ciasto francuskie - 7626 przepisów (strona:252/509)

Napoleonka 156

rodzynkami. Smaki Babci, najlepsze, cudowne wspomnienia słodkości, rodziny. Dziś u mnie napoleonka, deser bez pieczenia, herbatniki przełożone kremem budyniowym posypany cukrem pudrem. Można przygotować takie ciasto używając zamiast herbatników ciasta francuskiego a krem budyniowy zastąpić kremem śmietankowym, bezowym lub przełożyć bitą śmietaną. Każda wersja zachwyci, mówię Wam! Mnie ten deser urzeka od najmłodszych lat! :* U mnie zdecydowanie wygrywają herbatniki oraz

Zasmakuj Kuchni
Rolada z białą kiełbasą i konfiturą z czerwonej cebuli 145

wyszło bosko! Przepis na konfiturę z czerwonej cebuli niebawem na blogu. Rolada smakuje obłędnie, po wystudzeniu można ją pokroić na plastry, nie rozpadnie się.  Składniki:  opakowanie ciasta francuskiego 3 białe kiełbasy od Henryka Kani około 400g konfitury z czerwonej cebuli (wyszło mi tyle z 1kg cebuli) 1 jajko Piekarnik rozgrzewamy do 200*C bez termoobiegu. W małej miseczce

Gotowanie i blogowanie
Tarta z pomidorami i tuńczykiem 132

Dziś kolejne szybkie i pyszne danie. Składniki: -250g ciasta francuskiego -190g tuńczyka z wody -3 łyżki musztardy -3 czubate łyżki śmietany -2 jajka -500g pomidorków koktajlowych -0,5 łyżeczki suszonej bazylii -sól i pieprz -szklanka suchego ryżu do pieczenia Wykonanie: Płat ciasta ułożyć w formie, wyłożonej papierem do pieczenia. Nakłuć ciasto widelce, przykryć papierem do pieczenia

Smakuj życie!
Zapiekanki z pomidorami i kozim serkiem na cieście francuskim 118

środek wypełniłam kozim serkiem i pomidorami. Krótko powiem... wyszło pysznie. Takie zapiekanki można zrobić w dużej formie a potem kroić jak pizzę. Ja zrobiłam osobną zapiekankę dla każdego Składniki: ciasto francuskie 250 g koziego serka 2 łyżki miękkiego masła 200 g gęstej śmietany (min. 18%) 2 pomidory 3 łyżki mielonego pieprzu cytrynowego świeże oregano Wykonanie: Serek zmiksowałam ze śmietaną. Pomidory

Kuchnia u Krysi
Ciastka francuskie z jabłkami 219

ciastko do kawy jest gotowe. Składniki: 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego 1 średnie jabłko cukier trzcinowy lub zwykły Wykonanie: Jabłko obrać ze skórki i pokroić w drobną kosteczkę. Ciasto francuskie po wyjęciu z lodówki pokroić w kwadraty o wymiarach około 7 x 7 cm. Dwa przeciwległe brzegi wyciętego kwadratu zawijamy do środka, tak by powstała rynienka na włożenie jabłek

Kuchcik gotuje
Polędwiczka wieprzowa a'la Wellington 198

Następnie doprawić je solą i pieprzem i zmiksować lub zmielić. Odstawić do wystudzenia. Polędwiczkę obsmażyć na mocno rozgrzanej oliwie po ok. 1 min. z każdej strony i odstawić. Ciasto francuskie rozwinąć i posmarować roztrzepanym żółtkiem. Następnie ułożyć na nim plastry szynki i posmarować je pastą grzybową. Polędwiczkę dobrze posmarować musztardą (najlepiej za pomocą pędzelka) i położyć

Świat Domowej Kuchni
Babeczki francusko wołowe z nutą indyjską 133

podróż kulinarną się wybrałam i babeczki francusko wołowe z nutą indyjską przygotowałam. Unikalna mieszanka aromatycznych przypraw, pomidorów, cebuli i kolendry nadała smaku głębokiego, lekko ostrego, a do tego bardzo wyrazistego i oryginalnego. Takie babeczki szybko przygotowałam i do pracy(...)sobą zabrałam. Kto je spróbował był pozytywnie zaskoczony i w świat Indii automatycznie przeniesiony. Potrawa do lunchboxa z produktem marki Patak’s. Składniki na ok. 12 porcji: 1 opakowanie ciasta francuskiego ok. 375 g, 250 g drobno mielonego mięsa wołowego   (jak na tatar), 4 duże łyżki Pasta Tikka Masala – średnio ostra - Patak's, 6 łyżek startego sera grana padano

Moniki Smakołyki
CIASTKA FRANCUSKIE Z JAGODAMI I MASCARPONE 354

Pyszne, francuskie ciasteczka z jagodami i mascarpone. Kruche, delikatne i wręcz przepyszne. Takie ciasteczka przygotowuje się ekspresowo, można je zrobić nawet wtedy gdy goście już nadchodzą. Z przepisu wyszło ich około 8 sztuk(...)PRZYGOTOWANIE :  Ciasto francuskie rozwijamy, tniemy na duże kwadraty, następnie każdy składamy delikatnie na pół, na trójkąty i nacinamy brzeg na około 1 cm. szerokości nie nacinając do końca. Kwadraty ponownie rozkładamy, górny brzeg przełożyć na dól, a dolny na górę. Tak powstaną małe, poprzeplatane kwadraty.  Mascarpone mieszamy z cukrem i jagodami. Na każde ciastko kładziemy po łyżce

Kulinarne Fantazje Marioli
Makowa Choinka 159

zrobienie go nawet w ostatniej chwili wystarczy pół godzinki i jest :) Składniki: 2 opakowania ciasta francuskiego 1 opakowanie masy makowej z bakaliami 1 jajko   Przygotowanie:   Rozwijamy 1 ciasto francuskie  smarujemy całą powierzchnię makiem na grubości ok 0,5 cm i przykrywamy drugim płatem ciasta.Wycinamy duży trójkąt na koronę drzewka i prostokąt na pień ( mnie udało się

W kuchennej krainie
Róże z ciasta duńskiego. 169

Ciasto duńskie (półfrancuskie drożdżowe) jest połączeniem ciasta francuskiego z drożdżowym, jest chrupiące z zewnątrz i mięciutkie w środku. Pyszne!!! Przygotowałam te bułeczki na śniadanko, podałam je z kubkiem gorącego mleka i powiem szczerze, że skradły moje serce. Polecam! Składniki na róże z ciasta duńskiego ciasto duńskie przygotowane według  tego przepisu roztrzepane jajko do posmarowania cukier puder do dekoracji

Rozpustne gotowanie
Rolada z ciasta francuskiego "nadziana" serem żółtym, wędliną i cebulą 190

Całkiem niedawno koleżanka mi powiedziała, żebym otworzyła lodówkę i opublikowała wpis pt.: "coś z niczego" :)  Tak więc otworzyłam lodówkę i  wyjęłam : 1 opakowanie ciasta francuskiego kilka plasterków wędliny kilka plasterków sera żółtego 1 cebulę 1 małe jajko do tego przyprawy: sól pieprz otarta bazylia mielona słodka papryka Ser żółty pokroić w paski Cebulę obrać i pokroić w plasterki

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
12 kreatywnych przekąsek na Halloween – zdobądź tytuł króla lub królowej strasznego uczta 35

swoim wyglądem i smakiem oraz pomogą wyróżnić się na przyjęciu. Mumie z kiełbaskami Mumie z kiełbaskami to prosty sposób na przekształcenie zwykłych parówek w straszne przekąski. Wystarczy owinąć kiełbaski ciastem francuskim, pozostawiając wolne miejsce na „oczy” mumii, a następnie upiec je w piekarniku. Na oczy można użyć ziaren czarnego pieprzu lub kawałków oliwek. Palce wiedźmy Palce wiedźmy to przekąska, która

Kuchennyviral.pl
Tarta z kurkami i serem ricotta 87

Sezon na kurki trwa. Połączenie ich z serem ricotta i sosem śmietanowo -jajecznym sprawdziło się. Polecam.  Składniki:  300 g ciasta francuskiego 300 g kurek 1 łyżka masła ghee 1/2 pęczku natki pietruszki 2 ząbki czosnku 300 ml śmietany 36% 3 jajka 250 g sera ricotta gałka muszkatołowa sól, pieprz Przygotowanie:   Formę do tarty posmarowałem oliwą. Wyłożyłem ciastem

R'n'G Kitchen
Kaszanka z cebulką w cieście francuskim 158

tylko latem ale cały rok,może na szybki obiad???Idealne będą podane z sosem i lekką sałatka ze świeżych warzyw.Spróbujcie sami Składniki: 4 kaszanki 2 cebule opakowanie ciasta francuskiego sól,pieprz,papryka słodka w proszku, na sos: 2 łyżki majonezu 2 łyżki śmietany 18 % 1-2 łyżeczki musztardy(ilość zależy od tego jaką ostrą macie) sól,pieprz dodatkowo:jedno

Swojskie jedzonko
{Bez)grzeszne śniadanie: Babeczki z batatów 112

ciasto rozpłaszczamy rękami na blacie, posypujemy mąką i składamy na pół. Potem jeszcze dwa trzy razy powtarzamy czynność. Efekt jest taki, że po upieczeniu ciasto batatowe zachowuje się jak ciasto francuskie, czyli dzieli na osobne płaty. Zostawiamy Waszemu uznaniu ile dodać masła. Nasze odchudzone babeczki były pyszne. Cały ich urok polega na tym, że są chrupiące z zewnątrz a środek

Niedzielny kucharz

Proponowane wyszukiwania