ciasto jablkowe - 2026 przepisów (strona:57/136)

Naleśniki z musem jabłkowym i serkiem mascarpone 207

masłem i miodem aż jabłka będą miękkie, po czym zmiksować blenderem. Ostudzić.  Składniki na ciasto zmiksować. Smażyć na rozgrzanej patelni cienkie naleśniki. Serek mascarpone zmiksować, dodać cukier i cynamon i wymieszać. Na każdym naleśniku rozsmarować według uznania porcję serka, polać musem jabłkowym  i zwinąć w rulony lub trójkąty

Maślane ciasteczko
szarlotkowa tarta 116

tarta  szarlotkowa Krucha i delikatna tarta wypełniona aromatycznym jabłkowym nadzieniem to deser wprost idealny. składniki 135 g miękkiego masła 300 g mąki 1 jajko 2 łyżki cukru waniliowego 500 g jabłkowej marmolady ( najlepiej domowej) u mnie z dodatkiem owoców czarnego bzu sposób przygotowania  Masło (o temperaturze pokojowej), mąkę,  jajko, oraz cukier waniliowy(...)wrzucamy  do misy (lub wysypujemy na stolnicę) i  wyrabiamy tak długo, aż połączymy wszystkie składniki i otrzymamy jednorodne ciasto.  Dzielimy ciasto na dwie części w proporcjach 1/3 do 2/3  i wkładamy do lodówki na 30-40 minut. Następnie wyjmujemy z lodówki schłodzone ciasto ( tą większą część) i wałkujemy je na stolnicy, starając się uzyskać  kształt

Miód i pieprz
Szarlotka 2 482

Masa jabłkowa około 1,5 - 2 kg jabłek 4 goździki cynamon (w ilości wedle uznania) 2 łyżki bułki tartej Przygotowanie Masa jabłkowa. Jabłka lekko rozdusić, jeśli są bardzo kwaśne to trochę posłodzić według smaku i dodać bułkę tartą. Ciasto. Mąkę przesiać przez sito, dodać pozostałe składniki. Wszystko posiekać. Włożyć na 1 h do lodówki. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, zetrzeć

coolinarnastrefa.blogspot.com
Ciasto na niedzielę. Kostka brzoskwiniowo jabłkowa 965

obłędnie pyszne i koniecznie musicie takie zrobić. Może właśnie w ten weekend? No bo na co czekać! Taka kostka brzoskwiniowo jabłkowa jest, o ile to możliwe, lepsza od szarlotki królewskiej , ale czy mówię prawdę musicie ocenić sami po degustacji ciasta. Ostrzegam, na jednym kawałku raczej się nie skończy! ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Kruche babeczki z nadzieniem jabłkowym 298

Jeżeli lubisz jabłka z dodatkiem cynamonu, a do tego cudownie kruche ciasto, jest to propozycja dla Ciebie :)Do pieczenia wykorzystałam formę do muffinów, wysmarowałam ją tłuszczem

Smakołyki Bereniki
Gofry na soku jabłkowym 162

bitą śmietaną i ulubionymi owocami, cały ich sekret puszystości tkwi w dokładnym ubiciu białka i delikatnym wmieszaniu w ciasto. Smakują tak jakbyśmy jedli szarlotkę z bitą śmietaną. Polecam! Składniki: Na 6 sztuk: 1 jajko 1 szklanka  soku jabłkowego Cymes 1 szklanka mąki pszennej ½ łyżeczki proszku do pieczenia Szczypta soli 1 łyżka cukru 2 łyżki oleju rzepakowego Dodatki: Bita śmietana(...)oddzielić od białka, białko ubić na sztywną lśniącą pianę. Żółtko utrzeć z cukrem i szczyptą soli, wlać sok, wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, zmiksować do uzyskania jednolitego ciasta, dodać białka i delikatnie wmieszać rózgą miksera tak aby nie utracić konsystencji piany. Gofrownicę rozgrzać , nalewać porcjami ciasto, piec około 3 minuty do zrumienienia. Studzić na kratce, podawać z bitą

Wanilia i Kardamon
Jabłecznik / szarlotka z kruszonką 509

absolutna klasyka, która posmakuje każdemu. Nie jest zbyt słodka, bo przesadna słodycz nie pasuje mi do tego ciasta, pełna jabłek, z dużą ilością pysznej kruszonki.  Ciasto: 100g zimnego masła 200g mąki 1 jajko L 3 łyżki cukru szczypta soli Warstwa jabłkowa: 6 dużych jabłek 3-4 łyżki cukru Kruszonka: 1/2 szklanki mąki 4 łyżki cukru 1 opakowanie cukru waniliowego

Szefowa kuchni
Szarlotka z papierówek 288

będzie już dobrze rozdrobnione, dorzucić żółtka i cukier albo syrop. Zagnieść i pod koniec dodać jeszcze śmietanę tak, żeby ciasto miało konsystencję plasteliny. Wstawić do lodówki na co najmniej godzinę. W czasie, kiedy ciasto będzie się chłodzić (razem z ciastem do lodówki włóżcie miskę z białkami, będą się dzięki temu znacznie lepiej ubijać a pianka z nich będzie mięciutka), jabłka(...)najlepsza będzie domowej roboty). Dobrze schłodzonym ciastem wylepić dno foremki, plus dorobić nieco podniesione brzegi. Ja polecam mój ulubiony sposób na rozwałkowanie ciasta włożonego pomiędzy dwa arkusze papieru śniadaniowego. Jeden z arkuszy można wcześniej wysmarować masłem i posypać bułką tartą zamiast blaszki i po rozwałkowaniu wyłożyć nim dno formy razem z przylepionym ciastem. Ciasto z wierzchu dość gęsto nakłuć widelcem

Przepysznik - BLW i nie tylko
Najlepszy Piernik 366

pieczenia. Wlewamy pierwszą porcje ciasta. Wkładamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika. Pieczemy ok 10 minut, do tzw. suchego patyczka. Wyjmujemy, odstawiamy do ostygnięcia. Powtarzamy czynność z pozostałymi porcjami ciasta. Krem grysikowy: 500 ml mleka 12 łyżeczek grysiku błyskawicznego (inaczej błyskawiczna kasza manna) 220 g cukru kryształu 1 łyżeczka cukru waniliowego 1,5 kostki masła Grysik wsypujemy do zimnego mleka(...)spodu doprowadzamy do otrzymania konsystencji gęstego budyniu. Odstawiamy do ostygnięcia. Wystudzony krem ucieramy z masłem. Dodatkowo: 1 słoiczek powidła śliwkowego lub konfitury jabłkowej 100 g gorzkiej czekolady 50 g mlecznej czekolady Wykonanie: Pierwszy blat ciasta smarujemy 1/3 konfitury, następnie nakładamy 1/3 kremu grysikowego. Powtarzamy czynność jeszcze dwa razy. Przykrywamy ostatnim blatem ciasta. Czekoladę rozpuszczamy z odrobiną mleka na małej mocy

Made By Mom And Son
Jabłkowo cynamonowe ciasteczka 117

Moje zapasy jabłek zaczynały się marszczyć, więc zrobiłam kilka kg musu jabłkowego i tak sobie wykombinowałam ulubiony typ ciastek, czyli wszystko wymieszać, uformować i upiec. Miśka zachwycona, bo uwielbia jabłka z cynamonem. Ps. cukier tylko do dekoracji, bo zastąpiłam go w ciastach daktylami. Składniki: 250 g mąki, u mnie było to: 100 g gryczanej, 100 g pszennej(...)jeżeli nie masz musu. Wszystkie składniki wrzuć do dużej miski. Moja rada: dodaj najpierw połowę musu jabłkowego i wymieszaj wszytko, bo może się okazać że połowa wystarczy, wszystko zależy od tego jak bardzo soczystych jabłek użyjesz. Wymieszaj wszytko najpierw łopatką, potem dłonią, ciasto nie powinno się ani kruszyć ani kleić do rąk. Formuj kulki wielkości orzecha włoskiego, obtocz każdą

greenscarf
Kruchy placek z jabłkami 187

sprężyste. Formujemy w kule, owijamy folią i wstawiamy na 30 minut do lodówki. W między czasie jabłka myjemy i kroimy w krążki. Ciasto wyjmujemy z lodówki wałkujemy i wykładamy nim dużą okrągłą formę. Na to wykładamy mus jabłkowy, a z wierzchu układamy przygotowane wcześniej krążki jabłek. Całość posypujemy delikatnie cukrem. Pieczemy około 50 minut w temp 180 stopni Celsjusza. Podajemy

Kolizje Smaków
szarlotka ze skórką pomarańczową 125

smak. Tak było w tym przypadku, mi osobiście taka wersja bardzo smakowała.  *foremka 25*34 cm Składniki: na ciasto: 500 g mąki 6 żółtek 250 g cukru pudru 250 g masła 2 łyżeczki proszku do pieczenia na masę jabłkową: 1,5 kg jabłek 100 g skórki pomarańczowej kandyzowanej 1 łyżka cukru 2 łyżeczki cynamonu na piankę: 6 białek pozostałych

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Najprostsze bezglutenowe i wegańskie kruche ciasto z truskawkami, wyniki konkursu! 445

sprawdzić stan ciasta drewnianym patyczkiem). Przestudzić. Warstwa budyniowa: 1 duży budyń 3 łyżki ksylitolu 750 ml mleka Ugotować budyń według przepisu na opakowaniu - w cześci mleka rozpuścić proszek budyniowy i dodać ksylitol, mieszankę wlać do gotującego się mleka. Odstawić na chwilę do przestudzenia. Jeszcze ciepły wylać na upieczony biszkopt i odstawić na około pół godziny. Warstwa jabłkowa: 1 duży słoik(...)wodzie. Mus jabłkowy umieścić w garnku i zalać ciepłą galaretką, dokładnie wymieszać całość. Wstawić mus do lodówki na ok. 15 minut. Wylać masę jabłkową na budyniową warstwę. Całość schłodzić w lodówce przez ok. 3 godziny. Udekorować ciasto stokrotkami. The easiest gluten-free and vegan pie with strawberries I hardly need to add that it’s also delicious… :). It’s very

Qlinarnie i Qlinarnie
Wiosenna szarlotka z budyniem na łaciatym biszkopcie 138

sprawdzić stan ciasta drewninym patyczkiem). Przestudzić. Warstwa budyniowa: 1 duży budyń Delecta 3 łyżki ksylitolu 750 ml mleka Ugotować budyń według przepisu na opakowaniu - w cześci mleka rozpuścić proszek budyniowy i dodać ksylitol, mieszankę wlać do gotującego się mleka. Odstawić na chwilę do przestudzenia. Jeszcze ciepły wylać na upieczony biszkopt i odstawić na około pół godziny. Warstwa jabłkowa: 1 duży(...)wodzie. Mus jabłkowy umieścić w garnku i zalać ciepłą galaretką, dokładnie wymieszać całość. Wstawić mus do lodówki na ok. 15 minut. Wylać masę jabłkową na budyniową warstwę. Całość schłodzić w lodówce przez ok. 3 godziny. Udekorować ciasto stokrotkami. Przepis dodaję do akcji Wielkanocne wypieki z Delectą

FitKot