ciasto francuskie - 7626 przepisów (strona:251/509)

Chrzanowe paszteciki z białą kiełbasą 177

nowością i przyjemnym zaskoczeniem:).  1 arkusz ciasta francuskiego 3 białe kiełbasy surowe 3 łyżki chrzanu  1 jajko majeranek 1. Kiełbasę wyciągamy z flaka. Zagniatamy z chrzanem. 2. Ciasto francuskie przekrawamy wzdłuż na pół. Na środek każdego płatu wykładamy farsz, boki zwijamy i sklejamy ze sobą, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia tak by klejenie było pod spodem

Szefowa kuchni
Szybkie pierożki z ciasta francuskiego i KONKURS z Bonduelle 533

potraw. I koniecznie zajrzyj na koniec wpisu, gdzie czeka na Ciebie minikonkurs, dzięki któremu możesz sprawić sobie świąteczny upominek :) Prawda jest taka, że uwielbiam pierogi, ale niekoniecznie ich lepienie ;) Ciasto francuskie przychodzi mi z pomocą zawsze, gdy chcę szybko przygotować jakąś przekąskę na imprezę. Do zrobienia pierożków czy też pasztecików nadaje się znakomicie, dając świetny efekt przy minimum wysiłku

Chilli Czosnek i Oliwa
Szybka strucla jabłkowa 135

czekała na swoją kolej, a teraz grzecznie stygnie abym mogła podelektować się nią w czesie seansu filmowego. Zapraszam ;-) Szybka strucla jabłkowa SZYBKA STRUCLA JABŁKOWA 3 średnie jabłka 1 opakowanie ciasta francuskiego XXL 2 łyżki mielonego cynamonu około 10 goździków 3 łyżki bułki tartej Jabłka myjemy, osuszamy, obieramy i pozbawiamy środków nasiennych - kroimy na drobną kostkę. Mieszamy z cynamonem i utartymi

peggiwkuchni
Tarta z tuńczykiem 116

puszka tuńczyka w sosie własnym 1/2 puszki kukurydzy 1 cebula czerwona (można zastąpić np. porem) 2 jajka 3 łyżki śmietany 18% 1 szczypta soli 1 szczypta pieprzu Przygotowanie: Ciasto francuskie układamy w formie wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy kolejnym arkuszem papieru i obciążamy kulkami do pieczenia lub fasolą.  Zapiekamy 15 minut w 190 stopniach po tym czasie zdejmujemy obciążenie

Bon appetit mon amie
Roze z jablka w ciescie francuskim 125

niego plasterki jabłek. Garnek przykrywamy i zostawiamy na 5 minut, żeby jabłka zmiękły. Następnie jabłka odcedzamy i studzimy. Powidła mieszamy z 2 łyżkami gorącej wody i 1/2 łyżeczki cynamonu. Ciasto francuskie kroimy wzdłuż krótszego boku na paski o szerokości 6 cm. Połowę każdego paska smarujemy powidłami. Plasterki jabłka układamy na zakładkę, zostawiając na końcu 2 cm wolnego miejsca. Od dołu

Kulinarne przygody Gatity
Ciasto francuskie z farszem. 123

smakuje z sosem majonezowo czosnkowym. Czyli kolejny smak, który obie uwielbiamy :) Składniki: 1 cienka kiełbasa, 1 cebula, groszek konserwowy, kilka plasterków salami, kilka pieczarek, ketchup, sól, pieprz, 2 gotowe ciasta francuskie, 2 pomidory,  3 ząbki czosnku, dwie garście startego sera żółtego, olej. Przygotowanie: Pieczarki i kiełbasę pokroić w plastry, cebulę pokroić w półksiężyce i razem podsmażyć. Pomidory pokroić

W kuchni u Moniki
Tartaletki z pomidorami, tuńczykiem i oliwkami 232

Takie przekąski są idealne na babskie wieczory - nie wymagają długiego przygotowania, nie zawierają skomplikowanych składników, ciekawie smakują i ładnie wyglądają. Idealne na wieczór z winkiem i ploteczkami. Składniki: Ciasto francuskie (gotowe) Puszka tuńczyka (w dużych kawałkach) Twarożek naturalny puszysty Kilka oliwek Pomidorki koktajlowe Mozzarella Sól, pieprz świeżo mielony Opcjonalnie 2 jajka Przygotowanie: Zaczynamy od babeczek (8 sztuk). Wylepiamy foremki

Kulinarne Inspiracje
CIASTECZKA Z CIASTA FRANCUSKIEGO Z MASĄ ORZECHOWĄ 218

Szybciutki przepis na ślimaczki z masą orzechową. Jeśli tylko mamy zamrożone ciasto francuskie przygotowanie ciastek nie zajmie nam wiele czasu. Przepis znalazłam  TUTAJ  i od razu wiedziałam, że muszę go wypróbować. Nie żałuję, bo wyszły pyszne. Przepis lekko zmodyfikowałam. Składniki:  (ok 20 ślimaczków)   opakowanie ciasta francuskiego (250 g)  100 g zmielonych orzechów włoskich (ja użyłam

Walijskie Pichcenie
Tarta orzechowo-bananowa na francuskim cieście 147

chciałem się zasiedzieć i gnić. Edward Stachura Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego (wegańskie zawiera olej roślinny zamiast masła) Masło orzechowe 1-2 banany Przygotowanie:      Ciasto francuskie rozkładamy na papierze do pieczenia i wykładamy na blachę. Brzegi delikatnie podwijamy do góry, zaczepiając je o ścianki blachy. Cały środek oprócz brzegów smarujemy masłem orzechowym (z kawałkami orzeszków

Weganizm infantylny
Rożki z ciasta filo z nadzieniem serowym 100

Filo tak samo jak i ciasto francuskie to uniwersalny produkt, który można wykorzystać do przygotowania wielu dań. Można go przyrządzać zarówno na słono jak i na słodko. Dziś mam dla Was propozycję na przekąskę na słodko czyli rożki z ciasta filo z nadzieniem serowym . Ten smakołyk doskonale sprawdzi się na imprezy jak również na co dzień kiedy najdzie nas ochota

Przepiski.pl
Szybka tarta z cukinią 49

Szybka tarta z cukinią Ciasto francuskie to czasami super rozwiązanie w kuchni. Można z niego na szybko wyczarować różnego rodzaju dania. Wystarczy kilka składników i przekąska, obiad lub deser gotowe. Dlatego ja w lodówce zawsze mam opakowanie tego ciasta na tak zwany wszelki wypadek 😀. Doskonale też pasuje do potraw typu zero waste, czyli gdy czyścimy lodówkę z resztek. Tym razem

Kulinarne przygody Gatity
Zakwas na żurek 639

mąki żytniej do żurku ! :) Jeśli szukacie więcej inspiracji na zbliżającą się Wielkanoc, to polecam zajrzeć po przepisy tutaj: Sałatki na Wielkanoc; Babka majonezowa – przepis ; Jajka zapiekane w cieście francuskim ; Ciasteczka ‘jajka sadzone’ Hitem na pewno też będą: jajka faszerowane suszonymi pomidorami oraz sałatka z białą kiełbasą i jajkami . U nas również nie zabraknie na Wielkanoc (obok babek i mazurków) takich

Kulinarne Przeboje
Najlepsze ciasta na Boże Narodzenie / Świąteczne ciasta 910

inny, każdy wyjątkowy. Od pierników po makowce, na sernikach kończąc:). 1. Świąteczne zawijańce z makiem:  https://szefowa-kuchni.blogspot.com/2014/12/swiateczne-zawijance-z-makiem.html 2. Świąteczny sernik:  https://szefowa-kuchni.blogspot.com/2016/12/swiateczny-sernik.html 3. Świderki z ciasta francuskiego z masą makową:  https://szefowa-kuchni.blogspot.com/2016/12/swiderki-z-masa-makowa-makowe.html   4. Muffinki choinki:  https://szefowa-kuchni.blogspot.com/2016/12/muffinki-choinki.html  5. Tarta piernikowa z powidłami śliwkowymi:  https://szefowa-kuchni.blogspot.com/2016/12/tarta-piernikowa-z-powidami-sliwkowymi.html  6. Rumowe bombki w kokosie

Szefowa kuchni
Paszteciki z miesa ze szpinakiem 331

soli. Następnie dodać czosnek i papryczkę, chwilę razem dusić, wlać bulion i zagotować. Wymieszać z mięsem mielonym. Szpinak lekko odcisnąć, tak aby pozbyć się jak największej ilości wody. Ciasto francuskie lekko rozwałkować. Na nim rozłożyć 1/2 szpinaku, wzdłuż dłuższego boku, zostawiając (wzdłuż drugiego dłuższego boku) wolny pas, szerokości około 3 cm. Na szpinaku ułożyć masę mięsną, na nim resztę szpinaku

królestwo garów
Najlepsze ciasta na Boże Narodzenie / Świąteczne ciasta 957

nich jest inny, każdy wyjątkowy. Od pierników po makowce, na sernikach kończąc:). 1. Świąteczne zawijańce z makiem: https://szefowa-kuchni.blogspot.com/2014/12/swiateczne-zawijance-z-makiem.html 2. Świąteczny sernik: https://szefowa-kuchni.blogspot.com/2016/12/swiateczny-sernik.html 3. Świderki z ciasta francuskiego z masą makową: https://szefowa-kuchni.blogspot.com/2016/12/swiderki-z-masa-makowa-makowe.html   4. Muffinki choinki: https://szefowa-kuchni.blogspot.com/2016/12/muffinki-choinki.html  5. Tarta piernikowa z powidłami śliwkowymi: https://szefowa-kuchni.blogspot.com/2016/12/tarta-piernikowa-z-powidami-sliwkowymi.html  6. Rumowe bombki w kokosie: https://szefowa-kuchni.blogspot.com/2016/12/rumowe-bombki-w-kokosie.html 

Szefowa kuchni
Francuskie różyczki z jabłkami 211

gotujemy na małym ogniu ok. 3 minut y, aby zmiękły (plastry powinny elastycznie się wyginać, ale nie połamać). Następnie odsączamy jabłka na ręczniku papierowym i zostawiamy do ostudzenia.  Ciasto francuskie kroimy na ok. 6cm paski wzdłuż krótszego boku. Połowę paska, wzdłuż jego długości, smarujemy konfiturą, zaś na drugiej połowie układamy plastry jabłek tak, aby zachodziły na siebie i lekko

KasiekGotuje
Paszteciki z ciasta francuskiego z kiełbasą 256

Fajne, łatwe i szybkie w przygotowaniu paszteciki. Doskonała przekąska a nawet danie  główne dla niespodziewanych gości. Do tego wystarczy podać sałatkę i gotowe!!!   1 opakowanie ciasta francuskiego 4-6 surowych kiełbasek (chociaż niekoniecznie, możecie użyć Waszych ulubionych) 1 jajko do posypania: kminek, mak, siemię lniane, sezam, czarnuszka, lub to co chcecie     Jajko

Jadło i czytadło
Tarta z figami, serem pleśniowym i boczkiem 202

opakowanie ciasta francuskiego 3 dojrzałe figi 90 g sera pleśniowego ( najlepiej gorgonzola ) 6 cienkich plastrów wędzonego boczku 2 jajka 5 łyżek śmietany 18% sól i pieprz listki bazylii Piekarnik nagrzać do 180°C. Formę wylepić ciastem, przykryć papierem do pieczenia i wysypać na wierzch suchą fasolę ( ciasto dzięki temu nie podniesie się podczas pieczenia ). Zapiec 15 min. Figi pokroić

Atlas Smaków
Bułeczki z budyniem i brzoskwinią. 570

jeżeli są malutkie, to 16 połówek) z soku lub syropu, 1 jajko,  cukier puder. Przygotowanie: Ugotować budyń zgodnie z opisem jaki jest na opakowaniu. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Ciasto francuskie pokroić na dość duże prostokąty lub kwadraty. Położyć po łyżce budyniu i po brzoskwini ( ja miałam małej wielkości brzoskwinie dlatego kładłam po połówce - jeżeli są duże brzoskwinie, należy

W kuchni u Moniki
Francuskie wina na twoim stole – kolejna francuska selekcja Lidla 104

przepiórki w bardzo atrakcyjnych cenach. Łączenie ich z winami może stanowić bardzo ciekawe doświadczenia smakowe. Propozycje przepisów na przygotowanie perliczek oraz małż w poniższych linkach. małże zapiekane pod ciastem francuskim małże zapiekane zuppa di cozze – zupa z małży spaghetti z małżami paella z małżami, chorizo i kurczakiem małże perliczka z kaparami pierś perliczki w pomarańczach perliczka pieczona II smażona

królestwo garów
Kremówka z Bitą Śmietaną 262

żelatyny + ok. 20 ml gorącej wody 2 łyżki cukru pudru Kremówka z Bitą Śmietaną -  Sposób przygotowania: Blaszkę o rozmiarze ok. 20 x 30 cm wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto francuskie dopasowujemy do rozmiaru naszej formy i nakłuwamy widelcem. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni i pieczemy ok. 15-20 minut do uzyskania złotego koloru. Ważne aby podczas

Słodka Strona
Pierś z kurczaka w cieście francuskim. 846

Pyszna, soczysta, mięciutka pierś z kurczaka owinięta w chrupiące ciasto francuskie, to idealnie danie na kolację lub obiad. Z całą rodziną bardzo polubiliśmy to danie, bo jest proste w przygotowaniu i bardzo smaczne. Gorąco polecam i zapraszam! Składniki: podwójna pierś z kurczaka płat ciasta francuskiego łyżka majonezu 50 g sera jajko sól, pieprz Przygotowanie:  Piersi z kurczaka oprószamy solą

Kuchnia Łukasza

Proponowane wyszukiwania