jabłkowy. Idealny jako dodatek do wszelakich ciast, wypieków czy deserów. Warto mieć pod ręką parę takich słoików w razie gdyby nagle jakiegoś słodkiego wypieku nam się zachciało. A zawsze to lepiej taki domowy zawczasu zrobić niż jechać na sklepowych gotowcach. My już wszelakimi słoikami mamy całą lodówkę zastawioną. Piwniczki żadnej nie mamy więc w lodówce musimy trzymać. W trzeciej lodówce
Marder&Marder ManufacturePyszne , marchewkowo- jabłkowe babeczki z pewnością Was zachwycą. Puszyste , z nutą cynamonu są idealne na jesienny podwieczorek. Jeśli nie macie foremek ja te na
WYSPA SZCZĘSLIWAsię powstrzymać i przygotowałam do niego pyszny krem z pieczonych buraków, malin i miodu malinowego. Wymieszany z mleczkiem kokosowym i mascarpone to prawdziwa uczta dla podniebienia :) ciasto: 2 upieczone buraki łyżka octu jabłkowego lub białego winnego 2/3 szklanki oleju rzepakowego 2 łyżki cukru trzcinowego ( w oryginale aż szklanka) 4 łyżki miodu malinowego ( w oryginale o neutralnym smaku ale myślę
Mienta blogjest wilgotne, aromatyczne i jeśli zjawią się niespodziewani goście jest idealnym rozwiązaniem, znikam w kuchni na 20 minut i wychodzę z ciastem. Popróbujcie, może i to ciasto się Wam spodoba. Błyskawiczny placek jabłkowy z mikrofali. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieSzarlotkę na biszkopcie z bezą znalazłam na blogu Gotuję, bo lubię. Od zapachu prażonych jabłek z cynamonem już nie mogłam się doczekać końcowego efektu. Ciasto wyszło przepyszne. Miękki biszkopt, masa jabłkowa przykryta bezą, do tego kawa z mlekiem, idealne popołudnie jesienne :) Składnikibiszkopt5 jajek3/4 szklanki mąki pszennej1 kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej1/2 szklanki cukru2 łyżki oleju1 łyżka
Pink Envelopeodrobiną wody. Całość zblendować na jednolitą masę. Ostudzić. Mleko z olejem i cukrem zagotować. Ostudzić. Mąki przesiać, dodać proszek i cynamon. Dodać płynne składniki i mus jabłkowy. Całość wymieszać. Wymieszać i przelać ciasto do blachy wyłożonej papierem. Piec w 160 stopniach ok 40-45 minut
Szybko Tanio SmacznieDomowy mus jabłkowy doskonały do szarlotki i innych ciast, wszelkich deserów i tym podobnych smakowitych dań. W sezonie kiedy jabłka są najsmaczniejsze przygotowuję go dość sporo, zaprawiony w słoikach przetrwa całą zimę, a nawet dwie :) Polecam :) Składniki ( na 2 słoje 0.9 litra ) - jabłka 2-2.5 kg - cukier waniliowy - cukier Wykonanie Obrane ze skórki i wydrążone z pestek jabłka kroję
Kuchnia z widokiem na ogródJagody można zastąpić innymi owocami np. truskawkami, porzeczkami itp.Aby owoce nie opadły na dno ciasta najlepiej je oprószyć mąką przed dodaniem do ciasta.Owoce mogą być świeże i mrożone, przy czym mrożone należy wyjąć z zamrażalnika bezpośrednio przed dodaniem do ciasta.Ocet spirytusowy można zastąpić np. jabłkowym.Źródło przepisu: White Plate
Gospodyni Miejskanajwiększym z nich są pyszne, najlepsze, moje naj, najulubieńsze jabłka. A jak jabłka, to musi być szarlotka! Składniki: (na blaszkę 35x45cm) CIASTO: 500g mąki pszennej tortowej 350g zimnego masła 4 żółtka 150g cukru pudru szczypta soli MASA JABŁKOWA: 2 1/2 kg jabłek(...)500g cukru (więcej lub mniej - w razie potrzeby) 1/2 szklanki bułki tartej 2 łyżeczki cynamonu Przygotowanie: CIASTO: Masło podzielić na małe kawałki. Mąkę przesiać na stolnicę, dodać cukier puder, masło, sól i żółtka - całość przesiekać nożem. Następnie szybko zagnieść na gładkie ciasto. Ciasto zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez godzinę. Następnie podzielić na dwie części i każdą
Cakes By KejtDomowa, pachnąca cynamonem strucla jabłkowa. Łatwa do wykonania, w sam raz do popołudniowej herbaty. Przepis podaję na jedną sztukę, ale polecam zrobić dwie, bo wyjęta z piekarnika jeszcze ciepła szybko znika!.Składniki na jedną keksówkę o długości 40 cm:35 dag mąki pszennej3,5 dag świeżych drożdży1 łyżka cukru1 jajo + 1 jajo rozmącone do posmarowania wierzchu 4-5 łyżek(...)www.Skworcu.com.pl1. Drożdże rozcieramy z cukrem i odstawiamy na 10 minut, żeby ruszyły. Do miski przesiewamy mąkę i sól, dodajemy masło, jajka, śmietanę i gotowy rozczyn. Zagniatamy elastyczne, miękkie ciasto, w razie potrzeby podsypujemy mąką. Gotowe ciasto zostawiamy na 15 minut, aby odpoczęło.2. Jabłka obieramy i kroimy na cienkie plastry.3. Ciasto ponownie zagniatamy, rozwałkowujemy na prostokąt, rozkładamy równomiernie jabłka
Apetyczna babeczkamąki. Dodaj cukier, sól, żółtka i śmietanę po czym zagnieć szybko kruche ciasto dosypując trochę mąki, by ładnie się skleiło. Wstaw ciasto do lodówki na pół godziny. Rozwałkuj ciasto podsypując je lekko maką na około 1/2 cm. Wykrój spód ciastek po czym resztki ciasta zagnieć z dodatkiem kakao tak, by powstał marmurek. Spody ciastek ułóż na blaszce wyłożonej(...)papierem. Ubij pianę dodając stopniowo cukier puder oraz pod koniec ocet jabłkowy. Gdy piana będzie sztywna dodaj orzechy (lub kokos). Nakładaj masę orzechową na ciastka. Z ciasta kakaowego uformuj paseczki, możesz ozdobić je wyciskając wzorek widelcem. Ułóż paseczki dookoła ciastek. Upiecz je w temperaturze około 170 st.C. Po ostudzeniu udekoruj je stopioną czekoladą
Gotuj Sam!tarte jabłkową, którą robi się (razem z pieczeniem) w niespełna godzinę :). Inspirację na spód do tarty brałam z tego przepisu , chciałam ją jednak troszkę odchudzić, więc nieco zmniejszyłam ilość masła, dodałam też odrobinę cukru. Tartę można przygotować tuż przed podaniem i serwować jeszcze ciepłą z gałką lodów śmietankowych lub np. dzień wcześniej. Dlaczego przepis jest genialny? Bo z ciastem dobrze(...)piekarnika, piec do momentu, aż jabłka będą miękkie (u mnie 40 min). Podczas pieczenia ciasto warto od góry przykryć folią aluminiową, po to żeby boki tarty zbytnio się nie przyrumieniły. Wyjąć z piekarnika, lekko ostudzić. Podawać jeszcze ciepłą. Smacznego! Genialna bezglutenowa tarta jabłkowa Genialna bezglutenowa tarta jabłkowa
moj przepis nakwaśnej śmietany 18% lub jogurtu greckiego 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia 1 płaska łyżeczka sody 1 łyżka białego octu winnego lub jabłkowego polewa: 150 g czekolady deserowej polewa: 100 ml śmietany kremówki 30% opcjonalnie: posypka do ciast listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='500 g ugotowanych buraków (ok. 3 średnie sztuki - ja kupiłam już ugotowane) 3 szklanki(...)kwaśnej śmietany 18% lub jogurtu greckiego 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia 1 płaska łyżeczka sody 1 łyżka białego octu winnego lub jabłkowego polewa: 150 g czekolady deserowej polewa: 100 ml śmietany kremówki 30% opcjonalnie: posypka do ciast'; document.write(" "); Ugotowane i obrane buraki kroimy na mniejsze części. Dolewamy do nich olej rzepakowy i miksujemy blenderem ręcznym, aż otrzymamy jednolitą masę
Poezja smakuNiemczech. Pewnie jesteście ciekawi, co mnie zainspirowało? Otóż przebywając u moich niemieckich przyjaciół, miałam okazję zjeść tzw. "Apfeltaschen" - coś na kształt pierogów, tyle, że z ciasta, które można wypiekać i z nadzieniem jabłkowym. Owe "Apfeltaschen" robili nie moi niemieccy przyjaciele, a pewna starsza dama z Iraku, której nie miałam niestety okazji poznać, ale miałam okazję skosztować jej wypieku(...)widać, samo skosztowanie mi nie wystarczyło, bowiem jej wypiekane pierożki z jabłkami były tak pyszne, że udałam się na poszukiwania przepisu. Znalazłam dwa: jeden z ciasta z serka krówki (!) - jest bardzo delikatny w smaku, drugi z ciasta drożdżowego, zaprezentuję Wam jutro:) Obydwa przepisy są niesłychanie łatwe, nawet dla początkujących. A co z nich wychodzi, no cóż...zdjęcia oddają ich wygląd
Kuchnia smakówjest czekoladowy jabłecznik z budyniem. Spróbujcie. Nam smakuje - nawet bardzo :) 'czekoladowy jabłecznik z budyniem' Składniki: * ciasto: - 1 opakowanie masła (200g) - 2 szklanki mąki - 3 łyżki kakao - 2 jajka - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 3/4 - 1 szklanka cukru - 2 łyżeczki cynamonu * masa jabłkowa: - 10 średniej wielkości jabłek - 1 łyżeczka cynamonu - 1-2 łyżki cukru * masa budyniowa: - 2 budynie waniliowe(...)puszystą masę. Dodawać po 1 jajku, cały czas miksując. Następnie dodać mąkę, kakao, proszek do pieczenia, cukier, cynamon. Ugnieść kruche ciasto. Podzielić na połowę. Jedną połówkę umieścić w zamrażalce, drugą rozłożyć dno formy. Blachę umieścić w lodówce. Masa jabłkowa. Jabłka obrać ze skórki, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić w plasterki.Dodać cukier i cynamon. Wymieszać. Jabłka wyłożyć na czekoladowy spód
CookYourselfcytryny ( można dodać esencji cytrynowej ) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka kakao ( użyłam firmy Symbio ) Masa jabłkowa: 1,5 kg jabłek ok. 1 szklanki cukru ( zależy od jabłek i od swojego ulubionego smaku) 1 łyżka kolendry mielonej Sposób przygotowania:Ciasto kruche: Mąkę wysypać na blat, dodać żółtka, margarynę , cukier puder , proszek do pieczenia i śmietanę. Zagnieść wszystkie składniki(...)sztywno. Dodać cukier puder i dalej ubijać. Następnie wlać sok z cytryny, wsypać obie mąki z wymieszanym proszkiem do pieczenia i dalej ubijać. Ciasto podzielić na pół a do jednej części wsypać łyżkę kakao. Masa jabłkowa: Jabłka umyć , obrać i pokroić na cząstki pozbywając się gniazd nasiennych . Wsypać pokrojone jabłuszka do garnka i na małym ogniu je dusić , bez dodatku
Słodkości i nie tylko