ciasto jablkowe - 2026 przepisów (strona:38/136)

Tarta jabłkowa z budyniem 221

Bardzo łatwa w przygotowaniu, pięknie wygląda i wyśmienicie smakuje. Tarta jabłkowa z budyniem to wspaniały pomysł na deser. Składniki: * na kruche ciasto: 150 g margaryny 2 łyżki cukru pudru łyżka śmietany 18% 250 g mąki pszennej 1 jajko * na nadzienie: 2 budynie waniliowe bez cukru 4 łyżki cukru 600 ml mleka 5 średnich jabłek łyżeczka cynamonu * dodatkowo: cukier puder

Kulinarny Pamiętnik
orzechowo-jabłkowe------nut-apple 348

Składniki: beza 1 łyżka maki ziemniaczanej 1 szklanka cukru pudru 4 białka ciasto orzechowe 1 łyżeczka proszku do pieczenia 350 g mąki pszennej tortowej cukier wanilinowy 230 g zimnego masła 1/2 szklanki cukru pudru 4 żółtka 1 łyżeczka cynamonu 130 g orzechów włoskich krem 2 szklanki mleka 2 łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki likieru jaki lubimy 3 łyżki maki pszennej(...)cukier i smażyć krótko, aż zredukuje się nadmiar soku z jabłek. Dodać skórkę startą z pomarańczy. Sok z pomarańczy wymieszać z mąką ziemniaczaną i wlać do masy jabłkowej. Całość zagotować i przestudzić. ciasto

w mojej kuchni
Jabłecznik z masą z jabłek i kisielu 123

Ciasto – pyszne, bardzo ładnie wygląda. Kolorowa masa nadaje ciastu rumieńca Ciasto – masło, mąkę,cukier, proszek do pieczenia, surowe żółtka wrzucić do miski. Ugotowane na twardo i zimne żółtka przetrzeć przez sitko i dodać do miski. Szybko zagnieść ciasto. Masa – jabłka obrać i pokroić w cienkie plasterki lub potrzeć na tarce o dużych oczkach. Proszek budyniowy i mąkę(...)podzielić na dwie części, jedna trochę większa 1/3- 2/3. -większą warstwę rozkruszyć na spód blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, lekko przygnieść. -rozłożyć ciepłą masę jabłkową. – rozłożyć masę białkową – na górę pokruszyć mniejszą część ciasta Wstawić ciasto do nagrzanego piekarnika do 180 C i piec 30-35 minut Smacznego

Kuchnia Pokoleń
Szarlotka japońska 100

Różne nazwy ma to ciasto: makowiec japoński, szarlotka japońska, szarlotka makowa czy makowiec z jabłkami. Obojętnie jak się nazywa, to smakuje tak samo dobrze. Najbardziej lubię to zimową porą, gdyż kojarzy się świątecznie ze względu na obecność maku. Lekkie, mokre i w mojej wersji bezglutenowej trochę rozpadające się(...)makową, orzechami i jabłkami obranymi i startymi na grubej tarce. • Białka ubić na sztywną pianę i wymieszać z masą makowo-jabłkową, dodać proszek do pieczenia. • Ciasto wylać do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia (24×38 cm). • Piec w temp. 180 st.C przez ok. 50 minut. • Czekoladę połamać

To co kocham
Szarlotka wykwintna 375

Ciasto na pewno smaczne. Zresztą lubimy szarlotki. Trochę trzeba popracować i gotowe. SKŁADNIKI  125 g. masła 125 g. cukru 250 g. mąki 1 jajko 2 cukry waniliowe 1 łyżeczka proszku do pieczenia Na masę: 1 kg jabłek 175 g cukru 2 opakowania budyniu waniliowego 1 opakowanie cukru waniliowego 1/2 litra soku jabłkowego krem z 2 szklanek bitej śmietany cynamon(...)wanilii i proszku robimy kruche ciasto i wkładamy do lodówki na  1/2 godziny do schłodzenia. Jabłka, obrać i zetrzeć. Z soku jabłkowego, cukru, cukru waniliowego, budyniu  ugotować budyń. Starte jabłka wymieszać z cynamonem. Ciasto włożyć do okrągłej  natłuszczonej tortownicy, dookoła zrobić obręcz z ciasta. Następnie wlać budyń. Na budyń wyłożyć starte jabłka. Piec  w temperaturze

W kuchennym oknie Ewy
Ciasto makowo-serowo-orzechowo-jabłkowe 255

proszkiem do pieczenia i zmielonymi orzechami, lekko wymieszać i wylać na masę serową, wyrównać. Całość piec w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez około 1 godzinę. Upieczone ciasto wystudzić. Składniki na masę jabłkową: 1 słoik prażonych jabłek (900g); 2 galaretki agrestowe; Jabłka wyłożyć do garnka, podgrzać aż będą bardzo gorące. Do gorących jabłek wsypać galaretki i mieszać, aż się rozpuszczą(...)czas przy tym ucierając. Na koniec dodać przestudzone orzechy, wymieszać. Do masy można dodać kilka kropli spirytusu w celu "podkręcenia" kremu. Biszkopt posmarować kremem (kilka łyżek zostawić na wierzch ciasta), na krem wyłożyć ciasto makowo-serowo-orzechowe, na ciasto wyłożyć jabłka i przykryć biszkoptem. Wierzch biszkopta posmarować kremem orzechowym. Ciasto polać polewą czekoladową

In my kitchen
Pączki z jabłkami 129

Sezon jabłkowy trwa u mnie na całego, kuję żelazo póki gorące i przygotowuję kolejne smaczne potrawy z dodatkiem jabłek. Ostatnio pokazałam prosty przepis na Jabłka w cieście, teraz proponuję Wam przygotować mini pączki z jabłkami. Te pączki są wyśmienite do popołudniowej letniej kawy. Te pączki z jabłkami trochę przypominają mini pączków pomarańczowych , ale ich skład jest zupełnie inny, ale wielkość

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Jubileuszowe ciasto 223

lśniąca. Dodać żółtka i delikatnie wymieszać. Dodać przesianą przez sito mąkę z proszkiem do pieczenia i ponownie delikatnie wymieszać (nie za długo, mieszać tylko do momentu połączenia się składników). Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do nagrzanego do 180 st.C piekarnika i piec około 30 minut. Upieczony biszkopt przestudzić.Zimny przekroić na pół na dwa blaty. Masa(...)cukrem pudrem, dodać kolejno jaja, ucierać. Na końcu dodać przestudzone orzechy. Do smaku można dodać troszkę spirytusu. Dodatkowo: 1 mały słoik powideł śliwkowych; Przełożenie ciasta: Sernik - połowa powideł - masa orzechowa - biszkopt - masa jabłkowa - biszkopt - masa orzechowa - druga połowa powideł - sernik - polewa. Uwagi: 1. Pamiętaj, aby jabłka przed przełożeniem ciasta, wystudzić. 2. Biszkopty można nasączyć ponczem. 3. Jeżeli masz obawy

In my kitchen
Bezglutenowa babka z musem jabłkowym 88

zagotowaniu mieszankę składników również należy ostudzić. W następnym kroku przesiejcie mąkę, dodajcie proszek do pieczenia i cynamon, a następnie dołączcie do nich płynne składniki i mus jabłkowy, aby móc całość wymieszać. Uzyskane ciasto przelać do blachy wyłożonej papierem. Babkę pieczemy przez 40 – 45 minut w temperaturze 160 stopni. Wszystkiego niesłodkiego

Szybko Tanio Smacznie
Szarlotka z białym winem 176

śmietanę dobrze ubić. Dodać do mąki z margaryną i wyrobić ciasto. Jabłka: 2 kg jabłek, polecam szarą renetę Jabłka obrać, przekroić na połówki, wyciąć gniazda nasienne Masa z białym winem: 2 szklanki białego wina 2 szklanki soku jabłkowego szczypta cynamonu 4 jasne budynie, (najlepiej bez cukru) Na soku jabłkowym i winie ugotować budynie. Przygotowanie ciasta:Blaszkę wyłożyć papierem

Apetyczna babeczka
KISIEL DYNIOWO-JABŁKOWY. 121

KISIEL DYNIOWO-JABŁKOWY. /inspiracja: DOROTA SMAKUJE ; / na 4 porcje pełna szklanka puree z dyni 1 i 1/3 szklanki ciepłej wody szklanka startych jabłek na grubych oczkach

W kuchni Karmel-itki
Szarlotka z nutą wanilii i cynamonu 481

szczyptą soli. Połowę piany wyłożyć na wylepioną ciastem blachę i posypać bułką tartą - bułka wchłania nadmiar wilgoci z jabłek. No to wyłożyć przygotowany farsz jabłkowy. Położyć resztę piany i przykryć pozostałym ciastem - kroić w bardzo cienkie plastry aby wystarczyło do pokrycia całej blachy.  Piec ok. 50 min. w temp 180C na opcji góra-dół piekarnika (u mnie

Grunt to przepis!
Binenstich mit Apfelfülung 142

jabłka.Pogotować kilka minut.Mąkę ziemniaczaną rozmieszać z mała ilością wody i wmieszać do masy jabłkowej.Odstawić do wystudzenia.Przestudzoną zblendować na gładki musprzygotowanie polewy-W rondelku umieścic masło,cukier,miód i mleko i roztopic Wmieszać płatki migdałowe do otrzymania jednolitej masyna napuszonym cieście równomiernie rozłożyć polewę migdałową i piec w 180`C 22 minuty,do zbrązowienia migdałów.Po wyjęciu(...)pieca obkroić rand ciasta nożem ,studzić w formieserek wymieszać z 2-ma łyżkami cukru i łyżka po łyżce wmieszać przy pomocy miksera wystudzony budyńwystudzone ciasto przeciąć na pół.Na spodzie rozsmarować masę jabłkową,na to równomiernie rozłożyć  krem .Wierzchni placek przekrawamy na tyle części ile ma być póżniej porcji.Jeśli zrobimy to póżniej krem przy krojeniu będzie wypływał bokiem.Przed

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Szybka strucla jabłkowa 131

struclę jabłkową :-) Długo czekała na swoją kolej, a teraz grzecznie stygnie abym mogła podelektować się nią w czesie seansu filmowego. Zapraszam ;-) Szybka strucla jabłkowa SZYBKA STRUCLA JABŁKOWA 3 średnie jabłka 1 opakowanie ciasta francuskiego XXL 2 łyżki mielonego cynamonu około 10 goździków 3 łyżki bułki tartej Jabłka myjemy, osuszamy, obieramy i pozbawiamy środków nasiennych - kroimy na drobną kostkę. Mieszamy(...)Ciasto rozwijamy na papierze do pieczenia, przekrawamy na dwie równe części. Każdą część nacinamy w poprzek po bokach na cienkie paski pozostawiając nienaruszoną część środkową. Środek każdej z części ciasta posypujemy bułką tartą i wykładamy jabłka wymieszane z przyprawami. Teraz oba placki zawijamy w zgrabne plecione strucle zaginając na jabłkach po kolei każdy w bocznych paseczków. Robimy to na zmianę

peggiwkuchni
Muffinki mocno jabłkowe z nutą mięty i czekoladą 98

Przepis autorski (mój). Muffinki są przepyszne - miękkie, wilgotne i takie... mocno jabłkowe. Prawie jak jabłka w cieście... Nuta mięty jest bardzo delikatna i nadaje ciastkom "tego czegoś", co nie jest do końca do zidentyfikowania. Natomiast czekolada podkreśla całokształt i idealnie łączy się z wszystkimi składnikami. Pychota! Koniecznie spróbujcie!  (9 sztuk)   120g mąki pszennej 80g cukru (można nieco

Di gotuje
Warsztaty Drób na świątecznym stole 154

dania: wolno pieczonego indyka nadziewanego śliwkami podanego z kasztanami w czerwonym winie, eskalopki z kurczaka w bekonie z selerowym puree oraz popcornem, kurczaka z grzybami w cieście à la wellington z jabłkowym chutneyem z chilli. Póki kroiliśmy smażyliśmy, siekaliśmy, gotowaliśmy, w piekarniku rumienił się indyk pieczony w całości z nadzieniem z pęczaku, kolendry i wątróbki. Po wspólnym gotowaniu tradycyjnie

Obiad gotowy
Placek jabłkowy lukrowany 131

CIASTO: mąka pszenna - 500 dag cukier - 1/3 szkl masło - 200 g żółtka - 4 szt jajko -1szt proszek do pieczenia 2 łyżeczki MASA: jabłka 2,5 kg galaretka w proszku 2 op cynamon 1 łyżeczka  kasza manna 1 łyżka LUKIER: cukier puder - 1 szkl woda letnia - 2 łyżki  Z przesianej mąki, cukru, masła, żółtek i jajka oraz(...)pieczenia zagnieść szybko ciasto, zawinąć w folię i schłodzić w lodówce - ok 1 godz.. Jabłka obrać, pokroić w kosteczkę.  Do garnka wlać 25 ml wody i wrzucić jabłka i dusić parę minut mieszając, dodać cynamon, galaretki w proszki i mannę, wymieszać, ostudzić.  Ciasto wyjąć,3/4 wylepić nim formę , wyłożyć na nie masę jabłkową. 1/4 pociąć w paski

Camilla w kuchni
Pierogi z serem i szarą renetą 145

Dodajemy startą skórkę cytrynową ,cynamon ,po czym dokładnie mieszamy, w razie potrzeby odparowujemy z nadmiaru soku. Ser biały rozdrabniamy widelcem, mieszamy z jabłkami. Na każdy kawałek ciasta umieszczamy farsz serowo-jabłkowy, zlepiamy i gotujemy w osolonym wrzątku ok. 3 min od wypłynięcia. Podajemy z roztopionym masłem lub gęstą śmietaną

R'n'G Kitchen
Ciasto z owocami czyli "Pagórki jabłkowe" 186

miałam małe jabłuszka Piros i taki przepis podaję. Ciasto jest bez jaj i pewnie dużo osób nie mogących jeść jaj sięgnie po przepis. Zachęcam do pieczenia. Ciasto z owocami czyli "Pagórki jabłkowe". ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Szarlotka po królewsku 195

Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Szarlotka po królewsku to ciasto na biszkopcie z masą jabłkową i bitą śmietaną. Pięknie się prezentuje a jeszcze lepiej smakuje. Polecam Post Szarlotka po królewsku pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje

Marta Gotuje
Gargamel - ciasto piernikowe z jabłkową wkładką 185

Margarynę ucieramy z cukrem, cały czas ucierając dodajemy po 1 żółtku, a następnie pozostałe składniki. Białka ubijamy na sztywną pianę i ostrożnie mieszamy z ciastem. Pieczemy ok 35 minut w 180 st. C. Wkładka jabłkowa: 4 jabłka 3/4 szklanki cukru kryształu 2 szklanki mąki pszennej 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 4 jajka bakalie (orzechy, rodzynki(...)cukier waniliowy Dodatkowo słoik dżemu - u mnie śliwkowy. Masło ucieramy z cukrami na puch, następnie cały czas ucierając dodajemy po łyżce śmietany. Ciasto piernikowe kroimy na pół, smarujemy dżemem, na dżem kładziemy warstwę jabłkową, na nią krem i drugi placek piernikowy. Całość proponuję polać polewą czekoladową. Smacznego

Cynamonowe szczęście
KRUCHA SZARLOTKA BABCI LALI, Z BEZOWO-BUDYNIOWĄ PIANKĄ 421

koniec po łyżce cukier, po każdym dodaniu dokładnie miksujemy. Na końcu dosypujemy proszki budyniowe i dokładnie mieszamy (na niskich obrotach miksera lub ręcznie). Wyjmujemy podpieczone kruche ciasto, wykładamy na nie masę jabłkową, przykrywamy ją masą bezowo-budyniową, wyrównujemy i obsypujemy schłodzoną kruszonką. Całość umieszczamy w piekarniku i pieczemy jeszcze ok.35-40 minut w temperaturze 180*C na programie góra-dół

Smaczne Zdrowe
Tarta rabarbarowo jabłkowa z bardzo czekoladową pianką 94

Dzisiaj mam dla was przepis na tartę rabarbarowo jabłkową z bardzo czekoladową pianką. Ciasto jest delikatne, nie za słodkie, lekko kwaskowate z nutką gorzkiej czekolady. Mam też inne pomysły na desery z wykorzystaniem rabarbaru, ale o tym innym razem. składniki na ciasto: 250 g mąki 65 g drobnego cukru szczypta soli 2/3 kostki masła 1 jajko 2 łyżki śmietany kremówki

noteskulinarnyfiga

Proponowane wyszukiwania