podróż kulinarną się wybrałam i babeczki francusko wołowe z nutą indyjską przygotowałam. Unikalna mieszanka aromatycznych przypraw, pomidorów, cebuli i kolendry nadała smaku głębokiego, lekko ostrego, a do tego bardzo wyrazistego i oryginalnego. Takie babeczki szybko przygotowałam i do pracy(...)sobą zabrałam. Kto je spróbował był pozytywnie zaskoczony i w świat Indii automatycznie przeniesiony. Potrawa do lunchboxa z produktem marki Patak’s. Składniki na ok. 12 porcji: 1 opakowanie ciasta francuskiego ok. 375 g, 250 g drobno mielonego mięsa wołowego (jak na tatar), 4 duże łyżki Pasta Tikka Masala – średnio ostra - Patak's, 6 łyżek startego sera grana padano
Moniki SmakołykiPyszne, francuskie ciasteczka z jagodami i mascarpone. Kruche, delikatne i wręcz przepyszne. Takie ciasteczka przygotowuje się ekspresowo, można je zrobić nawet wtedy gdy goście już nadchodzą. Z przepisu wyszło ich około 8 sztuk(...)PRZYGOTOWANIE : Ciasto francuskie rozwijamy, tniemy na duże kwadraty, następnie każdy składamy delikatnie na pół, na trójkąty i nacinamy brzeg na około 1 cm. szerokości nie nacinając do końca. Kwadraty ponownie rozkładamy, górny brzeg przełożyć na dól, a dolny na górę. Tak powstaną małe, poprzeplatane kwadraty. Mascarpone mieszamy z cukrem i jagodami. Na każde ciastko kładziemy po łyżce
Kulinarne Fantazje Mariolizrobienie go nawet w ostatniej chwili wystarczy pół godzinki i jest :) Składniki: 2 opakowania ciasta francuskiego 1 opakowanie masy makowej z bakaliami 1 jajko Przygotowanie: Rozwijamy 1 ciasto francuskie smarujemy całą powierzchnię makiem na grubości ok 0,5 cm i przykrywamy drugim płatem ciasta.Wycinamy duży trójkąt na koronę drzewka i prostokąt na pień ( mnie udało się
W kuchennej krainieCiasto duńskie (półfrancuskie drożdżowe) jest połączeniem ciasta francuskiego z drożdżowym, jest chrupiące z zewnątrz i mięciutkie w środku. Pyszne!!! Przygotowałam te bułeczki na śniadanko, podałam je z kubkiem gorącego mleka i powiem szczerze, że skradły moje serce. Polecam! Składniki na róże z ciasta duńskiego ciasto duńskie przygotowane według tego przepisu roztrzepane jajko do posmarowania cukier puder do dekoracji
Rozpustne gotowanieCałkiem niedawno koleżanka mi powiedziała, żebym otworzyła lodówkę i opublikowała wpis pt.: "coś z niczego" :) Tak więc otworzyłam lodówkę i wyjęłam : 1 opakowanie ciasta francuskiego kilka plasterków wędliny kilka plasterków sera żółtego 1 cebulę 1 małe jajko do tego przyprawy: sól pieprz otarta bazylia mielona słodka papryka Ser żółty pokroić w paski Cebulę obrać i pokroić w plasterki
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comswoim wyglądem i smakiem oraz pomogą wyróżnić się na przyjęciu. Mumie z kiełbaskami Mumie z kiełbaskami to prosty sposób na przekształcenie zwykłych parówek w straszne przekąski. Wystarczy owinąć kiełbaski ciastem francuskim, pozostawiając wolne miejsce na „oczy” mumii, a następnie upiec je w piekarniku. Na oczy można użyć ziaren czarnego pieprzu lub kawałków oliwek. Palce wiedźmy Palce wiedźmy to przekąska, która
Kuchennyviral.plSezon na kurki trwa. Połączenie ich z serem ricotta i sosem śmietanowo -jajecznym sprawdziło się. Polecam. Składniki: 300 g ciasta francuskiego 300 g kurek 1 łyżka masła ghee 1/2 pęczku natki pietruszki 2 ząbki czosnku 300 ml śmietany 36% 3 jajka 250 g sera ricotta gałka muszkatołowa sól, pieprz Przygotowanie: Formę do tarty posmarowałem oliwą. Wyłożyłem ciastem
R'n'G Kitchentylko latem ale cały rok,może na szybki obiad???Idealne będą podane z sosem i lekką sałatka ze świeżych warzyw.Spróbujcie sami Składniki: 4 kaszanki 2 cebule opakowanie ciasta francuskiego sól,pieprz,papryka słodka w proszku, na sos: 2 łyżki majonezu 2 łyżki śmietany 18 % 1-2 łyżeczki musztardy(ilość zależy od tego jaką ostrą macie) sól,pieprz dodatkowo:jedno
Swojskie jedzonkociasto rozpłaszczamy rękami na blacie, posypujemy mąką i składamy na pół. Potem jeszcze dwa trzy razy powtarzamy czynność. Efekt jest taki, że po upieczeniu ciasto batatowe zachowuje się jak ciasto francuskie, czyli dzieli na osobne płaty. Zostawiamy Waszemu uznaniu ile dodać masła. Nasze odchudzone babeczki były pyszne. Cały ich urok polega na tym, że są chrupiące z zewnątrz a środek
Niedzielny kucharzchyba jednego z pierwszych blogów, które zaczęłam czytać regularnie. Przepyszna jest pasta z buraczków z kremowym serem: Tutaj( chyba nigdy mi się nie znudzi), bardzo wykwintne są muffinki z francuskiego ciasta z rozmarynem( jeśli zechcecie podam przepis po polsku). Zapraszam
dolcevitainmykitchenPolecam pyszne i całkiem szybkie ciasteczka do herbatki i nie tylko. Ciasto z dodatkiem sera jest bardzo fajne i kruchutkie, lekko się rozwarstwia niczym ciasto francuskie. składniki: 250 g mąki pszennej 200 g zimnego masła 250 g zmielonego twarogu 1 małe jajko marmolada Na stolnicę wysypać mąkę. Dodać zimne masło i posiekać nożem. Następnie dodać zmielony twaróg i jajko. Zagnieść
Monia miesza i gotujesię a one migiem zniknęły :) składniki: 2 opakowania ciasta francuskiego po 300 g 1 galaretka truskawkowa 300 ml śmietanki 30% 200 g truskawek 1 jajko cukier waniliowy do posypania Ciasto francuskie wyjąć wcześniej z lodówki aby trochę się ogrzało ok 20-30 minut, dzięki temu będzie ładnie się nawijać na foremki. Następnie pokroić wzdłuż krótszego boku na paski o szerokości
Monia miesza i gotujeśliwek, jabłek, dlatego proponujemy wykorzystać je teraz w tej słodkiej przekąsce do poobiedniej kawki czy herbatki, bardzo szybko się je robi, a smakują wybornie! Na pewno atrakcyjniejsze niż z ciasta francuskiego, spróbujcie sami, polecamy! Składniki: 1 kostka margaryny 3 szklanki mąki tortowej 1 mała kwaśna śmietana 1 łyżeczka soku z cytryny 2 jabłka lub kilka sztuk śliwek cukier puder, szczypta
kgwjanczewoSkładniki: ciasto francuskie 10 g mięsa mielonego z szynki suszone ananasy Bakal żurawina do mięs sól pieprz natka pietruszki oliwa z oliwek Sposób przygotowania: Podsmażamy mięso z dodatkiem suszonego ananasa na odrobinie oliwy z oliwek.Doprawiamy do smaku. Rozwinięte ciasto smarujemy żurawiną.Następnie układamy na nim mięso.Zwijamy całość w rulon. Całość pieczemy w piekarniku przez 20 minut w temperaturze
Wielki apetytciagle jest dosc wysoka, ale co tam. W chwili gdy ja szykowalam tarty, Viki zbierala dla Taty kwiatki z ogrodu. Mini tarty ze szparagami skladniki na 4 mini tarty: ciasto francuskie okolo 12 sztuk zielonych szparagow 1 jajko 80g startego parmezanu 120ml smietany 18% 4 suszone pomidory 1 lyzeczka natki pietruszki swiezo zmielony czarny pieprz sol - opcjonanie wykonanie: Foremki
Przysmaki Karolki