokosowego 1/2 szklanki cukru 1 i 1/2 szklanki mąki łyżeczka proszku(...)dodajemy od niego cukier – ubijamy trzepaczką na jasny, gęsty krem. Dalej ucierając, dodajemy rozpuszczony olej kokosowy, serek homogenizowany oraz mleko. Mieszamy do połączenia. Do osobnej miski przesiewamy mąkę oraz proszek do pieczenia. Do mokrych składników dodajemy suche i mieszamy do połączenia – ciasto powinno być gęste. Do ciasta dodajemy większość kawałków moreli, mieszamy delikatnie aby połączyły się
Smaczna Stronadaktyli, 2 łyżki masła orzechowego, 2 łyżki roztopionego oleju kokosowego, Polewa: Czekolada 72% 1 łyżka oleju kokosowego Wykonanie: Składniki 1 warstwy wsypujemy do blendera. Miksujemy do momentu aż składniki się połączą i stworzą sprężystą, klejącą masę. Masę przekładamy do podłużnej foremki na ciasto wyłożonej papierem do pieczenia. Rozprowadzamy masę równomiernie i wkładamy do zamrażalki. Składniki drugiej warstwy również miksujemy
Smaki Przyprawy i Kolorypewno łamie poniższy przepis . Ciasto jest pyszne, wystarczająco słodkie ( pomimo braku cukru ) i wilgotne w środku , posmakuje nie tylko amatorom marchewki :P Nie zawiera glutenu ani produktów odzwierzęcych , dodatkowo jest dietetyczne ! Zapraszam . Do piekarników.... czas start ! SKŁADNIKI : marchew 500 g mąka z ciecierzycy 1 szkl. olej kokosowy - 20 ml mleko sojowe- 1/2 szkl. wiórki(...)uprażyć na suchej patelni dla lepszego smaku ), posiekane orzechy włoskie , sok z połówki pomarańczy , olej kokosowy, żurawinę/rodzynki Do miski przesiewamy : mąkę z ciecierzycy , proszek do pieczenia, sodę, szczyptę soli, cynamon. Wszystko mieszamy i łączymy suche składniki z mokrymi . Ponownie mieszamy. Ciasto przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st.C
Marcepanowa kuchniaosączyć na sicie, dwukrotnie zmielić. Następnie dodać miód, cukier, żółtka i pianę z białek. Warstwa kokosowa: 6-7 białek 20 dag cukru 20 dag kokosu Białka ubić na sztywno, dodać cukier i nadal ubijać. Połączyć z kokosem. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć połowę ciasta, na to masę makową i równą warstwą kokos. Teraz najtrudniejsze zadanie, czyli rozprowadzenie pozostałego ciasta
Praktyczna plmigdałów -20g ksylitolu -20g liofilizowanych truskawek (zmielone na puder) -mała łyżeczka witaminy C CHELEBEK DYNIOWY Z MAKIEM Ok 100ml ciepłego napoju, pełną łyżkę mąki orkiszowej, łyżkę cukru kokosowego i drożdże wymieszać w osobnej miseczce i zostawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Resztę napoju, olej i dynie zmiksować na gładką masę. Mąkę orkiszową, owsianą, pestki dyni i słonecznika oraz(...)mieszankę drożdżową. Całość wymieszać drewnianą łyżką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (przykryć ręczniczkiem). Gdy ciasto wyrośnie wyrobić je z odrobiną mąki orkiszowej i przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180’C ok godziny. KREM KOKOSOWO-TRUSKAWKOWY Masło kokosowe podgrzać w kąpieli wodnej do rozpuszczenia wraz ze śmietanką kokosową i ksylitolem. Do ostudzonej mieszanki wsypać liofilizowane
Candy Pandaspozostaje puchate i świeże. Do ciasta można użyć różnych sezonowych owoców. Ja zdecydowałam się na rabarbar na którego teraz jest sezon. Serdecznie polecam, wypróbujcie bo naprawdę warto ! Składniki: 3 szklanki mąki pszennej 2 jajka szklanka oleju słonecznikowego szklanka cukru 2 szklanki jogurtu naturalnego 100 g białej czekolady 100 g wiórek kokosowych łyżeczka proszku do pieczenia łyżeczka sody(...)dodatkowo: cukier puder do oprószenia Wykonanie: Mąkę przesiać do miski, dodać roztrzepane jajka,cukier, olej, jogurt, wiórki kokosowe, proszek do pieczenia i sodę. Wszystko dokładnie wymieszać. W między czasie w kąpieli wodnej rozpuścić białą czekoladę, delikatnie ją przestudzić i dodać do reszty ciasta. Całość wymieszać do połączenia się składników. Rabarbar wymyć, obrać ze skóry i pokroić w grubsze plastry. Blaszkę
Krakowskie smaki Anijesteście fanami gorzkich słodkości, to możecie użyć deserowej, lub mlecznej czekolady (wtedy jednak nie będzie to już bezmleczne ciasto). Składniki (około 12 porcji): 1 szklanka puree z dyni z tego przepisu 2 duże jajka 2 łyżki mleka kokosowego lub wody kokosowej 125 g posiekanej gorzkiej czekolady (lub chocolate chips), bez dodatku laktozy (można zastąpić czekoladą mleczną, lub deserową(...)brownie do blachy i wyrównaj. Piecz w temperaturze 175 stopni przez około 25-30 minut, kontroluj patyczkiem. ( Na patyczku włożonym w brownie nie może być śladów surowego ciasta, ale może być nadal lepki od czekolady. Nie piec zbyt długo, by nie wysuszyć brownie.) Gotowe! :) Teraz możesz delektować się smakiem swojego wykwintnego deseru. Wartości odżywcze (całego ciasta
Smiling Shrimpsoli nutella (w wersji tradycyjnej lub domowej /domowe powidła) Sposób wykonania: Do miski przesiej mąkę pszenną, następnie dodaj mąkę kokosową, cukier, proszek do pieczenia, sól oraz esencję waniliową, jajko oraz masło pokrojone na kawałki. Potem zagniataj gładkie i elastyczne ciasto. Gdy będzie gotowe owiń je folią i wstaw do lodówki na ok. 30 minut. Schłodzone ciasto podziel na dwie części
365 dni dookoła kuchnismakiem? No cóż...całość jest lekka, delikatna, orzeźwiająca. Dodatkowym plusem będzie łatwość wykonania, wygląda na dość skomplikowane ciasto, ale w rzeczywistości jest to szybki biszkopt, masa budyniowa i galaretka z jabłkami, a wszystko pokryte jest chrupiącą warstwą podprażonych wiórek kokosowych. Polecam serdecznie. Składniki: biszkopt: 4 jajka szklanka cukru 100 g mąki pszennej 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej 1,5 łyżeczki(...)masa budyniowa: 0,5 litra mleka opakowanie budyniu waniliowego 2 łyżki mąki pszennej 3/4 szklanki cukru 200 g masła masa zielona: 3 zielone galaretki 5 jabłek wierzch: szklanka wiórek kokosowych 20 g masła 2 łyżki cukru Sposób przygotowania: Biszkopt. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno. Dodać po jednym żółtku i cały czas ubijać, wsypać
na moim stole...bogaty w witaminy, składniki mineralne i antyoksydanty. To trochę taki "must have" każdego zdrowomaniaka. WEGAŃSKIE PIEROGI Z JARMUŻEM Ciasto (ok. 80 cienkich, małych pierogów): 300 g mąki pszennej (zwykłej, białej) + trochę do podsypywania 200 ml wrzątku 25 g oleju kokosowego szczypta soli łyżka nasion chia (można pominąć lub zastąpić siemieniem lnianym) Farsz: 3 garści umytego jarmużu 180 tofu wędzonego(...)łyżka octu jabłkowego sól, pieprz szczypta słodkiej papryki wędzonej PRZYGOTOWANIE 1. Mąkę przesiej przez sitko do dużej miski. Dodaj roztopiony olej i sól. Zalej wrzątkiem i chwilę wyrabiaj ciasto. 2. Dodaj nasiona chia i ponownie wyrabiaj kilka minut, aż będzie elastyczne. Przykryj ściereczką i odstaw do wystygnięcia. 3. W tym czasie przygotuj farsz - wszystkie składniki zmiksuj blenderem, dopraw
Powiedz dietom nieniedawno wprowadziła do sprzedaży dwie nowości: saszetkę z kremem czekoladowo-orzechowwym oraz kubeczek na raz z kremem migdałowo-kokosowym. Ten mini kubeczek możecie zakupić w Żabce na dziale z pieczywem. Nazwa: krem orzechowy o smaku czekoladowym z orzechami laskowymi / krem migdałowo kokosowy Firma: Nutura Skład: Krem orzech-czeko – orzeszki ziemne prażone 40%, substancja słodząca: maltitol; orzechy laskowe prażone 15%, tłuszcz(...)kokos – konsystencja dość zbita z widocznymi kawałkami wiórków kokosowych oraz migdałów. Szczerze, to nie jesteśmy fankami tłuszczu shea w słodkościach, bo przeszkadza nam ta specyficzna mydlana tłustość. W smaku czuć przede wszystkim aromat migdałowy co jest dla nas drugim minusem. Mamy awers do migdałowych olejków takich, które dodaje się do ciasta i ten krem ma podobny vibe. Szkoda, bo gdyby
Candy Pandasgram mlecznej czekolady (44 % kakao)do wypieków od Manufaktura Czekolady Chocolate Story (klik) pozostałe: posiekane orzechy lub wiórki kokosowe gorzka czekolada (70 % kakao) do wypieków od Manufaktura Czekolady Chcolate Story (klik) mleko (ilość niewielka ale czekolada ma byc płynna o konsystensji ciasta naleśnikowego) Przygotowanie: Ciasta i ciasteczka drobno kruszymy, przesypujemy do naczynia. Dodajemy sparzony biały mak ( parzymy 15 minut zalany
Życie zaczyna się w kuchnismaki. A są nimi kokos, migdały, kakao. W tegoroczną rocznicę urodzin męża przygotowałam coś pomiędzy wuzetką a banoffee pie. Dlaczego? Bo mąż nie mógł się zdecydować, które z tych ciast ma stać się jego tortem urodzinowym. Uwielbiam wyzwania kulinarne, które stawia mi rodzina. W ten sposób powstał lekki jak chmurka tort marzenie. Spójrzcie na zdjęcia, które same za siebie(...)stopni (termoobieg). Składniki suche mieszamy. Dodajemy do nich wymieszane składniki mokre. Wylewamy ciasto w tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy 15 minut. Masa migdałowa: Zblednowane i uprzednio podprażone (15 min w 130 stopniach) MIGDAŁY dokładnie blendujemy z daktylami, wodą i solą. Masa kokosowa: Wszystkie składniki na masę dokładnie blendujemy do uzyskania puszystego kremu. Przestudzony biszkopt smarujemy powidłem
Jeść, by żyć w zdrowiu