ciasto jablkowe - 2026 przepisów (strona:46/136)

Ciasto z jabłkami i ptasim mleczkiem 907

porze roku ciasta z jabłkami smakują zdecydowanie najlepiej;)) Dlatego też często u nas goszczą. Tym razem sięgnęłam po stary, sprawdzony przepis na biszkopt z masą jabłkową, delikatnym kremem budyniowym i puszystą pianką z białek...forma 23x33 cm Biszkopt:3 jajka, 3 łyżki cukru, 3 łyżki mąki pszennej.Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Stale ubijając dodawać po 1 żółtku. Dodać przesianą mąkę, delikatnie wymieszać szpatułką. Ciasto przelać do natłuszczonej i wyłożonej papierem do pieczenia formy. Piec około 25 min w 170st. Ostudzić. Masa jabłkowa: 1kg jabłek, szklanka cukru, 1/4 szklanki wody, 1/2 łyżki żelatyny. Jabłka zetrzeć na tarce o dużych

Z miłości do słodkości
Leon ciasto siostry Anastazji 4249

Miodowe placki, przełożone biszkoptem z kremem budyniowym i masą jabłkową. Pyszne połączenie,choć dość pracochłonne ;) Warto się zmierzyć z ciastem bo smak wynagradza nam trud przygotowań :) Najlepsze na 2-3 dzień. Bardzo polecam. Piekłam w foremce dużej i musiałam przygotować i upiec dwa miodowe placki . Radze robić to ciasto w większej formie,z tego powodu,ze jest dużo warstw

Słodkości i nie tylko
Torcik z musem jabłkowym, ptasim mleczkiem, powidłami i prażonym kokosem 161

pianę. Cały czas ubijając stopniowo dodaję żółtka oraz cukier. Następnie dodaję olej, mąkę, ocet oraz proszek do pieczenia. Ciasto wykładam na tortownicę o średnicy 24cm, wyłożoną papierem do pieczenia. Biszkopt piekę ok. 30 minut w temperaturze 180 stopni. 2. Mus jabłkowy : Jabłka obieram i ścieram na tarce o dużych oczkach. Przekładam do garnka, podlewam wodą i duszę około(...)Gęsty mus wykładam na biszkopt.  3. Ptasie mleczko. Galaretki rozpuszczam w 2 szklankach wrzącej wody. Odstawiam do przestudzenia. Zimne mleko skondensowane miksuję z tężejącą galaretką. Masę wykładam na ciasto. Wyrównuję i odstawiam do stężenia. 4. Powidła śliwkowe rozsmarowuję na wierzchu ciasta. Wiórki kokosowe prażę na suchej patelni. Posypuję nimi wierzch ciasta. Gotowe ciasto schładzam godzinę w lodówce

Tradycyjna kuchnia Kasi
Proszek do pieczenia, soda oczyszczona czy amoniak? 148

zawierają znaczne ilości cukrów i tłuszczy, które hamują rozwój drożdży. Do wypieku określonego rodzaju ciasta zwykle używa się następujących środków spulchniających: • drożdże – do ciast drożdżowych, półfrancuskich, krucho-drożdżowych, obgotowywanych, • proszek do pieczenia – do ciast biszkoptowo-tłuszczowych, półkruchych, piernikowych, • soda oczyszczona (kwaśny węglan sodu) – do ciast piernikowych, półkruchych, • kwaśny węglan amonu (amoniak) – do pieczywa cukierniczego trwałego, wafli, wyrobów o małej objętości(...)pozostałymi składnikami ciasta. Ciasto Leśny mech Proszek do pieczenia stosowany jest do wypieku ciast ciężkich, zawierających dużą ilość tłuszczu i cukru. Proszek do pieczenia działa podczas całego procesu przygotowania, to znaczy że do reakcji spulchnienia dochodzi zarówno na etapie zmieszania go ze składnikami płynnymi, jak i w trakcie pieczenia ciasta. Stabilność zachodzących procesów chemicznych sprzyja równemu wyrastaniu ciasta, co odróżnia

Trzeci talerz
Szarlotka w cieście kruszonkowym 129

składnikiciasto kruszonkowe* 3 szklanki mąki pszennej* 1/3 szklanki cukru* 1 cukier wanilinowy* 1 proszek do pieczenia 16 g (4 płaskie łyżeczki)* 250 g margaryny* 5 żółteknadzienie jabłkowe* 1 i 1/2 kg jabłek* 6-8 łyżek cukru* 3-4 łyżki suszonej żurawiny (niekoniecznie)* 1/2 łyżeczki cynamonuSposób wykonanianadzienie jabłkoweJabłka obrać pokroić w kostkę lub poszatkować w słupki, włożyć do garnka(...)okrągłą (26 cm) nasmarować margaryną.Dno formy wysypać równomiernie połową kruszonki, na nią wyłożyć wystudzoną masę jabłkową, a na nią wysypać resztę kruszonki. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec w temp. 180 stopni C, ok. 60 min.Po wyjęciu pozostawić ciasto do wystudzenia

Mix smaku
Pyzie 175

ciasto z kolekcji książek Siostry Anastazji. Ten pochodzi z książki pt:  100 Nowych Ciast Siostry Anastazji i jak zwykle jest wyborny. Polecam wszystkim ciastożercom:D Biszkopt: 4 jajka 8 łyżek cukru 3 łyżki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka octu Masa jabłkowa: 1 kg jabłek 1 galaretka zielona 1 łyżka masła 1-2 łyżki cukru Masa jogurtowa(...)Mąkę przesiewam i łączę z masą jajeczną. Blachę do pieczenie wykładam papierem do pieczenie i przekładam ciasto. Piekarnik nagrzewam do temp. 180'C , wstawiam ciasto i piekę 35-40 min. Wyjmuję i studzę. Masa jabłkowa- Jabłka obieram, ścieram na tarce jarzynowej o dużych oczkach, przekładam go garnuszka, dodaję masło oraz cukier i podgrzewam na niewielkim ogniu do czasu, aż jabłka

Ciasteczkowy Potwór
Serniko - jabłecznik 144

proszku do pieczenia 2 całe jaja 3 żółtka masa serowa: 500 g twarogu 1 budyń śmietankowy 150 g masła 3/4 szklanki cukru 2 jajka masa jabłkowa: 1 kg jabłek pół szklanki cukru galaretka Wykonanie: ciasto: Masło utrzeć na gładką masę z cukrem. Kolejno dodawać jajka i żółtka i kolejno po każdym dokładnie ucierać. Dodać przesianą mąkę z proszkiem. Ciasto podzielić(...)wszystko razem gotować na małym ogniu mieszając od czasu do czasu. Dodać rozpuszczony budyń w kilku łyżkach mleka. Gorącą masę wylać na pierwszy blat. Przykryć drugim blatem. masa jabłkowa: Jabłka umyć , obrać i zetrzeć na tarce lub drobno pokroić. Włożyć do rondla z nieprzywierającym dnem razem z cukrem i smażyć na małym ogniu jak dżem aż rozpadną się owoce

Pysznie & Pięknie
Pierożki francuskie z jabłkami i żurawiną z sosem waniliowym / Cranberry apple dumplings with vanilla sauce 164

Szybkie i łatwe pierożki z ciasta francuskiego ze słodkim nadzieniem żurawinowo-jabłkowym z nutą cynamonu. Podane z szybkim sosem waniliowym tworzą doskonały poczęstunek dla świątecznych gości i na pewno nikt im się nie oprze :). Polecam!Przepis powstał w ramach e-booka z 50 przepisami na zbliżające się Boże Narodzenie we współpracy z serwisem z PierwszegoTloczenia.pl oraz Fooder.pl. Możecie(...)dotychczasowych opublikowanych bożonarodzeniowych e-booków.Scroll down for recipe in EnglishPierożki francuskie z jabłkami i żurawiną z sosem waniliowym(16 pierożków)Przygotowanie: 50 minutSkładniki na pierożki:2 opakowania ciasta francuskiego po ok. 250 g (rozmrożonego)2 jabłka, obrane i pokrojone w kostkę1 1/2 szklanki świeżej lub mrożonej żurawiny1 szklanka cukru1/4 szklanki mąki1/2 łyżeczki cynamonu1 jajko, roztrzepaneSkładniki na sos:1/4 szklanki

karmelowy
Kruche koperty z jabłkami 355

startych jabłekkilka łyżek cukru Wykonanie:- ze wszystkich składników zagnieść ciasto, mocno schłodzić- ciasto cienko rozwałkować, mocno podsypując mąką- jabłka wymieszać z cukrem i cynamonem- z ciasta wycinać kwadraty, na środek każdego nakładać nadzienie jabłkowe, skleić ze sobą cztery rogi na środku, tworząc kopertę- piec 25-35 minut w 180 stopniach Nadzienie można dowolnie dobierać do gustu przygotowującego, oprócz jabłek(...)piekłam już te ciasteczka z twarogiem. Im cieniej rozwałkujemy ciasto, tym delikatniejszy będzie smak w połączeniu z wilgotnym i słodkim jabłkiem w środku

Smakołyki Bereniki
Czekoladowe pierożki pieczone z musem jabłkowym. 152

szczypta soli 3 łyżki cukru pudru 3 łyżki dobrego kakao 90 ml maślanki lub zimnego kefiru Z podanych składników zagnieść szybko kruche ciasto ,uformować kulę zawinąć w folię spożywczą i schować do lodówki na 30 minut. Mus jabłkowy : 1 kg kwaskowatych jabłek sok z cytryny Jabłka obrać i zetrzeć na tartce o grubych oczkach , następnie prażyć na patelni do odparowania(...)zapobiegnie brązowieniu musu.Ja lubię kwaskowaty mus,jeśli lubicie słodkie proszę dodać cukier . Po przestygnięciu musu z lodówki wyjmujemy ciasto , dzielimy na mniejsze porcje ,rozwałkowujemy i wykrawamy szklanką kółka ,podobnie jak na klasyczne pierogi i nakładamy na środek mus jabłkowy,następnie dokładnie zlepiamy brzegi. Ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w 180 stopniach przez około 20 minut.Po

Ladylaura.
Tarta jabłkowa z rodzynkami i owocami goji bez glutenu, bez laktozy i bez cukru 112

Tarta jabłkowa z rodzynkami i owocami goji Składniki na kruche ciasto: 2 szklanki mąki ryżowej pół szklanki mąki gryczanej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 150 g masła kokosowego BIO 4 łyżki oleju (ja dałam słonecznikowy) 2 łyżki śmietany ryżowej 20 ml mleka ryżowego miód/agawa Pozostałe składniki: 5-6 dużych jabłek miód/agawa pół szklanki rodzynek pół szklanki jagód goji

nietadieta
Naleśniki biszkoptowe z musem jabłkowym 192

potrzeb.      Składniki na ciasto:  -  375g mąki tortowej- 5 dużych jaj- 5 łyżek drobnego cukru- 1,5  łyżeczki cukru waniliowego- 1,5 szklanki mleka- 1,5 szklanki gazowanej wody mineralnej- szczypta soli- olej kokosowy do smarowania patenliSkładniki na mus jabłkowy:- 1 kg jabłek- sok z ½ cytryny- cukier do smaku Przygotowanie  dania zaczynamy od musu jabłkowego. Z umytych jabłek wydrążamy(...)solą na sztywną pianę i partiami, delikatnie mieszając dodajemy do masy żółtkowej. Naleśniki smażymy na rozgrzanej patelni, posmarowanej olejem kokosowym, z obu stron na złoty kolor. Usmażone smarujemy musem jabłkowym i podajemy zrolowane i oprószone cukrem pudrem.Naleśniki biszkoptowe z musem jabłkowym, to wersja chyba najlepsza. Same naleśniki są delikatne, mięciutkie i puszyste. Dodatek musu jabłkowego, to już

mojewypiekiinietylko
Chleb paleo (bezglutenowy, z mąki migdałowej) 687

gęsta warstwa na górze to właśnie śmietana. Przyrządzenie chleba paleo jest proste : Wymieszaj razem wszystkie suche składniki. Do pojemnika, w którym będziesz wyrabiać ciasto, wbij jajka razem z roztopionym masłem, jogurtem i octem jabłkowym. Mikserem ubijaj mokre składniki, aż się dobrze połączą. Możesz też najpierw chwilę ubijać same jajka, a pod koniec dodać inne mokre składniki, dzięki temu uzyskasz(...)trochę bardziej puszyste ciasto. Dodaj suche składniki do mokrych i ręcznie dobrze wymieszaj ciasto. Nie używaj miksera i nie mieszaj zbyt długo, bo ciasto stanie się gumowe. Foremkę (20×10 cm lub ciut większą) posmaruj tłuszczem albo wyłóż papierem do pieczenia . Po przełożeniu ciasta do foremki możesz je udekorować dodatkową łyżeczką siemienia lnianego. Piecz w temperaturze 180/200 stopni przez

PaleoSMAK
Ciasto biszkoptowe z jablkami i jagodami czyli poWeekendowe Lakocie odc.63 178

Nie przepadam za ciastami biszkoptowymi ale czego się nie robi dla dzieci i Małżona. W sobotę upiekłam im ciasto biszkoptowe pełne nie tylko owoców ale też

Dzieje kuchennej Wiewióry
Rolada jabłkowa 197

Dziś mam dla Was pyszną, prostą roladę jabłkową wg przepisu Ewy Wachowicz. To proste, a jednak eleganckie ciasto świetnie sprawdza się do codziennej kawusi, ale też jest niezastąpione na specjalne okazje.   Jednak zanim przejdę do przepisu chciałam się podzielić z Wami moim odkryciem. Często robię zakupy w internetach i równie często coś tam sprzedaję zarówno prywatnie

Cynamonowe szczęście