Naleśniki z domowym musem jabłkowym i cynamonem 170szklanka mleka - szczypta soli i cukru - laska cynamonu - mus jabłkowy (najlepszy podprowadzony z babcinej piwnicy) Składniki mieszkamy ze sobą do konsystencji pół gęstego ciasta, smażymy na patelni. Na tarce ścieramy cynamon, posypujemy usmażone naleśniki, dodajemy mus jabłkowy
upichcona
Chleb żytni na zakwasie z sokiem jabłkowym 210pachnący i miał ciekawy, taki świeży posmak. Składniki: zaczyn: 100g mąki żytniej typ 1200 (mąka żurkowa) 120ml wody 3 łyżki aktywnego zakwasu żytniego ciasto: cały zaczyn 450g mąki żytniej typ 720 300ml soku jabłkowego tłoczonego 1 łyżeczka soli 3 łyżki pestek słonecznika 2 łyżki siemienia lnianego 2 łyżki maku olej do posmarowania formy otręby lub mąka pełnoziarnista do wysypania(...)zaczyn: mąkę wymieszać z wodą i zakwasem, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce. W dniu pieczenia: wymieszać mąkę z solą, wlać sok oraz zaczyn. Hakami miksera wyrobić jednolite ciasto, wsypać siemię, mak i pestki, jeszcze raz wyrobić. Ciasto przełożyć do natłuszczonej i wysypanej mąką lub otrębami foremki (keksówka 30cm), namoczoną łyżką lub dłonią wyrównać wierzch, przykryć i odstawić
Obiad gotowy
PLEŚNIAK 212łyżek kakao 1 łyżka cukru waniliowego Pianka: 3 / 4 szklanki cukru 4 białka 1 / 2 szklanki mąki ziemniaczanej szczypta soli Dżem: według uznania np. jabłkowy, czarnej porzeczki, wiśniowy, kiwi z limonką Przygotowanie: Ciasto - margarynę rozpuszczamy w rondelku i schładzamy. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiewamy, dodajemy cukier i cukier waniliowy, następnie dodajemy żółtka mieszamy. Na koniec dodajemy roztopioną i schłodzoną
Ciastka - domowe słodkości
Szybka rolada jabłkowa 354Kolejne wspólne weekendowe pieczenie Ciasta na niedzielę i kolejne pyszne ciasto..tym razem szybka do zrobienia rolada jabłkowa i jeszcze szybsza do zjedzenia...polecam...taką roladę można polać polewą lub tylko posypać cukrem pudrem..u mnie ze względu na brak czasu [ piekłam ją przed wyjściem do pracy] posypana tylko cukrem pudrem..Przepis pochodzi z bloga Kuchenne Zapiski Edyty , chociaż(...)wyrównać powierzchnię i od razu wstawić do piekarnika. Piec 30-35 minut. Wyjąć z piekarnika, przykryć ściereczką [ posypałam ściereczkę cukrem pudrem] i większą od blaszki deską lub tacą, odwrócić ciasto do góry dnem. Od jabłek oderwać papier, i pomagając sobie ściereczką, zwinąć biszkopt w roladę. Ułożyć roladę szwem do dołu i pozostawić w ściereczce do całkowitego wystygnięcia. Można polać dowolną
Moje domowe kucharzenie
Ciasto drożdżowe z rabarbarem i jabłkami 220zapachem cynamonu.Pozostałe dwa jabłka ścieramy na tarce o dużych oczkach i skrapiamy sokiem z cytryny.Pieczenie:Formę wykładamy papierem do pieczenia i rozkładamy przygotowane ciasto. Rozkładamy starte jabłka a następnie mieszankę rabarbarowo-jabłkową na wierzchu. Całość możemy posypać brązowym cukrem dla uzyskania ładniejszych kolorów i zapachu naszego wypieku.Całość wstawiamy do nagrzanego do 160 stopni piekarnika i pieczemy 45 minut.Ciasto
Eat Shrimps
Szarlotka 177kogo: dla fanów jabłkowych przepisów dla mających mus jabłkowy na zimę do wykorzystania dla lubiących tradycyjne smaki Składniki: 350g mąki pszennej kostka masła (200g) 2 żółtka 110g drobnego cukru do wypieków łyżeczka proszku do pieczenia 1,5 kg jabłek (najlepiej szara reneta lub antonówka) lub słoik prażonych jabłek cynamon do smaku 3 łyżki soku z cytryny Wykonanie: Mąkę wymieszaj(...)cukrem i proszkiem do pieczenia w dużej misce. Zrób zagłębienie w mące i wbij w nie 2 żółtka. Dodaj masło pokrojone w kostkę. Zagnieć ciasto i uformuj z niego dwie kulki o proporcjach 1:3 i 2:3. Zawiń je w folię i wstaw do lodówki na co najmniej godzinę. Nastaw piekarnik na temperaturę 180 stopni. Blachę wyłóż papierem
Mania Wypiekania
Mus jabłkowy 246przed chorobami, wtedy też jabłka są najsmaczniejsze i dostępnych jest najwięcej ich odmian. Najzdrowsze oczywiście spożywane na surowo, ale warto wprowadzić je do swojej diety pod różną postacią. Mus jabłkowy. Składniki: - ok. 5 kg jabłek Golden Delicious (słodkie) - 2 galaretki czerwone (np. malinowe, wiśniowe…) - 2 galaretki zielone (np. kiwi, limonka…) - sok wyciśnięty z 1,5 cytryny Umyte jabłka pozbawiamy ogryzków(...)ogonków) warto wykorzystać do przygotowania domowego octu jabłkowego (w dużym czystym słoju zalałam je ciepłą przegotowaną wodą, przykryłam sterylną gazą i odstawiłam w ciepłe miejsce na ok. 5 tygodni. Co jakiś czas mieszam drewnianą łyżką… więcej – jak ocet będzie gotowy). Mus jabłkowy można wykorzystać na różne sposoby – do naleśników, ciast, deserów… i nie tylko. Do czego ja użyłam
mojewypiekiinietylko
Ciasto drożdżowe z jabłkami 189Składniki: Ciasto 200 g mąki 100 ml mleka 30 g świeżych drożdży 100 g cukru szczypta soli 2 żółtka 4 łyżki oleju Masa jabłkowa 1 kg jabłek 100 g cukru 1 budyń śmietankowy 250 ml mleka 1 białko Beza 1 białko 1 łyżka cukru Kruszonka 1 łyżka masła 1 łyżka cukru 2 łyżki mąki Wykonanie: Drożdże pokruszyć do garnuszka, dodać(...)cukier, sól, mleko, żółtka i wyrośnięte drożdże. Zagnieść ciasto. Zrobić kulkę i odstawić do wyrośnięcia. Blachę 24x24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto wyłożyć na dno blaszki i poczekać aż ponownie wyrośnie. W tym czasie zrobić masę jabłkową. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, dodać cukier i smażyć na wolnym ogniu do odparowania soku. Mleko zagotować
O kuchni z uczuciem
Szarlotka klasyczna 228mogę powiedzieć? Jedynie to, że ta szarlotka jest po prostu doskonała. Klasyka w najczystszym wydaniu, kruchy spód i wierzch z ciasta kruchego, środek wilgotny, kremowy, z mocno cynamonowym aromatem, ciężki mus jabłkowy. I jadłam kiedyś podobną szarlotkę do tej, gdzieś u ciotki, babci kuzynki czy innej krewniaczki, słynącej z doskonałych ciast, teraz już nie pomnę, któż to był zacz
Kuchnia Prezydentowej
Apfelstrudel 163Chrupiące, rozpadające się ciasto filo, jabłkowo-biszkoptowe nadzienie z przyjemnym rumowym aromatem a do tego delikatnie spieniony waniliowy sos. Austriacki strudel jabłkowy to prawdziwe niebo w gębie. Do jego przygotowania wykorzystałam gotowe ciasto filo co zaoszczędziło mi sporo pracy. Pozostaje więc tylko przygotowanie nadzienia, zwinięcie strudla i upieczenie. Sos może wydawać się zbędny ale zachęcam żeby go nie pomijać - jest
Milion Smaków
Francuskie ciastko z jabłkami i cynamonem. 209kilku dni chodziło za mną ciastko z jabłkami, no i w końcu dzisiaj zrobiłam. Pyszne, delikatne, chrupiące z nadzieniem jabłkowym, mmyyy pyszotka :) Zapraszam do wypróbowania :) Składniki : 2 opakowania ciasta francuskiego 5 jabłek średniej wielkości 3 łyżki cukru 1 łyżka cynamonu 1 cukier waniliowy 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 1/4 szklanki wody cukier puder do oprószenia Wykonanie : Jabłka(...)dodajemy mąkę ziemniaczaną wymieszaną w wodzie i chwilkę zagotowujemy. Masę odstawiamy do przestygnięcia. Z ciasta wycinamy dowolnej wielkości kwadraty lub prostokąty, na jednej połowie robimy radełkiem do kratki nacięcia, jeśli nie macie takiego przyrządu natnijcie paseczki nożem.Na całej połowie układamy około 2 łyżek masy jabłkowej i przykrywamy ponacinaną połową.W koło zlepiamy widelcem, tworząc rowki. Pieczemy w temperaturze
Sama słodycz i szczypta chili
BISZKOPT Z MASĄ JABŁKOWĄ 216łyżkach gorącej wody rozpuścić żelatynę. Cukier, kakao, margarynę i rozpuszczoną żelatynę dobrze wymieszać i stopniowo podgrzewać do połączenia się wszystkich składników. Sposób wykonania ciasta: Biszkopt jasny nasączyć ponczem, wyłożyć masę jabłkową, równomiernie rozprowadzić po całej powierzchni biszkoptu, przykryć biszkoptem ciemnym,nasączyć ponczem, na nim rozprowadzić polewę, gdy polewa lekko stężeje obsypać ją posypką
Przepisy kulinarne babci Antoniny
Sernik na zimno z galaretką jabłkową 430szybie weekendowe ciasto polecam sernik na zimno z galaretką jabłkową. Na g ó rę kruszymy czekoladę, podajemy z bitą śmietaną. Czytaj więcej
Ana Mari's world
Sernik na zimno z galaretką jabłkową 430szybie weekendowe ciasto polecam sernik na zimno z galaretką jabłkową. Na g ó rę kruszymy czekoladę, podajemy z bitą śmietaną. Czytaj więcej
Ana Mari's world
Bezglutenowe ciasteczka owsiane 170mielonego siemienia lnianego 50 g ksylitolu (lub ew. brązowego cukru) 4 łyżki oleju 2 50 szklanki soku jabłkowego Suche składniki wymieszaj w misce i powoli połącz z olejem. Dodaj sok jabłkowy i dokładnie wymieszaj. Mokrymi rękami z ciasta formuj kulki wielkości orzecha włoskiego. Ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i spłaszczaj łyżką moczoną w wodzie
Kuchnia bezglutenowa