cieście, z dodatkiem rodzynek i orzechów włoskich. Pod taką nazwą znalazłam to ciasto w czasopiśmie "Ciasta domowe", więc postanowiłam jej nie zmieniać. Owoce w jabłeczniku są rzeczywiście zakryte warstwą ciasta, a nadzienie to połączenie dużej ilości jabłek, miodu, rodzynek i orzechów włoskich. Co ciekawe, nie ma w tym wypieku ani grama cukru, cała słodycz pochodzi od miodu i owoców. Ciasto(...)oraz żółtka, zagnieść ciasto - jeśli ciasto jest za suche i ciężko się skleja, dodać 1-2 łyżki zimnej wody - ciasto zafoliować, schłodzić - tortownicę wyłożyć na dnie papierem do pieczenia - ciasto podzielić na trzy równe części - jeden kawałek ciasta rozwałkować na wielkość spodu tortownicy - najlepiej podsypać ciasto mąką i rozwałkowywać od razu na papierze do pieczenia, gdyż ciasto jest dość delikatne
Smakołyki Berenikibiszkopta z prażonymi jabłkami. Ciasto jest banalne ale w przygotowaniu. W smaku jest interesujące i niezwykle owocowe. Smak jabłek podkreśla sok pomarańczowy oraz słodkie budynie śmietankowe. Spróbujcie koniecznie. Biszkopt czekoladowy z jabłkami Składniki na biszkopt 6 jajek 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao Składniki na masę jabłkową 1 kg obranych jabłek(...)Gotową mieszankę wlewamy do jabłek. Gotujemy chwilkę, cały czas mieszając, aż masa zgęstnieje. Upieczonego biszkopta przekrawamy na pół. Na spodnią warstwę wykładamy jeszcze ciepłą masę jabłkową i przykrywamy drugą częścią biszkopta lekko dociskając. Wierzch ciasta możemy udekorować wg własnego pomysłu. Ja wybrałam białą polewę i wiórki z ciemnej czekolady. Biszkopt czekoladowy z jabłkami Biszkopt czekoladowy z jabłkami
Pyza i Surówkałyżki oleju, całość zmiksować, tak, aby ciasto podwoiło swoją objętość. Dodać mąkę , cukry, sól, oraz proszek do pieczenia, całość zmiksować. Gotowe ciasto smażyć na patelni na średnim ogniu z dwóch stron. Gotowe pancakes przełożyć musem jabłkowym, co drugą warstwę posypać dodatkowo cynamonem. Na wierzch wyłożyć jabłka pokrojone w kosteczkę, podsmażone delikatnie na patelce z cynamonem i cukrem waniliowym
Kuchenne aromatyCynamon, pieczone jabłka, to zapachy które w mig rozejdą się po domu. Cynamonowo jabłkowe ciasteczka to ciasteczka do których wrócę na zbliżające się święta a dziś będziemy się nimi delektować razem z ulubioną kawą.Składniki na ok 40 szt :na ciasto :200 g miękkiego masłą500 g mąki 120 g cukru2 jajka2 płaskie łyżeczki proszku do pieczeniałyżeczka aromatu waniliowego
Mechanik w kuchnikruche ciasto, odłożyć 1/3 części ciasta i włożyć do zamrażarki a resztą wylepić spód wyłożonej pergaminem blaszki do pieczenia o wym 25/30 cm. Posypujemy ciasto cynamonem lub cukrem z cynamonem i bułką tartą. Masa jabłkowa: Obrane jabłka kroimy w drobną kostkę, skrapiamy sokiem z cytryny, zasypujemy cukrem , i dusimy na ogniu aby były miękkie , wsypujemy kisiel, dodajemy skórkę pomarańczową mieszamy
Wanilia i Kardamontemu, gdy byłam jeszcze dzieckiem. Uwielbiam jabłeczniki, zwłaszcza takie z kwaśnych jabłek, co dla mnie jest poezją. Ciasto: 50dag mąki 20dag cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 20dag margaryny 3 jajka 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia Nadzienie: 1kg jabłek (świeżych* lub musu jabłkowego domowej roboty ze słoika**) 2 cukry waniliowe 3 łyżeczki cynamonu ¾ szklanki rodzynek Dodatkowo: 1 – 2 łyżki cukru pudru(...)dodać kilka łyżek wody. Gdy jabłka się zagotują zdejmujemy z ognia i pozostawiamy aż przestygną. **Gotowy mus jabłkowy wyjmujemy ze słoja. W tym miejscu do jabłek dodajemy cynamon i cukier waniliowy oraz przepłukane wrzątkiem rodzynki. Całość mieszamy i rozprowadzamy równomiernie na cieście. Na jabłka dajemy pozostałą część ciasta. Można ją rozwałkować i pociąć radełkiem, jak to ja zrobiłam lub potrzeć
Smakowy Rajpowstała słodka, klejąca jabłkowa masa (jak na szarlotkę, apple pie czy tym podobne ciasta). Kiedy już są wystarczająco uprażone, dodaję do gorących jabłek galaretki (proszek), cynamon i dokładnie mieszam, cały czas na gazie. Kiedy masa zacznie bulgotać, zestawiam z palnika, mieszam i odstawiam do całkowitego wystygnięcia w chłodne miejsce. Gdy jabłkowe nadzienie wystygło i lekko zaczęło tężeć
W kuchni Karmel-itkiCiasto: 3 łyżki miodu 3 szklanki mąki 1 łyżka cukru 15 dag margaryny 1 jajko 2 łyżki kwaśnej śmietany 2 płaskie łyżeczki sody 1 łyżeczka amoniaku Miód i margarynę roztopić, przestudzić – przestudzone dodać do mąki i reszty składników.Wyrobić ciasto.Podzielić na 3 części i upiec 3 placki, jeden najcieńszy placek będzie pokruszony do masy jabłkowej.Piec(...)masę.Polewa: 2 łyżki margaryny 2 łyżki cukru 2 łyżki kakao 2 łyżki wody Wszystkie składniki wymieszać i lekko zagotować.Przełożenie placka:Placek kruchy – masa jabłkowa – masa z kaszy manny – placek kruchy – polewa./źródło ,,ciasta Anastazji
Apetyczna babeczkaChleb pszenno-żytni, na zakwasie żytnim, z dodatkiem marmolady jabłkowej, miodu i kminku. Z podanych proporcji wychodzi chleb o wadze ok. 1 kg. Przepis pochodzi ze strony hlebopechka.ru Zaczyn 38 g zakwasu żytniego 112 g mąki żytniej typ 720 112 ml letniej wody Składniki dokładnie wymieszać i zostawić w przykrytym naczyniu na 10-12 godz., w ciepłym(...)Zaparzyć składniki wrzącą wodą, dokładnie wymieszać i zostawić na 2 godziny w zamkniętym naczyniu (np. słoiku) zawiniętym w koc lub termosie. Ciasto 450 g mąki pszennej typ 450, 500 lub 550 22 g miód jasny 50 g marmolady jabłkowej 12 g soli 90 -172 g wody cały zaczyn cała zaparka Z podanych składników wyrobić miękkie ciasto. Pozostawić w ciepłym miejscu
Przepisy na domowy ser i chlebWszystkim paniom o imieniu Zofia, wszystkiego najlepszego na imieniny! (jutrzejsze) Dużo zdrowia, wesołej miny, radości w sercu i ciepła. Specjalne względu u mnie, imię to zawdzięcza
W kuchni Karmel-itkiMam ochotę na coś, na co nie mam czasu. Mam ochotę na coś, na co nie powinnam mieć. Mam ochotę na coś, co nie powinno mnie
W kuchni Karmel-itkiUpały nadal trwają i ciężko coś pichcić w kuchni [chociaż i tak trzeba]...i w ten weekend z racji wydarzenia Ciasto na niedzielę robiłyśmy ciasto bez pieczenia na herbatnikach...ja miałam już upatrzony przepis ,ale zapomniałam kupić jednej rzeczy...i zaczęłam improwizować...ale i tak nie poszło tak jak w sumie tak jak chciałam ...masa mi się zwarzyła(...)została tylko jedna warstwa...w sumie mogłam jeszcze coś pokombinować , ale szczerze mówiąc już mi się nie chciało...ale i tak takie same herbatniki z jabłkową galaretką zostały zjedzone ze smakiem. Razem ze mną ciasto bez pieczenia na herbatnikach robiły : Iwonka .. 2-3 paczki herbatników 1 galaretka wiśniowa 1 kg jabłek 3/4 szkl.cukru Jabłka obrać i zetrzeć na tarce
Moje domowe kucharzeniePędzę, biegnę, wciąż gdzieś spieszę. Poznaję życie studenckie w liceum, gdzie spomiędzy stery książek, nieśmiało zerkam w stronę kuchni. W sercu się kotłuje, nie ma czasu
W kuchni Karmel-itkilodówce,a odsmażane są jeszcze smaczniejsze.Dzisiejsze są w całości z mąki orkiszowej i podane z musem jabłkowym oraz jogutrem greckim.Można dodatkowo wypełnić je białym serem,by danie było bardziej syte,a w wersji deserowej podać z bitą śmietaną.Składniki na ciasto naleśnikowe:1,5 szklanki mąki orkiszowej 6302 jajka 1 szklanka mleka1 niecała szklanka wody mineralnej1 łyżeczka cukru1(...)płynuprzed smażeniem patelnię silnie rozgrzać,przetrzeć skórką słoniny lub pędzelkiem zanurzonym w płynnym maśle.Wylać porcję ciasta,rozprowadzić kolistym ruchem po całej patelni i smażyć do zrumienienia z obydwu stronjabłka obrać,wykroić gniazda nasienne,dowolnie rozdrobnić.W rodelku jabłka zalać sokiem jabłkowym i dusić do miękkości około 15 minut.Zblendowac na gładkie pureekilka kostek czekolady umieścić w kapieki wodnej
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!dzień po upieczeniu, choć wtedy to już niewiele z nich zostaje... *duża blaszka 29*40 cm Składniki: na ciasto: 600 g mąki 120 g masła 200 g cukru 2 jajka 3 łyżki miodu 1 łyżka sody 1 łyżka octu na masę jabłkową: 1,5 kg jabłek 2 opakowania galaretki cytrynowej 2 łyżki cukru na masę budyniową: 400 ml mleka(...)cukrem ugotować na mleku, wystudzić. Miękkie masło utrzeć z budyniem. Masa jabłkowa: Jabłka zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Zasypać cukrem i dusić pod przykryciem aż będą miękkie. Zdjąć z ognia, wsypać galaretki i dokładnie rozmieszać. Kiedy masa zacznie tężeć wyłożyć połowę na blat ciasta i przykryć drugim blatem. Na nim rozsmarować masę budyniową (3 łyżki odłożyć), przykryć ciastem
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia