ciasto jablkowe - 2026 przepisów (strona:42/136)

ORZECHOWIEC 194

wymieszać,obtoczyć w tej bułce i dodać do ciasta razem z rodzynkami - dokładnie wymieszać dużą łyżką. Ciasto przełożyć na przygotowaną blaszkę, u mnie to była 20x 30 ale 25 x 35 też będzie ok. Po wierzchu posypać grubo posiekanymi orzechami włoskimi ( orzechy nie powinny wsiąknąć w ciast,gdyż są elementem dekoracyjnym). Ciasto piec ok 50 - 60 min w 180 st.C(...)chcecie można dodać cukier waniliowy i cukier do smaku,wg uznania.Gdy jabłka się już rozpadną dodać suche galaretki i mieszać do ich całkowitego rozpuszczenia. Gdy ciasto ostygnie przeciąć na dwie części i przełożyć masą jabłkową.Wierzch udekorować rozpuszczoną czekoladą ; białą i mleczną robiąc esy - floresy. Zapach jaki unosi się w trakcie pieczenia - uwielbiam go,zresztą tak jak to ciasto.Jeśli

Niespełnione zdolności kulinarne
Kruche ciasto z konfiturą jabłkową 167

Podaję Wam dzisiaj przepis na bardzo łatwe kruche ciasto z jabłkami. A właściwie z konfiturą jabłkową, którą możecie zrobić sami w domu. Przepis na nią znajdziecie  w tym miejscu! Jest rewelacyjna w smaku i idealna do tego typu słodkości.  Zabieramy się za ciasto! Składniki 380 g mąki pszennej pół szklanki cukru pudru 250 g miękkiego masła 3 całe

Z Kuchni Do Kuchni
JABŁECZNIK Z BUDYNIOWĄ PIANKĄ 129

znudzą nam się przekładańce z kremem, warto wrócić do tradycyjnych, klasycznych ciast, które podbiją podniebienie, nawet najbardziej wybrednych smakoszy. SKŁADNIKI Ciasto: 2,5 szkl. mąki, ½ szkl. cukru, 3 żółtka, ½ kostki masła, 2 łyżki śmietany Masa jabłkowa: 600 ml musu z jabłek, 1 kisiel truskawkowy, cynamon i cukier do smaku Pianka budyniowa: 3 białka, 3 łyżki cukru, ½ op budyniu waniliowego Dodatkowo(...)zamrażarki. Tortownicę smarujemy masłem, posypujemy bułką. Ciastem wykładamy dno i boki formy, nakłuwamy widelcem. Podpiekamy w rozgrzanym piekarniku 5 min, następnie posypujemy kaszą manną. Wylewamy masę z jabłek i piankę budyniową. Na wierzch ścieramy resztę ciasta. Pieczemy ok. 45 min w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku. Masa jabłkowa: mus mieszamy z cukrem, kisielem i cynamonem. Pianka budyniowa: białka ubijamy

słodki bratek
wielkanocny mazurek kajmakowo jabłkowy 163

blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w 180 st. C. przez ok. 20 min. na złoty kolor. Po upieczeniu odstawiamy ciasta do ostudzenia. składniki na masę kajmakową: 100 g gotowej masy kajmakowej 30 g masła składniki na masę jabłkową: 1 mały słoiczek marmolady jabłkowej opcjonalnie: 1 galaretka cytrynowa wykonanie: Jeśli używamy rzadkiej marmolady to podgrzewamy ją a następnie dodajemy galaretę cytrynową

Domowy Smak Jedzenia
Razowa tarta z jabłkami 229

Zdrowsza" wersja tarty jabłkowej z mąką razową i brązowym cukrem. Krucha i nie za słodka, doskonała na deser o każdej porze roku. Składniki: 80 g mąki pszennej razowej 80 g mąki pszennej tortowej 2 łyżki cukru brązowego 80 g zimnego masła 1 żółtko 1 łyżka wody 3 duże jabłka 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżka bułki tartej 1-2 łyżki masła(...)roztopionego 1-2 łyżki dżemu brzoskwiniowego lub morelowego Do miski przesiać obie mąki, dodać łyżkę cukru, masło pokrojone w kostę i żółtko. Wyrobić na gładkie ciasto, dodając w trakcie wyrabiania łyżkę wody. Ciasto zagnieść w kule, owinąć folią i wstawić do lodówki na około 30 minut. Jabłka obrać, pokroić na ćwiartki, a te na plasterki. Dodać cynamon i łyżkę cukru

wyzwania kuchenne
Babka piwna 126

temperaturze pokojowej) na lukier: szklanka cukru pudru 2 łyżki soku jabłkowego łyżeczka soku z cytryny Sposób przygotowania: Margarynę rozpuszczamy i studzimy. Białka jajek ubijamy na sztywno. Cały czas miksując dodajemy kolejno cukier i cukier waniliowy, następnie olej, margarynę i ocet, przesianą mąkę oraz na końcu piwo. Ciasto przekładamy do formy z kominem (silikonowej(...)wysmarowanej tłuszczem i posypanej kasza manną) i pieczemy przez 45-50 minut (do suchego patyczka) w temperaturze 180 stopni C. Studzimy. Z cukru pudru, soku jabłkowego i cytrynowego ucieramy lukier i dekorujemy nim wierzch ciasta. Posypujemy posypka cukrową. Dodane przez: Kloruś

Pyry na Gaz
Mus jabłkowy z orzechami włoskimi 87

kolei zainspirował mnie do powstania sobotniego deseru, ale to już w kolejnym poście. Tak przygotowany mus można wykorzystać jako deser, ale także dodać do ulubionych ciast czy naleśników, dzieci będą zachwycone! Mus jabłkowy z orzechami włoskimi Składniki: 3 jabłka, u mnie jonagold cukier woda 2 - 3 garście łuskanych orzechów włoskich Przygotowanie: Jabłka obieramy ze skóry, oczyszczamy z gniazd nasiennych

Moja smaczna kuchnia
Jabłecznik pod pierzynką 146

tortownicy 28 cm ,wkładamy jeszcze na chwilę do lodówki Ubijamy białka ,jak piana jest już gęsta dosypujemy powoli cukier i ubijamy jeszcze 5 minut Wyjmujemy ciasto z lodówki i wykładamy na nie zimną masę jabłkową ,na jabłka rozkładamy ubite na sztywno białka, na wierzch ścieramy na grubych oczkach tarki  ciasto ,które czekało w zamrażarce, całość

Wypieki Rene
Serowe ciasteczka usteczka z jabłkiem 124

szybciej znikają u nas ciasteczka niż ciasta:) Dlatego częściej piekę małe słodkości, takie "na jeden kęs". Dziś mam dla Was pyszne, małe kruche ciasteczka z jabłkową niespodzianką w środku. Kształtem przypominają usta, zaś ciasto smakiem przypomina ciasto francuskie. Pyszne!   Składniki:    250g mąki pszennej,  200g masła lub margaryny,  250g białego sera,  jajko,  1/2 szklanki

Z miłości do słodkości
Fornetti z jabłkiem, cynamonem i konfiturą morelową 177

konfiturą, cynamonem i cukrem. Ciasto delikatnie rozwałkowujemy i kroimy na pasy o szerokości 5-6 cm.  Na co drugim pasie układamy po łyżeczce jabłkowej masy w odstępach kilkucentymetrowych. Przykrywamy drugim paskiem ciasta francuskiego i robimy nożem delikatne nacięcia co ok. 1 cm. Całość kroimy na kwadraty. Lekko dociskamy brzegi. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy

DefinicjaSmaku
Tarta z budyniem i jabłkami 167

Proste i pyszne ciasto. Kruchy spód i słodkie nadzienie budyniowo- jabłkowe.   Składniki: 260 g mąki 150 g masła 1 jajko Szczypta soli 3 łyżki cukru 1 budyń + mleko 1 kg jabłek Cynamon Cukier wanilinowy Wykonanie: Formę wysmarować masłem. Wyrobić ciasto z mąki i masła dodając 3 łyżki cukru, szczyptę soli i na końcu jajko. Ciasto podzielić na dwie

Tradycyjna Kuchnia
Górzysta szarlotka, czyli ciacho dla amatorów pieczonych jabłek 139

surowymi jabłkami, za to uwielbiam je w każdej innej postaci: gotowane, duszone, smażone na masełku, pieczone... I dlatego górzysta szarlotka jest jednym z moich ulubionych ciast. Kruche ciacho i pachnące mega jabłkowe wnętrze - mmm... poezja :) Górzysta szarlotka Składniki: 3 szklanki mąki 25 dag masła lub margaryny (ewentualnie można wymieszać) 1/2 szklanki cukru 1 jajko awaryjnie odrobina kwaśnej śmietany tłuszcz(...)cytryny 1 żółtko 1 łyżka wody lub mleka Górzysta szarlotka Wykonanie: Mąkę przesiałam, posiekałam razem z miękkim masłem, dodałam cukier i jajko, i szybko wyrobiłam gładkie, jednolite ciasto. Gdyby składniki nie chciały się połączyć, można dodać troszkę kwaśnej śmietany. Zawinęłam ciasto w folię spożywczą i włożyłam na 30 minut do lodówki. Blachę o wymiarach 24x28 cm wysmarowałam tłuszczem. Jabłka umyłam

Kuchenne zapiski Edyty
Szarlotka na biszkopcie 136

Szarlotkę na biszkopcie z bezą znalazłam na blogu  Gotuję, bo lubię . Od zapachu prażonych jabłek z cynamonem już nie mogłam się doczekać końcowego efektu. Ciasto wyszło przepyszne. Miękki biszkopt, masa jabłkowa przykryta bezą, do tego kawa z mlekiem, idealne popołudnie jesienne :) Składniki biszkopt 5 jajek 3/4 szklanki mąki pszennej 1 kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej 1/2 proszku do pieczenia(...)szklanki cukru 2 łyżki oleju 1 łyżka wody masa jabłkowa 1 kg jabłek 1/3 szklanki cukru 1 płaska łyżeczka cynamonu beza 5 białek 3/4 szklanki cukru 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej Sposób przygotowania Jabłka obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Przełóż do garnka i gotuj na małym ogniu pod przykryciem, aż puszczą sok. Dodać cukier oraz cynamon i wymieszać. Dusić

pink envelope
Tarta jabłkowa. 113

mąki krupczatki(schłodzonej w lodówce) 200g, masła 2 małe żółtka 1 łyżka cukru pudru szczypta soli 2-3 łyżki gęstej kwaśnej śmietany Wszystkie składniki ciasta muszą być schłodzone w lodówce. 400g. musu jabłkowego  1/2 łyżeczki cynamonu 1 łyżka cukru 50 g. umytych rodzynek 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 5-6 jabłek z ciemną skórką WYKONANIE: na stolnicy mieszamy wszystkie suche

Kuchnia Beaty
Pagórki jabłkowe 132

Kolejny weekend i wspólne pieczenie ciasta na niedzielę , tym razem piekłyśmy pagórki jabłkowe  korzystając z przepisu Joli lub z innego...Ja skorzystałam z podanego przepisu, tylko, że zrobiłam z połowy porcji na mniejszej blaszce..no i moje nie było tak piękne i zabrakło ciasta na ozdobne ciasteczka...ale to nie ważne.. Razem ze mną ciasto piekły:... Składniki

Moje domowe kucharzenie