podczas składania zamówienia: Dobra, ale dość o blenderze wróćmy do przepisu. Dzisiejsze ciasto pachnie cudownie goździkami i cynamonem, do tego czekoladowy spód idealnie pasuje do dyniowego sernika. Zresztą wypróbujcie sami!! Składniki: Spód: 1 szklanka orzechów ziemnych ½ szklanki migdałów 1 szklanka daktyli namoczonych ½ szklanki kakao 2 łyżki oleju kokosowego Warstwa dyniowa: 2 łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka imbiru ½ łyżeczka gałki muszkatołowej(...)łyżeczki goździków 2 szklanki puree z dyni ½ szklanki daktyli – namoczonych 300 ml śmietanki kokosowej (3/4 puszki) 1 łyżka miodu Przygotowanie: Daktyle odcedzamy, wrzucamy wszystkie składniki do blendera i blendujemy do uzyskania jednolitej masy. Wykładamy zblendowaną masę na spód tortownicy o średnicy…… zostawiając sobie ⅓ ciasta, aby uformować kulki na wierzch do dekoracji. Odkładamy do zamrażarki. Warstwa dyniowa: Wszystkie składniki
PaleoLifetaka to szarlotka która składa się przede wszystkim z jabłek, mało w nim ciasta i to przemawia na jej korzyść ;) Składniki (tortownica o średnicy 21 cm): 100g płatków żytnich 30g migdałów FRESANO + kilkanaście sztuk do posypania wierzchu szarlotki 70g daktyli FRESANO łyżeczka oleju kokosowego dostępnego w sklepie Centrum Sylwetki 2 łyżeczki cynamonu 1,5kg jabłek(...)Sposób przygotowania: Na teflonowej patelni rozgrzewamy olej kokosowy dodajemy płatki, migdały, pokrojone daktyle i prażymy przez kilka minut dość często mieszając przekładamy mieszankę do blendera i miksujemy, aż składniki zaczną się ze sobą kleić tortownicę wykładamy papierem do pieczenia, a spód wyklejamy ciastem jabłka obieramy i kroimy w drobną kostkę i przekładamy
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćciasto odstawic na kilka minut.W tym czasie odszypulkowac truskawki i pokroic w drobna kostke.Wymieszac z ciastem tuz przed smazeniemRozgrzac gofrownice,posmarowc olejem i smazyc gofry do zrumienieniaupieczone odkladac na kratke podawac z cukrem pudrem,kawalkami truskawek i wiorkami kokosowymi.Pyszne z bita smietana ( umnie kokosowa smietanka
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!kolekcja mioteł, gdybym tak teraz stosowała ten sposób! Czuję dyskomfort, gdy nie mam w domu cytryny. Zawsze kupują więcej i robię zapas. Cytryna musi być - do herbaty, ciasta drożdżowego, sosu, zupy, ryb, sałatki, czarnej kawy przeciw migrenie, no i oczywiście przeciw gorączce. Nie wiem czy znacie ten sposób. Moja Babcia zawsze kroiła cytrynę w plastry i okładała(...)ówdzie modelką, które nie wiem czemu widuję coraz częściej nadrukowane na kuchennych fartuchach... Czyżby na ich widok ciasto miało lepiej wyrastać, a danie stać się bardziej pikantnym?! Wiecie coś na ten temat? LEMON-COCONUT BARS, Kwadraty cytrynowo-kokosowe /składniki na 16 porcji/ Spód: 1 filiżanka mąki 1/4 filiżanki cukru 1/4 łyżeczki soli 3/4 filiżanki wiórek kokosowych
KUCHARNIAchleb, bo przypomina bardziej ciasto, ale można go jeść z masłem. Zawierając dużo węglowodanów, tłuszczu i białka, ten chleb zapewni poczucie sytości na długo i może stanowić pożywne śniadanie dla dzieci w domu albo drugie śniadanie do szkoły. Chleb paleo bananowy z migdałami – bezglutenowy i bez nabiału – przepis: banany – 3 dojrzałe olej kokosowy – 3 łyżki miód(...)wszystkie mokre składniki ucieramy w misce – olej kokosowy ma być miękki albo roztopiony. Następnie dodajemy suche składniki (poza migdałami) i dobrze mieszamy. Na samym końcu dosypujemy pokrojone drobno migdały. W foremce ok. 10×20 cm pieczemy w 180 stopniach przez około 40 minut – aż patyczek wbity do ciasta wyciągniesz suchy. Ostudź 10 minut przed wyciągnięciem z formy
PaleoSMAKdaktyli -50g żurawiny suszonej (bez cukru) -50g ziaren słonecznika -mak niemielony do obtoczenia pralinek Praliny kokosowe (12 pralin) -50g wiórków kokosowych (drobnych) -100g śmietany kokosowej -4 łyżki ksylitolu Polewa jogurtowa -200g jogurtu -2 łyżki ksylitolu -2 łyżeczki żelatyny + ¼ szkl. wody BISZKOPT KORZENNY Białka oddzielić od żółtek i ubić w dużej misce na sztywną pianę(...)Wlać ciasto i piec przez około 30 minut w temperaturze 170-180’C (można sprawdzić czy ciasto się dopiekło przy pomocy patyczka). Ostudzony biszkopt podzielić na 3 równe blaty. MASA MAKOWA Mak oraz pokrojone na mniejsze kawałki daktyle zalać wodą i mlekiem kokosowym. Gotować ok 15 minut ciągle mieszając, dodać ksylitol i pozostawić do momentu aż daktyle mocno zmiękną. Następnie
Candy PandasPyszne ciasteczka...upieczone z okazji Ciasta na niedzielę ..Pomysł na takie ciasteczka zaproponowała Joanna ..Kombinacja bakalii dowolna...u mnie czekolada i morwa suszona...a na dodatek dodałam cukier i mąkę kokosową...pyszne były... 1 kostka masła (200g) 1 szkl. cukru [ u mnie 3/4 szkl.cukru białego i 1/4 szkl. cukru kokosowego ] 1 mały cukier wanilinowy (16g) [ 1 łyżka ekstraktu(...)szkl.pszennej i 1/2 szkl. mąki kokosowej ] 1 łyżka gęstej śmietany - opcjonalnie, tylko w przypadku gdy masa wyjdzie zbyt zwarta czekolada suszone owoce morwy czarnej Masło utrzeć z cukrem i ekstraktem mikserem na gładką masę. Dodać jajko i dalej ubijać. Stopniowo dodawać resztę sypkich składników (mąka, soda, sól) póki się nie połączą (ciasto musi odchodzić od ścianek miski i zbijać
Moje domowe kucharzenienorweskich szkolnych bułeczek śniadaniowych czyli... Skoleboller Są powszechnie dostępne w norweskich sklepikach i piekarenkach. Jest to mieszanka waniliowo- kokosowych smaków z delikatną nutą kardamonu. Na samą myśl, aż ślinka cieknie... Dlatego czym prędzej zabieram się do roboty ;) Ciasto: 1 szklanka mleka 25 g masła 1 szklanka mąki 50 g cukru pół łyżeczki soli 7 g suchych drożdży(...)miękką i elastyczną konsystencję. Pozostawiłam je na ok. 1,5h do wyrośnięcia w misce oprószonej mąką. Budyń: dokładnie taki sam jak tutaj, przygotowany pozostawiłam do wystudzenia Wyrośnięte ciasto podzieliłam na 8 równych części i z każdej zrobiłam kuleczkę, które umieściłam na wyłożonej papierem do pieczenia blasze (należy zostawić dość spore odstępy między kulkami). W tym miejscu kulki powinno
bastalenablatami bezowymi i delicjami. Ciekawe połączenie smakowe. Idealne ciasto na uroczystości rodzinne i inne przyjęcia. Polecam! Składniki: Ciasto: 6 białek 2 żółtka 150g drobnego cukru do wypieków 150g orzechów włoskich lub laskowych (lub pół na pół) 70g wiórków kokosowych 70g rodzynek 2 łyżki mąki pszennej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Krem budyniowo-brzoskwiniowy: 1 szklanka syropu(...)szklanki likieru kawowego (lub 1/4 szklanki mocnej kawy + 2łyżki wódki) 2 opakowania delicji o smaku pomarańczowym 2 galaretki o smaku brzoskwiniowym brzoskwinie pozostałe z puszki *** Wykonujemy ciasto. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Orzechy drobno mielimy *** *** Zmielone orzechy, wiórki, rodzynki, mąkę i proszek do pieczenia mieszamy razem i odkładamy *** *** Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli
Blog z ApetytemMąkę przesiewam na stolnicę. Łączę z margaryną. Dodaję cukier puder, żółtka, śmietanę oraz proszek do pieczenia. Zagniatam ciasto. 2. Ciasto cienko rozwałkowuję. Szklanką o małej średnicy wykrawam w cieście krążki. Jedną połowę ciasteczek układam na blaszce. Drugą połowę ciasteczek smaruję białkiem i posypuję ziarenkami oraz cukrem waniliowym. Ciastka układam na blaszce. 3. Piekę około 12 minut w temperaturze 180 stopni(...)użyłam mieszanki ziaren "Migdałowy przylądek" z ZIARENKOWA . W skład mieszanki wchodzą ziarna słonecznika, ziarna sezamu, płatki migdałowe, wiórki kokosowe oraz orzechy arachidowe. Ziarenka nie tylko można używać do wypieku ciasteczek, to również doskonały dodatek do deserów, lodów, jogurtów, koktajli, ciast, musli i naleśników. Są bardzo zdr owe, mają wiele wartości odżywczych i nie zawierają konserwantów. Więcej informacji
Tradycyjna kuchnia Kasilodowatej wody 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli morskiej lub himalajskiej Opcjonalnie lukier: ½ szklanki erytrytolu lub cukru kokosowego sok z ½ cytryny lub sok z buraka ¼ szklanki Wszystkie składniki łączymy za pomocą robota kuchennego. Jeśli jest za suche dodajemy wody (uwaga, ciasto na początku wygniatania wydaje się bardzo suche, ale z czasem nabiera pożadanej masy, zalecam dodawanie wody, jeżeli trzeba(...)Pozostałe skrawki ciasta zagniatamy razem, rozwałkowujemy i ponownie wycinamy pierniczki. Aby posłużyły jako ozdoba na choinkę, należy pamiętać, aby przed pieczeniem każdy przekłuć wykałaczką. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Pierniczki układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze i pieczemy przez 10 - 15 minut. Opcjonalnie w międzyczasie przygotowujemy lukier biały i czerwony: do cukru pudru wykonanego z erytrytolu/cukru kokosowego dodajemy stopniowo
Przepysznik - BLW i nie tylkosyropu klonowego/daktylowego/z agawy lub miodu 125 g oleju kokosowego 20 g zmielonego siemienia lnianego 10 g sody oczyszczonej szczypta soli 13 g przyprawy do pierników (ja używam Kotanyi) Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia. W misie malaksera umieścić wszystkie składniki, siekać do momentu, aż wszystkie składniki utworzą jednolitą kulę. Ciasto można również wyrobić ręcznie, w tym celu olej rozpuścić(...)śpieszyłam. Ciasto podzielić na 4 części. Każdą część rozwałkować na grubość około 1-2 mm, im cieniej, tym będą bardziej chrupiące, wycinać kształty foremkami. Pierniczki delikatnie przenosić na blachę. Ciasto może się kleić więc warto solidnie podsypywać mąką podczas wałkowania i wykrawania, aby przy przenoszeniu wyciętych pierniczków na formę, nie zniszczyć ich kształtu. Piec ok. 8-10 minut
moj przepis nałyżki posiekanej natki pietruszki- 1,5 łyżki posiekanego koperku- 1,5 łyżki posiekanego szczypiorku- ok.1 łyżki oleju kokosowego lub oliwy do smażeniaSos pieczarkowy:- 250g pieczarek- 1 łyżeczka oleju kokosowego- 1 łyżka kremówki- 1 łyżeczka masła- 2 łyżeczki skrobi kukurydzianej (Maizena)- sól i pieprzZiemniaki zemleć lub przecisnąć przez praskę. Gdy mamy ziemniaki, które pozostały nam z poprzedniego dnia, proponuję je lekko(...)moje ziemniaki były dość mączyste), gdy ziemniaki będą wodniste może się okazać iż mąki będzie trzeba dodać troszkę więcej. Ciasto musi się dobrze formować, łatwo sklejać. Uformowane kotlety smażymy po kilka minut z każdej strony, na małej ilości oleju kokosowego lub oliwy, do ładnego zrumienienia.Podajemy z ulubionymi dodatkami. Mój sos pieczarkowy był banalnie prosty ale zarazem bardzo smaczny. Pieczarki pokrojone
Smaczne ZdroweTartaletki z masą z awokado i bananów na spodzie z bakalii * Smaczny, zdrowy i … surowy deser. Tradycyjne, pieczone z kruchego, drożdżowego lub francuskiego ciasta tarteletki zastąpimy czymś innym… Jak przygotować tartaletki bez pieczenia? Proste, wystarczy wykorzystać zasady diety raw food. Raw food w języku angielskim oznacza surową dietę, która zyskuje wciąż na popularności. Główną zasadą diety(...)jest jedzenie niemal wyłącznie surowych produktów, głównie roślinnych. Czy jesteśmy zwolenniczkami takiej diety? Tak, raz na jakiś czas! Składniki Spód 80g suszonych daktyli bez pestek 30g wiórków kokosowych 50g posiekanych orzechów pekan 1 łyżka oleju kokosowego tłoczonego na zimno szczypta soli Nadzienie 2 dojrzałe awokado 1 duży banan 4 łyżki soku z cytryn 3 łyżki syropu klonowego
Tajemnice Smakusmaczniejszy sobotni poranek? 😉 Bułki można przygotować także tylko z mąki pszennej, będą równie smaczne. Zamiast oleju możecie użyć masła, ciasto drożdżowe będzie delikatniejsze i cudownie maślane, ale nie jest to konieczne. Bułeczki cynamonowo-miodowe: 250ml mleka 80ml oleju słonecznikowego lub kokosowego (można także użyć rozpuszczonego masła) 100g miodu 250g mąki pszennej tortowej 250g mąki pełnoziarnistej 14g suchych drożdży(...)oraz cynamon, W niewielkim rondelku podgrzewamy mleko oraz miód tylko na tyle, by były letnie. Gorąca temperatura zabija drożdże! Następnie dodajemy ciepłe mleko do mieszanki mąk i zaczynamy ugniatanie. Ciasto zagniatamy ok. 10 minut pod sam koniec dodając olej. Wyrabiamy ciasto, by było miękkie i elastyczne i ładnie odchodziło od dłoni. Po tym czasie przykrywamy je lnianą ściereczką i pozostawiamy
Cooking Monster