ciasto francuskie - 7626 przepisów (strona:251/509)

,,Chleb szpinakowy warkocz’’ 92

idealnie chrupiącą skórką, a przy tym bardzo prosty i szybki w wykonaniu. Dzięki uprzejmości oraz zaufaniu firmy Polskie Młyny otrzymałam przesyłkę pełną znakomitych produktów z których powstało pyszne ciasto francuskie ze szpinakiem. Składniki: 330 ml wody 500 g mieszanki do wypieku chleba Chleb Baltonowski POLSKIE MŁYNY 12,5 g drożdży 150 g świeżego szpinaku Przygotowanie: Szpinak miksujemy, aż uzyskamy jednolity

Podróż w kulinaria
Świąteczny obiad na Boże Narodzenie 112

tymiankiem Kalafior z boczkiem i mięsem mielonym. Mózg z kalafiora. Kotlety z kurczaka w panierce Kurczak w sosie grzybowym kurczak w sosie cebulowym Kurczak Caprese z piekarnika Kurczak w cieście francuskim Roladki z kurczaka Udka kurczaka pieczone z miodem Pierś kurczaka faszerowana grzybami, serem i jarmużem Stripsy ze schabu Schab duszony z kurkami Gołąbki z mięsem i papryką Wszystkie przygotowania

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Tarta na cieście francuskim z kozim serem i pomidorami 169

przygotowań jest mało i składników nie za dużo. Pomidory o tej porze najlepsze, więc i tarta najlepsza. Najlepiej użyć różnokolorowych pomidorów - będą się ładnie prezentować/ Polecam! składniki paczka gotowego ciasta francuskiego (275 g)  mały kremowy kozi serek - rolada 3- 4 średniej wielkości pomidoty masa: 1 jajo 125 g koziego jogurtu łyżka koperku - opcjonalnie listki z 2 - 3 gałązek tymianku

Stare Gary
Tarta na cieście francuskim z kozim serem i pomidorami 203

przygotowań jest mało i składników nie za dużo. Pomidory o tej porze najlepsze, więc i tarta najlepsza. Najlepiej użyć różnokolorowych pomidorów - będą się ładnie prezentować/ Polecam! składniki paczka gotowego ciasta francuskiego (275 g)  mały kremowy kozi serek - rolada 3- 4 średniej wielkości pomidoty masa: 1 jajo 125 g koziego jogurtu łyżka koperku - opcjonalnie listki z 2 - 3 gałązek tymianku

Stare Gary
Francuskie rogaliki z serem zottarella i bakaliami. 159

testach na TRND. Przyjęło się, że ser zottarella używany jest głównie do dań wytrawnych, sałatek, pizzy ... Ja zrobiłam rogaliki na słodko, zatem zapraszam po przepis. Składniki; 1 opakowanie ciasta francuskiego 1 kulka sera  zottarella (125g classic lub light) 3 łyżki płatków migdałowych 5-6 suszonych śliwek 1 łyżka brązowego cukru 2 szczypty cynamonu Przygotowanie; Ser osuszamy i kroimy

Radość kipiąca uśmiechem.
20 wytrawnych przekąsek na imprezę. Sylwester i Karnawał. 220

Moutabbal - pasta z bakłażana Grillowany bakłażan z sosem czosnkowym Chrupiące polędwiczki kurczaka z pieczonymi ziemniakami Burrito z wołowiną, fasolą i papryką Mini pizza w trzech smakach Mini tartinki z ciasta francuskiego Pa szteciki z pieczarkami Muffiny pizzowe Wrapsy z paluszkami krabowymi i avocado Paszteciki z brązową soczewicą Smörgåstårta - Szwedzki tort kanapkowy Chorizo w cydrze Brukselka pieczona w bekonie Daktyle

Codziennik Kuchenny
Czerwony barszczyk z łódeczką z ciasta francuskiego 160

Składniki: opakowanie ciasta francuskiego opakowanie pieczarek 1 cebula ząbek czosnku natka pietruszki łyżka oleju gałka muszkatołowa, sól i pieprz barszczyk czerwony Przygotowanie: 1. Ciasto francuskie kroimy na 12 jednakowych kwadracików, umieszczamy w formie na muffiny. 2. Pieczarki kroimy w plasterki, cebulę w krążki i dusimy w rondlu, dodając ząbek czosnku, sól, pieprz

AZgotuj!
Tarta ze szpinakiem i łososiem 151

jutro jej już nie zjemy... dziś zjedliśmy całą! Składniki: Tarta - 300g mąki pszennej - 170g schłodzonego masła - 1 łyżeczka soli - 1 żółtko - 2-3 łyżki zimnej wody - lub opakowanie gotowego ciasta francuskiego Farsz - 500g szpinaku mrożonego w liściach - 400g świeżego filetu z łososia - 2 ząbki czosnku - 1 - 2 jajka - sól, pieprz - pół łyżeczki oregano - tarta mozzarella - 200g śmietany 18% Sposób przygotowania

Pan i Pani Smith w kuchni
pizza na szybko na cieście francuskim... 213

Składniki: ciasto francuskie 1 rulon/nie mrożony, sos chili 2 łyżki, oregano 1 łyżka, parówki cienkie 5 sztuk, pieczarki 20 dag, cebula 1 większa, ząbki czosnku 2 sztuki, ogórek gruntowy 1 średni, pomidory 2 sztuki, ser żółty 15 dag na blasze na papierze do pieczenia rozwinąć rulon ciasta francuskiego nie mrożonego, brzegi zrobić grubsze-rant, posmarować sosem chilli, posypać oregano rozsypać

W Mojej Kuchni Lubię
Tartaletki na 2 sposoby: łosoś i pieczarki 170

Tartaletki na winie -  czyli co się nawinie do tartaletek :)   Miałam akurat ochotę na coś nietuzinkowego, ale szybkiego w przygotowaniu i niezbyt skomplikowanego. Rzuciło mi się w oczy ciasto francuskie zabunkrowane w otchłani lodówki, resztki łososia wędzonego i polędwica łososiowa już nie pierwszej świeżości. Zamrażalnik z kolei zawsze mam pełny takiej dobroci jak szpinak czy przesmażone pieczarki. Do tego

Grunt to przepis!
Rożki francuskie z jabłkiem 154

kiedy chcemy zrobić coś pysznego w kilka minut - przyda się ten przepis :) Składniki: (na 30 rożków) -2 opak. ciasta francuskiego -4-5 jabłek -łyżka masła -cynamon, cukier waniliowy -łyżka miodu -cukier puder do posypania Wykonanie: Jabłka obieramy i kroimy w drobną kostkę. Podsmażamy na maśle, dodajemy cynamon i cukier. Chwilkę podsmażamy, dodajemy miód i mieszamy. Odkładamy do przestudzenia. Rozgrzewamy piekarnik

KasiekGotuje
Szybki pomysł na weekendową przekąskę 405

masło. Jeśli macie ochotę, oczywiście możecie przygotować je samodzielnie, ale w taki piękny dzień po prostu szkoda mi na to czasu. Wolę iść na spacer i użyć gotowego ;) A ciasto francuskie to świetna baza do wielu potraw na słodko i słono. Dziś proponuję minipizze/tartinki, które sprawdzą się zarówno na popołudniową przekąskę, kolację, jak i danie imprezowe. Smakują na ciepło

Ratunku obiad
Koperty z bryndzą i szpinakiem 64

Składniki: ? 100 g bryndzy ? 1/2 kg ziemniaków ? 350 g świeżego szpinaku ? 40 g masła ? 1 ząbek czosnku ? sól, pieprz ? 2 rulony ciasta francuskiego ? 2 żółtka ? 2 łyżki mleka Wykonanie: ? Ugotować obrane ziemniaki w osolonej wodzie, odcedzić, utłuc z bryndzą. ? Rozpuścić masło, dodać umyty i pokrojony szpinak, poddusić z przeciśnietym czosnkiem. ? Wymieszać ziemniaki z bryndzą ze szpinakiem, doprawić solą i pieprzem

To co kocham
Przepisy na Tłusty Czwartek 85

Najlepsze faworki Faworki kokardki Faworki bez nabiału Faworki kruche i chrupiące Chrusty czy faworki Faworki przez maszynkę do mięsa Słoniowe uszy – perskie faworki Faworki na winie Faworki z ciasta francuskiego Róże karnawałowe – najszybszy przepis Smażone Kwiatki Karnawałowe Chrust lany Pączki z pudrem różowym Pączki łatwe do zrobienia Pączki serowe Pączki Serca – deser na Walentynki i Tłusty Czwartek Szybkie pączki

Dorota Smakuje
Quiche z mięsem mielonym 185

ciasta francuskiego 0,5 kg mięsa mielonego z łopatki wieprzowej 1 por (tylko biała część) 1 pomidor 200 ml śmietany 12 % 3 jajka sól, pieprz, gałka muszkatołowa, zioła prowansalskie Ciasto francuskie układamy na dnie prostokątnej blachy 25x35 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Przyrządzamy farsz. Por kroimy w talarki i smażymy chwilę na oleju rzepakowym. Dodajemy mięso mielone i smażymy dalej

Krokusowy Dom
Dwa rodzaje konsumentów 207

zamrażarkach: ciasto na pierogi, ciasto na piernik, gotowe spody do pizzy, desery, ciasta gotowe do zapieczenia i tak dalej i tak dalej. Kiedyś z gotowców w mojej pamięci utkwiło ciasto francuskie, jakieś amerykańskie zupy w puszkach i słoiczki Gerber dla maluchów. Tak mega fabryki produkujące soki, obiadki i deserki dla dzieci od 3 go miesiąca życia, a teraz? Teraz praktycznie

Blondynka Gotuje
Francuska plecionka z mięsem 163

Ciasto francuskie po raz kolejny :-) Tym razem z mięsem z rosołu, boczkiem i cebulą - mocno sycące danie, które świetnie komponuje się z miksem chrupiących, świeżych sałat. Dobre na kolacje lub na obiad ;-) Francuska plecionka z mięsem FRANCUSKA PLECIONKA Z MIĘSEM Na 4 porcje:    1/2 dużego opakowania ciasta francuskiego    200 g wędzonego boczku

peggiwkuchni
Polędwiczka wieprzowa w cieście francuskim 149

błon, odciąć ogon i główkę (w ten sposób otrzymamy ładny, równy kawałek mięsa). Mięso oprószyć solą i pieprzem, obsmażyć polędwiczkę, na rozgrzanym tłuszczu, ze wszystkich stron. Przełożyć na talerz. Ciasto francuskie rozłożyć, lekko rozwałkować. Ułożyć na środku papier ryżowy lekko zmoczony. Na nim rozsmarować połowę pestek z miodem, ułożyć na nich polędwiczkę, posmarować ją z wierzchu, resztą pestek z dynią

królestwo garów
Rożki z serem i rodzynkami 174

pomyślał, że w pierwszej wersji to miały być pierogi z kaszą gryczaną i serem? ;) ale w domu zabrakło mi mąki. Na szczęście było ciasto francuskie. Bardzo proste w wykonaniu. I przepyszne :) Znikają jeszcze ciepłe w niewyjaśnionych okolicznościach... Nadzienie może być dowolne - jabłko, gruszka, mak, powidła. Zrobiłam z białym serem i rodzynkami. Czytaj więcej

bistro mama
Rogale marcińskie 1111

orzechów, bakalii i białego maku. Wyszły rewelacyjne, rozpływały się wręcz w ustach. Jedyną wadą tych rogali jest fakt, że są trochę pracochłonne ponieważ samo ciasto drożdżowo -francuskie zajmuje sporo czasu aby je wykonać. Efekt finalny natomiast wynagradza nam cały trud włożony w ich wykonanie Przepis posiadam z  tej strony. Post Rogale marcińskie pojawił się poraz

Marta Gotuje
Q... quiche z ricottą&fetą&porem&papryką&boczkiem. 319

Ciasto francuskie, tak jak makarony sprawdzają się idealnie, gdy brakuje nam pomysłu.Nie dość, że pomagają zrobić lodówkowe czystki, to czegokolwiek byśmy nie dodali, to kombinacja smakowa będzie pyszna i zadowoli nasz mały głód. Dziś podstawiłam na moje ulubione połączenie papryki i pora, mniam! Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 150g boczku 1/2 czerwonej papryki 1 duży por 100g sera startego

Kitchens Alphabet
Proste ciasteczka z ciasta francuskiego 329

żółtego sera 100 g szynki pęczek pietruszki sól pieprz Ser i szynkę kroimy w małą kosteczkę, dodajemy drobno posiekaną pietruszkę, roztrzepane jajko, sól i pieprz. Dokładnie mieszamy. Ciasto francuskie kroimy na 16 równych prostokątów. Nakładamy po łyżce farszu na stronę, która leżała dołem do blatu (jest bardziej klejąca niż ta wierzchnia, więc łatwiej skleić brzegi ciastka), zaklejamy dokładnie brzegi ciasteczek

Ciastkozercy
Portugalskie ciastko z wiśniami 215

początku mnie kusiły, więc wiedziałam, że prędzej czy później się tutaj pojawią. Nie wiem, czy jest to oryginalna receptura na tego typu wypiek, gdyż widziałam też ich wersję z ciasta francuskiego. Natomiast na pewno mogę powiedzieć, że są pyszne i nie raz zrobię je z różnymi owocami. Połączenie słodkiego kremu z kwaśnymi owocami tworzy niesamowicie zgrany duet. Poza

Fabryka pomysłów
Torcik Napoleon na ciastkach francuskich 133

prosił o dokładkę :) Krem: 900 ml mleka 2 budynie waniliowe bez cukru łyżka mąki ziemniaczanej 3/4 szkl cukru kilka kropel ekstraktu waniliowego 250 g miękkiego masła 2 opakowania ciastek francuskich  1/3 szkl płatków migdałów Krem: 600 ml mleka zagotować z cukrem i ekstraktem waniliowym. Proszek budyniowy i mąkę ziemniaczaną wymieszać z pozostałym mlekiem, ugotować budyń. Ostudzić. Masło w temperaturze(...)warstwę ciastek, wyłożyć 1/3 masy, ułożyć kolejną warstwę ciastek. Czynność powtarzać do czasu aż uzyskamy 3 warstwy ciastek i kremu. Wierzch torcika posypać pokruszonymi ciastkami i uprażonymi płatkami migdałów. Ciasto schłodzić w lodówce przez

Smakołyki Asi